Tack på förhand för ett utförligt svar med många tips och förklaringar!
G.S. :)
På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy
Jag förstår
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 19143 frågor besvarade.
Hej!
Det finns ingen formell utbildning, som är "ett måste". Det är inte heller generella formella krav på besiktningsmän.
Det finns kurser hos tex SBR. http://sbr.se
Grundkravet är där att man är byggingenjör. "Vem som helst" kan egentligen besiktiga byggnader. Det svåra är att få en försäkring som kommer att gälla om ngt går "snett". Det bistår SBR med.
Ett annat alternativ
Möjligen går det att få jobb hos tex Anticimex som kanske anställer egna besiktningsmän.
Vänligen
ANNA
P.S: länktips - Info om frivillig certifiering för olika sorters besiktningsmän
http://sbr.se/sok-besiktningsman/overlatelsebesiktning/
http://sbr.se/sok-besiktningsman/entreprenadbesiktning/
Hej igen, jag vill påtla följande som kanske kan bli av intresse för dig... KVALITETSANSVARIG/KONTROLLANSVARIG vid byggarbete - är kanske en yrkesroll som kan vara lämplig att kika på.
Byggherren ska utse en KA (kvalitetsansvarig-kontrollansvarig) för varje byggprojekt som kräver bygganmälan.
KA måste ha tillräcklig kunskap och erfarenhet för att uppfylla gällande tekniska egenskapskrav. Hen ska även närvara vid byggsamråd, besiktningar och andra kontroller.
I maj år 2011 gick rollen som kvalitetsansvarig över till kontrollansvarig. Rollen innebär större ansvar och närhet till byggprocessen än som der var innan maj 2011.
Kontrollansvariga arbetar på uppdrag av byggherren. Byggherren har det yttersta ansvaret för bygget och kontrollansvarig är behjälplig. Hen ser till att nödvändiga kontroller görs för att följa kraven i bygglagstiftningen. Kontrollerna görs enligt en kontrollplan som upprättas för varje "byggnadsåtgärd".
Om det handlar om stora byggprojekt, kan några kontrollansvariga utses för olika delar av projektet. Byggherren beslutar om vem som har samordningsansvaret.
Men om Byggnadsnämnden inte anser att en kontrollansvarig behövs, kan byggherren själv bli godkänd som kontrollansvarig.
En kontrollansvarig måste vara certifierad av godkänt certifieringsorgan. För att bli certifierad ska KA ha följande kvalifikationer:
Certifikatet gäller i 5 år från utfärdandet och kan sedan förlängas med 5 år i taget. Under tiden får KA med certifiering information om ändringar i regelverket som är av betydelse för behörigheten.
Hej,
En besiktningsman ska var en därtill lämpad person med tanke på bla teknisk kunskap, beroende vilken disciplin man ska besiktiga tex bygg, ventilation, rör, styr, el, hiss samt vara opartisk. Grunden kan vara erfarenhet från byggen eller byggingenjör.
Man behöver inte vara certifierad men det är önskvärt, då det är en ”kvalitetsstämpel”.
Vilka vägar finns det?
Antingen blir man medlem i SBR Sveriges Byggingenjörer - och då måste man vara utbildad ingenjör. Därefter går man SBR´s internkurs.
Det andra alternativet är att man blir certifierad se länk, nedan.
www.teknologiskinstitut.se. Det krävs rejält med relevant erfarenhet, som kan styrkas genom intyg, om man inte har ingenjörsutbildning.
Hoppas att detta var svar på din fråga.
Mvh
Hej, Det finns ingen skyddad titel för just besiktningsman, det ska vara en ”därtill lämpad person” - certifiering och godkänd besiktningsman är dock skyddat. Var god kika på sbr.se/expertgrupper/sbrs-expertgrupp-entreprenadbesiktning/hur-blir-man-entreprenadbesiktningsman.
Med vänlig hälsning
Om man går tekniskt basår och sedan söker till teknisk högskola, hamnar man då bara i ”basårsgruppen” eller både i ”basårsgruppen och BII?
Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?
Hej, Jag är intresserad av att läsa till copywriter på eftergymnasial nivå. Min fråga är vad som är bäst att söka. Jag vet att det finns yrkeshögskolor man kan söka sig till, men jag är nog mer intresserad av att läsa ett kandidatprogram på högskola/universitet - detta eftersom jag tror att...
Hej Aron, eftersom Copywriter >> är ett icke-reglerat yrke och arbetsgivare får därför fritt välja vem de anställer (och olika arbetsgivare kan tänka... Läs hela svaretHej! jag har utländsk gymnasiet betyg från syrian och jag tänkte att göra om prov eller att studera igen de kurser som står i Bedömning mot svensk gymnasieutbildning och det för att höja mina meriter. mina frågor är: 1- Är det möjligt att studera samma kurser som finns i "Utlåtande över...
Hej Samar,det som idag gäller för dig med utländska gymnasiebetyg, om du söker till högskoleutbildningar i Sverige, står på... Läs hela svaretHej! Vad händer om man inte klarar någon enstaka kurs på Yrkeshögskolan? Får jag ändå ut min examensbevis? Eller får jag ut något annat? Rent generellt, när man inte klrar av en kurs på en YH utbildning, kan man läsa om kursen senare och fortsätta med de andra kurserna eller får man inte gå...
Hej Kamilla,en mycket intressant och viktig fråga du ställer, men som också är svår att svara på. De lagar och förordningar som reglerar... Läs hela svaret
Anna SYV: Hej Piya, du är ung och målmedveten; du har därför alla förutsättningar till att nå dina karriärmål. SYV är ett brett ämne och... Läs hela svaret
Jag har en masterexamen i biologi, vilket inkluderar kurser i bland annat kemi, genetik, zoofysiologi, cellbiologi osv. Jag har svårt att få jobb med min examen, men ser att det eftersöks många biomedicinska analytiker. Är det möjligt för mig att räkna in en del kurser från min nuvarande...
Hej Emma,den vanliga vägen är att man söker till det programmet, BMA-programmet, alltså - och när man är ANTAGEN, ansöker man om "tillgodoräknande av... Läs hela svaretHej! Jag har en fråga. Jag gick på Hotell och turismprogrammet innan jag bytte till estetiska programmet och då har jag blivit betygsatt i vissa kurser från förra skolan. Kommer de kurserna då automatiskt räknas in i min individuella studieplan och vara kvar när jag tar studenten och ska...
Hej Mary, satta betyg försvinner inte. Du behöver inte vara orolig för det. Om ta in dina "gamla betyg" blir till din fördel, kommer den skola som utfärdar examensbevis för dig, ta in... Läs hela svaretHej! Jag undrar om man får mer meritpoäng (snittpoäng) om man har läst fler kurser, t.ex om jag har läst ett annat program och gick om och bytte till ekonomi men är bedömd i andra ämnen som finns i det gamla programmet? Alltså ju fler kurser jag läst, desto mer merit till universitetet?
Nej, det funkar inte riktigt så. För det första, är det endast kurser i vilka en elev fick BETYG och helst Höga betyg, som kan ge fördelar (i alla fall formella fördelar). Om man har... Läs hela svaretHej, Jag har länge funderat på att plugga något med marknadsföring eller ekonomi. Har alltid trott att man måste gå olika utbildningar för att jobba med detta. Men har hört att man kan plugga något med ekonomi och sedan rikta in sig på marknadsföring. Går detta? I sådana fall, vad kan man...
Hej Tea,det kan finnas tusentals olika utbildningar som både utbildar inom ekonomi och inom marknadsföring (samtidigt) och det är omöjligt att lista upp alla dem; men kika gärna - till att börja med -... Läs hela svaretHej jag heter begjet. Är 19 år gammal och bor i Gbg angered Min fråga er så Har gått på gymnasiet fast har haft lite problemer o har hoppat av och nu går inte i skolan har jag rätt o börja på komvux som asylsökande.?
Hej Shulu, jag tänker först och främst på din ålder. Så här är det: eftersom du hoppade av gymnasiet, och med det inte har fått Studiebevis, måste du... Läs hela svaretHej, Jag vill gå en kurs via komvux. Webbutveckling 1 men den finns ej i kommunen där jag är bokförd. Jag vill dessutom börja mitt i terminen, dvs. period 2 Vt-19. Kan ju inte hitta information om startdatum osv. utan att välja studieort.
Hej Frida, gymnasisala kurser läser man i komux i eller via den kommunen där man är folkbokförd. Komvux i din kommun kan bevilja dig läsa i en annan kommun, men det är rätt sällan som... Läs hela svarethej syv jag har nästan så länge jag kommer ihåg viljat gå på gymnasium i Stockholm. Då jag känner att Eskilstuna inte är någon stad där jag känner att jag kan passa in och utrycka mig själv. Jag är väldigt intresserad av media programmet, då många sagt till mig att jag borde gå på grillska i...
Hej Elsa, jag förstår att du vill gå på en gymnasieskola i Stockholm och att du idag tror att du kommer att ha någonstans att "sova" i Stockholm. Det kan funka, men det kan också bli problem med... Läs hela svaretHej, Jag går 2:an på natur just nu och ska välja bla. programfördjupningsval inför 3:an. Jag är lite inne på just matematik 5 kursen och undrar om det existerar någon form av nationellt prov/kursprov i slutet av kursen ( alltså någon skriftlig-och muntlig del) ?
Hej, vad kursen matematik 5 innehåller kan du se på Matteboken.se/lektioner/matte-5 och på vilket sätt examinationen går till, är det upp till läraren att svara. Reglerna kan... Läs hela svaretHej! Jag har nyligen flyttat till en annan stad och börjat studera socionomprogrammet där, men tycker inte det känns helt rätt. Det är ett väldigt brett yrke men jag är väldigt inställd på att jobba som kurator eller liknande, de andra delarna av yrket tror jag verkligen inte passar mig. Jag...
Hej Tova, du förlorar inget på att söka till logopedutbildningen, men samtidigt fortsätta läsa på socionomprogrammet. Om du sedan kommer in på logopedutb., kan du i så fall fatta beslut... Läs hela svaretHej! Jag heter Sandra och går andra året på naturprogrammet just nu. Jag är fortfarande osäker på exakt vad jag vill läsa till efter gymnasiet, men jag har på sistone utvecklat ett intresse för genteknik och genredigering. Jag är särskilt nyfiken på CRISPR-metoden som det forskas mycket...
Hej Sandra;jag tycker du kan börja med att välja tema till ditt GA, gymnasiearbete inom genteknik och genredigering, kanske rent av göra GA om CRISPR-metoden. Du kan också... Läs hela svaretHittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga