Mikaela
    Hej!
    Jag skulle behöva hjälp med att hitta utbildningar inom ämneslärare 7-9 som har någon av dem här ämneskombinationer:
    ENG slöjd/ eng musik / eng svenska musik /

    Skulle vilja ha engelska som första ämne men kunna välja främst musik som andra alternativt textilslöjd.

    Gärna distansutbildning om det finns

    4 Svar

    SYV-besökare SYV

    Hej! Det bästa vore om du kontaktar de lärosäten som erbjuder ämneslärarutbildningar med inriktning 7-9 och se vika ämnen och ämneskombinationer som erbjuds. 

    På Karlstads universitet har vi inte kombinationen med musik eller slöjd inom programmet tyvärr och ej på distans.

    Det finns dock andra sätta att gå tillväga för att uppnå en sådan examen, exempelvis via Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) som bygger på att man har sina ämnesstudier klara när man ansöker till programmet. Viktigt att se att universitetet erbjuder önskade ämnen via KPU.

    Har en person kanske en anställning inom ett område, eller yrkeserfarenhet samt en del akademiska studier med sig kan även VAL vara ett alternativ (Vidareutbildning för obehöriga lärare).

    Så med detta vill jag uppmuntra dig att undersöka dessa olika alternativ om det inte råkar finnas just den kombination av ämnen som önskas inom ett åk 7-9 program.

    vår hemsida kan man läsa mer om vår KPU, vilka ämnen som erbjuds (där har vi bland annat musik) samt om vårt VAL-projekt också.

    Ha en fin dag!

    Med vänliga hälsningar

    Studie- och karriärvägledare

    Lärarutbildningen, Karlstads universitet

    Enheten för studentstöd

    651 88 Karlstad

    Telefon 054-700 12 12

    Telefontid mån-fre kl 11-12

    KAU.SE

    Vägledare SYV

    Hej Mikaela!
    det är tyvärr så att du måste lägga ner rätt mycket arbete själv för att hitta svar på frågan om rätt ämneskombination finns inom ämneslärarutbildningen eller inte. Utbildningsutbud förändras från termin till nästa termin. De utbildningar som blir på de svenska lärosätena sökbara till HT22 kommer alla visas fr o m 15 mars 2022 då anmälningsperiod börjar. Innan första dagen i anmälningsperioden är det inte säkert att alla utbildningar visas.
    Det finns idag (uppgift från mars 2022) tyvärr ingen sida eller person som visar eller vet allt om olika ämneskombinationer inom olika ämneslärarprogram, utan man måste gå in på varje lärarhögskolans hemsida och leta där eller ställa frågor direkt till de som jobbar på de olika lärarutbildningar (det krävs stor tålamod och att lägga ner många timmar på det - så du får göra det själv, då ingen studievägledare har tid att göra det inom sin tjänst).... :(
    De sökbara (till start höstterminen 2022) högskole-universitetsutbildningar, i Sverige, kommer från 15 mars 2022 visas på www.antagning.se - du kan ringa till antagning.se: tel.nr 0771-550720, tel.tid kl.9-16 på vardagar.
    Du kan "goggla" och hoppas på att få träffar med info som du söker efter, eller också i dina eftersökningar utgå ifrån följande webbplatser:
    lararutbildning.nu
    studera.nu/att-valja-utbildning/lararutbildningar/lararutbildningsguiden/amneslarare-7-9

    Du kan också testa boka tid hos studievägledare på någon lärarhögskola som kan förhoppningsvis hjälpa dig - i alla fall berätta om de Olika vägar till lärarexamen:
    - via ämneslärarprogrammet
    - via KPU
    - via att börja jobba som obehörig lärare och sedan komma in i något projekt (t.ex VAL, vidareutbildning av lärare) som hjälper obehöriga lärare att bli behöriga.
    Du kan börja läsa engelska eller svenska, musik eller slöjd (om du vill att det blir ett av dina blivande undervisningsämnen) och sikta på KPU i framtiden, kompletterande ped.utbildning. Du behöver ha minst 60 högskolepoäng (2 terminer på heltid) inom ett av dina blivande undervisningsämnen, även om du vill gå via vägen som obehörig lärare få hjälp att bli behörig; VAL-projektet kräver att man är anställ som lärare och jobbar på minst halvtid + att man har minst 60 högskolepoäng inom något av sina blivande undervisningsämnen... osäker om man kanske kan ha 30hp i var sitt undervisningsämne, men är säker på att det är totalt minst 60 högskolepoäng man behöver, men helst fler - då blir kompletteringstiden kortare).

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Mikaela!
    alla de ämnen du nämner i din fråga verkar erbjudas på Göteborgs universitet men ämneslärarprogrammen på GU ges bundet, på plats, alltså inte på distans - i alla fall utifrån det jag kan se på lärosätets egen webbplats: gu.se/studera/hitta-utbildning

    Det är otroligt att nu, när det är stor brist på behöriga lärare, att ingen bryr sig om att skapa en bra webbplats som sammanställer aktuell information om alla lärarutbildningar inkl.alla de olika ämneskombinationer som erbjuds inom ämneslärarprogrammen! Vi som jobbar med FRåGA SYV har upprepade gånger påtalat det behovet, men ännu (mars 2022) verkar inte ha hänt mycket på den fronten, vilket vi beklagar.
    Vi har ställt din fråga till Lärarhögskolorna. Vi fick nu svar från Lunds Universitet; var god läs deras svar nedan:

    "Om man vill kombinera musik i sin ämneslärarexamen måste musik alltid vara 1:a ämne enligt lagtexten. Man kan inte heller kombinera musik med annat estetiskt ämne som t.ex slöjd eller bild då samma regel gäller för dessa. (Alltså att de måste vara 1:a ämne).

    Läs mer om ämneskombinationer här: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/forordning-20211335-om-utbildning-till-larare_sfs-2021-1335

    Vill man ha kombinationen musik + engelska ska man söka in till vår ämneslärarutbildning i musik, och sedan välja engelska som ämne 2. Läs mer här: https://www.mhm.lu.se/utbildning/musiklararutbildningar

    Hälsar Utbildningskoordinator vid
    Lunds Universitet, Musikhögskolan i Malmö
    ************
    Och ännu ett svar från Malmö Universitet:
    "Malmö universitet har ingen utbildning till ämneslärare i musik eller slöjd. Ett alternativ kan vara att utbilda sig till ämneslärare i engelska och något annat ämne, för att därefter utöka behörigheten i slöjd eller musik genom att läsa fristående kurser i dessa ämnen. Jag kan tyvärr inte säga vilka kurser som kan ge utökad behörighet men det går förmodligen att få mer information av vägledningen hos ett lärosäte som erbjuder kurser i ämnena. För att undervisa i musik i årskurs 7-9 krävs 90 hp (högsolepoäng) i ämnet. För slöjd i samma årskurser krävs 45 hp.

    Hej igen,
    vi fick nu ännu ett svar, från Linköpings universitet - var god läs nedan :

    Linköpings universitet har ämneslärarprogrammet 7-9 och erbjuder ämneskombinationen Engelska + Textilslöjd.
    Linköpings universitet har däremot inte ämnet musik. Mer information: https://liu.se/utbildning/program/l2a79

    Hej igen!
    Vi fick nu svar även från Högskolan i Gävle; var god läs nedan:

    Högskolan i Gävle ger Ämneslärarutbildning med inriktning mot årskurserna 7-9 och gymnasiet med ingångsämne Engelska 
    https://hig.se/LG%C3%84PY.ENGE
    men vi har tyvärr ingen lärarutbildning i Musik eller Slöjd. Om en student inleder sina studier hos oss så behöver hen söka sig till fortsatta ämnesstudier till ett annat lärosäte som ger lärarutbildning inom de övriga ämnen. Det är det mottagande lärosätet som beslutar på vilket sätt man söker till deras utbildning.
    Jag skulle rekommendera en student att i första hand ta kontakt med ett lärosäte som erbjuder musik eller slöjd i sin lärarutbildning. 
    En bra översikt för Lärarutbildningar finns 
    https://www.studera.nu/att-valja-utbildning/lararutbildningar /lararutbildningsguiden/

    Mvh
    Allmänna studievägledningen
    Högskolan i Gävle

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej! vi fick idag svar från Jönköping och från Lunds universitet. Var god läs svaren - nedan:

    SVAR FRÅN JÖNKÖPING
    Högskolan i Jönköping kan tyvärr inte erbjuda engelska för ämneslärare 7-9 i någon kombination eftersom vi inte har examensrätt  i engelska för ämneslärare 7-9. Vi har inte heller examensrätt i musik eller slöjd.
     På Högskolan i Jönköping kan du läsa till ämneslärare 7-9 i samhällskunskap, religionskunskap och historia.
     ****************************************

    SVAR FRÅN LUNDS UNIVERSITET
            Ja det här med ämneskombinationer kan vara en djungel. Som jag ser och tolkar det, går det att kombinera engelska med antingen musik eller slöjd (inte båda).

    2. Grundskolans årskurs 7-9 

    Ämnen för inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 delas in i 
    följande ämnesgrupper: 

    1. engelska, matematik, modersmål och svenska, 
    2. bild, hem- och konsumentkunskap, idrott och hälsa, musik och slöjd, 
    3. engelska, moderna språk, modersmål och svenska som andraspråk, 
    4. geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap, 
    5. biologi, fysik, kemi och teknik, 
    6. engelska, moderna språk, modersmål, svenska, svenska som andraspråk

    och teckenspråk, och 

    7. biologi, fysik, kemi, matematik och teknik. 

     

    Ämneskombinationerna för inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 
    är följande: 

    1. ett ämne ur ämnesgrupp 1 och två andra ämnen ur ämnesgrupp 3, 4 eller

    5, alternativt ur ämnesgrupp 3 två olika språk inom ämnet moderna språk, 

    2. ett ämne ur ämnesgrupp 2 och två ämnen ur ämnesgrupp 4, 6 eller 7, 
    3. ämnena bild och slöjd ur ämnesgrupp 2 och ett ämne ur ämnesgrupp 4, 6

    eller 7, 

    4. ämnena bild och slöjd ur ämnesgrupp 2,
    5. tre ämnen ur ämnesgrupp 4 eller 5, 
    6. två av ämnena svenska, samhällskunskap och musik, och
    7. ämnet bild eller musik ur ämnesgrupp 2 och ett ämne ur ämnesgrupp 4, 6

    eller 7.

    https://www.lagboken.se/Lagboken/start/sfs/sfs/2013/900-999/d_1845074-sfs-2013_924-forordning-om-andring-i-hogskoleforordningen-1993_100

     

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'musik' (85 st.)

    • Hmmm

      Kan jag plugga vidare i musik efter teknikprogrammet?

      Jag går teknikprogrammet med inriktingen teknikvetenskap och snart så går jag ut årskurs 2. Grejen är väldigt osäker på om jag verkligen har valt rätt program. Ursprungligen så valde jag teknikprogrammet eftersom jag inte visste vad jag...

      Milla : : Hejsan,inom musik finns det många olika yrken och en mängd utbildningar som inte nödvändigtvis kräver att man har läst "musik" innan man söker till en... Läs hela svaret
    • Elev

      Vad gör man i kursen musik (inviduella val)?

      Jag håller just nu på att välja inviduella val men jag har inte fått en så tydlig bild av vad man gör i kursen. Har läst på Skolverket men även då har det inte varit jättetydlig.

      Milla : : Hej,fråga läraren som undervisar i den kursen och be att få sitta med på någon lektion. Prata med elever som idag går den kursen. Be din gymnasieskola ordna möjlighet för... Läs hela svaret
    • K

      Beslutsångest över gymnasielinje, hjälp?

      Hej, nu är det så att jag går i nian och ska välja gymnasium i vår. Det som jag har svårt med är att välja vilken linje jag ska gå. Jag tror att det står mellan musik, singer/songwriter eller bild och form.
       

      Hela mitt...

      Liselotte: : Hej K!jag råder dig söka till gymnasieskolorna där både bild/formgivning och musik-inriktningen ges (alltså på samma skola), t.ex cybergymnasiet-odenplan, fryshusets-gymnasium eller... Läs hela svaret
    • Tilde04

      Kan jag läsa sång efter gymnasiet om jag gått naturbruk på gymnasiet?

      Hej! Jag undrar om man eventuellt kan läsa musik med inriktning sång på högskola om jag gått naturbruk på gymnasiet.

      Och hur blir det om jag väljer att läsa högskolebehörighet på NB programmet kommer jag kunna söka...

      Milla : : Hej Tilde,till alla svenska högskoleutbildningar behöver man ha grundläggande behörighet, alltså även ha godkända betyg i svenska 2, 3 och i engelska 6.... Läs hela svaret
    • Parman

      Förskollärare till musiklärare för F-3?

      Hej. Jag har två frågor om ifall det finns en kort väg till att bli behörig musiklärare för de yngre barnen alltså F-3. Jag är nämligen snart färdigutbildad förskollärare med behörighet att arbeta i förskoleklass och jag har bestämt mig att det är förskoleklassen jag vill arbeta på efter min...

      Julia: : Hej Parman, du ställer en svår (för oss att besvara) fråga. Du söker "undantagslösning", kort väg till att bli behörig musiklärare (för yngre barnen) och... Läs hela svaret
    • Anonym

      Antagningsprov?

      Hej! Jag undrar om ett gymnasium som har antagningsprov för estet musik har högre kvalité, bättre undervisning och är bättre generellt än en skola som inte har antagningsprov för estet musik? Skulle det vara bättre om jag väljer den skolan...

      Anna: : Hejsan,ES/musik erbjuds i Sverige på cirka 120 gymnasieskolor. Vi hoppas alla skolor i Sverige är bra och att det handlar om vad man är intresserad av och vad som kanske är speciellt med de olika gymnasieskolorna.Om man... Läs hela svaret
    • Anonym

      Vad kan jag jobba med efter estetiska musik?

      Hej, Jag ska gå musik på estetiska, och sedan vidare på en musikhögskola. Efter det har jag tänkt att jobba som musiker. Men eftersom det är ett svårt jobb att leva på, undrar jag vad jag kan bli om jag inte lyckas med musiken?

      Anna: : Hej,kika på yrke/kulturskolepedagog - jag menar att du kan kanske undervisa i musik, antingen på en skola eller på en Kulturskola, inom studieförbund, på en folkhögskola eller inom... Läs hela svaret
    • Maria

      Går det att byta gymnasieskola och linje till trean?

      Hej! Jag heter Maria och 17 år. Jag går samhällsvetenskapliga linjen med inriktning på internationella relationer på Rosendalsgymnasiet i Uppsala. Jag har gått hela ettan och nu påbörjat andra året. Här kommer frågan: Jag...

      Milla : : Hej Maria, det realistiska alternativet är för dig att söka läsa ES/Musik till ngn gymnasieskola - till år1 till nästa höst. Det finns i hela Sverige cirka 120... Läs hela svaret
    • Estelle

      Kan jag byta till estet musik utan att kunna musik?

      Hej, Jag började i gymnasiet för några veckor sedan. I en annan stad, och allting känns helt okej men jag vill på något sätt få ut mycket mer av gymnasietiden då jag känner att jag inte får det här. Alla mina andra vänner...

      Anna: : Hej, lära sig spela instrument eller sjunga eller komponera musik kan man även på andra sätt än genom att gå ES/musik på gymnasiet. T.ex kan man gå på... Läs hela svaret
    • Lea

      Gymnasie inriktning?

      Hej jag heter Lea och är 14 år jag undrar vilket gymnasie inriktning jag ska gå jag älskar musik och vill bli artist som är världskänd men vet inte om jag kan gå en speciel inriktning som kan göra så att jag får en större chans...

      Julia: : Hej Lea,kika gärna på följande inriktningar på Estetiska programmet:- i första hand inriktningen Musik- i andra hand Dans och Teater (som också kan ha med musik att göra, t.ex kan det finnas... Läs hela svaret
    • ell

      Utbyte högskola?

      Hej syv! Jag är väldigt intresserad av att studera utomlands efter gymnaiset och jag har kollat en hel del på hur man kan gå till väga och då hittade jag att utbyte var ett mycket fungerande sätt att utnyttja den chansen på. Jag är inte...

      Peter: : Hej! nedan finner du ett svar från Stockholms Musikpedagogiska Institut:              De flesta, om inte alla musikhögskolor, erbjuder möjligheten för... Läs hela svaret
    • Jacob

      Kan jag räkna med estetiska ämnen i mitt jämförelsetal?

      Hej! Jag tog studenten år 2019 och höll nyligen på att räka ihop mitt jämförelsetal inför potentiellt sökande till universitet. jag blev däremot osäker om jag ska inkludera de inriktningsspecifika ämnena när jag väl...

      Mikael: : Om du i ditt examensbevis har 2500 poäng, alltså inga U markerade kurser som skulle innebära att du, enligt rektors beslut, läste utökat program, då räknas alla betyg in i jämförelsetal förutom E i gymnasiearbete. 
    • Veronica

      Hur läser jag till ämne 2 efter examen (lärarutbildning)?

      Hej! Jag studerar just nu till ämneslärare i musik på Musikhögskolan i Malmö. Det är en femårig utbildning som ger mig behörighet till att undervisa i åk 1-9, gymnasiet samt kulturskola. Under ämne 2 valde jag att fördjupa mig i olika musikkurser. Nu, när utbildningens slut närmar sig,...

      Liselotte: : Hej Veronica,om du får Legitimation som musiklärare, kan du sedan ansöka om Utökning av legitimationen; det är Skolverkets avdelning för lärarlegitimationer... Läs hela svaret
    • Elev

      Musik utanför skolan?

      Hej! Jag går första året på gymnasiet och jag märkte nyss att jag vill börja med musik. Jag har alltid gillat att sjunga men tänkte inte alls på musik vid valet, nu vill jag VERKLIGEN fortsätta/ börja med musik. Min gymnasium är...

      Anna: : Hej Ene,en annan gymnaseiskola, där du inte är elev kommer svara dig att de ej kan ta in dig och ge dig undervisning (det är en ekonomisk fråga och även en "försäkrings"-fråga). Som elev... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga