Kvinna

    Hej, Vilka kurser ingår i Naturvetenskapligt resp. Tekniskt basår? Och vad ger dessa kurser för behörighet? Räknas de även in i meritvärdet till universitet / högskola?

    • Milla : Undrar du kring basår på högskola-universiet, på en folkhögskola eller på komvux?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    kurser inom ämnet Biologi är det stora skillnaden mellan de tekniska (där biologi brukar saknas) och de naturvetenskapliga basåren, där biologi (ofta både biologi1 och 2) brukar ingå. 
    "Basåren" finns inom olika skolformer. Komvux-kurserna kan sätta ihop till "basår" (det är enklare att göra antagning till hela basåret, än att sköta antagning till varje enskild kurs + det blir inga schemat-krockar för studerande som läser ett basår). i komvux-basåren brukar matematik 3 och 4, kemi1 och 2, fysik 1 och 2 samt biologi 1 och 2 ingå men man kan också ta och titta noga själv på vilka kurser som ingår - det borde inte heller vara omöjligt att välja bort någon eller några kurser men då lär man läsa på deltid (tänker här på studiemedel). Betygen som man får på komvux i de kurser som krävs för särskild behörighet kommer räknas in i ditt snittbetyg.
    ****
    Basåren brukar även finnas inom folkhögskolorna och på högskolor-universitet. De betygen/omdömen kommer inte påverka ditt meritvärde som du har på dina gymnasiala betyg eller dina komvux-betyg. Innehåll i basåren kan variera något. Till universitetsbasåren kan matte 3 krävas som särskild behörighet och i så fall läser man inte matte 3 utan endast matte 4 inom basåret. Kemi, fysik eller biologi brukar ej kravas inför basåret, och man läser inom basåret (oftast) kemi1 och 2, fysik 1a och 2 och på de Naturvetenskapliga basåren även biologi 1 och 2.
    Läs gärna information på https://www.fragasyv.se/info/komvux-eller-naturvetenskapligt-basar

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'lära sig språk' (3 st.)

    • Kurt

      Adopterad och modersmål?

      Hej! Jag läste någonstans att man kan läsa modersmål om man är adopterad och att det inte behövdes prata hemma. Jag var adopterad från Ukraina när jag var cirka ett år, det är väl utanför ramen för modersmål? Och ifall kommunen jag går gymnasiet i inte erbjuder ukrainska men istället ryska,...

      Peter: : Hej Henrik, kravet på att man "pratar språket hemma" finns för att undervisningen bygger på det. Man får "teoretiskt stöd" för sina praktiska kunskaper och färdigheter som man har om man... Läs hela svaret
    • Vera

      Barn och fritid?

      Hej jag vill bli förskollärare eller lärare och tänker att barn och fritid verkar som en bra grund/program att läsa då. Men har sen mellanstadiet velat jobba utomlands som lärare eller förskollärare och vill då läsa spanska, minst steg 1 och 2. Hur ska jag tänka då?

      Anna: : Hej Vera! Ja, Barn och fritidsprogrammet är en bra grund - om man sedan vill arbeta med barn, som lärare eller förskollärare. Dock är det så att lärare och förskollärare är i Sverige -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga