Philip
    Hej
    Jag går fortfarande i ettan på gymnasiet men har redan börjat tänka på mitt universitetsval.

    Vad jag har förstått så får man gymnasieexamen om man läser 2500p på gymnasiet och är godkänd i 2250 av dem. Min fråga är då om jag hamnar i urvalsgruppen BI eller BIEX när jag söker till universitet.
    Tack på förhand

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Philip!

    Mycket bra att du är ute i god tid och tänker på vad du ska göra efter gymnasiet redan nu, när du går i åk1!

    BIex är en tillfällig urvalsgrupp som används för sista gången vid antagning till vårterminen 2017.
    Om du går åk1 idag, går du åk2 under läsåret 2015-16 och åk3 under läsåret 2016-17 och kan med det söka till högskola/universitet tidigast till hösten 2017 då BIex gruppen inte lägre finns (i fall dennes existens inte blir förlängd, förstås).

    Då blir svaret att du kommer att prövas i BI i fall du har alla kurser som krävs för behörighet i ditt Examensbevis. I fall du kompletterar med behörighetsgivande kurser kurser efter gymnasiet (t.ex. genom att läsa på Komvux), kommer du att prövas i BII gruppen.

    Om du läser på Komvux efter gymnasiet, men de kurser du läser inte krävs för behörighet, kommer du att prövas både i BI och BII - d v s i de båda urvalsgrupperna samtidigt.

    Om du gör högskoleprovet, kommer du även att prövas även i HP gruppen. Man kan prövas i flera olika urvalsgrupper samtidigt.

    Bästa hälsningar
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'MVG' (1 st.)

    • Anton

      Hur fungerar systemen?

      Hej! Jag håller på att göra prövningar i det gamla system innan 30 juni. Jag känner att jag inte hinner riktigt och vill göra matte kursen (prövning) i det nys systemet. Vad är det för skillnad på kritterna på matte A och matte 1 b? Hur mycket svårare är det få ett A mot MVG?

      Anna: : Hej Anton! Se om du kan göra Prövning i matte 1a (i stället för 1b). 1a är en lite lättare kurs och sannolikheten är högre att man får högre betyg. det borde inte bara svårare... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga