Rasmus
    Hejsan,

    Jag är väldigt duktig på ämnen som Engelska,Svenska och nästan alla SO ämnen, men jag är inta lika duktig på ämnen som Matematik,Fysik,Kemi och språk(tyska) där jag har betygen C och D.

    Det ämne jag fascineras av och gillar mest är historia där jag legat på bra betyg sedan 7an. Jag är också väldigt duktig med engelska och skulle kunna tänka mig att ha lektioner på engelska.

    Jag är teoretiskt lagd och vill gärna gå på ett högskoleförberedande program.
    tacksam för svar.

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Rasmus,
    om du kan tänka dig ha engelska som undervisningsspråk råder jag dig att titta närmare på IB programmet, se info- på http://www.gymnasieguiden.se/program/IB.

    Om du inte vill läsa fysik, kemi och inte "för mycket" Matte - så kan vi utesluta Naturvetenskapliga och teknikprogrammen.

    Läs om Samhällsvetenskapliga programmet på http://www.gymnasieguiden.se/program/SA
    om Estetiska på http://www.gymnasieguiden.se/program/ES
    om Ekonomi (inriktning Juridik) på http://www.gymnasieguiden.se/program/EK
    och om Humanistiska (inriktning Kultur) på http://www.gymnasieguiden.se/program/HU/kultur

    Minst Matte av alla högskoleförberedande program läser man på Estetiska programmet. Om du inte vill specialisera dig på sång/spela instrument eller spela teater - då är inriktning Estetik och Media som jag rekommenderar att kika på extra noga http://www.gymnasieguiden.se/program/ES/estetik-och-media.
    Historia 1 och 2 ingår som obligatoriska kurser i Estet /alla inriktningar/ och Historia 3 kan man välja inom Programfördjupningar eller inom Individuellt val. Andra valbara kurser är t.ex. Filosofi 1 och 2, Kultur och idéhistoria, tre kurser i Psykologi, tår kurser i Religionskunskap samt Samhällskunskap 2 och 3.

    I Humanistiska & Samhällsvetenskapliga programmet ingår det Moderna språk med 200 p. som obligatoriska kurser och i Ekonomiprogrammet ingår dem med 100 p. Med "Moderna språk" menas i det avseende Tyska, Spanska, Italienska mm. /dvs inte svenska eller engelska/.

    I Estetiska programmet ingår det inte några Moderna språk som obligatoriska kurser.

    Om det är så att du helst inte vill ha "för mycket matte" och inte vill läsa Moderna språk som obligatoriska kurser - verkar det som att Estetiska programmet kan vara det rätta valet för dig. Genom att göra de rätta tillval inom Programfördjupningar och Individuellt val - kan du uppnå behörighet till de specifika eftergymnasiala utbildningar som du vill bli behörig till.

    Jag råder dig att kolla på www.studera.nu och www.yhguiden.se - och hitta några utbildningar som verkar vara passande för dig. Genom att titta på Särskild behörighet som krävs för de utbildningarna, vet du sedan vilka kurser du behöver lägga till på gymnasiet.

    Bästa hälsningar & lycka till!
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'kognitionsvetenskap' (3 st.)

    • Hej

      Vägar efter kognitionsvetenskap?

      Hej! Under den senaste tiden har jag funderat på att läsa kognitionsvetenskap på Linköpings universitet. Det låter intressant, men inte utmanande för mig. Därför har jag funderat på civilingenjör. Vilka yrken eller vidare studier kan jag läsa efter kognitionsvetenskap? Eller ska jag satsa på...

      Julia: : Hej Alva!Med kandidatexamen i kognitionsvetenskap får man en bred och kvalificerad teoretisk kunskap om hur biologiska och maskinella system bearbetar och kommunicerar information. I en komplex och... Läs hela svaret
    • Vilsen

      Hur mycket matte det inom systemvetenskap och kognitiksvetenskap?

      Hej! Jag undrar hur mycket användning av matematik det är inom systemvetenskap och kognitionsvetenskap? Jag har sökt till båda på universitetsnivå och har behörighet men har kämpat mig igenom matematik 2A och alltid haft svårt för matte....

      Anna: : Hej Matilda,om du blir antagen till en viss utbildning då har du uppfyllt kraven för behörighet och har god chans att klara utbildningen (i annat fall lär du inte bli... Läs hela svaret
    • Elev

      Vilket grupp man hamnar?

      I vilket grupp man hamnar ( B1 eller B2) om man har gjort prövning under gymnasiem , inte efter?

      Mikael: : Hej, om prövning gjordes och betyg sattes senast samma datum som examensbevis blev utfärdat då är det inte en komplettering och du bör prövas i BI, direktgruppen.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga