Isac 19 år
  Är det inriktning automation eller elteknik man ska välja på elprogrammet? Jag har hört både och.
  • Daniel Efter noga undersökning kom vi fram till att det troligtvis förhåller sig på det här sättet: Yrkesutgång Industrielektriker kan finnas på El- och energiprogrammet inom gymnasieskolan, på Inriktningen automation eller på inriktningen Elteknik, beroende på vilka valbara kurser som gymnasieskolan kan erbjuda inom programfördjupningen och inom individuella valet.

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Isac;

  Det är en intressant och också svår fråga att svara på. Precis som du, får vi också Olika svar:
  - på skolverkets webbplats står yrkesutgång Industrielektriker "under" inriktningen Elteknik, se skolverket.se
  ... men å andra sidan skriver Skolverket också så här: "Inriktningen automation ska ge systemorienterade kunskaper i brytningen mellan elektroteknik, datorteknik samt drift- och underhållsteknik. Detta innebär att inriktningen ska utveckla elevernas förmåga att planera, installera och sätta automatiserade produktionssystem i drift. Inriktningen ska också utveckla elevernas förmåga att yrkesmässigt arbeta med underhållsarbete och felsökning i industriella anläggningar. Inriktningen kan leda till yrken som till exempel automationstekniker, processtekniker, industrielektriker och mekatroniker."

  Vi på FRåGA SYV fick också några svar från el-lärare, SYV-ar på gymnasieskolorna och de sakkunniga inom branschen som rekommenderar inriktning Automation, läs nedan:
  - inriktning Automation på EE som du bör välja om du vill bli industrielektriker men det är ofta möjligt att senare komplettera även om man på gymnasiet går inriktning Elteknik. Du kan också fundera på att välja läsa på en gymnasieskola som erbjuder båda de inriktningar och då kan du förhoppningsvis (som programfördjupning eller individuellt val läsa kurser "ur den andra inriktningen" och på så sätt få med dig båda de behörigheter). Rekommendation: läs inriktning Automation på EE och välj till i första hand kursen Elinstallationer, 200 poäng (t.ex inom individuellt val).
  Tips!
  Inriktning läses på EE oftast från årskurs 2, därför kan du fundera på att i första hand söka till en sådan skola som just erbjuder båda inriktningar, se i listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?EE - och då kan du under år1 samråda med dina el-lärare och med SYV-en på skolan om vilken inriktning du bör i första hand välja inför årskurs 2.

  Vi har kontaktat ett antal personer som är (eller borde vara) välinsatta i vilken utbildning en Industrielektriker behöver och här (nedan) får du läsa deras svar:
  -Jag tror inte att det är självklart med industrielektriker, så ta det säkra att gå inriktning elteknik.

  -Se: Yrkesutgång - Skolverket Vänliga hälsningar.

  -Så vitt jag vet och utifrån vad jag läst mig till så funkar bägge inriktningarna.

  - Vi hänvisar alltid till detta när vi diskuterar olika yrken:
  El- och energiprogrammet har fyra inriktningar.

  Inriktningen automation ska ge systemorienterade kunskaper i brytningen mellan elektroteknik, datorteknik samt drift- och underhållsteknik. Detta innebär att inriktningen ska utveckla elevernas förmåga att planera, installera och sätta automatiserade produktionssystem i drift. Inriktningen ska också utveckla elevernas förmåga att yrkesmässigt arbeta med underhållsarbete och felsökning i industriella anläggningar. Inriktningen kan leda till yrken som till exempelautomationstekniker, processtekniker, industrielektriker och mekatroniker.

  Inriktningen dator- och kommunikationsteknik ska ge kunskaper i att yrkesmässigt installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem samt kunskaper om informationssäkerhet. Inriktningen ska också utveckla elevernas förmåga att arbeta med system för presentation av data, bild, ljud och interaktiva tekniker. Inriktningen kan leda till yrken som till exempel nätverkstekniker, teknisk säljare, supporttekniker och servicetekniker.

  Inriktningen elteknik ska ge kunskaper i att installera, underhålla och reparera elanläggningar, eldistributionsnät, larm samt tv- och datanät. Inriktningen kan leda till yrken som elektriker verksam inom installation eller eldistribution. Andra möjliga yrken är till exempel hisstekniker och larmtekniker.

  Inriktningen energiteknik ska ge kunskaper i att genomföra drift- och underhållsarbeten samt servicefunktioner inom energi-, miljö- och vattenteknikbranscherna samt processbaserade branscher. Inriktningen ska leda till att eleverna utvecklar förmåga att arbeta med specialiserade funktioner i många olika yrken inom energi- och processbranscherna. Möjliga yrken är till exempel drift- och underhållstekniker, driftoperatör, vattenmiljötekniker och laborant.

  Det går inte att skriva något heltäckande om de olika yrkesutgångarna, därför att det i slutänden är upp till respektive utbildningsanordnare att bestämma och välja fördjupningskurser som de ska erbjuda. Även de olika branscherna har rekommendationer om vilka fördjupningskurser som ska ingå i utbildningen. Jag hoppas du förstår att det finns flera ”rätt” i dessa sammanhang.

  -För att bli industrielektriker är den enklaste vägen att läsa automation. Man kan läsa elteknik men behöver då troligtvis komplettera genom företaget beroende på vad företaget vill ha. Ett exempel på det är Gruvön i Grums – de startade förra året en utbildning för elektriker på ett år för att bli industrielektriker. Hos oss läser alla elever samma kurser i år 1 och söker sedan inriktning till år 2. Det är så Skolverket säger att skolorna ska göra.

  -  Då är det inriktningen automation eleven bör välja, detta görs från årskurs 3 hos oss. Det skiljer sig endast 300 poäng på elteknik och automation och dessa kurser ligger i årskurs 3. (detta är svar från en av de gymnasieskolorna som erbjuder både inriktning Elteknik och Automation på EE).

   

  Daniel Larsson SYV

  Hejsan, efter samtal med Skolverket, kom vi fram till att det är i princip möjligt att uppnå yrkesutgång Industrielektriker om man läser en av inriktningar Elteknik eller AutomationEE. ---"allt" beror på vilka valbara kurser som gymnasieskolan kan erbjuda.
  Vill du sikta på att bli Industrielektriker, bör du fråga på gymnasieskolorna om de erbjuder den yrkesutgången. Som jag förstår det, så måste man i grunden gå en av de (ovan nämnda) inriktningar på EE och sedan, beroende på vilka valbara kurser som gymnasieskolan kan erbjuda, så kan man på vissa gymnasieskolor få den utbildning som utgör grund för att kunna bli Industrielektriker.

  • Isac Tack för svaret, vilka valbara kurser är det man behöver läsa?
  • Anna

   Valbara kurser erbjuds "i mån av möjlighet". En skola kan på förhand annonsera att de har "för avsikt" att erbjuda vissa valbara kurser men sedan om det blir lärarbrist eller händer ngt annat, då kan skola erbjuda helt andra kurser, t.ex matematik, Idrottskurser, alltså kurser som inte har med el att göra att välja mellan. Det går därför inte på förhand helt garantera vilka valbara kurser och vilka yrkesutgångar som varje gymnasieskola kommer att kunna ge. Du bör fråga på gymnasieskolorna om de planerar erbjuda yrkesutgång INDUSTRIELEKTRIKER. Och detsamma gäller inom komvux, om man läser till elektriker på komvux bör man fråga om det är möjligt att gå mot yrkesutgång Industrielektriker. Exakt vilka kurser som bör ingå i olika yrkesutgångar, bl.a utgång Industrielektriker kan ändras med nya direktiv från t.ex elsäkerhetsverket, med förändringar i skolverkets bestämmelser om vilka kurser som får erbjudas inom gymnasiet (det som gäller idag behöver inte gälla om ett år... ). Så, fråga gärna på skolan som du vill söka till om de har för avsikt att kunna erbjuda yrkesutgång Industrielektriker (men ngn garanti på att kunna läsa alla kurser som du kommer behöva, kan nog ingen på förhand ge). Förhoppningsvis kan man senare komplettera, om någon eller några få kurser skulle fattas.

   En SYV som jobbar på en gymnasieskola som erbjuder båda inriktningar säger att hen är säker på att om eleven läser inriktning Automation och väljer till en stor kurs á 200 poäng som heter Elinstallationer (som ingår som inriktningskurs i Elteknik), då går man mot yrkesutgång Industrielektriker. Se programplan för EE.

  Frågor och svar

  • Sara 20 år

   Vill gärna ha hjälp med att hitta min framtids yrke?

   Hejsan! Jag är väldigt intresserad med att söka information, och det är speciellt om personer som jag träffar/känner till. Jag läste programmering och klarade den, sedan ville jag fortsätta med natur linje men jag upptäckte att det är inte min grej. Jag försöker att hitta den nästa yrke som...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Karl 22 år

   Master eller yrkesprogram?

   Hej, Läser förnuvarande år tre på en ingenjörsutbildning där jag blir högskoleingenjör nästa år. Jag vill efter min kandidat vidareutbilda mig. Men är inte sugen på att inrikta mig mer som "ingenjör". Funderar...

   Anna SYV: Hej Karl,det är många som efter en högsksoleutbildning går en Yrkeshögskoleutbildning. Precis som du skriver, så är YH-utbildningar "nischade" och praktiska samt leder direkt till... Läs hela svaret
  • Ellen 24 år

   BII efter folkhögskola?

   Hej! Jag undrar om jag kan efter att ha fått högskolebehörighet från folkhögskolan, även komplettera mina betyg på komvux i efterhand för att tävla i urvalsgruppen BII såväl som BF? Är detta möjligt? Eller kan man bara ha högskolebehörighet från en skolform?

   Anna SYV: Hej Ellen,för att kvalificera sig till BII, kompletterings-betygsgruppen, så måste du bl.a ha examensbevis från gymnasiet eller från komvux. Att uppnå kraven för examensbevis tar 3 år (sex... Läs hela svaret
  • Anonym 25 år

   Får man läsa hur många kurser som helst innan man tar examen?

   Hej Jag har fått studiebevis från gymnasiet och nu läser jag kurserna via komvux och kommer att få min examen antigen i december eller januari. Men jag tänkte läsa även andra kurser och ersätta de med de kurserna som jag fått lägsta betyg...

   Anna SYV: Hej Anonym,för examensbevis från komvux krävs 2400 betygsatta poäng men kursen Idrott och hälsa 1 får ej ingå.Om du redan har alla de betyg du behöver för att ta ut examensbevis... Läs hela svaret
  • Anna 20 år

   Skriven på 2 utbildningar samtidigt?

   Hej! Jag går på en 300 hp civilingenjörsprogram på KTH och har omtenta i en kurs nu i oktober. Jag har dock sökt mig till ett nytt 300 hp civilingenjörsprogram på KTH och ska byta. Om jag hoppar av FÖRSRA utbildningen kommer jag väl inte kunna...

   Liselotte Johansson: Hej Anna!du beskrivet en ovanlig situation. Det är inte ofta sådana situationer uppstår, eller i alla fall har inte vi på FRåGA SYV erfarenhet av sådana situationer. Jag tycker du... Läs hela svaret
  • Mana 25 år

   Vad är lägsta meritvärdet jag kan ha?

   Hej, planen är att söka till lärare f-2 våren 2023. Jag undrar vad meritvärdet brukar ligga på (eller minst bör ligga på) för att bli antagen? Jag har ca 13.58 just nu.

   Anna SYV: Hej Mana!Antagningsgränserna förändras (går upp och ner) och utbildningsutbud förändras också. Om du vill söka till högskole-universitetsprogram i Sverige som startar... Läs hela svaret
  • Oleh 29 år

   Krävs matematik 3b och 4 för komvuxarbete naturvtenskap och teknik?

   Hej! Jag studerar på komvux. Planerar välja komvuxarbete naturvetenskap och teknik men först undrar jag om man måste ha med matte 3b och matte 4.?

   Anna SYV: Hej Oleh!I naturvetenskapsprogrammets båda inriktningar på gymnasieskolan ingår matematik 1c, 2c och 3c som obligatoriska kurser. i inriktningen Naturvetenskap ingår... Läs hela svaret
  • T 22 år

   Nästa komvux kurs?

   Hej, Jag ska läsa Anatomi och fysiologi 1 i september och ska också söka till nästa Kurs som bygger på den inför nästa kursstart eftersom sista ansökningsdag är 14 augusti, dock så vet jag att man inte blir godkänd för att läsa kursen om man inte har liksom läst kursen innan, vad behöver jag göra?

   Liselotte Johansson: Hej T, du behöver kontakta SYV-en på komvux och göra studieplanering. Du kan göra ansökan till alla kurser som du vill läsa och det är bra om du gör det "i tid" (inom... Läs hela svaret
  • Sanna 17 år

   Prövning matte1b?

   Hej, Jag ska börja 2an på gymnasiet efter sommarlovets slut. Men innan det ska jag göra matte prövning i matte1b eftersom jag inte klarade nationella provet tidigare. Min fråga är om krav gränsen för godkänt har desamma som det tidigare provet...

   Liselotte Johansson: Hej Sanna!Prövningar brukar bestå av 2 delar - skriftliga och sedan muntliga. Till den muntliga delen skriver läraren och medbedömaren ihop frågorna utifrån elevens svar på den skriftliga delen av... Läs hela svaret
  • Leny 28 år

   Vad ska man studera efter SVA3?

   Hej! Jag började med SFI utav mitt rent intresse och har nästan klarat mina hela Svenska studier (SVA3). Nu undrar jag vad kan jag läsa efter SVA3 för att ytterligare förbättra mitt språk. Det skulle bli kul om det är lite praktiskt. Jag vill inte...

   Liselotte Johansson: Hej Leny,Högre kurser i svenska som andraspråk än SAS 3 finns Inte, inom gymnasial utbildning i Sverige, och det gäller både gymnasiet och komvux, men det finns andra kurser som mer eller mindre... Läs hela svaret
  • Ellen 24 år

   Kan man ersätta ämnen?

   Hej! Jag gick på naturvetenskapliga programmet i gymnasiet och har pluggat upp alla samhällsämnena och fler än som behövs för att ta ut en samhällsvetenskaplig gymnasieexamen. Komvux ger också en examen med endast 2400 poäng. Kan jag då önska att ersätta de naturvetenskapliga ämnena...

   Liselotte Johansson: Hej Ellen,jag vill först svara på den frågan som du ställer sist - om särskild behörighet och hur meritvärde räknas ut i det fallet. Antagning.se räknar fram meritvärde till varje... Läs hela svaret
  • Felicity 22 år

   Vad krävs för obduktionstekniker?

   Hej! jag ska börja plugga nu och har nästan en full undersköterska utbildning. Jag undrar vad det är jag behöver plugga för ämnen för att kunna ansöka till obduktionstekniker?

   Milla SYV: Hej Felicity!Det jag idag ser i en platsannons om jobbet som Obduktionstekniker (idag hittade jag endast 3 st. lediga jobb som Obduktionstekniker i platsbanken på Arbetsförmedlingens webbplats) är... Läs hela svaret
  • Adam 19 år

   Vill bli polis i USA, är det möjligt?

   Hej! Är en kille bosatt samt medborgare i Sverige för tillfället, jag jobbar i nuläget som Väktare och vill utvecklas inom detta område med lagar osv. Men jag har länge kollat på Youtube där man kan se hur poliserna jobbar i USA via bodycams....

   Milla SYV: Hej Adam,att få medborgarskap i USA är svårt och brukar ta lång tid. Det är inte ovanligt att man först efter 10års lagligt vistelse i USA kan få sitt amerikanska... Läs hela svaret
  • Natanael 24 år

   BF-urvalsgruppen?

   Hej! Jag har läst samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet, och kom ut med fullständiga betyg. Jag kom in på folkhögskola för att läsa naturvetenskapliga ämnena, för att kunna sedan bli behöriga till tandläkarprogrammet. Min...

   Milla SYV: Hej Natanael,du kommer inte kunna konkurrera i BF-urvalet och jag ska förklara varför: för att kunna konkurrera i BF-urvalet ska man ha Omdöme om Grundläggande behörighet från Allmänna kurser... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga