Tobias

    Snart börjar jag gymnasiet, jag har sökt till el och energi programmet under inriktningen dator och kommunikationsteknik. Min fråga är, vad ska jag göra efter? Vilka olika yrken kan jag få om jag går en 3-års högskoleutblidning? Just nu är allt väldigt flummigt!


    Bör tillägga att om jag lägger till ett par lektioner så kan jag göra mitt program till högskoleförberedande!

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Tobias,
    ja, du har rätt: alla elever på yrkesprogram har rätt att läsa upp till svenska 3 och engelska 6 och om de får godkända betyg, får de GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET till högskolestudier. Saken är dock, den att de flesta högskoleutbildningar kräver också Särskild behörighet, ex. om du vill komma in på Civilingenjörsutbildning, kommer du behöva även skaffa dig godkända betyg i Fysik 2, Matematik 4 och Kemi 1 (och kemi och fysik läses inte på yrkesprogram och inom matte läser man matematik 1a på yrkesprogram, dvs man behöver fylla på med 3 mattekurser).

    Efter gymnasiet finns det väldigt mycket Olika utbildningar - inom Olika skolformer ... ex. inom Yrkeshögskola, på Folkhögskolor, Privata utbildningar och så kan man också många ggr gå fortbidlning på en arbetsplats som arbetsgivaren står för.

    Kika gärna på Gymnasieguiden.se/informeras/efter-gymnasiet

    Om det är så att du redan nu vet att du vill Läsa mer eftergymnasiet (och inte börja jobba snarast möjligt) - är det givetvis bra om du läser kurser för Grundläggande behörighet (svenska och engelska), men jag vill råda dig att även läsa så mycket matematik som möjligt.
    Den obligatoriska kursen på yrkesprogrammen är Matematik 1a. Försök, om du kan - läsa sedan Matematik 2a och helst också Matematik 3b.
    Många olika Datakurser, ex. Programmering och Tillämpad programmering - är också mycket bra att läsa, om din skola har möjlighet att erbjuda dem.

    I din fråga nämner du 3-årig högskoleutbildning. Det finns tusentals olika tre-åriga högskoleutbildningar. Högskoleingenjörsutbildningar är på 3 år. Men även Fastighetsmäklarprogrammet och Sjuksköterskeprogrammet och även "min utbildning" SYV-programmet är också den på 3 år.
    Utbildningsutbud förändras ständigt. Utbildningar kan bli längre... det är inte ovanligt att en extra-termin läggs på. Behörighetskraven förändras också... Exakt vilka utbildningar med vilka behörighetskrav som kommer att finnas för dig att söka efter gymnasiet, vet ju ingen idag (på 3 år år kan mycket hända).

    De tips jag kan ge dig är att du:
    - kikar på många olika yrken på www.framtid.se - detta för inspiration och för "allmän kunskap" om vilka yrken som finns idag, men nya yrken tillkommer... ex. fanns inte för bara några få år sedan - https://www.framtid.se/yrke/dronarpilot och https://www.framtid.se/yrke/hologramutvecklare

    - försöker ha 100%närvaro i skolan och så bra betyg du kan i alla kurser du läser

    - besöker regelbundet följande hemsidor: www.studera.nu - högskolornas gemensam hemsida; www.yhguiden.se - allt om yrkeshögskoleutbildningar; www.framtid.se - info om yrken.

     

    Frågor och svar taggade med 'turkiet' (5 st.)

    • aaya

      Kan man plugga i Turk-it?

      Hej SYV, jag undrade ifall man kan plugga gymnasium i turkit? o vad man behöver för det?

      Anna: : Hejom du menar "studera på gymnasiet i Turkiet" - då kan jag skicka länkar till sidorna som vi bedömer som pålitliga och innehållande relevant info där du själv bör söka info;... Läs hela svaret
    • Meriam

      Funkar det att jobba i Turkiet med en svensk juristexamen?

      Jag undrar hur svårt det är att arbeta som jurist/advokat i Turkiet om man har en svensk juristexamen. Finns det någon slags komplettering som man kan göra i sådana fall?

      Anna: : Hej Meriam,det är myndigheter i Turkiet som får bestämma vilken utbildning och övriga kvalifikationer som krävs för att arbeta som jurist/advokat i Turkuet. Oftast... Läs hela svaret
    • Camilla

      Vad ska jag göra för stt studera vidare i Turkiet?

      Hej Syv! Jag går sista året på gymnasiet i Stockholm men kommer läsa upp några kurser under ett fjärde år en kort tid. Jag vill bli tandläkare men jag vet att jag inte kommer bli det här I Sverige då antagningspoängen är jätte högt. Jag har samtidigt tänkt att jag vill träffa nya människor och...

      Liselotte: : Hej Camilla, jag undrar också om du kan turkiska. Eller tänkte du läsa med undervisningsspråk Engelska? För att undervisning på svenska får man inte i... Läs hela svaret
    • Nur

      Plugga i Turkiet?

      Hej! Så vitt som jag vet kan vi svenskar plugga i länder inom EU utan några helst problem (universitet), men om vi vill plugga i USA så måste vi göra testet SAT och ACT, men hur ser det ut för Turkiet?

      Mikael: : Olika skolor kan kräva olika saker och det bästa är om du kontaktar den skola som du vill läsa på med frågan om vad de kommer att kräva för förkunskaper i olika ämnen.
    • Nur

      Plugga i Turkiet - funkar det?

      Hej SYV! Jag är en elev som går i en friskola inne i stan. Linjen jag valde är samhällsvetenskapsprogrammet inriktning beteendevetenskap. Jag vill som äldre plugga utomlands, som Turkiet (jag funderar på Turkiet jättemycket), dock är problemet att jag inte vet om mina betyg kan gå vidare i...

      Julia: : Hej Tuba! Det internationella gymnasieprogrammet är IB, se info på GymnasieGuiden här >> Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande svenskt program, oavsett inriktning... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga