elin
    Jag går nu i ettan på gymnasiet, naturbruk med inriktning djursjukvård. Men jag känner att jag har valt fel inriktning och skola! Jag funderar på att byta till höstterminen nästa år, och gå om ettan.

    Jag har tittat på några andra naturbruksgymnasium med eget jordbruk, mjölkgård och stall. Och finns inriktningarna Jordbruk, Häst, Djurskötare och trädgård.

    Problemet är det att jag vill gå allihopa! Jag rider, odlar, hjälper till med mjölkkor och andra smådjur, och jag älskar alltihopa!

    Vad gör man om man vill gå en blandning av olika inriktningar?
    Kan man läsa utökad kurs? Eller kanske läsa andra kurser på de timmarna min klass läser kurser jag redan läst på min nuvarande skola??

    Tacksam för svar!!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Elin, så roligt att du vet vad du vill läsa och att du har varierande intressen! Jättekul!

    En gymnasieskola KAN GE DIG MÖJLIGHET att läsa utökade kurser. Skolan är dock inte skyldig att göra det. 2500 p. för att kunna ta ut Gymnasieexamen är det som skolan måste erbjuda och möjlighet att få Grundläggande behörighet till högskolestudier dvs kurserna: Svenska 2 och 3 samt Engelska 6. Det är 300 p. som i så fall "tar plats" och förhindrar att du läser yrkeskurserna inom Programfördjupningen eller inom Individuellt val.
    Det blir svårt att läsa flera olika inriktningar, så du måste välja en "huvudinriktning" i alla fall och sedan de kurser inom Programfördjupningen och Individuellt val som du är mest intresserad av /av de kurser som din skola kan erbjuda/.
    De kurser, i vilka du redan sedan innan har godkända betyg i, behöver du inte läsa om.

    Mitt råd är att - på förhand - avtala med den nya skolan vad du skall läsa: vilka kurser de kan erbjuda & fråga även om du får lov att läsa utökade kurser. Gymnasieexamen måste innehålla minst 2500 poäng men kan innehålla fler.

    Jag vill också passa på och tipsa dig om eftergymnasiala utbildningar på Yrkeshögskolan:
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-i-enkoping/tradgardsmastare
    http://www.yhguiden.se/utbildning/brobyskolan/garden-management-tradgard-turism-och-ledarskap1
    http://www.yhguiden.se/utbildning/stora-segerstad-och-varnamo-yrkeshogskola/driftledare-lantbruk
    http://www.yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/kvalificerad-tradgardsmastare-park-och-kulturlandskap
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-sodertalje/tradgardsmastare-ekologi-och-entreprenorskap1
    http://www.yhguiden.se/utbildning/folkuniversitetet-goteborg/tradgardsmastare-med-specialisering-halsa-kultur-och-miljo

    Bästa hälsningar & lycka till!
    Anna SYV

    Frågor och svar taggade med 'civilingenjörsprogram' (3 st.)

    • David

      Mäladalens högskola?

      Hej! Jag undrar om dessa två utbildningar har tagits bort från Mälardalens högskola, då jag inte kan hitta de för att ansöka till utbildningen 1. Innovation och produktdesign - Civilingenjörsprogrammet 2. Innovation produktion och logistik...

      Anna: : Hej David!vänd dig med den frågan till Studievägledningen på det aktuella lärosäte; alltså till Mälardalens högskola; se info på mdh.se/student/studenttorget/studievagledning -... Läs hela svaret
    • Maria

      Vad är skillnaden mellan kemiteknik och biomedicin?

      Hej! Inför hösten funderar jag på att välja civilingenjörsprogrammet på LTH, men samtidigt har jag också blivit intresserad av biomedicinprogrammet på BMC i Lund. Vilka skillnader finns mellan dessa programmen? Ger de olika jobbmöjligheter i framtiden? Får man laborera lika mycket och är det i...

      Anna: : Hej Maria,som "allmän vägledare" som inte jobbar på just LTH och inte själv är utbildad inom bioteknik eller inom "teknik" över huvudet taget, kan jag i princip läsa det... Läs hela svaret
    • Jakob

      Godkänd i fysik 2 men inte fysik 1, är jag behörig?

      Jag läser på tekniskt basår och är godkänd i fysik 2 men inte i fysik 1. Kan jag fortfarande komma in på civilingenjörsprogram med endast fysik 2 eller behöver jag båda godkända?

      Liselotte: : Eftersom det är fysik 2 som finns inom behörighetskraven - till civilingenjörsprogrammen, då tycker i alla fall jag att du bör anses som behörig. Men - om du vill utnytta... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga