Lisa

    Hej! Jag ska söka gymnasium i år och är en person som har lätt för det mesta. Är alltså ganska bred i bemärkelsen att jag är bra på båda samhällsämnen+språk och naturämnen+matte. Därför är det svårt för mig att säga vad jag vill göra i framtiden, eller ens gå för linje på gymnasiet. Det står främst mellan hum (vilket jag tycker är väldigt kul) och natur. Jag får ofta höra att man kan bli nästan vad som helst om man går natur och det låter frestande för en som mig, som inte vet vad jag vill plugga vidare till. Så min fråga är: vilka möjligheter till att plugga vidare har jag inte efter natur (utan att behöva komplettera)?

    • Anna : Med "natur" kan man mena NA, naturvetenskapsprogrammet, eller NB, naturbruksprogrammet - vilket menar du med "natur"?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej,
    om du i din fråga menar NA, naturvetenskapsprogrammet vilket är min gissning för du skriver "natur"och kan då även mena Naturbruksprogrammet (NB)... men vi säger att du menar NA, då ingår det t.ex inte Samhällskunskap 2 som en obligatorisk kurs och den krävs om man vill läsa vidare till Lärare i Samhällskunskap.
    Sedan kan man inte plugga vidare till tolk eller språklärare i de språk som man inte tidigare har läst...
    *****
    Det är också rätt stor skillnad på de 2 inriktningar som finns på NA; på inriktningen "samhälle" läser man inte fysik2, kemi2, biologi 2 och matematik 4 och alla de kurser krävs för behörighet till läkar-, tandläkar-, vetetinär, marinbiologprogrammen. Till civilingenjör krävs alla de kurser också, förutom biologi.
    Läser man på inriktningen Naturvetenskap på NA, och får godkända betyg, blirman behörig till väldigt många högskoleutbildningar, men det gäller då också att ha tillräckligt höga betyg, för att Behöriga deltar i konkurrensen och ej automatiskt får plats på utbildningar.
    Vill man ha ett till en stor del praktiskt yrke som ex. Elektriker >> och ej på gymnasiet går EE-programmets inriktning Elteknik, kan det senare bli omöjligt att få gå relevant utbildning efter gymnasiet. Detsamma gäller andra praktiska yrken som ex. Bussförare, Djurskötare >> eller Undersköterska.

    Frågor och svar taggade med 'kognitionsvetenskap' (3 st.)

    • Hej

      Vägar efter kognitionsvetenskap?

      Hej! Under den senaste tiden har jag funderat på att läsa kognitionsvetenskap på Linköpings universitet. Det låter intressant, men inte utmanande för mig. Därför har jag funderat på civilingenjör. Vilka yrken eller vidare studier kan jag läsa efter kognitionsvetenskap? Eller ska jag satsa på...

      Julia: : Hej Alva!Med kandidatexamen i kognitionsvetenskap får man en bred och kvalificerad teoretisk kunskap om hur biologiska och maskinella system bearbetar och kommunicerar information. I en komplex och... Läs hela svaret
    • Matilda

      Hur mycket matte det inom systemvetenskap och kognitiksvetenskap?

      Hej! Jag undrar hur mycket användning av matematik det är inom systemvetenskap och kognitionsvetenskap? Jag har sökt till båda på universitetsnivå och har behörighet men har kämpat mig igenom matematik 2A och alltid haft svårt för matte....

      Anna: : Hej Matilda,om du blir antagen till en viss utbildning då har du uppfyllt kraven för behörighet och har god chans att klara utbildningen (i annat fall lär du inte bli... Läs hela svaret
    • Elev

      Vilket grupp man hamnar?

      I vilket grupp man hamnar ( B1 eller B2) om man har gjort prövning under gymnasiem , inte efter?

      Mikael: : Hej, om prövning gjordes och betyg sattes senast samma datum som examensbevis blev utfärdat då är det inte en komplettering och du bör prövas i BI, direktgruppen.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga