Henrik
    Hej.

    Ändrings valet börjar snart och har ingen blekaste aning om vad jag ska gå. Först var jag inne på Samhällsvetenskapsprogrammet eftersom jag ansåg att jag kunde samla mest poäng där jämfört med ekonomiprogrammet. Mitt mål är att komma in på juristprogrammet och gymnasiet jag tänkas gå heter Slottegymnasiet.

    Samhällsvetenskapsprogrammet - Programprofiler : Omvärlden och kultur (Geografi 2, Historia 3, Hållbart samhällsbyggande, internationella relationer och kultur och idéhistoria). Vad menas med program profiler?

    Vad innebär Omvärlden och kultur specifikt?

    En annan sak är vilket ska jag ta? Vill inte komma in på ett program jag kommer ångra. Min SYV är här på Onsdag så ställer frågan här sålänge. Ta hänsyn till mina tre frågor.

    Vad erbjuder Ekonomiprogrammet i Ljusdal? Juridik mer specifikt? Slottegymnasiet har allvarliga brister gällande information.

    Med vänlig hälsning,

    Henrik Nguyen

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Henrik!

    du har som mål att komma in på Juristprogrammet på högskola/universitet.

    Det är lätt att bli behörig till den utbildningen, då det endast godkända betyg i Samhällskunskap 1b och Historia 1b som krävs för särskild behörighet. Det som är svårt är att få tillräckligt höga betyg. Juristprogrammet är ett populärt högskoleprogram med många sökande som har höga betyg.

    Du vet kanske redan att du även kan komma in via HP-urvalsgruppen om du väljer att göra högskoleprovet och får tillräckligt högt resultat på det. Du kan börja göra Högskoleprovet så fort som möjligt och du hinner göra HP flera gånger: 2 ggr under varje årskurs på gymnasiet, dvs sammanlagt 6 gånger - om du vill göra det. HP är frivilligt att göra men det är en bra möjlighet som ger en extra chans att komma in på en attraktiv högskoleutbildning.

    Med det sagt, går vi vidare till vilket program på gymnasiet du bör ha som ditt första alternativ. Jag (personligen) tycker att Ekonomi, inriktning Juridik - är att föredra framför Samhällsvetenskapsprogrammet. För övrigt, är inte skillnaderna stora mellan Samhällskunskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet, inriktning Juridik. Man kan få Examensbevis med så gott som identiskt innehåll (eller näst inpå det) - från de två utbildningar. Man läser lika mycket matte, engelska och svenska på de utbildningar. Många obligatoriska kurser är desamma. Är du intresserad av Juridik, är det väl bra att du kan börja läsa juridiska kurser redan på gymnasiet. Det är i alla fall vad jag tycker.

    Formellt sett, spelar det ingen roll - om du läser SA eller EK, juridik. Du skriver om att "samla fler poäng" och jag är inte helt säker på vad du menar med det. På alla gymnasieprogram måste man ha 2500 poäng för att uppfylla kraven för gymnasieexamen. Det är varken sig fler eller färre poäng du ska läsa, oavsett om du läser på SA eller på EK.

    Om du tror att du kan få högre betyg på SA och med det högre meritvärde - då förstår jag att du vill läsa SA. Du vill läsa på Slottegymnasiet>> skriver du och nämner några olika Profiler och frågar vad de betyder.

    På varje gymnasieprogram finns det en lista (fastställd av Skolverket) av kurser som får läsas som Programfördjupande. Sedan väljer varje elev 200 poäng inom Individuellt val - och eleverna har väldigt olika önskemål och det är svårt för skolorna att tillgodose alla de olika önskemål, därför väljer skolorna "åt elever" på förhand, genom att sätta ihop "profiler" - en eller några olika och det som är bra med det är att du vet på förhand vilka kurser du ska läsa, det blir inga diskussioner om valbara kurser för skola har valt åt dig på förhand. Det som är lite sämre, att du inte har valfrihet, utan det är redan förutbestämt vilka "valbara" kurser du ska läsa.

    Det som skulle vara bra för dig är att ha möjlighet att läsa Engelska 7 och Matematik 3 och 4 och/eller Moderna språk 3 och 4. Detta för att tjäna Meritpoäng>>. Läs om Meritpoängen här>>> 

    Det är inta alls obligatoriskt att ha Meritpoäng, men de ger stor fördel i konkurrensen om plats på högskola. Därför rekommenderar jag dig att försöka få ett löfte från skolan om att du ska få läsa kurser för Meritpoäng och helst så att du kan uppnå max i merit.

    Om det är lika stora chanser för dig att läsa kurser för Meritpoäng både på SA och på EK, juridik, skulle jag välja EK, juridik i första hand.

    Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!

    Bästa hälsningar och lycka till med ditt gymnasieval!

    Milla SYV

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'konvux' (7 st.)

    • Victoria

      Kan man söka till en kurs fast att man har ett gymnasieexamen?

      Har tänkt på att studera filosofi 2 då filosofi 1 gick jättebra för mig och intresset finns. Dock är jag inte säker på ifall man ansöka till en kurs i konvux/vuc om man nu redan har en gymnasial examen, stämmer det?

      Anna: : Betyg i kursen Filosofi 2 kommer inte påverka din möjlighet att komma in på en högskoleutbildning , men du kan läsa den kursen på komvux, om komvux i din kommun kan erbjuda det. Kontakta komvux i den kommunen där du är folkbokförd och lycka till!
    • Francwa

      F Gymnasiearbete?

      Jag kommer att få F i gymnasiearbete. Jag är godkänd infalla andra ämnen, men ej gymnasiearbete. Kan man komma in på komvux och fortsätta skriva på min gymnasiearbete som jag fick F på eller måste jag börja om och skriva en hel ny gymnasiearbete? Jag studerar Sam-bet.

      Daniel: : Hej,du kan komma med förslag till handledare på Komvux i gymnasiearbete, när du får veta vem hen är om att du vill ta det Temat på GA som du har jobbat på redan, på gymnasiet. Om handledaren... Läs hela svaret
    • Wille

      Hur samlar jag mina betyg från olika skolor?

      Hej! Jag har ett slutbetyg från gymnasiet men har därefter läst ett flertal komvux kurser på olika skolor och nu när jag ska använda dem så undrar jag hur jag får ut ett samlat dokument på alla mina betyg? Sedan funderar jag på hur jag kan få dem översatta till engelska eller om det är okej...

      Anna: : Hej Wille,om man har ett Slutbetyg och sedan fristående komvux-kurser så har man just alla de olika dokument och skickar alla dem (kopior på dem) när man söker. Du kan själv skriva... Läs hela svaret
    • Caroline

      Behövs CSN när man ska göra en särskild prövning på vux?

      Hej jag läser just nu min sista termin på komvux men har 2st ämnen som jag inte klarade och behöver göra en särskild prövning i dem ämnena. Skulle ha gjort det nu på min sista termin men pga särskilda omständigheter har jag inte möjlighet att göra det nu, så jag undrar om jag måste ha csn för...

      Mikael: : Hej CaroIine, Prövningar>> har ingenting med StudiemedeI, CSN att göra. Man har inte rätt tiII StudiemedeI under tiden man förbereder sig för prövningar, eIIer... Läs hela svaret
    • Erik

      Gymnasieexamen från Konvux; vilka kurser bör jag välja?

      Hej! Jag fick ingen gymnasieexamen, men skulle vilja ha en. Således ämnar jag läsa till ett antal kurser på Konvux och ta gymnasieexamen där. Utöver kurser jag saknar slutbetyg i som omfattas av grundläggande behörighet och den områdesbehörighet jag önskar, vilja kurser bör jag välja? Kan jag...

      Melina: : Hej Erik! Du har helt rätt i att du givetvis först ska välja kurser som krävs för grundläggande behörighet.Resterande kurser kan variera beroende på vilken... Läs hela svaret
    • Bella

      Måste jag läsa Fysik 1 när jag läst naturkunskap a?

      Hej. Jag måste läsa fysik 2 på konvux för att bli behörig till min utbildning. Sedan innan har jag godkänd naturkunskap a från gymnasiet. Måste jag läsa fysik 1 innan jag kan läsa fysik 2? Behörighetskraven står grundläggande behörighet + fysik 2.

      Liselotte: : Hej Bella, för att bli antagen till en kurs Fysik 2, måste du ha kunskaper i Fysik 1a som är "underliggande kurs". Du är inte behörig att läsa Fysik 2 om inte du har kunskaper motsvarande Fysik 1a. I... Läs hela svaret
    • nathalie chanel

      Vård och omsorg till läkare?

      Hej! Om jag läser vård och omsrogsprogrammet och vill bli läkare, vilka ämnen kommer jag då behöva läsa upp i konvux för att få läsa till läkare i universitetet eller högskolan. Mvh, Nathalie.

      Lena: : Hejsan, först och främst behöver du komplettera VO så du får behörighet till högskola, Svenska 2+3 och Engelska 6. Det ska alla skolor erbjuda. Sen behöver du även läsa till Matte 2 och 3. Matte 3 ger behörighet att söka till ett... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga