1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Behandlingspedagog
    Behandlingspedagog och behandlingsassistent är i stort sett synonyma på många arbetsplatser och i examensbeviset från båda de utbildningarna stadfästs att den färdigexaminerade personen kan arbeta både som behandlingspedagog och behandlingsassistent. 

    Yrkeshögskoleutbildning Behandlingspedagog är eftergymnasial, dock inte akademisk. De flesta av f d studerande börjar efter examen arbeta inom Statens Institutionsstyrelse, Humana, rättspsykiatrin eller inom LSS-vården.

    Yrkeshögskoleutbildning Behandlingsassistent  leder till ett arbete "på golvet" i verksamheter som socialpsykiatri och inom HVB-hem för vuxna och ungdomar. Det är oftast skiftarbete och innehåller varierande arbetsuppgifter: från kontaktmannaskap, behandlingsplanering - till vardagligt stöd som t.ex. träning av rutiner.

    Arbetsgivare i branschen påtalar ofta vikten av att ha lägst tvåårig yrkeshögskoleutbildning, 400 yh*** inom området för att ha god anställningsbarhet. 

    Det förekommer att personer med både utbildning till behandlingspedagog och behandlingsassistent får samma befattning och arbetar med samma eller mycket liknande arbetsuppgifter men det är inte exakt samma kurser i kursplanerna.
    Så vill man veta vilken utbildning som passar bäst för det man vill få kunskaper om, så kan det vara en bra idé att studera kursförteckning på olika utbildningar och jämföra dem.

    Stödpedagog
    Yrkestiteln Stödpedagog är relativt nyetablerad. Det finns ett antal yrkeshögskoleutbildningar som leder till att man kan få anställning som Stödpedagog.

    Yrkeshögskoleutbildning Stödpedagog inom LSS leder till kompetens att arbeta som stödpedagog i olika LSS-verksamheter. LSS = Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

    Yrkeshögskoleutbildning Stödpedagog inom habilitering är riktad mot verksamheter där man arbetar med personer som har utvecklingsstörning och/eller autismspektrumstörning. Man har en yrkesroll som innebär att man arbetar med vardagsstöd åt personer med framförallt kognitiva funktionsnedsättningar och ansvarar för t.ex. kartläggning av deras förmågor och med att utarbeta genomförandeplaner som lägger grunden för hur man arbetar med personerna.

     

    Socialpedagog
    Socialpedagog kan kallas också för Behandlingsassistent eller Behandlingspedagog. För att kunna få jobb som socialpedagog kan man antingen läsa en Yrkeshögskoleutbidlning på två år eller en treårig akademisk utbildning ( på Socialpedagogiska programmet) som leder till en kandidatexamen. Utbildning till socialpedagog på högskolenivå ligger innehållsmässigt ganska nära socionomutbildningen.
    I vissa fall söker dock arbetsgivaren en socialpedagog "eller motsvarande", vilket kan möjliggöra för en behandlingspedagog att söka dessa tjänster. 

     

    BEHANDLINGSPEDAGOG OCH SOCIALPEDAGOG
    Båda är inriktade på behandling. Däremot kan innehållet i utbildningarna skilja sig åt: det handlar om vilken inriktning man väljer att ha på sin utbildning. Socialpedagog finns även som en högskoleutbildning och som är mer omfattande. Socionomutbildning kan också vara en utgångspunkt för ett arbete som socialpedagog och behandlingspedagog.

     

    BEHANDLINGSPEDAGOG OCH STÖDPEDAGOG
    Skillnaden mellan dessa är att en Behandlingspedagog arbetar med de som har ett missbruk i någon form medan en Stödpedagog arbetar med dom som har medfödda eller förvärvade hjärnskador. 

     

    BEHANDLINGSPEDAGOG OCH BEHANDLINGSASSISTENT
    Båda arbetar oftast inom psykiatrin, t.ex. på Statens Institutionsstyrelsens olika verksamheter, som är många gånger riktade mot barn och ungdomar. Behandlingspedagog arbetar mycket med själva behandlingen och kan tex. ingå i olika behandlingsteam. Medans en behandlingsassistent arbetar mer med det praktiska som t.ex. följa med till läkarbesök och stötta i vardagliga sysslor.

    Andra yrken/utbildningar som är på ett eller annat sätt besläktade med dem, som finns beskrivna ovan, är:
    Skötare -t.ex. inom psykiatrisk vård;

    Undersköterska - t.ex. inom funktionshinderområdet;

    Specialistundersköterska med neuropsykiatrikompetens;

    Samordnare/koordinator inom assistans & vård-&omsorg;

    Boendestödjare/boendeassistent;

    Psykologisk coach;

    Socionom (utbildning) leder oftast till att man arbetar som socialsekreterare inom socialtjänsten eller som kurator på en skola eller på ett sjukhus. Med påbyggnadsutbildning i terapi kan man som är utbildad socionom, även arbeta som t.ex. familjebehandlare eller som familjerådgivare.

    På grund av det inte finns exakta och tydliga gränser mellan alla de yrkesområdena, som berörs i denna text, kan det vara en bra idé att kontakta utbildningsanordnaren för att få veta vad man i just varje konkret fall menar med "behandlingspedagog", "behandlingsassistent" eller "socialpedagog".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    *** yh = yrkeshögskolepoäng; en termins heltidsstudier på yrkeshögskolan = 100 yh; en veckas heltidsstudier = 5 yh; dvs 1 yh = en dags heltidsstudier, 8 timmar. Här >> kan du läsa mer om skillnaden i hur poäng beräknas på olika utbildningsnivåer samt även om andra termer och begrepp som används inom vägledningen i Sverige.

    Frågor och svar taggade med 'trafikflygare' (8 st.)

    • SH

      Kan jag bli pilot genom teknikprogrammet?

      Hej, Jag vill ställa några frågor, och skulle uppskatta det om någon kunde besvara alla. Just nu går jag i 3:e året (sista året) på gymnasiet och har några frågor innan studenten. Kan jag bli pilot genom teknikprogrammet? Dvs...

      Milla : : Hej,vad gäller behörighet i matematik, så är matematik 3b och 3c i princip samma kurs; kursen 3c är mer inriktad på naturvetenskap-teknik och 3b-- på... Läs hela svaret
    • Waseemassaf11

      Vägen till pilot?

      Hej Jag drömmer om att bli en pilot (flygkapten).. jag har sökt och kollat, men det låter att det är omöjligt 

       

      Jag vet inte vilken utbildning jag ska välja.. ska man lösa flygteknik eller ska man läsa program? Kan ni snälla...

      Milla : : Hej,i Sverige ges utbildningar till pilot/trafikflygare både inom yrkeshögskola och av privata skolor. Det är billigare att utbilda sig inom yrkeshögskola men helt gratis lär det ju tyvärr inte att... Läs hela svaret
    • Maz

      Pilotutbildning?

      Hej, jag vill börja studera pilotutbildning hos OSM Aviation och utbildningen kostar 1000,000sek men CSN kan betala bara 60%. Jag undrar vad kan man göra för den situationen? Vet ni organisationer som kan hjälpa för 40% mer? Vad kan 19 år gammal göra i...

      Julia: : Hej Mazen,jag undrar om du har genomgått testning: bland annat medicinska tester, psykologiska tester m.fl som krävs för att kunna bli antagen till pilot-utbildningen. Pilot är ett yrke som ställer mycket höga... Läs hela svaret
    • john

      vad behövs för att bli pilot/trafikflygare?

      hej! Jag har kollat rundor lite på pilotutbildningen och har en del frågor jag inte lyckats få svar på. Jag saknar betyg i Engelska 6 och i Fysik 1, kan jag läsa dessa betyg på komvux och sedan söka till utbildningen? Jag har ett studiebevis men ingen gymnasial examen, behöver jag ta examen...

      Julia: : Hej John,Pilotyrken är mycket populära och många försöker bli piloter eller trafikflygare (många fler än som verkligen lyckas med det), detta skriver jag för att du ska ha... Läs hela svaret
    • S

      Skillnad mellan de olika trafikflygarutbildningen?

      Hejsan! Är nyfiken och intresserad av trafikflygarutbildningen, men är lite förvirrad över de olika utbildningar och skulle gärna vilja jämföra och veta skillnaden. Det finns en i lunds universitet (http://www.tfhs.lu.se/utbildning/trafikflygarprogram/) och två olika hos osmaviation...

      Julia: : Hejsan, jag antar att du är intresserad av flygplan, för att det annars finns även trafikflygarutbildning-helikopter Det finns också integrerad trafikflygarutb. och... Läs hela svaret
    • Mustafa

      Pilot utbildningar i Sverige?

      Hej! Jag ska nu efter sommaren börja mitt tredje och sista år på Jensen Norra. ? Jag har äntligen efter mycket och & men kommit fram till att jag vill utbilda mig till pilot. ? Jag vet att jag behöver betyg i Svenska 3, Engelska 6, matte 2 samt fysik 1. ? Men...

      Anna: : Hej, pilotutbildningar som svenska staten finansierar, ges i Sverige som Yrkeshögskoleutbildningar; var god se yhguiden.se/resultat?pilot

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga