1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Nils; om du menar yrkesexamen inom vuxenutbildningen - så finns info på skolverket.se/for-dig-som-ar.../studie--och-yrkesvagledare/smafaq/vux
    och kärnämnes kurser är följande:
    Svenska eller SAS, svenska som andraspråk 1 - 100 poäng
    Matematik 1 - 100 poäng (oftast är det matematik 1a, men får vara 1b eller 1c)
    Engelska 5 - 100 poäng
    Gymnasiearbete - 100 poäng
    I en yrkesexamen ska eleven även ha betyg på en eller flera kurser i historia, samhällskunskap, religionskunskap och naturkunskap. Kurserna ska bestå av minst 50 poäng i varje ämne.
    Det är alltså följande kurser:
    Historia 1a1 - 50 poäng
    Samhällskunskap 1a1 - 50 poäng
    Religionskunskap 1 - 50 poäng
    Naturkunskap - 1a1 - 50 poäng.

    • : Jaha, okej, kan Historia 1a1 samt Samhällskunskap 1a1 ingå i en högskoleförberedande gymnasieexamen?
    • Julia : Ja, historia 1a1 kan ingå, men inom samhällskunskap räcker det inte med en så liten kurs i högskoleförberedande gymnasieexamen, utan det är en större kurs Samhällskunskap 1b (eller 1a1 Och 1a2) som måste ingå.
    • : Jaha, men, i ett högskoleförberedande gymnasieexamen kan man ha Samhällskunskap 1a1 samt 1a2 istället för 1b? Jag tänkte om man behövde ha det som en 100 poängs kurs istället för 2 50 poängs kurser.
    • Anna : Rektor kan "klyva kurser" och kanske också kan sätta ihop kurser... - sätta ihop kan bli svårare om man har Olika betyg i samhällskunksap 1a2 och i 1a1. Har man samma betyg, t.ex E eller D eller C eller B eller A betyg i båda kurserna, har man med det samma betyg i en kurs som består av de 2 små kurser... men om man har olika betyg i de två små kurser ...? Prövning kanske? Är det någon speciell situation du tänker på?
    • : Naj, eller, det är bara om man måste ha Samhällskunskap 1b istället för 1a1 och 1a2 i en högskoleförberedande gymnasieexamen? Jag vet 1a1 kan ingå i en yrkesförberedande gymnasieexamen, men, tänkte bara på det högskoleförberedande.
    • Anna : ok! då vet du nu.
    • : Jaha, men, kan man det? :S.
    • Anna : Kan man "det"... frågar du; vad menar du med "det"? - det är rektorn på en skola som är ytterst ansvarig för att utfärda examensbevis. Vid oklarheter bör man söka svar hos rektorn på respektive skola. Rektorn kan söka experthjälp, om hen är osäker på vad som gäller.
    • :

      Eller, Om man ska ta en högskoleförberedande gymnasieexamen kan man ha Samhällskunskap 1a1 samt 1a2 istället för Samhällskunskap 1b?

    • Anna :

      de två små kurser - samhällskunskap 1a1 och 1a2 ger tillsammans exakt samma behörighet som samhällskunskap 1b. Det är alltså 2 delar (del 1 och 2) inom samma kurs. Därför ser inte jag ngt. problem med att ha samhällskunskap 1a1 och 1a2 i ett högskoleförberedande examensbevis (i stället för samhällsk.1b).

    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'obducent' (3 st.)

    • Cornelia

      Vad är processen till att bli obducent?

      Hej, jag har ett tag nu funderat på att bli obducent men undrar hur processen ser ut? Vilka program man behöver läsa samt hur många år emellan man behöver jobba etc. sen undrar jag också hur mycket högskolepoäng som krävs för utbildningarna och hur man för om man inte har tillräckligt med poäng?

      Anna: : Hej Cornelia,Obducenter är läkare som saknar specialistutbildning inom patologi, men tar på sig Patologens roll vid obduktioner. Det kan exempelvis handla om en läkare som befinner sig under... Läs hela svaret
    • Isabella

      Kan man följa med en obducent på jobbet?

      Jag funderar på att bli obducent, finns det möjlighet att följa med en obducent ”en dag på jobbet” för att säkerställa att det verkligen är detta jag vill bli med tanke på att utbildningen är så pass omfattande?

      Daniel: : Hej Isabella, jag ser att du har taggat din fråga med "obduktionstekniker". Är det obducent (som i grunden är Läkare) eller Obduktionstekniker /som i grunden är Undersköterska/ som du... Läs hela svaret
    • My

      Plugga arkeologi?

      Hej! Jag har kollat på universitets programmet arekologi med inriktning osteologi (Uppsala universitet), men jag undrar lite vad man kan bli efteråt? Har försökt att läst mig till att man kan jobba som arkeolog eller på museum. Men finns det något annat man kan läsa som exempelvis obducent...

      Daniel: : Hej My ! Om man läser arkeologi med inriktning Osteologi, då kanske man är intresserad av yrken Arkeolog>> eller Osteolog>> eller Osteoarkeolog >>. Efteråt kan man bland annat läsa vidare... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga