quriouspanda

    Hej! Jag vill gå på läkarprogrammet som en person som just nu går på 3:an i teknikprogrammet. Min studieplan är dock otroligt annorlunda än en vanlig teknik-elevs på grund av mina individuella val samt som inriktning + att jag byte från naturprogrammet till teknikprogrammet i 2:a terminen av 1:an på gymnasiet, som gjort att jag essentiellt har läst både natur- och teknik programmet på en och samma gång. Jag har för en ganska lång tid velat gå medicinsk teknik eller bioteknik, därav denna unika studieplan - men har under närmaste året ändrat mig för att gå på läkarprogrammet.

    Min studie plan ser ut såhär (enligt de som måste vara med i snittet och de som blir över) Måste va med: Fysik 1 och 2 - 250 poäng Teknik 1 och 2 och teknik specialisering - 350 poäng Ma 1-Ma 4 - 400 poäng Biologi 1 och 2 - 200 poäng Idrott - 100 poäng Kemi 1 och Kemi 2 - 200 poäng Svenska 1,2 och 3 - 300 poäng Engelska 5 och 6 - 200 poäng Samhällskunskap, historia och religion - 200 poäng

    4 B:s 1 C. Poäng: 2200. Poäng kvar: 200.

    Kurser kvar: Ma5 - 100 + 1 merit Matte specialisering - 100 + 0,5 merit Engelska 7 - 100 + 1 merit Bioteknik - 100 poäng Franska 3 - 100 poäng + 0,5 poäng

    Nu har jag 2 frågor. 1. Ger extamerit-givande kurser extra meriten även om de står som utökade? 2. Min inriktning gav mig följande kurser: Bioteknik, Biologi 1 och teknik specialisering Individuella val: Ma5, Engelska 7, Kemi 2, Biologi 2 Bioteknik kursen som ni ser är en del av min inriktning i teknikprogrammet (som gav mig möjligheten att även studera biologi 1) - måste den vara med i snittet då eller inte (detta spelar inte roll för mig OM jag får extra meriten från de kurser som är utökade (även om de är utökade), då jag fick A på bioteknik). Jag menar att den teoretiskt sätt inte måste vara med i mitt snitt då den inte krävs för grundläggande behörighet i läkarprogrammet. Jag tänkte att min studieplan ser såhär ut om meritgivande kurser fortfarande ger meriten när de är utökade: De som inkluderas i snittet: Fysik 1 och 2 - 250 poäng Teknik 1 och 2 och teknik specialisering - 350 poäng Ma 1-Ma 4 - 400 poäng Biologi 1 och 2 - 200 poäng Idrott - 100 poäng Kemi 1 och Kemi 2 - 200 poäng Svenska 1,2 och 3 - 300 poäng Engelska 5 och 6 - 200 poäng Samhällskunskap, historia och religion - 200 poäng Bioteknik (om det måste vara med p.g.a. min inriktning) - 100 poäng Engelska 7 - 100 poäng + 1 meritpoäng Utökade (men jag får fortfarande meritpoängen (?)) Ma5 - 100 poäng + 1 meritpoäng MaSpec - 100 poäng + 0,5 meritpoäng (Franska 3 - räknas ej och vill egentligen ta bort från mitt studieplan)

    (jag vet att detta är ganska långt och hade bokat tid med egen syv på skolan men ALLA TIDER ÄR TAGNA fram till studenten) Vad tycker ni? - skulle denna uppsättning låta mig komma in i läkarprogrammet eller måste jag ta basår eller potentiellt ändra något?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    du har inte uppgett om det finns rektors beslut om Individuellt anpassat program för dig (detta för att du har bytt program); Det är två olika situationer - om du har fått rektors beslut om Individuellt anpassat program eller inte. Om inte - måste ditt examensbevis se ut på "vanligt sätt", alltså följa den strikta programstrukturen som finns för ditt gymnasieprogram.
    Det kan dock också spela stor roll om din gymnasieskola har av skolverket beviljats bedriva Särskild variant (för att det i så fall är tillåtet för din skola att byta ut inriktningskurserna mot andra kurser).
    I fall du ej har fått beslut om Individuellt anpassat program och din gymnasieskola inte heller får lov att bedriva Särskild variant på ditt program, då kan du se "mallen" om hur ditt examensbevis från gymnasiet bör se ut för att vara giltigt: se den generella programplanen och programstrukturen (längst ner i programplanen) för TE>> - Alla kurser som står under Gymnasiegemensamt och Programgemensamt måste vara med i ditt examensbevis som "vanliga kurser" (ej Utökning) + alla kurser inom en av de Nationella inriktningar + tillräckligt antal poäng från listan på kurser som på TE får läsas som programfördjupning + 200poäng "vilka kurser som helst", Individuellt val + 100p.gymnasiearbete; det totala antalet poäng uppgår i så fall till 2500poäng. Har du fler betygsatta kurser än 2500p., måste de överstigande kurser/poängen bli i ditt examensbevis markerade som "U" = utökat program. 
    Av de kurser som i examensbeviset är markerade med "U" räknas in i snittet/jämförelsetalet endast de kurserna/betygen som antingen krävs för särskild behörighet eller som ger meritpoäng. Inga andra U-kurser räknas in i ditt snitt/jämförelsetal.
    Du kan se i din Individuella studieplanen om vilka kurser som i ditt examensbevis blir U-kurser (det bör stå där). 
    Oavsett vilket program man gick på gymnasiet, krävs för behörighet till läkarprogrammet på de svenska lärosätena: grundläggande behörighet + godkända betyg i fysik2, kemi2, biologi2 och matematik4. Grundläggande behörighet får du om du uppfyller kraven och tar ut examensbevis från gymnasiet.
    Hänvisningar/lästips: 
    gymnasieguiden.se/informeras/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen
    gymnasieguiden.se/reportage/meritpoaeng
    https://www.fragasyv.se/info/individuellt-anpassat

    Studie- och yrkesvägledare
    • quriouspanda :

      Hej nu när jag kollar på min individuella studieplan så står det att jag har inriktningen teknikvetenskap, med programfördjupningar i bioteknik, biologi 1 och teknikspecialisering. Så jag antar att jag inte har individuellt anpassat program. Som individuella val står det då att jag har: Biologi 2, Kemi 2, Maspecialisering, ma5, Engelska 7. Hur tycker du jag ska göra nu för att maximera min chans att komma in i läkarprogrammet? och ger verkligen inte utökade kurser meritpoäng om de inte är med i snittbetyget? I så fall hur är det möjligt för mig att BÅDE ha de kurser med särkild behörighet för läkarprogrammet och de meritgivande kurserna i snittbetyget/jämförelsetal när två alltid kommer bli över då jag har 5 individuella val? Det enda sättet som detta skulle lösa sig är om programfördjupningarna inte MÅSTE räknas med i snittbetyget, i så fall kan jag ex. lägga bioteknik och teknik specialisering/biologi 1 som utökade. Men teknik specialisering kursen hör ihop med mitt gymnasiearbete, så är den nödvändig eller inte? Och sen kommer frågan om biologi 1 måste vara med i snittbetyget då det endast står Biologi 2 som särkild behörighet för läkarprogrammet? 

    • quriouspanda :

      Nu när jag kollar på den "standard" studieplanen står det att det måste finnas 400 poäng i form av programfördjupning, och dessa kan vara vad som helst typ. Jag har endast 300 poäng så en av mina individuella val måste i så fall stå som programfördjupning också. Men om vilka kurser som helst kan stå som programfördjupning, kan jag teoretiskt sätt byta ut dem så att de både inkluderar för särkild behörighet och de meritgivande kurser. Om biologi 1 inte krävs att vara i mitt snittbetyg då det varken står som grundläggande behörighet för en teknikelev eller i den särkilda behörigheten för läkarprogrammet kan jag göra följande: TeknikVetenskap: Ma4, Teknik 2, Fysik 2 Programfördjupning: MatteSpecialisering, Ma5, Engelska 7, Teknik Specialisering - Individuella val: Biologi 2 och Kemi 2 - Utökade: Bioteknik, Biologi 1, (Franska 3).

    • quriouspanda : Om biologi 1 är nödvändigt kan jag eventuellt byta ut det med teknik specialisering, men här kommer ett dilemma då teknik specialisering också är viktig då den hör ihop med mitt gymnasiearbete.
    • quriouspanda : Sedan, på tal om Franska 3. Är det möjligt att fullständigt ta bort det från min studieplan så att det inte syns (då jag fick E på det)? Jag vet att det inte kommer påverka något om det står som utökat men jag vill fortfarande inte ha med det då den kommer från den första terminen i gymnasiet där jag fortfarande var i naturprogrammet.
    • Julia : Du måste få en ordentlig genomgång tillsammans med SYV-en på din gymnasieskola. Inom individuellt val är det endast 200 poäng som får plats. Du kan inte ha alla de kurser som du uppger är "individuella val" i din fråga, för att det är många fler än 200p. och det går ju inte... ! Reglerna säger att alla betygsatta kurser som eleven läst under sin gymnasietid måste finnas med i elevens examensbevis. Det finns väldigt få undantag, t.ex får ej matte 3b och 3c finnas i samma examensbevis (för att det är typ "samma kurs" och då får eleven. betyget i en av de kurserna på ett separat "papper") men annars så måste (nästan till 100%) alla kurser finnas med i examensbeviset. Man kan ha många kurser som är U-markerade. Alla kurser som överstiger 2500poäng måste bli U-markerade. Av de kurser som är U-markerade i ditt examensbevis kommer betygen räknas in i ditt snitt/jämförelsetal endast om en sådan U-kurs krävs för särskild behörighet eller om en sådan U-kurs ger dig meritpoäng. Inga andra U-kurser räknas in i ditt snitt/jämförelsetal och på så sätt blir det som om du ej läst de kurserna (kan man säga). Dock måste de ändå finnas med i ditt examensbevis, säger reglerna. Om din skola följer reglerna, kommer Franska 3 finnas med i ditt examensbevis. Som U-kurs kommer Franska 3 ej räknas in (detta eftersom du genom eng7 och matte 5+specialisering uppnår max antal meritpoäng och då ger inte fransk 3 dig meritpoängen, för att det går ej få fler än max).
    • Milla :

      Jag håller med innehåll i Julias kommentar (se ovan). Att SYV-en på din skola är uppbokad förstår jag, men din situation är ganska unik på grund av att du bytte program och har många fler kurser än vad som får plats i det "vanliga" upplägget.. så mitt råd är att du pratar med din klasslärare/mentor som i sin tur kan be rektor att mer eller mindre "beordra" SYV-en på din skola att boka tid med dig t.ex genom beordrad övertid (att SYV-en får ett par timmar övertidsersättning för att reda ut frågorna kring ditt framtida examensbevis på sen eftermiddag eller tidigt på morgonen, exempelvis om skolan börjar kl.8, så kanske ni kan ses kl.6.30... bara ett förslag). Eller så kanske rektorn kan ta tag i frågan om ditt examensbevis själv, på egen hand? Du gissar på att det inte finns beslut om individuellt anpassat program för dig, men är du säker? Rektor på din skola borde veta det. Även SYV-en borde veta det. Om beslut om individuellt anpassat program finns, då bör det av det beslutet framgå vilka kurser som bytts ut mot vilka andra (här gäller det rektors bedömning). Du och jag gissar på att det ej finns ngt.beslut om indiv.anpassat program för dig, men vi vet ju inte. Jag jobbar inte på din skola, så jag har ingen aning om vilka beslut rektor på din skola har fattat... Du får bestämma själv vad du vill göra. Jag kan bara berätta för dig hur reglerna ser ut.

    • quriouspanda : Ja, jag får nog göra som ni säger och beordra en tid med SYV-en. Tack för hjälpen.
    • Milla : Vi på FRåGA SYV är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'läkare' (391 st.)

    • Minouuu2008

      Bli läkare efter ekonomiprogrammet??

      Hej! Jag ska börja gymnasiet till hösten och har sökt Ekonomiprogrammet. Jag har varit ganska säker hela mitt liv om att jag vill studera och senare jobba med något samhällsinriktat, som jurist, diplomat, inom polisen eller liknande. Har också alltid varit...

      Milla : : Hejsan,om du tycker att naturvetenskap är tråkigt att läsa och ekonomi är kul, då tycker jag definitivt du bör läsa ekonomi. Att läsa ngt som för dig är tråkigt i... Läs hela svaret
    • Blivandeblind

      Kan man bli onkolog trots blindhet?

      Hej! Jag vill bli onkolog, men fick nyligen veta att jag förmodligen kommer bli blind. Jag är jätteorolig att jag nu inte kommer kunna bli onkolog. Skulle verkligen vilja veta om det är möjligt att vara blind men ändå bli onkolog

      Milla : : Hej!Att bli blind kan vara en utmaning, men det betyder inte nödvändigtvis att dina karriärmöjligheter begränsas helt. Även om synen är en viktig del av arbetet som läkare, finns det... Läs hela svaret
    • Lola94

      Läkarprogrammet och mina nuvarande betyg?

      Hej! Jag ska försöka fatta mig kortfattat. Jag gick ut gymnasiet med ett samlat betygsdokument där 1200p var godkända. Jag läste på komvux för att få en gymnasieexamen (2350p). Nu läser jag via komvux igen för att få den...

      Milla : : Hej!Det du skriver ("Jag läste på komvux för att få en gymnasieexamen (2350p).") kan inte stämma. I gymnasieexamen man får på komvux ingår 2400poäng. Jag... Läs hela svaret
    • wbeter

      Kan samtalsterapi vara en del av yrket som psykiatriker?

      Hej! Jag har länge siktat på att utbilda mig till psykolog, efter att jag gått klart psykologi A på universitetet. Psykologi är oerhört spännande, men något jag märkt är att även mitt intresse för vård överlag har vuxit. Jag har samtidigt fått ett allt starkare intresse för anatomi och den...

      Milla : : Hej!Psykiatriker och Psykoterapeut är olika yrken. Kika gärna på framtid.se/yrke/psykiatriker och framtid.se/yrke/psykoterapeut --- nu jag är inte expert på... Läs hela svaret
    • Kamar

      Hur ska jag göra nu?

      Hej! jag läste vård och omsorg programmet på gymnasiet och gick ut föra året med merit 18 tillsammans med extra från moderna språk. Föra termin läste jag på komvux Fysik 1, kemi 1, Biologi 1, Mattematik 3 och nu läser jag Fysik 2,...

      Milla : : Hej!De yrken du nämner i din fråga, läkare, psykolog och tandläkare, är alla mycket populära yrken med många sökande som har höga meriter. Du får gärna... Läs hela svaret
    • Elizabeth

      Hur blir man ögonkirurg, "oftalmolog"?

      Hej SYV! Jag är nyfiken på ögonkirurgi, men såg på antangning.se att de endast har optikerprogrammet, är det samma sak? Jag skulle inte vilja jobba på optikerkedjor, jag vill jobba som ögonkirurg på sjukhus. Det verkar omöjligt att...

      Milla : : Hej!Oftalmolog är en specialistläkare. Se framtid.se/yrke/oftalmolog - du behöver skaffa dig läkarexamen först och efter det söka specialistutbildning inom "ögon-området". 
    • blivande elev universitet

      Som läkare jobba med utveckling inom bioteknologi?

      Hej! Jag är en student just nu som snart har studerat ett år kandidat i matematik vilket jag gillar men inte ser mig själv jobba med. Jag funderar främst just nu på att söka till läkare eller civilingenjör i bioteknik. Som läkare anser jag att...

      Milla : : Hej!Det är fullt möjligt att kombinera medicin och teknik för att arbeta inom bioteknik och biomedicin. Här är några sätt man kan göra det på:1. Utbildning till... Läs hela svaret
    • Jul

      Kan jag utbilda mig till det jobb Gregory House har i tv-serien House?

      Hej! Jag går sista året på gymnasiet och tar studenten nu i juni. Jag vill plugga vidare, antingen direkt efter gymnasiet eller nästa år, och funderar på att göra det i Göteborg. Jag tror att jag kanske vill arbeta inom vården och har varit lite inne på biomedicinsk analytiker, men har börjat...

      Milla : : Hejsan!Det låter som att du har ett genuint intresse för att arbeta inom vården och att du är inspirerad av tv-serier som House. Det finns faktiskt yrken inom... Läs hela svaret
    • AQ

      Hur fungerar det med läkarstudier i Danmark?

      Hej! Jag funderar på att söka läkarlinjen i Danmark nu till höstterminen men hittar väldigt lite info kring det på svenska hemsidor. Först och främst är utbildningen på danska. Undrar om det finns någon statistisk på exempelvis...

      Milla : : Hej,jag måste med dina frågor hänvisa dig till "Öresund-direkt": se oresunddirekt.se/se/jag-vill-studera-i-danmark -- läs på den sidan och ställ... Läs hela svaret
    • zarine

      Gör komplettering av komvux, min ansökan "mindre värdig" ?

      Jag vill gärna plugga till läkarlinjen på universitet, men vill också gå typ VO för att det ä mer praktiskt o bland annat Jag vet att man kan läsa upp ämnena på komvux och så där men om jag gör det, om jag läser upp...

      Milla : : Hej!som reglerna ser ut nu (året 2024) så prövas man i BII (kompletteringsgruppen) av Antagning.se i fall man utan kompletteringar är obehörig. Och i BII-urvalet brukar... Läs hela svaret
    • Läkarenn

      Är det värt att ta risken för att komma in ett år tidigare?

      Hej! jag funderar på att läsa till läkare utomlands och jag har två val att göra, går just nu trean i gymnasiet på samhällsprogrammet. För Skolor utomlands krävs ett antagningsprov i Biologi och kemi, samt lite fysik. Detta kan man...

      Milla : : Hej,inför läkarprogrammet på de svenska lärosätena krävs det (för särskild behörighet) godkända betyg i gymnasiala kurser fysik2, kemi2, biologi2... Läs hela svaret
    • Milly

      Kan man bli läkare eller veterinär om man går sam?

      Hej, jag går i 1an på sam med inriktning sam. Jag funderar på om det är möjligt att bli läkare eller veterinär om man gått sam? Är det isåfall möjligt utan A i alla ämnen? Och vilka till val av kurser skulle ni rekommendera?

      Milla : : Hej,de svenska utbildningar till Läkare och Veterinär kräver, för särskild behörighet, godkända betyg i gymnasiala kurser fysik2, kemi2, biologi2 och matematik 4.... Läs hela svaret
    • Isac

      Vad krävs för att bli Radiolog?

      Hej! Jag går första året på gymnasiet estetiskaprogrammet med inriktning på "Bild och Form" och jag undrar vad som krävs/är det fortfarande möljigt för mig att studera till att bli radiolog? Vilka kurser krävs för att komma in på läkarelinjen, hur många poäng osv? Tack! :-)

      Milla : : Hej!Radiolog är en av möjliga specialiseringar för en specialistläkare. Du måste därför först få ut läkarexamen och läkarlegitimation för att sedan... Läs hela svaret
    • Elev

      Hur väljer man när man inte ens fått prova?

      Hejsan! Jag har velat bli läkare i många år, det har varit ett stabilt mål sedan 8:an. Nu går jag trean i gymnasiet på naturvetenskapsprogrammet och står inför ett dilemma. Vi har inte haft någon vit biologi (biologi 2) på hela gymnasiet, utan skall ha det på våren. Vi har däremot haft både...

      Milla : : Hej,kontakta studievägledare på de institutioner där läkarprogrammen ges och fråga om du kan få lov att bli "studerande för en dag"; jag hoppas du får... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga