Emma
    Jag har väldigt svårt att välja och behöver en linje som är så bred som möjligt. Och vad kan man bli när man väljer inriktningen samhälle? Det kanske låter lite fräckt och som ett konstigt mål men jag vill verkligen tjäna en väl betald lön när jag blir stor. Vilka jobb finns det? och kan jag tillexempel plugga vidare till läkare efter? Jätte tacksam för svar. Måste bara säga såhär lite på kanten att sidan är grym och hjälper verkligen mig!

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Tack Emma! Vi är glada att vår sida är till hjälp för dig och vi hoppas att även andra elever också har nytta av Fragasyv.se.
    Ang. kommentar från Alexandra - så ja! Alexandra har rätt, på sätt och vis i alla fall. Alla de kurser som krävs för behörighet till Läkare ingår i NA; inriktning Naturvetenskap.
    Eftersom man inte läser Fysik, Kemi och Biologi på Samhällsvetenskapsprogrammet, blir det väldigt svårt att bli behörig under gymnasietiden och det finns ingen mening heller att läsa på mycket mer än heltid (om skolan tillåter läsa "utökade kurser") - för att få in alla läkar-behörighetskurser.
    Ang. inriktningar på SA, så är det inte så stor skillnad mellan inriktningarna, det är ca en sjättedel av utbildningen som utgör inriktning och fem sjättedelar på SA är exakt samma på alla inriktningar.
    Se på http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_SA.pdf
    hur programmet ser ut. Du blir i princip behörig till samma eftergymnasiala utbildningar efter alla inriktningar på SA.
    Ang. yrken, se på http://www.framtid.se/professions/
    och på http://www.framtid.se/profession/egen-foretagare/ - man kan bli sin egen arbetsgivare.

    Att ha välbetalt jobb är ett mål som många unga har och det är helt förståeligt: du vill kunna ha råd att unna dig saker. Det är dock jättesvårt att råda i den frågan då mycket beror på hur arbetsmarknaden utvecklas framöver. De yrkena som ger bäst lön i förhållande till utbildningens längd är Tandläkare, Nationalekonom och egen företagare (om företaget går bra).

    Mitt råd är att du tittar på länkarna som jag skickar till dig nu och återkom om du har fler frågor.
    Ang. söka SA (en viss inriktning) - så väljer man inriktning till åk2 och om du söker till en skola som erbjuder fler än en inriktning, kan du välja under åk1 på gymnasiet.
    Men om du redan nu bestämmer dig för inriktning Samhällsvetenskap - så är det bättre att söka till en skola som bara erbjuder den inriktningen, som t.ex. http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/skargardsgymnasiet - då vet du på förhand vilka kurser du läser och det blir inga överraskningar sedan.

    Bästa hälsningar & lycka till med dina studier!
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'inlämningsuppgift' (3 st.)

    • Ali Reza

      Antal ord hur viktig är det?

      Hej undrar om en inlämnings uppgift (argumenterande text) där i instruktionerna står att texten ska vara på ca 1000 ord, kan bedömas med F om den är på 1350 ord? Alltså hur stränga är lärarna i gymnasiet gällande antal ord i ett text? Texten jag pratar om är i engelska 7 och borde va totalt på...

      Milla : : Hej Ali Reza;som studerande ska man försöka följa lärarens instruktioner så noga man kan. ***Undrar om det är "minst tusen ord" som texten ska vara på, och i så fall är det ingen... Läs hela svaret
    • Julia

      Olika tolkningar av samma inlämningsuppgift?

      Hej! Jag läser SVA3 på komvux just nu, och har precis fått tillbaka "betyget" för första uppdraget (samlingsnamn för flera uppgifter som utgör första inlämningen i kursen). Betyget är egentligen en matris med ämnets kriterierna samt "boxar" för varje betygsnivå (E, C, A) som fylls med grön...

      Anna: : Hej Julia, betygsättningen är lärarens kompetens och en studie- och yrkesvägledare kan inte påverka hur läraren sätter betyg. Även om jag förstår hur du... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga