1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Elin,
    rent formellt, så är man "klar med skolan" (alltså uppfyllt sin skolplikt) om man genomförde studier på grundskolan och fick ut ett slutbetyg i slutet av årskurs 9. Men i praktiken är även gymnasiet en obligatorisk skola, för att det inte finns några realistiska alternativ. Några få ungdomar kan kanske få jobb som pizzabud eller som telefonförsäljare/telefonkommunikatör eller som städare/lokalvårdare men även här möter de som är under 18 år och inte har körkort och inte får jobba ensamma, eller med tunga luft, får inte jobba natt, inte ansvara för värdesaker - så arbetsgivare föredrar att anställa de som är Över 18 år, som har körkort, och där arbetsgivaren inte behöver tänka på att den här ungdomen får ej göra det här eller det där eller jobba sent på kvällen eller ta ansvar för värdesakerna. Det är väldigt besvärligt för arbetsgivare att anställa ngn som är mycket begränsad i vad hen får göra (och det bestämmer inte arbetsgivaren om utan svenska lagar... t.ex de som är under 18 år får inte ha körkort och i många yrken, även som pizzabud eller lokalvårdare så krävs det ofta att man ska köra bil).
    Testa fråga på de närliggande pizzerior om du får jobba med leverans av pizzor när du är under 18 år och inte har körkort. Om du har tur så kanske du ska få uppdrag att leverera pizzorna gåendes eller cyklandes - fråga om det. I Sverige får man jobba från det att man fyllt 13 år, men problemet är att man inte får ngt jobb, med några få undantag: om det inom familjen finns ett företag där det finns arbetsuppgifter som en väldigt ung person kan/får göra, eller i de yrken där inga speciella kunskaper krävs och där man kan (ofta) klara sig utan körkort, t.ex som lokalvårdare eller som reklamutdelare.
    Du får gärna kika på många olika yrken på www.framtid.se där det berättas om över 2.ooo yrken.
    Börja t.ex med yrke/växtskötare - man tycker kanske att det inte krävs så mycket kunskap för att vattna växter som är utplacerade på olika kontor, men problemet är att växterna är ofta stora/tunga och levereras och hämtas med bil (och du som är under 18 år kan inte ha körkort). Jobbar man i par med ngn som har körkort, då kanske det kan gå... men här vill arbetsgivare helst anställa ngn som har specialkunskap om väster och även kan/får behandla dem mot sjukdomar med kemikalier (vilket en mycket ung person inte får göra pga hälsorisker).
    Om vi tar och tittar på yrken där "ingen speciell utbildning krävs", t.ex telefonkommunikatör, så står det att arbetsgivare kräver ofta gymnasiekompetens för att få anställning och förklaringen man får när man frågar "varför?" är den att de med gymnasiekompetens är både äldre (har mer personlig mognad och får jobba sent på kvällen) och mer kunniga som bl.a lär sig snabbare när de ska i början av sin anställning få utbildning på arbetsplatsen.

    I praktiken är det tyvärr så att inte ens gymnasiekompetens räcker, och många ggr inte ens eftergymnasial utbildning utan man både måste ha eftergymnasial utbildning, körkort, och praktisk arbetslivserfarenhet och kanske även då först börja som praktikant för att visa upp sig och förhoppningsvis efter praktikperioden få anställning.

    Framtid.se/gymnasiekompetensyrken ser man info om yrken inom vilka det kanske är möjligt att få anställning utan eftergymnasial utbildning, alltså med endast gymnasial utbildning.

    Sedan finns det några få undantag: t.ex när en person har mycket stor talang som sångare eller skådespelare, eller inom idrott - så kan man försörja sig (i alla fall under viss tid) utan ngn speciell utbildning, kanske t o m med oavslutad grundskola. De exemplen är mycket få. De hör till undantagen. Finns också några få exempel när personer med mycket låg utbildning startade framgångsrika företag. Då ska man ha kommit på en mycket bra affärsidé och lyckas få igång sitt företag: det är svårt om man är mycket ung och inte har startkapital, tillräckligt erfarenhet och övriga resurser. Se gärna info om yrket:Entreprenör/egenföretagare.
    Studier på andra ställen än gymnasieskola? Folkhögskolorna tar emot från det att man är 18 år, eller fyller 18 år mycket snart. På en folkhögskola kan man läsa korta (t.ex helgkurser) som allt som oftast är en Komplement, alltså i sig inte leder till ngt jobb, eller långa utbildningar. På allmänna kurser läser man mot omdöme i 3 läsår (alltså lika lång tid som på gymnasieskolan).
    Arbetsmarknadsutbildningar - Arbetsförmedlingen kan köpa utbildning för arbetssökande. Du kan kanske skriva in dig på arbetsförmedlingen. Ngn ersättning utgår inte för arbetssökande som är under 18 år (i alla fall enligt den info vi tidigare fått från AF, men fråga gärna på AF). Unga personer kan ses som långtidsarbetslösa redan efter cirka 3-månaders inskrivning på AF och då kan AF skicka dem på praktik eller ngn arbetsmarknadsutbildning, men som sagt, utan ngn ersättning fram tills dess att man fyller 18 år.
    Är man mycket skoltrött och känner att man absolut inte klarar av att läsa på gymnasiet, så kanske går det att bli inskriven på IMA (Individuellt alternativ inom Introduktionsprogrammen), som egentligen är ett av möjliga altrnativ för obehöriga till gymnasiet***. Fördelen (om vi jämför med att inte ha ngn sysselsättning eller inkomst) av att vara inskriven på IMA är att man kan då gå på praktik som personal på IMA kan hjälpa till att ordna och under tiden få studiehjälpen från CSN ("studiebidraget" som gymnasieelever får). En sådan lösning brukar kallas för "helpraktik", alltså att eleven går på praktik på heltid. Har du tur och lyckas bli inskriven på IMA, så kanske du kan testa vara praktikant på många olika arbetsplatser och med det skaffa dig viss arbetslivserfarenhet och kunskap om många olika yrken.
    Förhoppningsvis "fastnar" du för något yrke som inte kräver så mycket utbildning, eller så kommer du fram att du kan stå ut med utbildningstiden om du ser ett mål framför dig - att få jobba inom ett viss "dröm"-yrke! :)
    ___
    *** Obehörig till gymnasiet?
    Då finns det flera olika lösningar, ett av dem IMA, som är mycket dyr lösning för kommunerna och det är bl.a därför som mycket få elever får den möjligheten. En annan av möjliga lösningar är IMY, Yrkesintroduktion.Tanken är att man efter 3 år på IMY blir anställningsbar eller kan komma in på gymnasiets nationella program.

    Frågor och svar taggade med '#frågasyv' (12 st.)

    • Naturvetenskap

      Kan man bli immunolog efter biomedicinska analytikerprogrammet?

      Hej, jag är mycket intresserad av biologi och kemi samt kroppens anatomi. Just nu läser jag på naturvetenskapsprogrammet och funderar på vad man ska eller kan studera på universitet. Läkare har och är fortfarande drömutbildningen men det är oerhört svårt att komma in då man behöver riktigt höga...

      Anna: : Hejsan,du ställer frågor som kräver expertkunskap, alltså måste du ställa de frågorna till de som är verksamma inom de aktuella områden eller som... Läs hela svaret
    • Mahmoud

      Matte 1a och 2a?

      Hej! Jag har läst naturprogram i gymnasiet I gymnasiet läste jag 1c upp till matte 4 och har godkänt i dem Nu behöver jag läsa mer kurser för att nå upp till 2400 poäng för blir behörig. Behöver 200 poäng för blir behörig Kan jag göra prövning i matte 1a och 2a för att få dem 200...

      Julia: : Hej Mahmoud!endast en kurs i matte på varje nivå får ingå i ett och samma examensbevis, alltsåMatematik 1a eller 1b eller 1cMatematik 2a eller 2b eller 2c.Om du inte har A betyget i matte 1c kan du göra... Läs hela svaret
    • linus

      Fråga angående reservplats till universitet?

      Hej! Nu är det så här att jag sökt till några universitet men kom inte in, hamnade då som reserv och har nu plats 20 i kön på de universitet jag vill gå. Min fråga är då, måste jag söka till utbildningen igen nästa år då dem öppnar eller går dem från min reservplats när det är dags att ta in...

      Vägledare: : Hej Linus,vad jag vet (jobbar dock inte med antagningen) så kan man glömma att man hade plats i reservkön, när antagningen är avslutad - det blir som om du inte sökt till den... Läs hela svaret
    • p

      Sätta betyg utan att kursen har slutat?

      Hejsan! Undrar om det står något i skollagen om att lärare bör sätta betyg om det finns underlag för de flesta kurserna, även om man inte har läst klart de än? Personalen i min skola har sagt detta men vill bara försäkra om att det är sant.

      Anna: : Hej K;Ja, det stämmer att om underlag för betyg finns så bör läraren sätta ett betyg. F är också ett betyg. När kursen är slut, bör läraren sätta betyg... Läs hela svaret
    • Petter

      Kan man sluta vara reserv?

      Hej, jag vill inte stå som reserv på mina högre rangordnade val, eftersom att jag ångrar mig med dom valen och är jätte nöjd att jag kom in på mitt tredje val. Kan man stryka första och andra valet? Har mailat antagningskansliet, och beskrivit...

      Milla : : Olika gymnasieantagningskanslierna gör på olika sätt; går därför inte ge ett generellt svar; om du mailat till ditt antagningskansli men ej fick svar, ring (tel tid brukar ofta vara på vardagar kl9-11).
    • Mouzo

      Kan man byta program i årskurs 3 på gymnasiet?

      Hej! Jag går tredje året på gymnaiset och läser Ekonomiprogrammet. På grund av sjukdomar och olika anledningar har jag varit borta mycket, jag har inte lämnat in några uppgiftet mm... Så jag kommer inte få nån gymnasieexam och måste gå om 1 år. Jag undrar om det går att byta till...

      Anna: : hej Mouzo,om du under året 2018 fyller 20 år, då hör du från 1 juli 2018 till komvux. Det innebär att du från 1 juli 2018 ej kan antas till en ny utbildning på en... Läs hela svaret
    • Irma

      Kan man söka till två linjer samtidigt?

      Hej jag undrar, ifall man är intresserad av både t. ex ekonomi och naturvetenskap om man kan söka till båda? De vill säga att jag t. ex söker natur på "östra real" och ekonomi på "klara norra"

      Anna: : Ja, du kan söka två Olika och ännu fler Olika program på samma eller på Olika gymnasieskolor, men du måste prioritera - "i första hand"... "i andra hand" osv. Ex. kan du i din... Läs hela svaret
    • Josh

      Kan man byta tillbaka?

      Hej! Jag undrar om man till exempel byter både linje och skola men känner att det inte var något bra byte och gärna skulle vilja byta tillbaka till sitt program/skola, finns den möjligheten då?

      Mikael: : Hej Pedro svar på din fråga beror på om det fortfarande finns pIats på din "gamIa skoIa!". Du får fråga rektor på din gamIa skoIa. Det är inte förbjudet att byta fram-tillbaka hur... Läs hela svaret
    • liam

      Bli sjuksköterska efter sam-beteende programmet?

      Jag undrar om jag kan bli sjuksköterska eller apotekare efter sam-beteende programmet? jag går första året på sam-beteende programmet på Grillska Gymnasiet. Om man kan så hur många år ska man gå på komvux och vad ska man läsa för ämnen isåfall? tacksam för svar.

      Liselotte: : Hej Liam, För att bli behörig till en utbildning på högskolenivå, behöver man alltid ha Grundläggande behörighet. Ofta krävs det också även att ha godkända betyg i gymnasiala kurser för den så kallade... Läs hela svaret
    • simon

      vad rekommenderas bäst basår eller distans ?

      jag vil läsa till receptarie program men nu läser jag på distans fysik 1 och biologi 1 samt mate 3 men jag tycker att det är skit svårt och fatta allt så vad kan du tipsa mig med att försätta läsa på distans resten av ämnen eller att jag ska avbryta och läsa ett basår med alla de ämnen som jag...

      Anna: : Hej Simon, om du tycker att det är svårt att läsa på distans /det sättet att läsa passar inte alla/ - så tycker jag att du bör söka ett basår på Universitetet men du behöver inte avbryta dina distansstudierna... Läs hela svaret
    • Gadir Jawad

      Min fråga gäller betyg och en viktig fråga?

      Hej ! Om man från o med nu satsar på C och får det i alla uppgifter o prov o läxförhör blir slutbetyget C?

      Lena: : Hejsan, dessvärre är jag inte lärare och kan inte betygsystemet i detalj och hur en lärare bedömer olika uppgifter. Jag föreslår att du pratar med antingen läraren i det ämnet det gäller eller någon annan lärare som du har förtroende för och som kan förklara betygsystemet bra. /Lena, Syv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga