Angelica
    Hej! Jag vill läsa ett högskoleförberedande program till höst (natur, ekonomi eller samhälle) men börjar nu inse att jag faktiskt vill mer. Jag vill åka ut och upptäcka nya saker och kulturer och funderar därför på det där med att vara utbytesstudent. Vilka gymnasium kan man välja om man vill åka ut som utbytesstudent under ett år?
    Vill verkligen åka till Thailand under gymnasietiden, antingen som utbytesstudent eller bara som praktik? För att vara ärlig så vet jag inte exakt vad det innebär att vara utbytesstudent. Kan man välja ett helt vanligt gymnasium och sen bara åka iväg till ett annat land ett år, eller är det speciella gymnasium? Och de flesta högskoleförberedande program har väl dock ingen praktik? Vet att Affärsgymnasiet i Stockholm har det, men finns det inga andra högskoleförberedande gymnasium som har det?
    Jag vet att detta kom hastigt med tanke på att det endast är 2 veckor kvar innan omvalet stängs, därför ber jag om stor hjälp här..
    Jag bor inom Stockholm och skulle därför bli väldigt glad om ni kan nämna några gymnasium som både är högskoleförberedande, och har praktik.
    O det där med utbytesstudent: Vad innebär det o vad är för och nackdelarna med det?
    • Liselotte : Du är inte myndig (under 18 år) och du måste först och främst få dina föräldrar "med på noterna". Utan deras medgivande går det inte att flytta varken sig inom Sverige eller till utomlands. Sedan är det också en ekonomisk fråga: det blir aldrig helt gratis att läsa utomlands. Olika stipendier, subventioner och "rabatter" kan man få men ganska mycket måste man själv bekosta. Det är viktigt att veta innan du letar info om olika möjligheter till studier utomlands. Önskar dig stort lycka till och håller tummarna för dig!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Angelica!

    Är det den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/thoren-business-school-stockholm-medborgarplatsen du menar när du skriver Affärsgymnasiet i Stockholm, Thoren Business School på Medborgarplatsen?

    Läs på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/plugga-ett-ar-i-europa men där erbjuds det inte Thailand som alternativ. Och så måste man ha kunskaper i Moderna språk 3 som lägst. Man ansöker men det finns ingen garanti att man blir utvald.

    En bra sida är http://www.rotarystudent.se/ettaarsutbyte/.aspx som jag råder dig att läsa på och ta kontakt med dem på Rotary om du tycker det låter bra det som de skriver på hemsidan.

    Ang. "praktik" på ett högskoleförberedande program - så är det så att oftast är det 2-3 veckor utomlands som man kan få och inte i Thailand, utan på någon skola som skolan i Sverige samarbetar med.

    Oftast är det också så att inte alla elever får åka utan de som har bäst betyg i åk1 och som även sköter sig: inte har någon olovlig frånvaro, är kamratstödjare mm. - dvs några, t.ex. 10 elever, väljs ut utifrån sina prestationer och får åka på utlandspraktik.

    Att någon skola lovar att alla elever som vill, får åka på utlandspraktik under en lägre period, känner vi inte till. Du får hemskt gärna berätta för oss, om du hittar en sådan skola. Vi är mycket intresserade av den informationen i så fall.

    Vill tipsa dig om http://europa.eu/youth/ask-a-question_en?country=76 där du kan ställa frågor om studier eller praktik inom EU, inte i Thailand, tyvärr.

    Om utbyte och praktik inom EU finns det även en Facebook sida - https://www.facebook.com/EuresSweden

    Någon samarbete med Thailand ang. utbyte på gymnasiet eller praktik, känner vi inte till.
    Du får hemsk gärna tipsa oss om det, om du hittar info.

    Försök kontakta Thailands Ambassad, här är deras hemsida http://www.thaiembassy.se/
    och kontaktuppgifterna är Floragatan 3
    Box 26220
    100 40 Stockholm
    Tfn: 588 042 50
    Fax: 791 73 51
    E-post: [email protected]

    Du kan även kontakta Sveriges Ambassad i Bangkok, här är hemsidan:http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Bangkok/Kontakt/Ambassaden--konsulat/
    och fråga om de vet något om möjligheten för en gymnasieelev att bli utbytesstudent eller ha praktik i Thailand.

    För att bli antagen till volontärstjänst inom EU, info på http://www.mucf.se/evs måste man vara minst 17 år gammal. Men du skriver att du vill åka till Thailand och inte till ett annat EU land.

    Jag förstår att du har velat få ett annat svar från oss på Fråga SYV men det kan vi tyvärr inte ge dig. :(

    Bästa hälsningar & stort lycka till! Jag hoppas du hittar info som du söker och att du även kan tipsa oss om några möjligheter för ungdomar som vi ännu inte känner till!
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'samhälls' (7 st.)

    • Daniel

      Måste man ha godkänt i spårkval för att komma in på samhälls?

      Jag går i spanska år 9 och jag ska försöka få betyg men det är lite osäkert. Så jag undrar om det är obligatoriskt att få betyg i språkval för att komma in på samhällsprogrammet även om man har godkänt i...

      Mikael: : Nej, godkänt betyg i språkval krävs inte för att bli behörig att komma in på samhällsprogrammet på gymnasiet .
    • Aya

      Samhällsvetarprogrammet vad kan jag bli?

      Hej! Jag blev intresserad av Umeå Universitetet då de sägs att vara ett av Sveriges bästa Universitet. Jag vill komma in i Samhällsvetarprogrammet. Kan jag bli omvärldsanalytiker? Eller projektledare? Vad har jag mer för möjligheter?

      Anna: : Hej Aya, som högskoIeutbiIdad SamhäIIsvetare>> kan man senare arbeta inom många OIika branscher och med diverse OIika arbetsuppgifter! ExempeI på yrken för en samhäIIsvetare... Läs hela svaret
    • Fatima

      Hur många poäng krävs för att komma in på thoren buissiness school?

      Hej! jag undrar hur många poäng man måste ha för att komma in på denna skola på medborgarplatsen i Stockholm. Jag är särskilt intresserad av inriktningarna ekonomi, juridik och samhällsvetenskap.

      Anna: : Hej Fatima, så roligt att du har hittat en gymnasieskola som du är mycket intresserad av. Thoren business skola vid Medborgarplatsen>> har öppet hus den 27 oktober.... Läs hela svaret
    • Erik

      Möjlighet att byta skola i årskurs 2?

      Jag hade under flera års tid varit intresserad av IB-programmet, och därför var det naturligt för mig att ha det som mina första val när jag gjorde gymnaisevalet. Jag kom både in på IB-programmet och den skolan där jag helst ville gå, vilket jag blev jätteglad över. När jag hade tillbringat...

      Anna: : Hej Erik! det är väIdigt tråkigt att du känner så som du gör. VerkIigen! :( Jag gissar på att du nu går på den här gymnasieskoIan>> I Stenungsund finns det,... Läs hela svaret
    • Jonas

      Kan man jobba med ekonomi om man går samhällsvetenskap?

      Om man går samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet kan man då fortfarande jobba med ekonomi till exempel på bank? Ekonomiprogrammet känns såklart som ett mycket mer naturligare val om vill jobba med ekonomi/på bank men jag tycker ändå att samhällsvetenskapsprogrammet passar mig bättre än...

      Liselotte: : hej Johas, ja! man kan jobba med ekonomi om man går SA på gymnasiet. Ett råd till dig är då att läsa mer matte än det som är obligatoriskt på Samhällsvetenskapsprogrammet: Matematik 3b och 4 får läsas... Läs hela svaret
    • Hanna

      Gå gymnasium i Stockholm?

      Hej! Jag går i åttan och skulle vilja gå gymnasium i Stockholm. Bor i Piteå och har hört att man kan få ett bidrag om man går en linje/inriktning som inte finns där man bor eller närmre, hur funkar det? Går i musikklass och skulle gärna gå något med musik på gymnasiet, men det känns som att det...

      Mikael: : Hej Hanna, det "bidraget" som du vill veta mer om heter Inackorderingstillägg och det är CSN /Centrala Studie Nämnd/ som bestämmer reglerna kring beviljandet. Här... Läs hela svaret
    • Emelie

      Börja andra året på annan ort?

      Hej! Jag går första året i samhälls på Hornavanskolan. Om jag bestämmer mig för att flytta nästa år kan jag då fortsätta mitt andra år eller måste jag börja om helt? Man väljer ju inriktning det andra året? Tacksam för svar!

      Lena: : Hejsan, det har helt och hållet att göra med om det finns plats på den skolan du väljer att byta till - det gäller alltså att det finns plats andra året. Sedan är det upp till mottagande skola att bedöma om de kan ta emot dig... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga