Maryan
    Hej,
    Jag har funderat på att läsa en master i specialpedagogik på Uppsalas universitet.
    Jag har en magisterexamen i logopedi och är leg logoped.
    Kan jag arbeta som specialpedagog om jag läser en master i specialpedagogik? Eller måste jag läsa specialpedagogprogrammet?
    • SYV-besökare : Fråga skolverkets avdelning för lärarlegitimationer, om de kan utfärda legitimation som specialpedagog utan lärarexamen i grunden. Jag tror inte de kan göra det. Skolverket kräver i grunden Lärarexamen. Jag tror inte man kan få lärarexamen på det sättet som du beskriver i din fråga. Du kan också se om studievägledare på de masterprogram som du vill läsa - kan svara, om de fick den frågan förut och fick reda på svaret.

    2 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hejsan, vi fick svar från studievägledare på en av lärarhögskolorna, var god läs nedan:
    " Om man önskar bli specialpedagog är det Specialpedagogprogrammet hen behöver gå. Det går alltså inte att bli behörig specialpedagog genom att läsa fristående kurser eller något annat program inom ämnet."

    Och ännu ett svar (från en studierektor på Specialped.institutionen): "Nej, materexamen i specialpedagogik ger inte en Specialpedagogexamen. För behörighet till specialpedagogprogrammet krävs lärarexamen. För mer info se Specialpedagogexamen."

    I så fall kan man fråga sig - hur utvidgas yrkesmöjligheter pga ett sådant masterprogram, om man nu inte blir speciallärare eller specialpedagog efteråt? Jo, vi fick svar från en sakkunnig på den frågan (var god läs nedan).

                     "Det är tyvärr svårt att ge konkreta exempel på yrken man kan arbeta inom efter genomgången utbildning, eftersom den här utbildningen inte ger behörighet att undervisa i skolan som speciallärare eller specialpedagog på samma sätt som just de programmen ger.

     

    Programmet ger en fördjupad kunskap inom området, men leder inte till en specifik titel efteråt. Men man kan generellt säga att man blir en slags expert inom området specialpedagogik. Man kan tänka sig att personer med en sådan kompetens skulle kunna arbeta med olika slags handledning åt personer i undervisning eller personer som på annat sätt är i behov av att lära sig mer inom området.  Man skulle tex kunna tänka sig att man kan ingå i olika team som arbetar med utveckling/utredningsarbete inom området, tex inom en kommun eller liknande.

     

    Med vänliga hälsningar".

    Hej igen,
    vi fick nu svar från programledare på Karlstads universitet; var god läs nedan:

    Hej

    Varje lärosäte avgör vilken typ av examen som ger behörighet till studier i specialpedagogik på masternivå/på masterprogram i specialpedagogik. Vilken behörighet som krävs framgår av utbildningsplanen på det aktuella lärosätet. Vid Karlstads universitet ger en logopedexamen behörighet.

    Specialpedagogexamen kan man bara få om man läst specialpedagogprogrammet. Däremot har skolledare möjlighet att anställa personer med specialpedagogisk kompetens (t ex masterexamen i specialpedagogik) men utan specialpedagogexamen på specialpedagogtjänster. Så man ”blir” alltså inte specialpedagog genom att läsa masterprogram i specialpedagogik men har möjlighet att anställas som specialpedagog. Den enskilde skolledaren har handlingsutrymme – och självklart kan en grundexamen som lärare vara av betydelse. Det ska finnas specialpedagogisk kompetens i skolan, men det är inte reglerat precis vilken examen det gäller.  Vilka kurser som ingår i masterexamen i specialpedagogik är självklart av betydelse om den ska värderas i relation till specialpedagogexamen.

    Hoppas detta var svar på dina frågor.

    Hälsningar

    Och vi fick också svar från Stockholms universitet; var god läs nedan:

    Hej! Om du läser Masterkurser i specialpedagogik så blir du inte specialpedagog eller speciallärare. Dessa två är egna program på avancerad nivå och förutsätter att du har en lärarutbildning först för att vara behörig.

    Här finns information om våra kurser som kan leda till en generell master i specialpedagogik:

    Kurser på avancerad nivå som kan ingå i en ny masterexamen

    Masterkurs i specialpedagogik - specialpedagogikens historiska och teoretiska grund (startar HT20)

    Masterkurs i specialpedagogik - Specialpedagogik i policy och praktik (startar VT21)

    Vetenskapsteori och etik inom specialpedagogik (startar prel HT21)

    Vetenskaplig metod inom specialpedagogik (startar prel VT22).

    Vänliga Hälsningar
    Studievägledare
    Specialpedagogiska institutionen 

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej! Läs, nedan, svar från Uppsala Universitetet:

    Våra masterprogram leder till generella examina i respektive huvudområde och är inte yrkesexamina. Om man kan arbeta som specialpedagog med en magister eller masterexamen i specialpedagogik avgör den som anställer.

    Frågor och svar taggade med 'stöd' (4 st.)

    • litentjej

      Endast muntliga redovisningar som examiniationsform?

      Jag går en två årig YH-utbildning inom Systemvetenskap och upplever den som extremt tufft eftersom de enda examinationsformerna som används för denna utbildning är muntliga redovisningar. Detta är något som jag alltid har haft problem med under hela min skolgång men också fått öva extrem mycket...

      Milla : : Hej! Tråkigt att läsa att du upplever så stora problem inom din utbildning. Jag tänker på att du bör vända dig till Rektorn på din skola. Rektorn är ytterst... Läs hela svaret
    • Astor

      skola med bra ordningsregler och stöd?

      Hej! Jag undrar om ni har något tips på gymnasieskola med bra ordningsregler i Stockholms området? Hur hittar man en skola med bra ordningsregler och som ger bra extra stöd till elever? Något bra tips? Undrar en fundersam 18åring

      Julia: : Hej Astor! Jag vill be dig att kika på https://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/magelungen-skolan-pa-sodermalm - en skola som vi tror kan passa dig: en liten skola med mycket stöd och om du kan tänka dig... Läs hela svaret
    • Vivianne

      Adhd och framtidsutsikter?

      Min son på 15 har en adhd diagnos. Han ska börja i nian efter sommaren, och efter det är det i bästa fall gymnasiet. MEN det är faktisk såhär att vår son är mycket omogen och osäker, med tilltagande dålig självkänsla. Han behöver mycket stöttning i allt från morgonrutiner till hemarbetet. Han...

      Mikael: : Hej Vivianne! Det finns flera olika alternativ: 1. gå om åk9 (en elev som inte blir behörig till gymnasiet har rätt att stanna i grundskolan fram tills hen fyller 18 år); 2. gå... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga