elin
    Jag går nu i ettan på gymnasiet, naturbruk med inriktning djursjukvård. Men jag känner att jag har valt fel inriktning och skola! Jag funderar på att byta till höstterminen nästa år, och gå om ettan.

    Jag har tittat på några andra naturbruksgymnasium med eget jordbruk, mjölkgård och stall. Och finns inriktningarna Jordbruk, Häst, Djurskötare och trädgård.

    Problemet är det att jag vill gå allihopa! Jag rider, odlar, hjälper till med mjölkkor och andra smådjur, och jag älskar alltihopa!

    Vad gör man om man vill gå en blandning av olika inriktningar?
    Kan man läsa utökad kurs? Eller kanske läsa andra kurser på de timmarna min klass läser kurser jag redan läst på min nuvarande skola??

    Tacksam för svar!!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Elin, så roligt att du vet vad du vill läsa och att du har varierande intressen! Jättekul!

    En gymnasieskola KAN GE DIG MÖJLIGHET att läsa utökade kurser. Skolan är dock inte skyldig att göra det. 2500 p. för att kunna ta ut Gymnasieexamen är det som skolan måste erbjuda och möjlighet att få Grundläggande behörighet till högskolestudier dvs kurserna: Svenska 2 och 3 samt Engelska 6. Det är 300 p. som i så fall "tar plats" och förhindrar att du läser yrkeskurserna inom Programfördjupningen eller inom Individuellt val.
    Det blir svårt att läsa flera olika inriktningar, så du måste välja en "huvudinriktning" i alla fall och sedan de kurser inom Programfördjupningen och Individuellt val som du är mest intresserad av /av de kurser som din skola kan erbjuda/.
    De kurser, i vilka du redan sedan innan har godkända betyg i, behöver du inte läsa om.

    Mitt råd är att - på förhand - avtala med den nya skolan vad du skall läsa: vilka kurser de kan erbjuda & fråga även om du får lov att läsa utökade kurser. Gymnasieexamen måste innehålla minst 2500 poäng men kan innehålla fler.

    Jag vill också passa på och tipsa dig om eftergymnasiala utbildningar på Yrkeshögskolan:
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-i-enkoping/tradgardsmastare
    http://www.yhguiden.se/utbildning/brobyskolan/garden-management-tradgard-turism-och-ledarskap1
    http://www.yhguiden.se/utbildning/stora-segerstad-och-varnamo-yrkeshogskola/driftledare-lantbruk
    http://www.yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/kvalificerad-tradgardsmastare-park-och-kulturlandskap
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-sodertalje/tradgardsmastare-ekologi-och-entreprenorskap1
    http://www.yhguiden.se/utbildning/folkuniversitetet-goteborg/tradgardsmastare-med-specialisering-halsa-kultur-och-miljo

    Bästa hälsningar & lycka till!
    Anna SYV

    Frågor och svar taggade med 'pedagogiskt arbete' (2 st.)

    • Linnea3254

      Förskollärare- vidareutbildning?

      Hej! Jag är snart färdig förskollärare. Under min utbildning har jag insett att jag brinner för utvecklingsarbete inom verksamheten. Jag tycker det akademiska är väldigt givande och roligt. Jag undrar därmed vilka möjligheter jag har i framtiden att läsa vidare. Det kan exempelvis vara...

      Milla : : Hej!Med utbildning till förskollärare i grunden (förskollärarexamen och förskollärarlegitimation) kan du bl.a sikta på att bli Förskolechef,... Läs hela svaret
    • nilla

      kan jag vidareutbilda mig till speciallärare?

      Hej, jag har blivit antagen till följande utbildning: Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem, ingång musik. Om jag utbildar mig till detta och jobbar som musiklärare på en grundskola i 3 år, kan jag efter det vidareutbilda mig till speciallärare?

      Anna: : Hej Nilla! Speciallärare är inte ett yrke utan flera - man kan bli Speciallärare i matematik, eller i språk och skriv/läsutveckling eller inrikta sig på Utvecklingsstörning: se exempel på de olika lärarprogram nedan

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga