Rasmus
    Hejsan,

    Jag är väldigt duktig på ämnen som Engelska,Svenska och nästan alla SO ämnen, men jag är inta lika duktig på ämnen som Matematik,Fysik,Kemi och språk(tyska) där jag har betygen C och D.

    Det ämne jag fascineras av och gillar mest är historia där jag legat på bra betyg sedan 7an. Jag är också väldigt duktig med engelska och skulle kunna tänka mig att ha lektioner på engelska.

    Jag är teoretiskt lagd och vill gärna gå på ett högskoleförberedande program.
    tacksam för svar.

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Rasmus,
    om du kan tänka dig ha engelska som undervisningsspråk råder jag dig att titta närmare på IB programmet, se info- på http://www.gymnasieguiden.se/program/IB.

    Om du inte vill läsa fysik, kemi och inte "för mycket" Matte - så kan vi utesluta Naturvetenskapliga och teknikprogrammen.

    Läs om Samhällsvetenskapliga programmet på http://www.gymnasieguiden.se/program/SA
    om Estetiska på http://www.gymnasieguiden.se/program/ES
    om Ekonomi (inriktning Juridik) på http://www.gymnasieguiden.se/program/EK
    och om Humanistiska (inriktning Kultur) på http://www.gymnasieguiden.se/program/HU/kultur

    Minst Matte av alla högskoleförberedande program läser man på Estetiska programmet. Om du inte vill specialisera dig på sång/spela instrument eller spela teater - då är inriktning Estetik och Media som jag rekommenderar att kika på extra noga http://www.gymnasieguiden.se/program/ES/estetik-och-media.
    Historia 1 och 2 ingår som obligatoriska kurser i Estet /alla inriktningar/ och Historia 3 kan man välja inom Programfördjupningar eller inom Individuellt val. Andra valbara kurser är t.ex. Filosofi 1 och 2, Kultur och idéhistoria, tre kurser i Psykologi, tår kurser i Religionskunskap samt Samhällskunskap 2 och 3.

    I Humanistiska & Samhällsvetenskapliga programmet ingår det Moderna språk med 200 p. som obligatoriska kurser och i Ekonomiprogrammet ingår dem med 100 p. Med "Moderna språk" menas i det avseende Tyska, Spanska, Italienska mm. /dvs inte svenska eller engelska/.

    I Estetiska programmet ingår det inte några Moderna språk som obligatoriska kurser.

    Om det är så att du helst inte vill ha "för mycket matte" och inte vill läsa Moderna språk som obligatoriska kurser - verkar det som att Estetiska programmet kan vara det rätta valet för dig. Genom att göra de rätta tillval inom Programfördjupningar och Individuellt val - kan du uppnå behörighet till de specifika eftergymnasiala utbildningar som du vill bli behörig till.

    Jag råder dig att kolla på www.studera.nu och www.yhguiden.se - och hitta några utbildningar som verkar vara passande för dig. Genom att titta på Särskild behörighet som krävs för de utbildningarna, vet du sedan vilka kurser du behöver lägga till på gymnasiet.

    Bästa hälsningar & lycka till!
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'svårighetsgrad' (3 st.)

    • F.O.F

      Skillnad på svårighetsgraden på samma kurs med olika lärosäten?

      Hej! Jag undrar hur mycket svårighetsgraden på en viss kurs/program skiljer sig på olika lärosäten? Exempelvis hur stor är skillnaden på att få godkänt eller uppnå högre betyg på en kurs vid på...

      Milla : : Hej, om det är samma kurs, med samma innehåll, så borde det inte finnas någon skillnad i svårighetsgraden. Det borde vara lika lätt eller svårt att klara... Läs hela svaret
    • Emil

      Hur svåra är civilingenjörsprogrammen?

      Hej! Snittade D i gymnasiet men la inte så mycket krut. Har nu siktat på ingenjörsstudier Och kom in på tekniskt basår på chalmers vilket ger garantiplats till civilingenjör elektroteknik. Borde jag sikta lägre med tanke på att man hör att civilingenjörsutbildningarna är så svåra? Är absolut...

      Anna: : Hej Emil!Om du kommer in på en utbildning, då har de som bestämmer kring den utbildningen "bestämt" att du kan klara av utbildningen, annars skulle du inte blivit antagen. Med "kan klara" menas... Läs hela svaret
    • Philip

      Svårighetsgrader inom IB?

      Hej. Jag har tänkt lite på IB och tycker att det blir mer och mer spännande för varje gång man läser om det. Jag vet dock inte hur svårt det är att vara elev i en sån klass.. Har alla ett perfekt uttal eller arbetar man med det? Kan alla massa svåra ord man aldrig hört? Om man...

      Anna: : Hej Philip, första året på IB är förberedande. IB programmet är egentligen 2årigt. Det är olika typer av elever som kan träffas på IB - svenska elever, elever som har engelska som modersmål men som kommer från olika länder och har... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga