be

    Hej, jag läser nu fristående kurs i Engelska B som går på 30 poäng. Förra terminen läste jag Engelska A på 30 poäng, dock i en annan skola än vad jag läser nu. Planen är att börja läsa i hösten lärarprogramm inriktning gymnasiet. Det jag undrar om är hur många poäng jag behöver från de fristående kurserna för att komma in på KPU senare, efter jag är klar med 120 poäng? Totalt blir det 50 poäng när jag är klar i dessa två fristående kurs som gjorts nu, men har för mig man behöver 120 från en program, och 90 poäng för något annat. Tack för er tid!

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    KPU = kompletterande pedagogisk utbildning kan ha lite olika behörighetskrav, bl.a beroende på om man vill bli behörig lärare för grundskola- eller för gymnasiet. Det brukar krävas fler (ofta 30hp fler) högskolepoäng i varje ämne - för gymnasielärare. Sedan beror det också på om man ska ha det ämne som sitt "första" eller "andra" eller "tredje" undervisningsämne.
    Kort svar: bäst är det att se info på beskrivningen av KPU (behörighetskraven) på just det lärosäte dit du i första hand vill söka läsa KPU på. Och om det är oklart, fråga studievägledare som jobbar på just den utbildningen.

    Längre svar är rätt så komplicerat och innehåller många "om och men"...
    Smidigast är det att direkt från början komma in på Ämneslärarprogrammet. Om man inte vill eller kan göra det eller om man redan har många högskolepoäng i ämnena i vilka man vill bli behörig lärare, det är då vi rekommenderar kika på KPU-möjligheten.
    Gymnasielärare är i Sverige behörig att även undervisa i samma ämnen på högstadiet (7-9 åk i grundskola). Gymnasielärare brukar oftast vara behörig i 2 ämnen. Om engelska blir ditt första (huvudämne) och du vill bli gymnasielärare, behöver du ha 120 hp i engelska (och samtidigt också 90 hp i ett annat ämne, som blir ditt bi-ämne) och efter det söker du till KPU för gymnasielärare i de ämnena "eng + ännu ett ämne, ditt bi-ämne".
    För att kunna få lärarlegitimation (från Skolverket) behöver man i grunden ha Lärarexamen. Efter det att man fick ut lärarlegitimationen, kan man i efterhand ansöka om utökning av legitimationen, om man skaffar fler meriter, t.ex fler högskolepoäng.

    • : Hej, jag tackar för ditt svar. Tanken är att nu i höstas så kommer jag läsa historia inriktning gymnasiet, jag har nu redan läst klart Engelska A och strax B. Så om jag förstår det rätt, så blit det 120 HP i historian och 90 HP i eng som ett bi-ämne för att komma in ?
    • Julia : Två 30hp.kurser i engelska blir sammanlagt 60 hp. Du behöver alltså även läsa Eng C.

    Frågor och svar taggade med 'teknik eller natur' (3 st.)

    • Mimosa

      Vill inte gå ekonomi men kan jag bli jurist?

      Hej! Jag går i nian nu och har från början tänkt gå natur sen jag lärde mig vad gymnasium var. Men nu när vi får mer information från vår SYV om alla olika linjer blir man ju lite tveksam. Jag är väldigt intresserad av juridik men är inte helt hundra på vad jag vill inför framtiden. Jag har...

      Julia: : Hej!behörig till juristprogrammet som är en 4,5 år lång heltidsutbildning på universitetet (så är det i alla fall i Sverige idag), kan man bli på i princip vilket... Läs hela svaret
    • Mårten

      Kan man gå teknik utan att läsa någon slags programering?

      Ska börja 9an och funderar på vad jag ska gå tänker på teknik eller natur. Jag ogillar programering men förutom det verkar teknik bra så finns det något sätt att inte plugga programering på teknik inriktningen?

      Anna: : Hej Mårten, Programmering 1 är en obligatorisk kurs i en av inriktningar på Teknikprogrammet; men om man läser en annan inriktning än Informations- och medieteknik -... Läs hela svaret
    • Iris

      Teknik eller natur? Svår eller lätt skola?

      Hej! Jag går i nian och ska snart välja gymnasium. Jag vet varken vilket gymnasium jag ska välja eller villen linje, hjälp mig! Jag gillar fysik och matte, mina merit poäng är lite över 300. Jag vill gå på en skola som inte är allt för svår, men som ändå är seriös. Jag överväger mellan teknik...

      Milla : : Hej Iris! Till juristprogrammet är det lätt att bli behörig, det kan man bli på alla nationella program. Däremot läkarprogrammet kräver godkända betyg i de kurser som... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga