Madeleine

    Om jag minns rätt så är det väl Sv A+B, Ma A och En A + minst 90% av övriga kurser ska vara godkända? Stämmer detta?

    • Jelena : https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Slutbetyg-fore-2010-/ vad som måste uppfyllas för att slutbetyget ska ge grundläggande behörighet om det är från gymnasiet och från år 2008.
    • : Men för att får slutbetyget så behövdes det endast 90% godkända kurser? Svenska, matte och engelska varväl obligatoriskt att ha godkänt i?
    • Anna : Ta fram Slutbetyget och se vilka kurser som finns i det - med godkända betyg. Slutbetyget som inte redan är utfärtat kommer nu utfärdas (på komvux) enl de reglerna som finns för Slutbetyg från komvux från 2010 och senare. Beskriv situationen mer ingående - för att vi ska kunna ge ett relevant svar?
    • : En tidigare elev som fick ett utfärdat slutbetyg 2008 hörde av sig. Hon sa att en syv hon varit i kontakt med sagt till henne att hon saknar kursen naturkunskap A. Att hon var tvungen att ha den kursen för att hon skulle kunna fått ett slutbetyg utfärdat 2008. Att skolan gjort fel.
    • Anna :

      Är det slutbetyg från 2008 från Gymnasiet eller från Komvux? Finns Naturkunskap A med i slutbetyget med IG eller fins inte den kursen alls i Slutbetyget? Finns Naturkunskap B med i slutbetyget? Finns ngn kurs i Naturkunskap med i slutbetyget? Är det ett slutbetyg från reducerat eller specialutformat program?

    • Anna : En fråga - har personen de facto Läst NkA på gymnasiet och fått godkänt (eller IG) betyg men det "glömdes" att ta med det in i Slutbetyget? eller har inte personen läst NkA på gymnasiet?
    • Ludmila :

      Jag fick nu svar från Antagningshandläggare vid Avdelningen för antagning och studentstöd på Universtitets- & högskolerådet (UHR) som lyder:
      "Nej jag tror inte det finns krav på att ha NkA i slutbetyget. Det var ju t ex OK att ha reducerat program och då kunde man ju t ex ha reducerat bort naturkunskapen. T o m svenskan eller engelskan kunde reduceras bort.  ... Om det är ett ogiltigt slutbetyg får man kontakta skolan och be dem ta tillbaka det så att eleven kan få ut ett nytt slutbetyg från komvux, men jag tror inte det gäller i detta fallet."

    • Ludmila :

      Jag fick ännu ett till svar från Antagningshandläggare på Avdelningen för antagning & studentstöd på UHR. Det svaret lyder:           "Specialutformat program kan också vara reducerat. Om en person söker med ogiltigt slutbetyg blir personen inte behörig förrän antagning.se får in ett giltigt dokument som uppfyller behörighetskraven. Sökande kan kontakta sökta lärosäten och be dem om undantag. Det händer att lärosäten ger undantag men detta bedöms från fall till fall. Om personen ska söka till HT2020 bör hen ladda upp sina betyg så fort som möjligt så att antagning.se kan bedöma det."

    Läs alla kommentarer

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej!
    Viktigt att veta bl.a följande:
    Är det slutbetyg från 2008 från Gymnasiet eller från Komvux? Finns Naturkunskap A med i slutbetyget med IG eller fins inte den kursen alls i Slutbetyget? Finns ngn kurs i Naturkunskap med i slutbetyget (NkB)? Är det ett slutbetyg från reducerat eller specialutformat program?

    ***
     Reglerna kring slutbetygen har ändrats i omgångar. Det kan också vara Olika för vad som gällde för Slutbetyg från Komvux (Vuxenutbildningen) och från "ungdomsgymnasiet".
    Man måste veta Exakt hur slutbetyget ser ut (se mina frågor ovan).
    Sedan kan det också vara viktigt att veta: vad ska personen med det slutbetyget "till"? Vill hen söka till högskola-universitet? Har hen sökt och fick svar oBEHÖRIG från antagning.se?
    Utan att veta alla detaljer kring det fallet, kan inte vi här på FRåGA SYV bara "ta och säga" att Slutbetyget är ogiltigt. Eller Nej, det är OK...
    Jag skulle vända mig till betygsexperter - kontakta Skolverket och/eller betygshandläggare via Antagning.se - och när man gör det, får man många frågor och kanske behöver man (helst) skicka in en kopia på det slutbetyget för att reda ut alla "detaljer".
    Om det konstateras att ett utbildningsdokument är felaktigt utfärdat, så är "processen" följande: rektor på den skolan som utfärdade dokumentet bör Upphäva det med sitt beslut; och sedan utfärdas det ett nytt dokument. Sådant brukar ske kort tid efter det felaktiga utfärdandet. Nu (i detta fallet) har det gått 12 år... så frågan är hur man skulle göra om inte ens skolan som utfärdade slutbetyget finns kvar? Sedan (ska det stå året 2008 eller 2020 på dokumentet?) och personen behöver i så fall få godkänt betyg i Naturkunskap 1b (eller 1a1 och 1a2) ...? Det är alltså en svår fråga. Men första "delen" är givetvis att få fram - är det ett giltigt slutbetyg hen fick eller ogiltigt?
    Har personen tidigare sökt till svenska högskole- /universitetsutbildningar? Kom hen in eller fick hen svar Obehörig eller "ogiltigt utb.dokument"?
    Ber om ursäkt att vi inte kan ge ett kort och konkret svar. :)

    Idag, 15 april 2020 är sista dag att göra ansökan till högskola-universitet (utb. som startar HT20) och jag tänker så här: personen bör göra ansökan senast idag. Sedan är sista Kompletteringsdatum (för komplettering med betyg) - den 18 juni 2020. Innan dess kommer personen få svar från Antagning.se om de upptäcker att Slutbetyget inte är giltigt. Personen borde rimligtvis ges då möjlighet att komplettera med betyget i Nk1b. Om Antagning.se "sväljer" slutbetyget och inte reagerar, så är det antingen så att dokumentet är OK (giltigt) eller så har de inte märkt att det är ogiltigt... så personen kanske blir antagen till en högekoleutbildning i alla fall.
    En fråga - har personen de facto Läst NkA på gymnasiet och fått godkänt (eller IG) betyg men det "glömdes" att ta med det in i Slutbetyget? eller har inte personen läst NkA på gymnasiet?

    • : Slutbetyget är utfärdat före 2010 för gymnasiet, specialutformati program. Naturkunskap A eller B finns inte med. Min fråga är, var Naturkunskap A ett kärnämne som dem måste få minst godkänt för att få ett giltigt slutbetyg. Eleven har inte den kursen på betyget men har ett utfärdat slutbetyg. Är det korrekt?
    • Anna : Finns det ngn anteckning ang. "Specialutformning" av programmet? Eftersom det är SPECIALUTFORMAT program så är det kanske möjligt att att Nk-kursen är inte med och det är OK. Hur många poäng (omfattning/volym) är betyget på - totalt? Är det slutbetyg utfärdat av en kommunal eller av en fristående gymnasieskola?
    • Ludmila : Se gärna min kommentar till Frågan. Jag fick svar från UHR och kort lyder det - troligtvis är det OK med slutbetyg från 2008 utan NkA.
    • : Eleven har betyg i följande kurser
    • : Arbetssätt och lärande Praktisk marknadsföring A Engelska B Projektarbete Religionskunskap A Historia A Näthandel A Specialidrott B Idrott och hälsa A Idrott och hälsa B Idrottspsykolog A/LK Idrottspsykolog B/LK Svenska B Samhällskunskap A Specialidrott C/LK Matematik B Samhällskunskap B Specialidrott A Specialidrott D/LK Svenska A Engelska A Datorkunskap Matematik A Estetisk verksamhet Moderna språk, steg 3 Människa, idrott o hälsa/LK
    • : Min fråga är om detta slutbetyg är korrekt utfört? Efterson hon fått besked av annan syv att naturkuskap A saknas och att den kursern var ett kärnämne då och krävdes för giltigt slutbetyg
    • Anna :

      Var god och Läs gärna även Mikaels svar.
      Du uppger att slutbetyget är från SPECIALUTFORMAT PROGRAM och i så fall får det avvika från de "vanliga reglerna".
      Enligt svar från UHR som Ludmila fick så är det OK att ha ett slutbetyg från 2008 utan betyget i NK A.
      Vi på FRåGA SYV är inte experter på "gamla betyg" eller betyg från specialutformade program. Vi råder söka till högskola och invänta svar från Antagning.se - det är mycket möjligt att det är ingen fara alls och slutbetyget är giltigt (så svarar UHR i alla fall). Skulle personen få respons om att betyget är ogiltigt (från Antagning.se) kan även då finnas möjlighet att få dispens från antagningsgruppen på lärosätet dit hen söker läsa på.
      Du/ni kan scanna in hela Slutbetyget och skicka till UHR/Antagning.se och/eller till Antagningsgruppen på de lärosäten dit personen vill söka till - det är vad jag fick för svar per telefon (pratade med en sakkunnig som också hen sa att hen är osäker på vad som gäller men att det är lättare att bestämma om man ser hela dokumentet med alla de eventuella finstilta kommentarer ang. specialutformning av programmet.

    Läs alla kommentarer
    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej, vad jag skulle göra - söka idag (15 april 2020) om jag vill börja läsa på högskolenivå från hösten 2020. Invänta svar från Antagning.se, som kommer göra behörighetskontroll. I fall jag skulle få svar OBEHÖRIG, skulle jag kontakta Antagning.se och även antagningsgruppen på det lärosäte dit jag söker och bett om att Undantag görs (motiverat med att "det är ju inte jag själv som har utfärdat Slutbetyget" = inte Mitt fel alltså...). Det är inte omöjligt att få igenom ett undantag, dock kan inte på förhand garanteras heller (att undantaget kommer att beviljas).
    Samtidigt är det inte fel att söka på komvux läsa Naturkunskap 1b (lägga in ansökan till första bästa start på den kursen).
    ****
    "Dead-line" från Slutbetyg
    Nu är det 1 juli 2020 som är "dead-line" för att utfärda slutbetyg på komvux och även för komplettera gamla slutbetygen så att de ger grundläggande behörighet.
    Dock blir jag inte förvånad om datumet flyttas fram pga Corona-situationen. Ännu finns inga beslut om det men jag hoppas det kommer.
    Men jag vill råda den personen som har slutbetyg uta NkA i det, att försöka få godkänt betyg i Nk1b innan 1 juli 2020 (för säkerhets skull, så att säga); som bekant, kan man läsa Nk1b på fem veckor om man läser på heltid (eller på 10 veckor om man läser på halvtid).

    ***
    Ang. vad man gör om ett ogiltigt Slutbetyg "dyker upp"
    Så vitt jag vet finns ingen instruktion som skulle omfatta alla de Olika möjliga situationer- om vad som bör göras, utan allmänt gäller det att dokumentet som är felaktigt utfärdat bör upphävas (dras tillbaka) och om personen uppfyller kraven, utfärdas ett nytt dokument.
    När dead-line för slutbetygen finns och om datumet inte flyttas fram (efter 1 juli 2020) då blir det "problematiskt". Då ska personen uppfylla kraven för examensbevis vilket kan innebära studier i flera terminer på heltid.
    Jag hoppas det går att få igenom ett Undantag (och speciell i de fallen då personen i fråga ej gjort ngt. fel). Antagningsgruppen på lärosätet kan bevilja undantag och bedöma som Behörig även om personen ej uppfyller, formellt sett, kraven.

    Hälsningar
    Mikael

    Frågor och svar taggade med 'inredning' (16 st.)

    • Elev

      Hur blir man inredningsarkitekt?

      Hej! Jag har en lillasyster som ska välja gymnasieval tills hösten. Hon vill bli något inom inredning och det jag som storasyster tänkt är att hon kan bli inredningsarkitekt. Dock är det väldigt svårt att förstå när man söker...

      Mikael: : Hej Emily!jag vill börja med att skriva att din syster kan/får ändra sitt val t o m sista dagen i Omvalsperioden som ligger senare på våren och hon blir, för det, inte sämre prioriterad.... Läs hela svaret
    • Anna

      Är privatskolor giltiga/pålitliga?

      Jag är intresserad av interior design, men de enda högskolorna/universiteten som erbjuder något liknande är Göteborg och Stockholm, och jag vill inte flytta till någon av de städerna, om det inte är på distans. Jag vill faktiskt helst att det är distans då jag har försökt studera ett program som...

      Julia: : Hej Anna!Arbetsmarknaden för Inredare/Home-styling verkar i Sverige vara väldigt liten. När man tittar på Arbetsförmedlingens webbplats (Platsbanken) och söker på "inredare",... Läs hela svaret
    • Greta

      Inredningsarkitekt?

      Hej, jag vill studera till intedningsarkitekt. Finns det andra utbildningar till yrket än att läsa på konstfack och kth. Ska man läsa till projektledare och bygga på med olika autocad/projekteringsutbildningar?

      Anna: : Hej Greta,Inredningsarkitekt är i Sverige ett av de många så kallade Icke-reglerade yrken, alltså kan man ha diverse olika utbildningar och de som avgör vilken utbildning som "passar" är de som... Läs hela svaret
    • Malin

      Vad behöver jag studera för att kunna jobba på en inrednings tidning?

      Jag undrar om och vad för utbildning man behöver för att få jobb på en tidning inriktad på inredning. (Har gymnasieutbildning). Gärna för att skriva/sätta ihop artiklar.

      Anna: : Hej Malin,yrken inom förlags-branschen är inte reglerade, alltså arbetsgivaren får anställa precis vem hen vill. Det gör det väldigt svårt att... Läs hela svaret
    • Kim

      Vad ska jag göra för gymnasiearbete??

      Det närmar sig skolstart och jag ska bestämma vad jag vill göra för gymnasiearbete. Går teknik med inriktning arkitektur och skulle gärna vilka göra ett arbete inom skandinavisk inredning/design men kan inte komma på någon lämplig frågeställning. Kan ni hjälpa mig?

      Milla : : Hej KIM,nu är inte SYV expert på arkitektur eller inredning,,, men jag skulle t.ex undersöka:_ på vilka sätt skiljer sig just Skandinavisk design från de övriga?- vilken inriktning... Läs hela svaret
    • Sara

      Interior Design?

      Hej! Jag har läst Interior Design i ett universitet i förenade arabemiraten. Och jag undrar och vill veta vad den motsvarar i det svenska utbildningsystemet? Och vilka arbetsområden finns tillgängliga för denna specialisering? Tack :)

      Anna: : Hej Sara; yrken inom Interiör design hör i Sverige till så kallade Icke-reglerade yrken, dvs varje arbetsgivare får själv bestämma vilken utbildning som hen anser vara tillräcklig eller lämplig.... Läs hela svaret
    • Stina

      Stylist, Handels eller estet?

      Om jag vill bli stylist inom området inredning, Alltså vilka mödler det ska vara, färger former. Bord, stolar m.m, vad borde jag gå för inriktning då Handels eller estet?

      Anna: : Hej Stina, det finns ett antal olika "liknande yrken" som ex. Inredningsarkitekt>>, Dekoratör>>, Eventdekoratör>>, Butikskommunikatör/Visual merchandiser>>, Staging designer>>. Kika... Läs hela svaret
    • Rosa

      tips på kreativa utbildningar?

      Hej! funderar på vad jag vill utbilda mig till men tycker att det är svårt. Vill ju syssla med något kreativt, har haft intresset för inredning men finns inga direkta utbildningar som har med inredning och göra. har matte 1 och vill helst inte plugga upp matte 2. har även intresset för...

      Peter: : Hej Rosa, kika gärna på yrken inom område Hantverk>> och inom område Kultur, media & design>>. På tal om lönen, så är det jättesvårt att säga vad... Läs hela svaret
    • Elsa

      Finns det något liknande program i Stockholm?

      Hej! Jag har länge letat efter en utbildning som passar mig. Och nu har jag hittat en som kallas "inredning- och butikskommunikation" på linneuniversitetet i Kalmar. Innehållet verkar vara framförallt fokus på företagsekonomi, men även en hel del på design och inredning. Gillar även att man...

      Julia: : Hej Elsa, nu är ansökningsperioden slut till våren; ansökningsperiod till hösten 2017 börjar 15 mars och tills dess kan nya utbildningar dyka upp på www.studera.nu - som... Läs hela svaret
    • Klaesson

      Hur blir jag inredningsdesigner?

      Hejsan! Jag tog i somras studenten efter tre år på gymnasiet på en inrednings linje. Där av har jag bra kunskaper inom färg form, försäljning, skyltning och lite ritteknik. Min fråga till dig är hur jag nu ska ta mig tillväga för att kunna uppfylla min dröm om att bli inredare. Problemet är att...

      Liselotte: : Hejsan, jag vill tipsa om två högskoleutbildningar som kanske blir av intresse för dig: Högskolan för design & konsthantverk i Göteborg och Kandidatexamen på... Läs hela svaret
    • Noor

      Hur jag vill att min framtid ska se ut?

      Hej! Det här drömmer jag om att få uppleva i framtiden... Få ett jobb (kontorjobb) asså du vet sådära kostym klädsel (skjorta kjol m.m.) elegant hög inkomst villa barn du vet sånt lyxliv, jag vet att det låter töntigt och att det är såklart många som vill leva ett lyxliv. Men flygvärdinna då,...

      Anna: : Hej Noor! Om du vill, kan du läsa om yrke Flygvärdinna på www.framtid.se och där ser du att det går bra att gå på ett valfritt gymnasieprogram (man måste, alltså,... Läs hela svaret
    • Lova

      Vilken linje ska man välja för att jobba med styling?

      Hej, jag ska välja gymnasium om en månad ungefär, men jag kan inte bestämma vad jag ska välja! Jag är intresserad av att bli stylist inom antingen inredning eller kläder. Vilken linje ska jag välja då? Har tidigare funderat på natur men det känns inte riktigt som de passar. Vill helst gå en lite...

      Anna: : Hej Lova! Det finns 24 olika gymnasieprogram. Av dem 5 stycken IM, för obehöriga till nationella program och IB - som är det internationella programmet. Då återstår det... Läs hela svaret
    • Sofia

      Vad krävs för att plugga vidare?

      Hej! Jag går tredje året på gymnasiet och kommer inte få godkänt i alla ämnen vid studenten. Jag har även några ämnen med "streck", alltså med inget betyg alls. Dessa ämnen är ; Matematik 1b, Matematik 2b, Psykologi 1, Samhällskunskap 1, samhällskunskap 2 Efter gymnasiet vill jag bli au...

      Milla : : Hej Sofia! Dina planer är att först bli au pair och sedan plugga vidare på högskola. För att bli au pair utomlands ställs nästan alltid krav på språkkunskaper. Om man åker via en au pair-förmedling kan en kortare... Läs hela svaret
    • sara

      Hur ska jag göra för att bli inredare?

      Hej 2014 tog jag studenten (hotell- och turismprogrammet) sedan dess har jag varit arbetslös men nu vill jag bli inredare. Den har alltid varit min passion. Skolan som jag vill är i Milano/Rom eller Barcelona, men vill inte plugga utomlands. De som finns här är bara kurser(som kostar 17.000 -...

      Anna: : Hej Sara! Du verkar veta vad du vill och har även hittat information om vad som finns både i Sverige och utomlands. Råder dig höra med CSN om de utbildningar som du är intresserad av är... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga