Dennis
    Hej,

    Jag har länge funderat på att utbilda mig till gymnasierlärare, och det verkar som om jag kanske tar steget och hoppar på ämneslärarprogrammet nu till VT2015.

    Det jag undrar över dock är hur stor roll olika ämneskombinationer spelar i arbetsutsikten när jag är klar.

    Jag har ett brinnade intresse för engelska, och anser mig dessutom vara riktigt bra på det. Har gått hela grundskolan i en Internationell/engelsk skola, bott i USA, samt jobbat på amerikanskt företag i flera år. Därför hoppas jag att detta ger mig en "edge" på markaden för detta ämne.
    Har även ett stort intresse för historia och samhällskunskap, vilket är vad jag funderar på att göra till mitt andraämne.

    När jag läser online om arbetsutsikten så verkar det inte så lätt att få jobb med denna kombination. Enligt AMVs barometer ligger det mest brist på naturämnena - något som jag varken är direkt bra på eller har så stort intresse för.

    Kommer det bli svårt att hitta ett jobb med min kombination när jag blir klar? Bör jag tänka igenom, och kanske revidera, min ämneskombination?

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Dennis,
    de ämnena som är obligatoriska i grundskolan & på samtliga gymnasieprogram är Svenska, Engelska & Matematik. Utan godkända betyg i de tre ämnena kan man inte komma in på något nationellt gymnasieprogram och därför behövs det många lärare, som är behöriga i de ämnena.
    Så mitt förslag är att du funderar över möjlighet för dig att lägga till matematik eller svenska till det ämnet, som du redan har bestämt dig för - Engelska.
    Om du väljer att bli lärare i två ämnen har du kortare utbildningstid än om du vill bli behörig i tre ämnen men om du blir behörig i tre ämnen får du bredare jobbmöjligheter i framtiden.

    Det du måste ta ställning till är: om du vill bli behörig att undervisa i flera ämnen & läsa på högskolan under längre tid; om du kan tänka dig undervisa (förutom engelska) även i svenska och/eller matematik.

    Bästa hälsningar & lycka till!
    Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare
    • : Tack för svar! Är det realistiskt att tro att man skulle kunna plugga ett tredje ämne (t.ex. Svenska) samtidigt som de vanliga studierna?
    • Liselotte : Jag kommer att svara på din fråga (ett nytt svar) som kommer inom kort. Mvh Liselotte SYV
    Liselotte SYV på GymnasieGuiden
    Hej Dennis!
    Lärarutbildning är flexibel och man kan bli behörig lärare i massa olika ämnen men det tar bara längre tid att bli det.
    Allmänt gäller - det tar kortare tid att bli behörig Grundskolelärare än Gymnasielärare.
    Just lärare i språk på gymnasiet - tar längst tid per ämne, eftersom man måste läsa varje språk i 2 år på högskolan (för behörighet att undervisa på gymnasiet) och sedan PPU (praktisk pedagogisk utbildning) i 1,5 år.
    Grundskolelärare måste läsa - i genomsnitt en termin kortare per ämne (grovt räknat), vilket innebär att utbildningstid för lärare på grundskolan är ett år kortare /om man vill bli behörig i två ämnen/ och 1,5 år kortare /om man vill bli behörig i tre ämnen/ än för gymnasielärare (med motsvarande ämnen).

    Det är inte förbjudet att läsa mer än heltid på högskolenivå. Studiemedel får man, dock, bara - som högst - för heltid (inte mer). Det finns exempel när folk läste "två heltider" samtidigt och blev färdiga med godkända resultat. T.ex. kan man läsa ett ämne "på vanligt sätt" och ett annat ämne på distans och klarar man tentorna, så får man alla poängen - och då har man haft dubbelt så kort tid på högskolan (vilket ger ekonomiska fördelar).
    PPU = Praktisk pedagogisk Utbildning som är på tre terminer - bör man läsa sist av allt, när man redan har "tagit" alla sina högskolepoäng i ämnena, som "grädde på moset" läser man PPU.

    Din fråga: om det är realistiskt att tro att du kan läsa på mer än heltid, är det omöjligt för mig att svara. Det beror på väldigt mycket: om du gör mycket annat viktigt vid sidan av studier (t.ex. jobbar), om du har små barn, om du kommer att pendla långt och lägga tid och energi på det... din motivation, hälsa och ambitionsnivå (om du nöjer dig med "lagom bra" eller vill göra bäst på alla prov och uppgifter) spelar också stor roll.
    Jag skulle råda dig börja läsa på HELTID, inte mer och under första terminen kan du söka fler studier till nästa termin - men sedan kommer du att upptäcka om du kommer att orka och om du vill läsa snabbare än på heltid.
    Det finns fördelar i att "skynda långsamt" också: du kan deltidsjobba, kan ha meningsfullt fritid, "hinna leva" helt enkelt, och inte bara läsa. Viktigt är det att inte överanstränga sig ("Den friske har tusen önskningar, den sjuke har bara en"... *L* :-).
    Mvh
    Liselotte Syv
    Liselotte
    • : Tack så mycket för svar! Uppskattar verkligen att du tog dig tid och svarade. Som jag känner just nu kommer jag nog köra på min orginalplan med Engelska + Historia på gymnasienivå. Börjar med enbart köra 100% första terminen. Sedan tänker jag att jag får känna efter hur studietrycket är. Om det går så kanske jag väljer att ta en del av Historian tidigare, alternativt att läsa in kurserna för att även bli behörig i Svenska på gymnasiernivå. Tack igen för svar!
    • Mikael : Det var på nyheterna idag att brist på lärare är störts inom Matte och Moderna språk och det planeras åtgärder för att locka studerande till att bli mattelärare och lärare i Moderna språk.

    Frågor och svar taggade med 'sommarlov' (7 st.)

    • Selma

      Kan jag plugga upp betyg under sommarlovet och komma in på högskola?

      Hej! Jag ska ta studenten, men jag har ett F för mycket så får tyvärr inte examen. Jag har sökt utbildning redan. Kan jag plugga upp detta betyg under sommaren på komvux och fortfarande komma in på högskolan HT2019? MVH Selma

      Anna: : hej Selma, tyvärr så tror jag inte du kommer att hinna. Saken är den att sista dag att komplettera på www.antagning.se är den 20 juni. Att hinna plugga på... Läs hela svaret
    • My

      Kan man läsa in nian på sommarlovet?

      Hej! Jag går just nu i 8an. Jag är mobbad och utfryst av min klass. Detta har pågått i flera år och rektor, lärare, skolledning på kommunen observerar men gör ingenting. Jag har besökt flera andra skolor men tycker inte lärarkometensen...

      Anna: : Hej My,jättetråkigt att du befinner dig i en sådan situation som inkluderar mobbing och att du, om jag förstår dig rätt, inte trivs. En sak som jag inte riktigt förstår i din... Läs hela svaret
    • Christoffer

      Sommarskola/sommarkurser?

      Hej, sommarlovet närmar sig och jag skulle vilja studera på sommarlovet. Jag har inte lyckats få sommarjobb och jag har ändå inte så mycket att göra på sommarlovet och kan passa på att studera extra. Jag ligger inte direkt efter i något ämne utan vill bara plugga extra inför gymnasiet. Vara ett...

      Milla : : Hej Christoffer! Sommarskola efter åk9, inför gymnasiet är det varje kommun som anordnar men oftast bara för elever som fick F betyg i svenska, engelska och matematik. Men du kan givetvis fråga - på... Läs hela svaret
    • Lina

      Rekommenderar ni sommarmatte?

      Hej! Jag går tredje året på naturvetenskapliga programmet och ta studenten nu till sommaren. Tror inte jag kommer komma in på läkarprogrammet eller civilingenjörsutbildningen som jag vill till hösten så jag ska försöka läsa upp min betyg och prova igen. Frågan är då angående sommarmatte, som...

      Julia: : Hej Lina! Så roligt att du är motiverad att både arbeta och läsa samtidigt! Klokt dock att inte planera in för mycket (för att inte överanstränga sig)! Eftersom du ska jobba... Läs hela svaret
    • Anton

      Tenta av matematik 1 b i sommar?

      Hej! Jag håller för tillfället på att plugga upp matematik 1b, då jag har svårt för matte så tar det längre tid för mig än jag först hade förväntat mig, ända in på sommaren. Jag har pratat med min lärare och frågat om det finns möjlighet till sommarskola, eller att jag kan göra prov under...

      Milla : : Hej Anton! Matematik 1a ingår i alla yrkesprogram på gymnasiet (ungdomsgymnasiet d v s när man efter grundskolan läser 3 år på en gymnasieskola). Detta infördes år 2011 vid den senaste gymnasiereformen. I två program -... Läs hela svaret
    • Alexander

      Viktiga datum för universitetsval?

      Jag undrar vilka datum som är viktiga när man ska söka till högre utbildningar (högskola universitet) 1. När ska valen senast göras? 2. Måste man vara hemma och acceptera sin plats ifall man blir antagen, när är detta i så fall? 3. Då jag planerar på att åka bort en del av sommarlovet...

      Liselotte: : Hej Alexander, all info- som behövs för att söka till högskola/universitet finns på www.studera.nu och Antagningsdelen är det på www.antagning.se så det är väldigt bra att läsa där och ställa frågor till Antagning.se om... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga