Madeleine

    Om jag minns rätt så är det väl Sv A+B, Ma A och En A + minst 90% av övriga kurser ska vara godkända? Stämmer detta?

    • Jelena : https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Slutbetyg-fore-2010-/ vad som måste uppfyllas för att slutbetyget ska ge grundläggande behörighet om det är från gymnasiet och från år 2008.
    • : Men för att får slutbetyget så behövdes det endast 90% godkända kurser? Svenska, matte och engelska varväl obligatoriskt att ha godkänt i?
    • Anna : Ta fram Slutbetyget och se vilka kurser som finns i det - med godkända betyg. Slutbetyget som inte redan är utfärtat kommer nu utfärdas (på komvux) enl de reglerna som finns för Slutbetyg från komvux från 2010 och senare. Beskriv situationen mer ingående - för att vi ska kunna ge ett relevant svar?
    • : En tidigare elev som fick ett utfärdat slutbetyg 2008 hörde av sig. Hon sa att en syv hon varit i kontakt med sagt till henne att hon saknar kursen naturkunskap A. Att hon var tvungen att ha den kursen för att hon skulle kunna fått ett slutbetyg utfärdat 2008. Att skolan gjort fel.
    • Anna :

      Är det slutbetyg från 2008 från Gymnasiet eller från Komvux? Finns Naturkunskap A med i slutbetyget med IG eller fins inte den kursen alls i Slutbetyget? Finns Naturkunskap B med i slutbetyget? Finns ngn kurs i Naturkunskap med i slutbetyget? Är det ett slutbetyg från reducerat eller specialutformat program?

    • Anna : En fråga - har personen de facto Läst NkA på gymnasiet och fått godkänt (eller IG) betyg men det "glömdes" att ta med det in i Slutbetyget? eller har inte personen läst NkA på gymnasiet?
    • Ludmila :

      Jag fick nu svar från Antagningshandläggare vid Avdelningen för antagning och studentstöd på Universtitets- & högskolerådet (UHR) som lyder:
      "Nej jag tror inte det finns krav på att ha NkA i slutbetyget. Det var ju t ex OK att ha reducerat program och då kunde man ju t ex ha reducerat bort naturkunskapen. T o m svenskan eller engelskan kunde reduceras bort.  ... Om det är ett ogiltigt slutbetyg får man kontakta skolan och be dem ta tillbaka det så att eleven kan få ut ett nytt slutbetyg från komvux, men jag tror inte det gäller i detta fallet."

    • Ludmila :

      Jag fick ännu ett till svar från Antagningshandläggare på Avdelningen för antagning & studentstöd på UHR. Det svaret lyder:           "Specialutformat program kan också vara reducerat. Om en person söker med ogiltigt slutbetyg blir personen inte behörig förrän antagning.se får in ett giltigt dokument som uppfyller behörighetskraven. Sökande kan kontakta sökta lärosäten och be dem om undantag. Det händer att lärosäten ger undantag men detta bedöms från fall till fall. Om personen ska söka till HT2020 bör hen ladda upp sina betyg så fort som möjligt så att antagning.se kan bedöma det."

    Läs alla kommentarer

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej!
    Viktigt att veta bl.a följande:
    Är det slutbetyg från 2008 från Gymnasiet eller från Komvux? Finns Naturkunskap A med i slutbetyget med IG eller fins inte den kursen alls i Slutbetyget? Finns ngn kurs i Naturkunskap med i slutbetyget (NkB)? Är det ett slutbetyg från reducerat eller specialutformat program?

    ***
     Reglerna kring slutbetygen har ändrats i omgångar. Det kan också vara Olika för vad som gällde för Slutbetyg från Komvux (Vuxenutbildningen) och från "ungdomsgymnasiet".
    Man måste veta Exakt hur slutbetyget ser ut (se mina frågor ovan).
    Sedan kan det också vara viktigt att veta: vad ska personen med det slutbetyget "till"? Vill hen söka till högskola-universitet? Har hen sökt och fick svar oBEHÖRIG från antagning.se?
    Utan att veta alla detaljer kring det fallet, kan inte vi här på FRåGA SYV bara "ta och säga" att Slutbetyget är ogiltigt. Eller Nej, det är OK...
    Jag skulle vända mig till betygsexperter - kontakta Skolverket och/eller betygshandläggare via Antagning.se - och när man gör det, får man många frågor och kanske behöver man (helst) skicka in en kopia på det slutbetyget för att reda ut alla "detaljer".
    Om det konstateras att ett utbildningsdokument är felaktigt utfärdat, så är "processen" följande: rektor på den skolan som utfärdade dokumentet bör Upphäva det med sitt beslut; och sedan utfärdas det ett nytt dokument. Sådant brukar ske kort tid efter det felaktiga utfärdandet. Nu (i detta fallet) har det gått 12 år... så frågan är hur man skulle göra om inte ens skolan som utfärdade slutbetyget finns kvar? Sedan (ska det stå året 2008 eller 2020 på dokumentet?) och personen behöver i så fall få godkänt betyg i Naturkunskap 1b (eller 1a1 och 1a2) ...? Det är alltså en svår fråga. Men första "delen" är givetvis att få fram - är det ett giltigt slutbetyg hen fick eller ogiltigt?
    Har personen tidigare sökt till svenska högskole- /universitetsutbildningar? Kom hen in eller fick hen svar Obehörig eller "ogiltigt utb.dokument"?
    Ber om ursäkt att vi inte kan ge ett kort och konkret svar. :)

    Idag, 15 april 2020 är sista dag att göra ansökan till högskola-universitet (utb. som startar HT20) och jag tänker så här: personen bör göra ansökan senast idag. Sedan är sista Kompletteringsdatum (för komplettering med betyg) - den 18 juni 2020. Innan dess kommer personen få svar från Antagning.se om de upptäcker att Slutbetyget inte är giltigt. Personen borde rimligtvis ges då möjlighet att komplettera med betyget i Nk1b. Om Antagning.se "sväljer" slutbetyget och inte reagerar, så är det antingen så att dokumentet är OK (giltigt) eller så har de inte märkt att det är ogiltigt... så personen kanske blir antagen till en högekoleutbildning i alla fall.
    En fråga - har personen de facto Läst NkA på gymnasiet och fått godkänt (eller IG) betyg men det "glömdes" att ta med det in i Slutbetyget? eller har inte personen läst NkA på gymnasiet?

    • : Slutbetyget är utfärdat före 2010 för gymnasiet, specialutformati program. Naturkunskap A eller B finns inte med. Min fråga är, var Naturkunskap A ett kärnämne som dem måste få minst godkänt för att få ett giltigt slutbetyg. Eleven har inte den kursen på betyget men har ett utfärdat slutbetyg. Är det korrekt?
    • Anna : Finns det ngn anteckning ang. "Specialutformning" av programmet? Eftersom det är SPECIALUTFORMAT program så är det kanske möjligt att att Nk-kursen är inte med och det är OK. Hur många poäng (omfattning/volym) är betyget på - totalt? Är det slutbetyg utfärdat av en kommunal eller av en fristående gymnasieskola?
    • Ludmila : Se gärna min kommentar till Frågan. Jag fick svar från UHR och kort lyder det - troligtvis är det OK med slutbetyg från 2008 utan NkA.
    • : Eleven har betyg i följande kurser
    • : Arbetssätt och lärande Praktisk marknadsföring A Engelska B Projektarbete Religionskunskap A Historia A Näthandel A Specialidrott B Idrott och hälsa A Idrott och hälsa B Idrottspsykolog A/LK Idrottspsykolog B/LK Svenska B Samhällskunskap A Specialidrott C/LK Matematik B Samhällskunskap B Specialidrott A Specialidrott D/LK Svenska A Engelska A Datorkunskap Matematik A Estetisk verksamhet Moderna språk, steg 3 Människa, idrott o hälsa/LK
    • : Min fråga är om detta slutbetyg är korrekt utfört? Efterson hon fått besked av annan syv att naturkuskap A saknas och att den kursern var ett kärnämne då och krävdes för giltigt slutbetyg
    • Anna :

      Var god och Läs gärna även Mikaels svar.
      Du uppger att slutbetyget är från SPECIALUTFORMAT PROGRAM och i så fall får det avvika från de "vanliga reglerna".
      Enligt svar från UHR som Ludmila fick så är det OK att ha ett slutbetyg från 2008 utan betyget i NK A.
      Vi på FRåGA SYV är inte experter på "gamla betyg" eller betyg från specialutformade program. Vi råder söka till högskola och invänta svar från Antagning.se - det är mycket möjligt att det är ingen fara alls och slutbetyget är giltigt (så svarar UHR i alla fall). Skulle personen få respons om att betyget är ogiltigt (från Antagning.se) kan även då finnas möjlighet att få dispens från antagningsgruppen på lärosätet dit hen söker läsa på.
      Du/ni kan scanna in hela Slutbetyget och skicka till UHR/Antagning.se och/eller till Antagningsgruppen på de lärosäten dit personen vill söka till - det är vad jag fick för svar per telefon (pratade med en sakkunnig som också hen sa att hen är osäker på vad som gäller men att det är lättare att bestämma om man ser hela dokumentet med alla de eventuella finstilta kommentarer ang. specialutformning av programmet.

    Läs alla kommentarer
    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej, vad jag skulle göra - söka idag (15 april 2020) om jag vill börja läsa på högskolenivå från hösten 2020. Invänta svar från Antagning.se, som kommer göra behörighetskontroll. I fall jag skulle få svar OBEHÖRIG, skulle jag kontakta Antagning.se och även antagningsgruppen på det lärosäte dit jag söker och bett om att Undantag görs (motiverat med att "det är ju inte jag själv som har utfärdat Slutbetyget" = inte Mitt fel alltså...). Det är inte omöjligt att få igenom ett undantag, dock kan inte på förhand garanteras heller (att undantaget kommer att beviljas).
    Samtidigt är det inte fel att söka på komvux läsa Naturkunskap 1b (lägga in ansökan till första bästa start på den kursen).
    ****
    "Dead-line" från Slutbetyg
    Nu är det 1 juli 2020 som är "dead-line" för att utfärda slutbetyg på komvux och även för komplettera gamla slutbetygen så att de ger grundläggande behörighet.
    Dock blir jag inte förvånad om datumet flyttas fram pga Corona-situationen. Ännu finns inga beslut om det men jag hoppas det kommer.
    Men jag vill råda den personen som har slutbetyg uta NkA i det, att försöka få godkänt betyg i Nk1b innan 1 juli 2020 (för säkerhets skull, så att säga); som bekant, kan man läsa Nk1b på fem veckor om man läser på heltid (eller på 10 veckor om man läser på halvtid).

    ***
    Ang. vad man gör om ett ogiltigt Slutbetyg "dyker upp"
    Så vitt jag vet finns ingen instruktion som skulle omfatta alla de Olika möjliga situationer- om vad som bör göras, utan allmänt gäller det att dokumentet som är felaktigt utfärdat bör upphävas (dras tillbaka) och om personen uppfyller kraven, utfärdas ett nytt dokument.
    När dead-line för slutbetygen finns och om datumet inte flyttas fram (efter 1 juli 2020) då blir det "problematiskt". Då ska personen uppfylla kraven för examensbevis vilket kan innebära studier i flera terminer på heltid.
    Jag hoppas det går att få igenom ett Undantag (och speciell i de fallen då personen i fråga ej gjort ngt. fel). Antagningsgruppen på lärosätet kan bevilja undantag och bedöma som Behörig även om personen ej uppfyller, formellt sett, kraven.

    Hälsningar
    Mikael

    Frågor och svar taggade med 'alternativ' (11 st.)

    • Wernah

      Vilka alternativ har jag när jag slutar gymnasiet?

      Hej, jag är 18 år och går mitt sista år på skolan där jag läser in grundskoleämnen. Jag läser även programmering 1. Jag undrar vilka alternativ/val jag har efter jag har slutat skolan? Jag är väldigt intresserad i programmering och har diagnoserna Autism och ADHD.

      Milla : : Hej!Yrken inom DATA/IT är i Sverige, för det mesta, icke-reglerade; det betyder att hen som anställer (arbetsgivare) får fritt bestämma vem hen anställer (med vilken utbildning... Läs hela svaret
    • Eva

      Sent omval, alternativ?

      Hej, Vår son började gymnasiet i måndags 19/8. Tyvärr visar det sig vara väldigt mycket strul direkt i början. Klassen är väldigt stökig och högljudd och ett flertal elever har nu gjort sena omval för att byta skola. Han har höga...

      Anna: : Hej Eva!Det är tyvärr så det ser ut på många skolor: stökiga och högljuda klasser... stora klasser också! Det är bl.a pga lärarbrist som klasserna blir allt större.Man kan... Läs hela svaret
    • Kevin

      Vilka skolor erbjuder Natural Science?

      Hej, jag är en elev med engelska som modersmål, samt ska plugga i USA efter gymnasiet, och därför bestämt mig för att gå The Natural Science programme (naturvetenskapsprogrammet på engelska), men saken är att jag inte har någon aning vilka skolor i Stockholmsområdet som erbjuder detta program....

      Mikael: : Hej Kevin, jag undrar om du känner tiII IB-programmet >>och om du kan tänka dig det aIternativet, att Iäsa på IB? Ang. svar på din fråga är att det finns fIera skoIor som... Läs hela svaret
    • Marina

      Om en ungdom inte har någon plats på gymnasiet, vad göra?

      Hejsan, jag undrar följande; om en ungdom inte fick någon plats på gymnasiet? t.ex står i reserv eller var obehörig till alla de alternativ man sökte till? Vad ska man göra i så fall? Tacksam för ett snabbt svar! Hälsningar Marina

      Julia: : Hej Marina! Du får gärna läsa på den här sidan>> där vi samlade våra tips om olika alternativ som finns för den som inte fick någon... Läs hela svaret
    • Alma

      Vill inte ha mitt förstahandsval, vad ska jag göra?

      Hej! Det är så att jag ångrar gymnasieskolan som jag valt i mitt förstahandsval och vill istället in på mitt andrahandsval. Vad ska jag då göra för att då komma in på mitt andrahandsval och inte mitt förstahandsval då jag vet att jag kommer in på mitt förstahandsval då jag har höga poäng och...

      Milla : : Hej Alma, du skriver inte i vilken del av landet du bor. Olika antagningskanslier har lite olika regler, så det är bäst att kolla direkt med ditt Antagningskansli. Vet du vilket... Läs hela svaret
    • Victor

      Får F i Fysik 1?

      Går inriktingen teknikvetenskap så nästa år i trean kommer jag behöva läsa fysik 2. Problemet är att imorgon har jag kursprov i fysik 1 och jag kommer garanterat få F i det. Vad ska jag göra?

      Milla : : Hejsan, om du har svårigheter med ämnet "fysik" är då mitt förslag att du försöker ändra inriktning. Det finns fem möjliga inriktningar på Teknikprogrammet, erbjuder din skola bara en... Läs hela svaret
    • Fredrik

      Är gymnasiet frivilligt att gå på?

      Halloj! Som rubriken lyder: undrar jag om det är frivilligt att gå på gymnasiet? och om det är det - vad erbjuds det för alternativ i stället för gymnasiet? tacksam för svar! Fredde <3

      Anna: : hej Fredrik! Ja, gymnasiet är en frivillig studieform. Dock finns det inte så många realistiska alternativ. Det är svårt att få jobb utan gymnasiekompetens. Vad har du själv... Läs hela svaret
    • Gäst

      Var kan man en förskollärare arbeta?

      Hej, jag undrar en sak: om man är utbildad förskollärare, är det då bara på dagis som man får arbeta eller finns det andra arbetsplatser/arbetsområden där man kan få jobb?

      Anna: : Hejsan, det är brist på förskollärare idag och prognosen är att det ska bli lätt att få jobb även i framtiden, om man är utbildad Förskollärare. Men jag... Läs hela svaret
    • Jelena

      Måste man söka till gymnasiet?

      Om en elev i åk 9 inte vill söka till gymnasiet, är det ok? Eller måste man söka till gymnasiet?

      Mikael: : Gymnasiet är frivilligt att söka till. Dock finns det inte många vettiga alternativ. Man kan söka jobb eller åka utomlands, om man har råd. Man får försöka starta eget... Läs hela svaret
    • Emma

      Vilka alt Efter teknik, Vad missar man?

      Hej Syv! Jag har sökt till Teknikprogrammet och kommer med högsta förmodan bli antagen där. Problemet och tveksamheten ligger i att jag inte riktigt vet vad jag vill göra efter gymnasiet. Är natur så mycket bredare än teknik? Kommer jag tex att kunna bli jurist, psykolog eller något...

      Lena: : Hejsan, eftersom de mesta går att läsa till efter gymnasiet så brukar det inte vara ett problem att ändra riktning senare i livet. Om du går Teknik så kan det vara bra att läsa till Historia 1a2 - då har du all... Läs hela svaret
    • Christoffer

      Channsa på att bara ta ett alternativ?

      Hej, inne på där jag söker gymnasium. Kan jag söka på bara ett gymnasium? eller är det väldigt riskabelt? jag har valt teknik- media och har meritvärdet 232. känner mig ganska säker på att jag kommer in? och inget annat jag vill söka till heller.

      Lena: : Hejsan, eftersom du inte vet antagningspoängen i förhand så kan det vara en risk att bara ha ett val - men eftersom du i omvalet april/maj kan lägga till val om du via den preliminära poängen då ser om din poäng kommer... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga