Julia
    Hej SYV!
    Jag har sedan länge varit väldigt intresserad av matte, och har nu börjat bli intresserad utav att ta en kandidatexamen inom matematik. Just nu går jag i 9an, och ska alltså söka gymnasium om bara någon månad. Jag kommer såklart välja NANA (alt. med spets inom matematik), och har redan nu i 9an fått betyg i Ma1c.
    Till min fråga, skulle jag kunna läsa klart alla obligatoriska matte-kurser i 1an+2an för att kunna börja universitetet vid sidan av skolan under 3an?
    För att komma in på programmet för att få en kandidatexamen måste man ha läst minst Ma4. På de flesta skolor läser man Ma1+2 i 1an, Ma3+halva 4 och sedan resten av Ma4 + Ma5 om man lagt till det i 3an. Fast nu har jag ju redan betyg i 1c.
    Skulle man kunna skjuta upp allt så och läsa Ma2+3 i 1an, och Ma4+5 i 2an för att sedan i 3an studera 60hp på universitetet?
    (Jag vet att jag bara kan vänta ett år, fast jag vill bara göra en kanditat inom matematik för att lära mig om matematik, inte för att söka jobb med den som merit, jag vill bara vara mer utbildad. Jag vill även studera andra naturvetenskapliga ämnen på universitetet och vill kunna lägga ner tid på det sen, efter jag rest och allt annat man vill göra efter studenten).

    Och ifall det i teorin skulle gå att plugga vid sidan av, så har alla program att jag måste ha minst grundläggande behörighet, alltså mins 2250 poäng. Efter 2an skulle jag dock kunna ha läst max ca 1700 poäng (inkl. Ma5). Alltså skulle jag egentligen inte ha grundläggande behörighet. Fast skulle jag, om jag läst alla möjliga mattekurser samt t.ex. skrivit HP och fått tillräckligt högt, kunna gå de programm jag vill redan i 3an?

    Mvh Julia
    • : På Polhem, https://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/polhemskolan - är det i alla fall inga problem att gå direkt på Ma2c när man börjar på NA eller TE och elever kan dessutom välja två olika kurser i matematik specialisering som kan tenteras på Lunds Tekniska Högskola, Linjär algebra och Endimensionell analys. Vill man läsa ännu mer matematik, bör man ta en titt på spetsutbildning i Matemstik. Där kan man läsa ytterligare ett par kurser i matematik och samverkan med högskolan är stor redan inledningsvis. Man kan dessutom läsa ännu mer på högskolan i år3. Hälsningar och lycka till med ditt gymnasieval! :)

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Julia!

    Så roligt att du är intresserad av matte och är så duktig, att du redan på grundskolan läser gymnasiematte!

    Universitetskurser i matte kan man läsa på Spetsutbildningen i matematik, inte på de vanliga Naturvet.utbildningar på gymnasiet. På de "vanliga" naturvet.utbildningar som t.ex NA, natur - kan man läsa matematik 4, 5 och flera olika kurser i matte speisialisering - men alla de är gymnasiala kurser.
    ***
    Anledning till varför man inte på gymnasiet (som regel, med Undantag av Spetsutbildningar) kan läsa högskole/universitetskurser för att - för att komma in på högskoleutbildning i Sverige krävs det alltid "grundläggande behörighet"; du ska alltså först få ut Examensbevis från gymnasiet, dvs med godkända resultat genomföra alla 3 år på gymnasiets nationellt program. I annat fall är man icke-behörig; och blir utsorterad och får svar OBEHÖRIG från Antagning.se.

    Det är Antagning.se som hanterar ansökningar till högskola/universitet. De hanterar hundratusentals ansökningar och har ingen möjlighet att gå in i detaljer... utan först kollar dem om personen har Grundläggande behörighet, dvs Examensbevis /i ditt fall/ och när du läser på gymnasiet, har du ännu inte fått examensbevis - så får du automatiskt svar OBEHÖRIG. Och din ansökan till högskola hanteras ej vidare.

    På Spetsutbildnignen i matte på gymnasienivå har det skapats en "speciallösning" för just de elever som går på spetsutbildningen. Därför är det så att om du vill redan på gymnasiet kunna börja läsa högskolekurser, då är det Spets i matte du ska söka till.
    Bästa hälsningar

    ANNA

    Spets i matte finns idag, enligt våra uppgifter

    i Lund: Polhemsskolan

    i Luleå: Luelå gymnasieskola

    i Karlskrona: Ehrensvärdska gymnasiet

    i Göteborg: Hvitfeldtska gymnasiet

    i Danderyd: Danderyds gymnasium

    och i Strängnäs: Europaskolan Strängnäs >>

    • : Hej Anna!
    • : Jag kollar både Danderyds gymnasium (Matte-spets), Europaskolan (science-spets) och Polhemsskolan (matte-spets), och kommer med störst sannolikhet börja på någon av dessa nästa år. Fast i 3an vill jag inte läsa några universitetskurser, då det blir svårare åren efter att komma upp i en studietakt på 100%, så skulle jag i teorin kunna läsa 100% universitet fast jag går gymnasiet? Alla föreläsningar på universitetet är ju inte obligatoriska.
    • Julia : under gymnasiet måste du ju också klara andra ämnen, som t.ex svenska, engelska, samhällskunskap, religion... mm. Jag tror därför inte man kan läsa 100% universitet i åk3. När ska du då läsa t.ex svenska 3 som är en obligatorisk kurs och andra obligatoriska gymnasiala kurser för att få Grundläggande behörighet till högskola/universitet?
    • Julia : Om du kan, besök Sparbanken Skåne Arena idag, 12 okt. kl.14-18 - Polhemsskolan i Lund ska vara där bland utställare; så kan du prata med dem direkt. :)
    Läs alla kommentarer
    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Julia, mitt förslag är att du går på Öppet hus/Infotillfällen på de skolorna som du är intresserad av. Bra om även dina föräldrar/vårdnadshavare följer med. Öppet hus på Europaskolan i Strängnäs blir t.ex 11 nov. kl.11-15 - och eftersom du har långt att åka till den skolan, så kanske det är smartast att åka redan kvällen innan och övernatta på hotell i Strängnäs t.ex. Det kan också vara smart att ställa sig i bostadskön redan nu; anmälan till bostadskön i Strängnäs är inte bindande, så det är ingen fara om du sedan inte behöver bostad i Strängnäs. Men be din vårdnadshavare ringa 076-722 25 31 till Lotta, som är Inackorderingsansvarig på Europaskolan i Strängnäs >> och skriva in dig i bostadskö redan nu. Vid öppet-hus tillfället brukar många skriva in sig i bostadskö, men du kan göra det redan innan, så kommer du före dem i kön. :)

    ang. de andra gymnasieskolorna som du skriver om att du är intresserad av
    Polhem i Lund >> ligger betydligt närmare dig, tror jag, och det är möjligt att du kan pendla till den och behöver med det inte skaffa dig ngt. ny bostad på skolorten; Om du kan besöka IDAG, tors den 12 okt. - så ska även Polhemsskolan i Lund vara där med sin monter-presentation...

    och vad gäller Danderyd i Stockholm>> - så kan du, om du har möjlighet, åka träffa dem på Dante-mässan den 18 nov.

    • Tid:

    Plats: Täby Racketcenter. För mer info se dantemassan.se

    Hoppas ngt. i mitt svar blir till hjälp!

    Julia SYV

    Frågor och svar taggade med 'klass' (10 st.)

    • Emma

      Hamna i samma klass?

      Hej! Jag och min kompis tänkte börja i samma gymnasieskola och vi är nästan helt säkra på att vi kommer in. Vi vill verkligen gå i samma klass men det finns två natur-natur klasser. Finns det något man kan göra för att hamna i samma klass? Mvh. Emma

      Liselotte: : Hej Emma,det finns inte riktigt några regler om hur man "hamnar" i samma klass... Det är mycket möjligt att ni kommer att hamna i samma klass. Ni kan vänta och se... chansen att hamna i samma klass ökar om ni... Läs hela svaret
    • Parnian

      Hur borde jag tänka om jag vill byta klass?

      Hej SYV! Jag började första ring på Viktor Rydberg Odenplan för drygt en och en halv månad sedan. Men sedan dag ett har jag inte trivts i min klass. Problemet är inte att folk i min klass är otrevliga mot mig utan jag känner att jag inte passar in eller kan/vill prata och få kontakt med dom. Jag...

      Milla : : Hej  Parnian, jag har råd till dig att du frågar om du kan PROVGÅ i den nya klassen under en tid - minst en dag, kanske flera dagar... innan du bestämmer dig. Hälsningar Milla SYV
    • Magdalena

      Gå i samma klass?

      Hej! Jag och en kompis funderar på att söka in till samma program på Malmö högskola, kommer vi gå i samma klass/ha föreläsningar tillsammans? Vi vill nämligen starta eget tillsammans (det som programmet handlar om), därför är det viktigt för oss att vi hamnar tillsammans.

      Daniel: : hej Magdalena, jag tror inte att ni på förhand kan göra någonting för att försäkra er om att hamna i samma "klass". :) Du/ni kan kontakta utbildningsansvariga och fråga hur uppdelningen i... Läs hela svaret
    • Wilma

      Har alla samma moderna språk i sin klass?

      Har alla samma moderna språk i sin klass? Alltså om jag har franska och min vän har spanska, kan vi ändå hamna i samma klass? Eller går alla franska elever i samma klass?

      Anna: : hej Wilma, jag antar att du menar - på gymnasiet - om du och din vän kan gå i samma klass om vi ska läsa Olika moderna språk på gymnasiet. Om du menar så som jag tror så... Läs hela svaret
    • Amoola

      Är man tvungen att ta klassfoto?

      Hej! vet ej om ni har möjlighet att svara på denna fråga med jag undrar om klassfotot är obligatoriskt att ta? det vill säga är jag tvungen att ta en bild med klassen om jag inte vill, men har liksom inget emot att ta enskilt. jag går på gymnasiet

      Anna: : Hej Amoola, den frågan som du ställer har vi inte fått förut.  Jag tänker så här - det finns personer som inte får visas på bild, och t o m lever under "pseudonym", dvs... Läs hela svaret
    • Elena

      Gå i samma klass som kompis i gymnasiet?

      Jag ska börja i gymnasiet nästa onsdag och är rädd att jag inte kommer hamna i samma klass som min kompis. Vi gick ju i grundskolan tillsammmans och nu är jag rädd att vi ska hamna i olika klasser. Hon är den enda kompisen jag har från grundskolan som ska börja i samma gymnasium som mig. Jag är...

      Milla : : Hej Elena! Vilken gymnasieskola ska kom du in på? Är det samma program /och inriktning/ som din kompis kom in på också? Hur indelningen i klasser går på olika skolor är olika.... Läs hela svaret
    • Hedvig

      Byta klass i högstadiet?

      Hej! Jag har en fråga om byte i klass till början av en ht-termin. Är det möjligt om jag får byta klass. Känner mig inte mobbad i min nuvarande klass utan att alla tjejer är väldigt elaka mot varandra och jag sitter typ fast där i mitten och bara kollar på. I den andra klassen har jag flera...

      Anna: : Hejsan, det är tråkigt att du inte trivs i din klass. Har du pratat med kurator på din skola? Det är rektor på din skola som kan fatta beslut om att ändra fördelning i olika klasser. Du kan... Läs hela svaret
    • Patrick

      Kan vi hamna i samma klass?

      Nu är det så att man ska välja i-val och programfördjupning till årskurs 3 (TE). Jag valde Engelska 7 som i-val och sen fick jag också reda på att en kompis i NA valde Engelska 7, fast som programfördjupning. Vi går på samma våning och jag undrar om vi kan hamna i samma klass även om vi går på...

      Mikael: : Hej Patrick! Engelska 7 är ju samma kurs, oavsett om man läser den som programfördjupande, som individuellt val eller som "utökad kurs". Beroende på hur många som ska läsa den kursen nästa år, kan det bli en eller flera... Läs hela svaret
    • Cornelia

      Kommer vi att hamna i samma klass?

      Hej! En person i min klass har sökt samma linje på samma skola som mig, som första val. Problemet är det att jag verkligen inte gillar någon i min klass, antar att jag tröttnat på dem efter mer än 10 år tillsammans. Visserligen gör vi bara preliminära ansökningen nu men min fråga är att brukar...

      Mikael: : Hej Cornelia, du har rätt när du skriver att det är nog omöjligt att svara på. För det första, så är det inte säkert att det blir flera klasser på ett program. Det kanske bara blir en klass. Du kan fråga det på skolan dit... Läs hela svaret
    • Marcus

      Mejla om att gå i samma klass?

      Hej! Jag och min kompis har valt samma program, teknik och eftersom det är 64 platser kommer det att bli två klasser. Kan jag och min kompis mejla om att få gå i samma klass? Vilken ska man vända sig till? Rektorn? Lärare? SYV? Tacksam för svar :)

      Lena: : Hejsan, det låter väl alldeles utmärkt och att mejla! Bra initiativ! Jag tycker ni skriver ett mejl och skickar orginalet till Syv med en kopia till t.ex., rektor, biträdande rektor och även till skoladministratör om det finns en sådan. /Lena, Syv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga