J
    Hej, funderar på att utbilda mig till skolledare, hur lång är hela utbildningen till det om jag läser lärarutbildningen med inriktning åk: 1-3 eller 4-6?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hejsan, det brukar gå till så här: man jobba några år som lärare och söker rektorstjänst sen, oftast får man först jobb som Biträdande rektor. Sedan - efter ytterligare några år - söker man jobb som rektor.

    Det finns inga regler som förbjuder att söka och få jobb som rektor direkt efter lärarutbildningen, men i praktiken är det svårt att få det. Rektorsutbildning är inte obligatorisk. Det finns många rektorer som inte har gått någon annan utbildning än lärarutbildning.

    Se här http://utbildning.gu.se/kurser/kurs_information?courseId=PDG016 - en kurs på halvtid under en termin för den, som har någon form av lärarexamen. En annan kurs http://utbildning.gu.se/kurser/kurs_information?courseId=PDA007 som också är på halvtid under en termin för den som är intresserad av juridiska frågor kring Skolledarskap.

    De två lärarutbildningarna som du nämner i din fråga är båda på 4 år: Inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3 (240 hp, 4 år)
    Inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6 (240 hp, 4 år).
    Direkt efter kan du söka jobb som rektor, men troligtvis måste du jobba minst ett år först och du ökar dina chanser att få jobb som rektor om du samtidigt som du jobbar går någon påbyggnadskurs på deltid /t.ex. en av dem som jag tipsar om i mitt svar nu/.

    Mvh Milla Syv
    Studie- och yrkesvägledare
    Hej igen,
    den utbildningen som du nämner i din kommentar är på 30 högskolepoäng (som motsvarar studier under en termin på heltid eller två terminer på halvtid). Mer info- finns på http://www.edu.su.se/polopoly_fs/1.172368.1395836594!/menu/standard/file/Att%20s%C3%B6ka%20till%20Rektorsprogrammet%20SU%20ht%2014%20UTSKICK.pdf
    Just den utbildningen är skapad i första hand för personer som redan arbetar som rektorer och vill höja sin kompetens. Jag kan tänka mig att även en verksam lärare skulle kunna antas till den utbildningen eller en person med avslutad lärarutbildning, även om hen just nu inte arbetar som lärare, t.ex. pga föräldraledighet, skulle ev. kunna antas till utbildningen och på så sätt öka sina chanser att få jobb som rektor eller biträdande rektor i framtiden.
    Grunden är lärarutbildningen. Sedan kan man gå olika vägar - för att bli rektor. Det är inte bara hur duktig man är utan även lite tur och tillfälligheter som spelar roll. Ofta är det bättre att söka många olika alternativ samtidigt och se sen vad som är möjligt: t.ex. att nybliven lärare söker jobb som lärare samtidigt som hen söker rektorstjänster och även påbyggnadsutbildnignar (som t.ex. den som du nämner i din kommentar).
    Ännu en möjlighet är att starta en ny skola och bli rektor i den. Det är en väg som passar vissa personer men absolut inte alla. Det kan ev finnas möjlighet att starta en skola utan en formell lärarutbildning i bagaget. Du, som ägare, får i så fall anställa behöriga lärare att undervisa på skolan. Om du som rektor måste påvisa att du har någon form av lärarutbildning i bagaget, vet jag faktiskt inte. Det är en klar fördel att bli behörig lärare först, innan man går vidare till att satsa på att bli rektor eller starta en egen skola, tycker jag.
    Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig!
    Mvh Milla Syv

    Frågor och svar taggade med 'neurolog' (4 st.)

    • Hevi

      Yrken som liknar neurlog?

      Hej! Jag läser just nu på mitt andra år i naturvetenskapsprogrammet på Malmö Borgarskola. Jag har nyligen börjat intressera mig för att bli neurolog, däremot vill jag inte bli utbilda mig till läkare då jag tycker att det är en för lång process. Därför undrar jag om ni kan tipsa om yrken som...

      Anna: : Hej Hevi,yrken kan likna varandra på många Olika sätt; exempelvis kan man tycka att yrken inom Vården - alla, från vårdbiträde till överläkare, liknar varandra. Kika gärna... Läs hela svaret
    • Nikky

      Jag vill bli neurolog? Vilken linje?

      Hej! Jag vill bli neurolog och jag ska söka gymnasium detta året. Jag har tänkt att gå vård och omsorg, det är något som lockar med den linjen. Jag undrar ifall man kan gå vård och omsorg linjen för att sedan studera vidare och blir neurolog?

      Anna: : Hej Nikky, Ja! det kan man. Man kan efter VO komplettera med de kurser som kommer att saknas för att bli behörig till läkarprogrammet på högskolor/universitet. Grunden i yrket Neurolog är att... Läs hela svaret
    • Linnea

      Hur utbildar jag mig till neurobiolog?

      Jag har försökt ta reda på exakt vilka kandidatprogram och masterprogram man ska gå för att utbilda sig till neurobiolog. Jag vet att kandidatprogrammet i biologi är en väg in, men just masterprogram med inriktning mot neurologi har jag endast hittat hos Stockholms universitet. Dock vet jag...

      Milla : : Utbildningsutbud förändras. Det är inte alls säkert samma masterprogram kommer erbjudas om tre år; nya masterprogram kan komma till stånd.  Kandidat i biologi är en bra grund men även läkarprogrammet kan leda till de jobben som du har intresse av.
    • Hy

      Skillnad mellan neurologi och neurobiolog?

      Hej, Jag har läst om neurologi och neurobiolog på framtid.se men jag förstår inte skillnaden mellan de. Och kan jag gå på biomedicin analytiker programmet för att bli antingen neurologi eller neurobiolog?

      Anna: : Hej Hy, Neurologer är specialistläkare, dvs i grunden läkare, som har specialiserat sig i studien, diagnos och behandling av skador och sjukdomar i nervsystemet. ang. NeurobiologDet finns... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga