Emelie

    Hej, mitt namn är Emelie Nilsson och jag är 19 år. Sommaren 2021 tog jag studenten efter tre år på gymnasialutbildningen Vård och Omsorg. Nu är jag intresserad av att studera vidare men med tanke på att jag ej läste Engelska 6 på gymnasiet, har det satt lite hinder för mig. Nu hoppas jag att ni kanske kan hjälpa mig? Jag har tidigare försökt få hjälp av min syv i hemkommunen, utan att fått något resultat. Så jag hoppas verkligen att ni kan hjälpa mig, det skulle uppskattas väldigt mycket! Jag ville innan läsa till socionom, men meriterna är höga och det krävs engelska 6 så det går tyvärr inte. Men nu söker jag en utbildning som liknar socionomprogrammet. Mitt huvudmål har alltid varit att bli kurator eller terapeut, då MI-Samtal intresserar mig väldigt mycket. Därav undrar jag om ni kan tipsa en viss utbildning som passar bra ihop med mitt intresse.

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Emelie,
    MI (motiverande samtal) är en metod som kan användas i behandling och i övriga kontaktar med personer som kämpar mot beroende eller är i behov av en förändring. Det kan exempelvis handla om alkohol- eller tobakberoende, eller om behoven av att ändra kost och motionsmönster. Den metoden (MI) kan användas av personal i verksamheter som t.ex hälso- och sjukvård, kriminalvård, socialtjänst, psykiatri och skola. Det är många olika yrkesgrupper som kan använda sig av den metoden. Men det är bara en av metoderna. Det kan finnas många fler och nya kan tillkomma.
    Jag vill råda dig att titta på utbildningar inom yrkeshögskola (där man sällan behöver, för behörighet, ha eng6), t.ex titta på följande utbildningar:
    utbildning/campus-i12/behandlingspedagog-neuropsykiatri
    utbildning/tuc-yrkeshogskola/behandlingspedagog
    utbildning/campus-nykoping/behandlingspedagog
    utbildning/tuc-yrkeshogskola/behandlingspedagog
    yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/psykiatrispecialiserad-underskoterska-skotare-stodpedagog
    utbildning/tuc-yrkeshogskola/specialistutbildad-underskoterska-psykiatri
    hermods-yrkeshogskola/specialistunderskoterska-psykiatri
    utbildning/hermods-yrkeshogskola/specialistunderskoterska-psykiatrisk-verksamhet
    utbildning/lernia-yrkeshogskola/specialistunderskoterska-inom-psykiatri
    utbildning/yh-region-kronoberg/specialistunderskoterska-barn-ungdom
    Vill du sikta på att bli just Kurator, då måste du läsa Engelska 6 och få godkänt betyg i den kursen. Du måste bli behörig till socionomprogrammet. Om du har för lågt meritvärde, kan du försöka komma in i HP-urvalet (resultat av högskoleprovet).

    Eftersom MI som metod kan även användas inom kriminalvården, får du gärna kika även på yrket Kriminalvårdare. Utbildning till kriminalvårdare ges på arbetsplatsen i samband med anställning. När arbetsgivare söker personer att anställa och sedan utbilda till kriminalvårdare brukar B-körkort krävas (vet inte om undantag kan medges men det går givetvis att söka ändå, men risken är stor att i fall man inte har körkort, så blir man inte anställd). Har du B-körkort?

    • : Jag har B-Körkort så det är inget hinder, tack snälla för svar! Ska kolla upp alla länkar, tack!
    • Anna : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
    • : Ditt svar var väldigt bra, mycket bra jobbat! Jag undrar om du kan svara lite på vad en arbetsterapeut gör inom psykiatrin, har googlat lite men jag får lite olika bilder av yrket. Kan du hjälpa mig?
    • Anna :

      Det vi vet om yrket Arbetsterapeut berättar vi på framtid.se/yrke/arbetsterapeut De som är experter på arbetsterapeut-utbildningen är de studievägledare som jobbar på arbetsterapeutprogrammen, ett program på högskolenivå som man läser i 3 år på heltid. Du behöver även här godkänt betyg i engelska 6 (till alla svenska utbildningar på högskolenivå kommer du behöva ha godkänt betyg i eng 6).

    • Julia : Fick nu svar från "Arbetsterapeuterna": "Arbetsterapeuter kan jobba inom psykiatrin, såväl öppen som sluten vård. Finns också inom Bup, socialpsykiatri och rättspsyk." men vad arbetsterapeut har för arbetsuppgifter där har de ännu inte svarat (vi hoppas på svar om det senare och återkommer i så fall till dig snarast).
    Läs alla kommentarer
    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej igen!
    vi fick svar från Lektor i arbetsterapi, Utbildningsledare Arbetsterapeutprogrammet vid Luleå tekniska universitet. Läs hennes svar nedan:
    "Rent historiskt har uppgiften för arbetsterapi varit att öva personers arbetsförmåga genom att successivt anpassa kraven på arbetsplatsen till personens förmåga och gradvis öka personens förmåga till de krav som gäller på arbetsmarknaden. Detta var den största arbetsuppgiften efter andra världskriget – för att öka antalet arbetsföra under efterkrigstiden.

    Under denna period fanns det gott om arbetsterapeuter både inom psykiatrin och kriminalvården. Under senare delen av 1900-talet när medicinen blev mer forskningsbaserad så blev det fler arbetsterapeuter inom medicinen och färre inom de tidigare arenorna.

    Arbetsterapi har alltid funnits inom psykiatrin, särskilt när behandlingstiderna var långa. Med öppna vårdformer har tyvärr arbetsterapeuterna blivit färre inom psykiatrin och finns framför allt inom olika specialistbehandlingsteam och rättspsyk.

    Arbetsterapeuternas huvuduppgift, oavsett verksamhetsområde, är att möjliggöra för personer att välja organisera och utföra de dagliga aktiviteter som personen behöver för att uppleva hälsa och livstillfredsställelse. De arbetar med att träna personens förmågor, utprova ordinera hjälpmedel och/eller anpassa miljön. De arbetar även med hälsofrämjande insatser inom olika verksamheter. 
    De arbetar i region, kommun, statliga verksamheter, privata arbetsförmågebedömning och rehabilitering, m m .

    Läs mer om professionen på förbundets hemsida: https://www.arbetsterapeuterna.se/

    och om programmet på Luleå tekniska universitet: https://www.ltu.se/edu/program/FVATG/FVATG-Arbetsterapeut-1.76750

    Det går även bra att söka på regionernas hemsidor för psykiatri (och 1177 för somliga regioner)

    Med vänlig hälsning".

    Och ännu ett svar från "Arbetsterapeuterna":

    ...en sammanställning vad man kan få hjälp med vid depression och ångest. Sedan varierar det förstås mellan öppenvård och slutenvård.

    Depression och ångest - Sveriges Arbetsterapeuter (arbetsterapeuterna.se)

    Och vid npf: Om arbetsterapi och neuropsykiatri (2016) - Sveriges Arbetsterapeuter (arbetsterapeuterna.se)

    Hoppas det är till hjälp.

    På denna sida Arbetsterapeutprogrammet, 180 hp - Linköpings universitet (liu.se) finns information om arbetsområden för arbetsterapeut där psykiatri finns med.
    Klistrar in nedan

    ArbetsområdenArbetsterapeuter inom privat sektor har i allt större utsträckning egna företag. De kan jobba inom företagshälsovård, på hjälpmedelsföretag med design av produkter, eller i större privatägda företag som utför jobb inom kommuner eller landsting.
    Som arbetsterapeut kan du också arbeta:

    Med rehabilitering på sjukhus, inom exempelvis ortopedi, geriatrik, stroke, psykiatri, hand- och plastik och brännskaderehabilitering.

    På öppna mottagningar såsom barn- och ungdomshabiliteringen, primärvårdens vårdcentraler, och privata inrättningar.

    Inom kommunal sektor, med äldre och personer med kognitiva och psykiska funktionsnedsättningar.


    Arbetsterapeuter arbetar också i ökande utsträckning:

    Med anhörigvård

    I skolan

    Med tillgänglighet i samhället på byggnadsnämndskontor

    Inom kriminalvård

    Inom försäkringskassa

    Inom arbetsförmedling

    Allt gott :)

    Ja, man kan arbeta inom Psykiatrin som Arbetsterapeut. Här nedan är några länkar/källor där information om detta framgår:

    https://www.regionorebrolan.se/sv/vard-och-halsa/habilitering-och-hjalpmedel/hybrider/vuxenhabiliteringen/

    Sveriges Arbetsterapeuter:

    Här kan du också läsa mer  om ”Vem behöver en Arbetsterapeut / Vad gör en Arbetsterapeut?” - I vänsterspalten kan man klicka/läsa mer om Arbetsterapeutens funktion vid patients funktionshinder som till exempel kan vara demens, depression, stress eller neuropsykiatri:

    https://www.arbetsterapeuterna.se/profession/om-arbetsterapi/vad-goer-en-arbetsterapeut/demens/

    Information om framgår på Örebro Universitet programsida:

    Arbetsterapeutprogrammet är för dig som vill jobba med människor som har svårt att klara vardagen på grund av olika typer av funktionsnedsättningar eller aktivitetsbegränsningar och vill hjälpa dem genom rehabiliterande insatser.

    En arbetsterapeuts vardag kan se mycket olika ut beroende på arbetsplats och uppdrag. Vissa utgår från individen och får ansvaret att anpassa en persons vardagsmiljö efter dennes behov eller prova ut olika fysiska eller kognitiva hjälpmedel. Andra kan arbeta med tillgänglighet och välmående på en mer samhällelig nivå. Gemensamt är att din roll som arbetsterapeut är väldigt viktig för de personer du hjälper.

    Se ävenIntervju: ”Som Arbetsterapeut har man många arbetsmöjligheter”, enligt Gabriel Walter.

    Hej igen, vi fick idag svar från MINT Nordic. Var god läs nedan:

    Introduktionsinformation i MI finns i olika programmet på högskolan eller universitetsnivå. Jag tror att MI finns förklarat i kurser som handlar om samtalsmetodik, tillsammans med andra metoder (KBT, Psykodynamiskt, Lösningsfokuserad, Positiv psykologi, osv). Det är oftast så att i generella utbildningar får man ett smakprov av MI och andra metoder. Det är säkert så i undersköterska programmen som en liten del i allt annat. Men om hon vill få en grundlig MI-utbildning så rekommenderar jag att antingen hittar en högskola som har en utbildning i Motiverande samtal (MI) som oftast är runt 7.5 poäng eller att hon hittar en privat utbildare nära henne. Ni skulle kunna kolla på MINTs hemsida för att hitta MI-tränare i Sverige med egna företag.
    ***Sida att leta på är motivationalinterviewing.org

    Frågor och svar taggade med 'gymnasie' (59 st.)

    • Sebastian

      Yrkesutbildning eller utbildning på halvfart?

      Hej, jag skulle behöva rådgivning gällande yrkesutbildningar eller generellt någon utbildning på gymnasie/högskolenivå. Jag jobbar på heltid därför är jag bara intresserad av distansstudier på 50%. Jag har tyvärr inte hittat någon bra utbildning/skola som ger den möjligheten. De flesta var...

      Milla : : Hej,nedan finner några exempel på yrkeshögskoleutbildningar som ges på halvtid på... Läs hela svaret
    • Jennie

      Hur påverkas mitt betyg om jag får F i spanska?

      Hej! I min skola får man antingen välja att ha moderna språk eller modersmål, och jag undrar om jag första året i gymnasiet F:ar på spanska, men kommer ändå byta till modersmål andra året. På vilket sätt påverkas...

      Milla : : Hej,det är lite "komplicerat" men följande gäller:alla betyg en elev får på gymnasiet bör finnas i elevens examensbevis (om hen uppnår kraven för... Läs hela svaret
    • Alex

      Hur ställer jag mig på reservplats?

      Hej! Jag kom inte in på mitt förstahandsval, men jag är helt behörig till det. Hur gör jag för att komma på reservplats innan det är försent? Behöver jag även säga "ja" till den plats som jag inte vill ha?

      Anna: : Hej Alex,olika gymnasieantagningskanslier (i olika delar av Sverige) kan göra på lite olika sätt. Oftast ställs behöriga elever automatiskt i reservkön till sina högre prioriterade... Läs hela svaret
    • Hazal

      Kan jag byta skola men fortfarande ha samma linje och inriktning?

      Hej, jag har funderat på detta länge och tagit beslutet om att vilja byta gymnasieskola men är osäker på om jag kan göra det, vilket är det jag undrar över. Jag läser ekonomi och har valt inriktning juridik inför tvåan, eftersom det...

      Peter: : Hej Hazal! Mitt råd är att du lägger in ansökan via gymnasieantagningen (senast sista dagen i omvalsperioden) och söker "som vanligt" till år1 på... Läs hela svaret
    • Hej

      Vad ska man skriva om på gymnasiearbetet?

      Hej! Jag går mitt andra år på naturvetenskapliga programmet och funderar över gymnasiearbetet i trean. Jag är intresserad i hjänrnan och människors beetende. Har ni några bra exempel på ämnen jag kan skriva om utifrån mina intressenområden? Eller har ni några förslag på teman att skirva om för...

      Julia: : Hej Alva,Du får gärna kika på Fragasyv.se/info/tema-for-gymnasiearbete  där vi samlar in tips på teman för GA, men egentligen är SYV fel person att fråga om du... Läs hela svaret
    • Jamie

      Hur blir man gymnasielärare, företagsekonomi?

      Hejsan, Jag tog i somras studenten från ekonomilinjen och efter att funderat väldigt mycket har jag kommit fram till att läraryrket skulle kunna vara någonting för mig. Jag har kikat på utbildningar men har svårt att hitta exakt information om hur man blir lärare inom själva ämnet ekonomi,...

      Anna: : Hej Jamie,När det gäller ämneslärarexamen inom företagsekonomi kan inte det ämnet hittas som enskilt ämne på något av universiteten som utfärdar... Läs hela svaret
    • Moa

      Vad krävs för gymnasiekompetens?

      Hej! Min bror är född 1990 och fick inte godkänt i alla sina kurser i gymnasiet. Om jag räknat rätt så har min bror 900p av 2050p baserat på de kurser han läst och saknar därför 1150p. Jag gick ut gymnasiet 2018 och då behövde man minst 2250p och maxpoäng var 2500p. Nu ska min bror läsa upp...

      Anna: : Hej Moa!Yrkeshögskola kan ta in obehöriga. Alltså är slutbetyg eller examensbevis från gymnasiet inte ett absolut krav. Din bror kan söka och komma in på yrkeshögskola redan nu.... Läs hela svaret
    • Amanda

      Kan skolan ändra poängplanen efter påbörjade gymnasiestudier?

      När vi sökte till gymnasiet blev vi lovade kursen rätten och samhället i poängplanen och den stod där ända tills vi började trean då kursen plötsligt dragits ifrån oss och ersatts med etnicitet och kulturmöten. Om vi kollar i skolans broschyrer står rätten och samhället fortfarande kvar som...

      Anna: : Hej Amanda,har ni frågat VARFÖR det blev en sådan ändring?Valbara kurser på gymnasiet kan skola välja åt eleverna... skolorna försöker göra... Läs hela svaret
    • Susan

      Varför har min reservplats blivit sämre?

      Hej! Efter slutantagningen så tackade jag ja till erbjuden plats men stod även kvar som reserv utifall. Nu när reservantagningen har börjat, så har min reservplats försämrats, hur kommer det sig?

      Milla : : Hej Susan,det kan bero på ett tekniskt fel eller på att antagningskansliet har blivit tvungen att ställa någon eller några elever före dig i RESERVKÖN, t.ex om elevens familj... Läs hela svaret
    • Abdoulie

      Hur vet man att SYV har skickat ansökan till den skola man har ansökt?

      Jag har lämnat in min gymnasieansökan och jag undar då om man får en bekräftelse att SYV har lämnat in sin ansökan till skolan man efterfrågar? Är det möjligt för SYV att glömma att skicka min ansökan?

      Anna: : Hej, jag undrar om du menar Sent Ändringsval, alltså att du gjorde ansökan i tid, men sedan vill efter det att ansökningsperioden /Omval/ är slut - ändra... Läs hela svaret
    • Pelle

      När får jag reda på om jag kommer in på linjen jag sökte till?

      Hej, jag sökte till samhällsprogrammet och igår fick vi våra preliminära besked och då kom jag som 11 reserv. Då är min fråga när får jag reda på om jag kommer in eller inte?

      Anna: : Hej Pelle, det definitiva/slutgiltiga antagningsbeskedet till gymnasiet kommer att bli känd lite olika datum i olika delar av Sverige men det är mellan strax innan midsommar och senast... Läs hela svaret
    • Angelica

      CSN för en kurs?

      Hej, jag har försökt googla runt men hittar verkligen inget.. Jag gick ur gymnasiet förra sommaren, och läste då tyska alla åren. Just nu är jag arbetslös och pluggar inte just nu, men hr funderat på att läsa någon eller några kurser på distans nu innan jag tänkte plugg till hösten. Jag skulle...

      Liselotte: : Hej Angelica,CSN kan bevilja studiemedel för att läsa fristående kurser, ja. Villkor är att man läser på minst halvtid och att kurslängt är minst 3 veckor. Exempelvis om du läser spanska 1... Läs hela svaret
    • Jonathan

      Körkort och lämplighetsintyg till CE kort?

      Hejsan, jag går fordon och transport programmet och ska välja transport. Jag har högt blodtryck, kommer inte ihåg exakta värdet. (Inte varit hos läkare) Då jag ska ta CE körkort behöver jag göra en läkarundersökning för att få lämplighetsintyget. Då är min fråga om jag blir nekad till...

      Anna: : Hej Jonathan,det är en fråga som läkaren måste svara på och inte en studie- och yrkesvägledare. Om läkaren anser att du kan få Lämplighetsintyget, kommer du att... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga