Heléne
    Hej, jag vill jätte gärna gå gymnasiet men känner att jag inte orkar med det heller. Jag undrar vad man kan göra? Finns det enklare linjer som inte är jätte mycket teoretiskt? Som inte blir jätte mycket plugg men att man ändå lätt får jobb efteråt.

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Heléne!
    Bra att du vill gå på gymnasiet, trots att du är skoltrött.

    På yrkesprogrammen ingår minst 15 veckors praktik, ofta fler veckor. Lärlingsutbildning kanske är något för dig!
    http://www.gymnasieguiden.se/informeras/att-vara-laerling och får man Lärlingskontrakt ansöker man om Lärlingsersättning som är 1000 kr i månaden utöver den "vanliga" Studiebidraget som är på 1050 kr. - så får man dubbel inkomst, kan man säga - och det är bara lärling på ett yrkesprogram som kan få det! :)

    Kock, Undersköterska, Industriarbetare, Lastbilschaufför (för kortare transporter inom Sverige) - är framtidsjobben där brist är redan stor och förväntas bli ännu större! Chansen att få jobb direkt efter gymnasiet är då väldigt god!

    Till kock utbildar man sig på RL http://www.gymnasieguiden.se/program/RL
    till undersköterska - på VO http://www.gymnasieguiden.se/program/VO
    till indistriarbetare - på IN http://www.gymnasieguiden.se/program/IN
    och till lastbilschaufför - på FT http://www.gymnasieguiden.se/program/FT

    Som Lärling läser man alla yrkeskurserna på en arbetsplats, vilket i praktiken innebär att man är på skolan ca 3 dagar i veckan under åk1 och 2 och två dagar i veckan under åk3 och det förekommer även lösningar att man under sista året, åk3 - är på skolan en dag i veckan (en längre dag med kanske 8 lektioner samma dag) och så är man då på "praktik" (läser yrkesämnena enligt principen "lära sig genom att GÖRA") 4 dagar/v.

    Fundera på detta och återkom.

    Hälsningar
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'teori' (3 st.)

    • Anders

      Företags/entreprenörs-utbildning högskola?

      Hejsan! Jag går i tankarna på att studera vidare och jag behöver hjälp att ta beslut. När jag tänker tillbaka på gymnasiet fanns det i stort sett ett ämne som var tillfredsställande, och det var när vi hade UF-företag, att få gå från brainstorming till försäljning av färdig produkt. Och jag...

      Anna: : Hej Anders,högskoleutbildnignar är i grunden Teoretiska. De kan innehålla en del praktik, men de innehåller alltid mycket mer teori än praktik. Att läsa långa komplicerade... Läs hela svaret
    • Daniel

      Revisor med filosofie kandidat?

      Hej! Jag har tittat lite närmre på en utbildning inom bygg- och fastighetsekonomi vilket efter 3 år leder till en kandidatexamen inom filosofie. Min vision är att kunna bli auktoriserad revisor med stora kunskaper inom bygg och fastighetsaffärer. Då är min följande fråga: Vilka kurser behöver...

      Milla : : Det är Revidorsnämnd som beslutar i frågan om auktorisation. Länk till deras hemsida finns i yrkesbeskrivningen revisor>> eftersom det är Revidorsnämnd som bestämmer , är det bäst att fråga dem direkt.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga