Julia
    Hej! På Göteborgs Universitets hemsida står det att 66% av platserna bestäms efter betyg, 34% efter högskoleprove och att hälften av alla platser använder man högskoleprovets resultat ifall vissa har samma betyg. (Har tittat på läkarprogrammet, vet inte om det är så på alla andra). Min fråga är då, hur den resterande delen som enbart har högskoleprovets resultat kommer in? Om vi säger t ex att det finns ett antal personer som alla har samma höga resultat på högskoleprovet? Är det så att den som anmäler sig först tar platsen? Eller om det är två som har samma högskoleprovsresultat, att den som har högst betyg får platsen? Hade lite svårt att uttrycka frågan, hoppas att ni ändå förstår! :)
    //Julia

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Julia!
    Jag tror jag förstår din fråga.
    Det är mycket högt tryck på Läkarprogrammet, utbildningen är mycket populär och det brukar finnas ett stort antal sökande med höga betyg och med högt resultat på högskoleprovet.

    Om man anmäler sig i tid /inom ansökningsperioden/ så spelar det ingen roll vem som sökte under första dagen i ansökningsperioden och vem som sökte under sista dagen. Det är alltså INTE "först till kvarn"-principen vid antagning till högskola/universitet i Sverige.

    Om antal sökande med samma resultat efter högskoleprovet är fler än antal utbildningsplatser, avsedda för dem, rangordnas de efter Meritvärde (betygsresultat) och i fall det inte hjälper (då t.ex. två sökande med samma resultat efter högskoleprovet & samma Meritvärde), kan lottning äga rum alt. kan beslut fattas att i stället för lottning ge platsen till en sökande som står för "underrepresenterat kön" eller p g a någon annan anledning kan få företräde till utbildningsplatsen.

    Det är alltså fördelaktigt att ha höga betyg även om man gör högskoleprovet och hoppas komma in i HP urvalsgruppen. Men ibland får man även förlita sig på "tur" och hålla tummarna riktigt hårt om utlottning äger rum. Utlottning tas i bruk som sista utvägen då det inte finns någon annan möjlighet att lösa tillsättning av utbildningsplatser.

    Min förhoppning är att du nu fick svar på din fråga. I annat fall måste jag be dig att återkomma.
    Med vänliga hälsningar
    Milla
    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'värdering av utländs utbildning' (3 st.)

    • Mila000

      Socionomutbildning utomands?

      Hejsan! Jag funderar på att studera en socionomutbildning i Australian men har börjat bli osäker på om den utbildningen kommer att fugera här i Sverige. Jag vet att socionom inte är ett reglerat yrke, men blev fundersam på om jag kommer kunna jobba som socionom efter utbildningstudier eller om...

      Milla : : Hej, inom det svenska socionomprogrammet lär man sig mycket om Socialtjänstlagen (den svenska lagen, alltså) och den kunskap anser arbetsgivare en svensk socionom ska ha. I socionomprogrammet ingår... Läs hela svaret
    • Förälder

      Jag är färdig med svenska 3 ?

      Hej! Om jag har pluggat svenska 3 och är klar med den och vill plugga vidare till samhällsvetare, vad behöver jag göra då? Jag har läst juridik i mitt hemland och vill jag i Sverige med samhällsfrågor?

      Daniel: : Hej Sotica, har du fått godkänt betyg i svenska 3? I så fall har du, vad gäller Svenska, behörighet till högskola i Sverige. Hur är det med Engelska? Du måste ha godkänt betyg i... Läs hela svaret
    • Pershia

      Hur en utländsk jurist kan fortsätta här?

      En person som har läst klar juristutbildningen i annat land och han har sckickat till UHR för validering. Han vill fortsätta här till advokat eller komplettera jurist utbildningen anpassad med Svenska regler. Vilken väg är lättare och fortare?

      Anna: : Hej Pershia, lagar skiljer sig ganska mycket i olika länder, därför måste man i princip läsa om hela juristutbildningen, om man vill jobba i ett "nytt land". UHR får göra sin... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga