Gäst 53 år
  Hej, jag undrar vilken utbildning krävs för att jobba med byggnadsbesiktningar?
  Tack på förhand för ett utförligt svar med många tips och förklaringar!
  G.S. :)
  • SYV-besökare https://www.sp.se/sv/units/risecert/Sidor/default.aspx
  • Leif Certifierad besiktningsman blir en lämpligast genom SBR (Sveriges Byggingenjörers Riksförbund). De har en mängd olika utbildningar såsom t.ex. entreprenadbesiktningsman. Det finns en mängd olika grunder och erfarenhet men det finns listat på sbr.se. Bland annat finns krav på utbildning/branscherfarenhet, kunskap inom entreprenadbesiktning etc. Det är RISE tillsammans med SBR som har utarbetat kravspecifikationen.

  3 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej!

  Det finns ingen formell utbildning, som är "ett måste". Det är inte heller generella formella krav på besiktningsmän. 

  Det finns kurser hos tex SBR. http://sbr.se
  Grundkravet är där att man är byggingenjör. "Vem som helst" kan egentligen besiktiga byggnader. Det svåra är att få en försäkring som kommer att gälla om ngt går "snett". Det bistår SBR med.

  Ett annat alternativ
  Möjligen går det att få jobb hos tex Anticimex  som kanske anställer egna besiktningsmän.

  Vänligen
  ANNA
  P.S: länktips - Info om frivillig certifiering för olika sorters besiktningsmän
  http://sbr.se/sok-besiktningsman/overlatelsebesiktning/
  http://sbr.se/sok-besiktningsman/entreprenadbesiktning/

  Hej igen, jag vill påtla följande som kanske kan bli av intresse för dig... KVALITETSANSVARIG/KONTROLLANSVARIG vid byggarbete - är kanske en yrkesroll som kan vara lämplig att kika på.

  Byggherren ska utse en KA (kvalitetsansvarig-kontrollansvarig) för varje byggprojekt som kräver bygganmälan.

  KA måste ha tillräcklig kunskap och erfarenhet för att uppfylla gällande tekniska egenskapskrav. Hen ska även närvara vid byggsamråd, besiktningar och andra kontroller.

  I maj år 2011 gick rollen som kvalitetsansvarig över till kontrollansvarig. Rollen innebär större ansvar och närhet till byggprocessen än som der var innan maj 2011.

  Kontrollansvariga arbetar på uppdrag av byggherren. Byggherren har det yttersta ansvaret för bygget och kontrollansvarig är behjälplig. Hen ser till att nödvändiga kontroller görs för att följa kraven i bygglagstiftningen. Kontrollerna görs enligt en kontrollplan som upprättas för varje "byggnadsåtgärd".

  Om det handlar om stora byggprojekt, kan några kontrollansvariga utses för olika delar av projektet. Byggherren beslutar om vem som har samordningsansvaret.

  Men om Byggnadsnämnden inte anser att en kontrollansvarig behövs, kan byggherren själv bli godkänd som kontrollansvarig.

  Certifiering för KA

  En kontrollansvarig måste vara certifierad av godkänt certifieringsorgan. För att bli certifierad ska KA ha följande kvalifikationer:

  • Teknikisk utbildning
  • Erfarenhet av praktiskt arbete inom byggområdet
  • Kunskaper om bygglagstiftningen
  • Lämplighet för uppgiften

  Certifikatet gäller i 5 år från utfärdandet och kan sedan förlängas med 5 år i taget. Under tiden får KA med certifiering information om ändringar i regelverket som är av betydelse för behörigheten.

  • Ulla

   Man kan också testa fråga RISE, Research Institutes of Sweden- kontaktuppgifter finns på sp.se/contact.

  SYV-besökare Syv SYV

  Hej,
  En besiktningsman ska var en därtill lämpad person med tanke på bla teknisk kunskap, beroende vilken disciplin man ska besiktiga tex bygg, ventilation, rör, styr, el, hiss samt vara opartisk. Grunden kan vara erfarenhet från byggen eller byggingenjör.
  Man behöver inte vara certifierad men det är önskvärt, då det är en ”kvalitetsstämpel”.

  Vilka vägar finns det?
   Antingen blir man medlem i SBR Sveriges Byggingenjörer - och då måste man vara utbildad ingenjör. Därefter går man SBR´s internkurs.

  Det andra alternativet är att man blir certifierad se länk, nedan.
  www.teknologiskinstitut.se. Det krävs rejält med relevant erfarenhet, som kan styrkas genom intyg, om man inte har ingenjörsutbildning.

  Hoppas att detta var svar på din fråga.

  Mvh

  • Saga Kravet på besiktningsmannen är att denne är lämpad, enligt kapitel 7 i AB 04 och ABT 06. Det finns inget krav att en besiktningsman måste vara certifierad. Dock kräver många beställare att besiktningsmannen ska vara certifierad eller av SBR godkänd besiktningsman, vilket innebär att man gått kurser i entreprenadbesiktning samt skrivit godkänt på tentamen.
  Ulla SYV SYV

  Hej, Det finns ingen skyddad titel för just besiktningsman, det ska vara en ”därtill lämpad person” - certifiering och godkänd besiktningsman är dock skyddat. Var god kika på sbr.se/expertgrupper/sbrs-expertgrupp-entreprenadbesiktning/hur-blir-man-entreprenadbesiktningsman.
   
   
  Med vänlig hälsning

  • Ulla

   ”Besiktning skall utföras av därtill lämpad person” Den texten står i AB (Allmänna bestämmelser) 04 Kapitel 7 §7. Besiktning kräver ingen certifiering. Men för att kunna utföra en besiktning seriöst krävs ju erfarenhet från branschen, teknisk och juridisk kunskap. Jag rekommenderar därför SBR.s paket som slutar med att man blir certifierad. Det blir då en kvalitetsstämpel.

  • Leif Titeln besiktningsman är oskyddad och det finns ingen kravlista på utbildning eller krav på godkännande eller certifiering. Många, men långt ifrån alla, har någon form av ingenjörsutbildning. Inom just byggnadsplåt finns det några som gått direkt från produktionen till att bli besiktningsman. Man bör (så klart) ha mycket goda praktiska och teoretiska kunskaper inom det byggområde man avser verka inom samt goda kunskaper i entreprenadrätt och Teknisk AMA.

  Frågor och svar

  • Yusuf 19 år

   Från Matte1a till Matte2b/c?

   Hallå jag läste på el och energiprogrammet och där hade vi Matte1a. Jag vill bli en spelprogrammerare och en specifik yrkeshögskola söker efter antingen Matte3b/c. Därför är jag nyfiken om det är möjligt ifall jag kan hoppa över till 2b/c efter 1a. Så slipper jag gå om ett år.

   Anna SYV: Hej Yusuf; ja, du kan efter matematik 1a läsa 2b eller 2c och sedan 3b eller 3c. Rekommenderar för dig: matematik 2b och sedan 3b. Detta för att c-spår är mer intiktat på naturvetenskap och du vill... Läs hela svaret
  • Joakim 19 år

   Basår på ett universitet behörighet till ett annat universitet?

   Hej! Jag funderar på hur det här med behörighet fungerar, jag gick samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet och skulle därmed behöva läsa upp vissa ämnen om jag tänkte bli t.ex. ingenjör. Säg att jag då vill läsa en bastermin på Jönköpings universitet för att läsa in behörigheten, kan jag sedan...

   Anna SYV: Hej Joakim,svar på din fråga som jag kan ge är - Troligtvis och Förhoppningsvis... men inte garanterat. Jag ska förklara. Basår och basterminer är inte... Läs hela svaret
  • Rojin 20 år

   Vad kan man bli efter utbildningen?

   Hej! Jag tänker ansöka till programet ” kandidatprogram i logik, filosofi och matematik, 180 HP” eftersom jag är väldigt intresserad av dessa ämnesomdre. Men jag har ingen aning om vad man kan arbeta med efter utbildningen, kan kan man bli då?

   Anna SYV: Hej Rojin, om det är den här utbildningen du är intresserad av, så förbereder den för arbeten som ställer krav på förmåga till analys och abstraktion. Ex. på... Läs hela svaret
  • Ellinor 23 år

   Kan man läsa en kurs från ett annat gymnasieprogram?

   Hej! Jag läser för en gymnasieexamen inom humanistiska programmet på komvux. Jag vill hemskt gärna läsa privatjuridik, men är osäker på om det går eftersom den kursen inte finns inom de kurser man kan välja för Humanistiska programmet. Kan jag läsa privatjuridik ändå om det faller under mina...

   Anna SYV: Hej Ellinor; ja, det tycker jag du kan göra: läsa privatjuridik (om den kursen erbjuds på komvux i din kommun). Det är friare regler kring vilka kurser som får ingå i... Läs hela svaret
  • magnus 17 år

   Går dåligt i matte1?

   Hej jag är 17 år gammal och går andra året i gymansiet i ekonomi och det är så att det går dåligt på matte för mig jag fick inte godkänt i matte 1 och jag undrar vad händer om jag misslyckas med att klara matte 1?

   Anna SYV: Hej Magnus,utan godkänt betyg i matematik 1 kan man tyvärr inte få ut Examensbevis. Med F i matte 1 får man studiebevis. Studiebevis ger inte behörighet till högskolestudier. Man kan alltså inte komma... Läs hela svaret
  • Sofia 44 år

   Vad kallas grundlärare med inriktning mot fritidshem?

   Hej, Jag skulle vilja veta vilken som är den korrekta benämningen på det yrke som åtminstone förut benämndes som fritidspedagog. Jag har hört fritidslärare. Grundlärare med inriktning mot fritidshem är alltför tungrott. Vilken är den officiella benämningen på yrket?

   Anna SYV: Hej Sofia,så vitt vi på Fråga SYV vet, så är inte yrkesbenämningar för olika sortets lärare alltid så strikta - dvs samma sort lärare kan på... Läs hela svaret
  • Paulina 19 år

   Jag har läst en "extra" kurs, kommer det räknas in?

   Första året på gymnasiet läste jag på en skola där de hade med en extra kurs (100p), och sedan bytte jag skola för att läsa samma program (SAMSAM) och nu har jag räknat ut att jag kommer ha läst totalt 2700 poäng, istället för 2600 poäng, kommer jag att få räkna in alla betyg i mitt meritvärde...

   Anna SYV: Hej Paulina;i Examensbevis från gymnasieskola ingår, som regel, 2500 poäng. Om du i ditt examensbevis kommer ha 2700 poäng, måste 200 p. vara markerade med "U" (utökat). Vilka... Läs hela svaret
  • Alexander 15 år

   Ska jag välja något mer avancerat ?

   Hej. Jag vet inte vad jag ska välja. Jag har hela mitt liv velat bli snickare och har alltid varit praktisk och kreativt lagd. Har alltid haft enkelt med skolan och har fått höga betyg. Jag har 295 meritpoäng, i dagens läge. Men jag vill gå bygg. Jag känner att jag då bara slänger 130 poäng i...

   Anna SYV: Hej Alexander; du behöver inte bestämma dig ännu. Du har tid på dig till sista dagen i Omvalsperioden senare på våren ... Jag tycker annars inte att du "slänger dina poäng/betyg i... Läs hela svaret
  • Carolina 20 år

   Hur gör man om betyget kommer in efter ansökan till högskola?

   Hej SYVs! En fråga. Om man ansöker till universitetet men har en prövning i något ämne strax innan sista anmälningsdagen, kommer betyget räknas in efter ansökan är gjort? Lite mer konkret exempel: Prövning i Matematik 4, den 5:e april Sista anmälningsdagen: 16:e april För att kanske...

   Anna SYV: Hej Carolina, sista kompletteringsdag till ansökan till högskoleutbildningar med start ht-19 är den 20 juni 2019; för mer info var god se antagning.se/sv/Hur-du-anmaler-dig-och-haller-koll/Viktiga-datum.
  • Peter 21 år

   Gymnasieexamen?

   Gick ut gymnasiet med 5st F, 2100 poäng av 2600, har läst upp två betyg så har 2300 poäng. Vet att man måste ha 2250 poäng för att få gymnasieexamen men det är på ett 2500 program. Hur gäller det om man har 2600? Behöver...

   Milla SYV: Gymnasieexamen från Komvux måste inkludera 2400 poäng Betygsatta, av dem kan max 150 poäng vara betygsatta med F; obs!betyg i Idrott och hälsa 1 får ej ingå i exam från Komvux. Rekommendation:... Läs hela svaret
  • Linnea 23 år

   Går det att ''byta ut betyg'' och ändra gymnasieexamen?

   Hej, Jag läste det estetiska programmet på gymnasiet, men kände efter halva utbildningen att jag inte kommer söka något till någon musikhögskola efter gymnasiet, så jag valde att läsa ämnen som var mer riktade mot samhällsprogrammet. Min fråga är.. går det att läsa till de ämnen som...

   Milla SYV: Om du fick Examensbevis från Estetiska programmet, kan du ta Yrkesexamen från komvux men inte ett nytt examen från högskoleförberedande program. Kanske kan lösningen bli att... Läs hela svaret
  • Alice 18 år

   Skillnad olika examen ?

   Jag undrar vad det är för skillnad i kandidat och exempelvis magister examen? Jag vet att kandidat är "lättare" och magister är "svårare" (och kortare/längre), men om man exempelvis skulle gå magister, är det då redan från början på en avancerad nivå? Eller blir det successivt mer avancerat? Kan...

   Milla SYV: Det som är vanligast - att man läser tre år på ett program och tar ut kandidatexamen. Sedan kan man söka jobb och/eller söka till magisterprogram /ett åriga/ eller till masterprogram (som är två-åriga).
  • Alice 18 år

   Meritpoäng+högskoleprov?

   Hej! Det är så att jag ska göra högskoleprovet imorgon och jag kom just att tänka på en sak: Kan man lägga på de meritpoäng (alltså från exempelvis Engelska 7) på den poängen man får på högskoleprovet?

   Milla SYV: Nej, det kan man inte göra,tyvärr ... resultat av högskoleprovet räknas separat, för sig.  Meritpoängen plussas till Jämförelsetalet, som är snittet av betygen i examensbeviset.

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga