Yosef
    Hej!
    Jag kommer att följa någon utbildning och tänker på vvs ingenjör och byggingenjör. Frågan är vilken utbildning är bättre för framtiden och med hög lön. Och vilken av dem har bra möjlighet för att få ett jobb after utbildningen. Vad tror ni?
    • Mikael : Tänker du på utbildningar på högskolor-universitet eller på yrkeshögskolan?
    • : Universitet
    • Milla : Du kan söka till universitet och till många olika yrkeshögskoleutbildningar samtidigt; ansökningarna sker oberoende av varandra och du kan få plats på högskola-universitet och på flera olika yrkeshögskoleutbildningar samtidigt och välja sen (om du får plats på mer än 1 utbildning, alltså).

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Yosef

    det vi vet om yrket VVS-ingenjör berättar vi om på framtid.se/yrke/vvs-ingenjor

    och om Byggnadsingenjör - framtid.se/yrke/byggnadsingenjor

    VVS är en del inom byggbranschen och VVS-ingenjör är också på sätt och vis "bygg-ingenjör"; sedan finns det många olika bygg-ingenjörsyrken. "Ingenjör" är, för övrigt, ingen skyddad titel (i alla fall så är det i Sverige idag) och vem som vill kan kalla sig för en "ingenjör".

    Bygg- eller byggnadsingenjör är ett samlingsnamn för ett stort antal Olika yrken.
    Kika gärna på många yrkespresentationer: till exempel på: Betongingenjör, anlaggningsprojektor-bim, Byggledare, platschef-inom-bygg.

    Möjligheter på arbetsmarknaden beror på många olika saker, även förutom vilken utbildning man har: även sådana aspekter att man har eller inte har körkort, personliga egenskaper, kontakter och hur duktig man är på att förhandla om sin lön - allt spelar roll. Men utbildning är också mycket viktig. Utbildningar inför jobben som "ingenjör" inom byggbranschen finns både på högskolor-universitet och inom yrkeshögskolan.
    Du kan söka till högskola/universitet och samtidigt till många olika yrkeshögskoleutbildningar; kommer du in på flera utbildningar, kan du välja sen vilken du tackar Ja till.

    • : Ok. Tusen tack.
    • Milla :

      Om din fråga gäller högskoleutbildningar: då är det skillnad inte endast på VVS-och Bygg utan även på Civilingenjör vs Högskoleingenjör. "Byggnadsingenjör" kan man bli både som civil- och som högskoleingenjör men även med andra utbildningar: från en yrkeshögskola eller genom Tekniskt Fjärde år (TE 4) som elever med examen från teknikprogrammet på gymnasiet kan läsa för att bli "gymnasieingenjörer".

    • : Tack för din hjälp
    • : Tack för din hjälp.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'öppethus' (6 st.)

    • Du är bäst

      hur många öppet hus behöver man gå på?

      Hej Syv!! Jag ska söka till gymnasiet i vår och vill gå samhällsvetenskapliga programmet med inriktning sam media eller sam beteende. Känner däremot lite oro kring det preliminära valet eftersom att det känns inte riktigt som att jag har varit på tillräckligt många öppet hus. För att kunna...

      Mikael: : Det är ditt val som finns i antagningssystemet sista dagen i omvalsperioden som Gäller!  Ang. Öppna hus så är det helt frivilligt: det finns elever som går på många... Läs hela svaret
    • Cornelia

      tips på frågor till öppet hus?

      Hej! Jag ska på öppet hus snart och undrar vad man kan ställa för frågor? Tacksam för snabbt svar!

      Julia: : Hej Cornelia du kan t.ex. fråga om vilka kurser som kommer att erbjudas som programfördjupande, hur många elever som är max antal i varje klass, om man får klasslärare/mentor - en eller två och om man kan få kontakt med den... Läs hela svaret
    • Jennifer

      Tips på bra frågor man kan fråga olika skolor under mässan/öppet hus?

      Hej! Jag ska på gymnasiemässan i Älvsjö snart och dessutom på öppethus på skolor jag är intresserade utav. Jag vet dock inte vad jag kan fråga de... Vet ni några bra frågor jag kan fråga för att få reda på om skolan är bra?

      Julia: : Hej Jennifer! Vad är en bra skola just för dig? Vill du komma in på en attraktiv högskoleutbildning, kanske du vill veta om det blir möjligt att läsa kurser för Meritpoäng: Engelska 7,... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga