Elev

  Hej! Efter man läst offentlig förvaltning står det att man kan jobba som handläggare och utredare. Jag undrar vad är det för typ av handläggning och utredning? Kan ni ge exempel? Kan man arbeta med juridiskt material exempel såsom det står på rättsvetarprogrammet? Eller hur skiljer sig att vara handläggare efter att ha läst offentlig förvaltning respektive rättsvetare?

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hejsan,
  juridiska "moment" ingår i många utbildningar och i många olika yrken. Det är också möjligt att gå kurser och påbyggnadsutbildningar "inom sin anställning": alltså man får jobbet först och sedan ser arbetsgivaren till att man lär sig det som fattas i kunskap (då köper arbetsgivaren in den utbildning som behövs). Yrken. som handläggare och utredare är i Sverige icke-reglerade; det betyder att inga strikta generella kvar finns på vilken utbildning man ska ha, utan arbetsgivaren får bestämma själv vem hen tycker passa in för att utföra just "de här" arbetsuppgifterna. 
  Förutom den "formella universitetsutbildningen" spelar även andra meriter stor roll, t.ex vissa språkkunskaper, viss tidigare arbetslivserfarenhet och att man har körkort kan ge företräde till vissa jobb.
  Det finns också ett antal yrken där arbetsgivare anställer med "vilken som helst akademisk utbildning"; exempel på sådana yrken är:  FolkbokföringshandläggareArbetsförmedlareUtredare på FK och Studiestödsutredare på CSN.
  Exempel på handledar- och utreder-yrken: snabblänkarna, nedan, leder till yrkespresentationerna --

  Administratör

  Antagningshandläggare

  Arbetsmarknadshandläggare

  Biståndsbedömare / Biståndshandläggare

  Brandteknisk utredare

  Bygglovshandläggare

  Civil utredare

  Domstolshandläggare

  Ekonomihandläggare

  Etableringslots

  Europavetare

  Folkbokföringshandläggare

  Genusvetare

  GIS-utvecklare

  Inkassohandläggare

  Klienthandläggare

  LSS-handläggare

  Miljöutredare

  Mordutredare

  Personaladministratör

  Personalhandläggare

  Samhällsplanerare

  Skattekonsult

  Statsvetare

  Studiestödsutredare

  Utbildningshandläggare

  Utredare

  Utredare på Skatteverket
  Du får också  gärna kontakta studievägledare på de institutioner där intressanta för dig utbildningar ges och fråga var deras f d studerande jobbar idag. 

   

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga