Sahin Eniz
    Hej! Jag har börjat EL och ENERGI i Tumba Gymnasium för 3 veckor sen, men jag tycker inte att programmet passar mig och därför vill jag byta till teknik. Jag har kontakt några skolor nära mig för att se om dem hade lediga platser men tyvärr så hade dem inte det! Så jag är nog tvungen att vänta tills antingen slutet av HT 2016 eller VT 2016 för att kunna byta program men jag undrar om det kommer vara möjligt att byta program i December eller Augusti 2017 utan att behöva gå om ett år?

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Om du inte byter program innan ansökningsprocessen till hösten 2017 drar igång, råder jag dig att söka TE till nästa år.? Du förlorar inget på att göra den ansökan. Att du får plats på TE i åk1 från hösten 2017, betyder inte att du måste ta den platsen, men det är bra att veta att den möjligheten finns.

    Att ta in dig på TE mitt i läsåret är upp till rektor på den mottagande skolan att besluta. Jag tror inte på den lösningen pga skillnaden i programmeras innehåll, t.ex matte är det väldigt stor skillnad mellan kurserna matte 1a & 1c, dessutom läses 1c i snabb takt.

    Studie- och yrkesvägledare
    • : Om jag söker 2:a läsåret är jag tvungen att gå om eller kommer jag fortsätta med ÅK 2?
    • Milla : Du kan inte via gymnasieantagningen söka till åk2; du söker till åk1 och kommer från hösten 2017 läsa tre år på teknikprogrammet. Att läsa åk1 på el- och sedan åk2&3 på teknik är inte förbjudet men jag tror inte någon rektor tar in dig på teknik i åk2 efter ett år på elprogrammet. Detta för att innehåll i el- och i teknik är så pass olika. Jag bedömer chans att byta så som du vill som obefintlig, tyvärr.
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Sahin Eniz!

    InnehåII i utbiIdningar på TE och på EE är så pass oIika att det inte går att gå första året på ett av programmen och andra / tredje året på det andra programmet och därför måste man gå om från början.

    På Teknikrprogrammet läser man det avancerade matte-spåret, c-spår. Det är inte bara så att kursen är svårare men den går också i mycket snabbare takt. På vissa skolor är man klar med matte 1c redan till jul - för att under våredn läsa matte 2c. Detta för att hinna med matte 3c, sedan 4 och även under åk3 ge utrymme för de som vill läsa matte 5 och matte specialisering.

    Redan nu är det i princip för sent att byta från EE tiII Teknikprogrammet. Även om plats på Teknik skulle finnas, t.ex - då ha de hunnit med så pass mycket matte redan, att det blir svårt att läsa ikapp och rektor tar därför in i första hand elever som på en annan skola läser Teknikprogrammet eller Naturvet.programmet, där det också läses det avancerade c-spåret i matte i snabb takt.

    Jag försökte nu förklara varför jag inte tror på möjligheten att byta från EE till TE senare än andra veckan in på första terminen, men det är inte jag eller någon annan här på Fråga SYV som bestämmer. Beslutet ligger hos rektor på Teknikprogrammet. Jag förklarar bara varför jag inte tror på den möjligheten. Och även om du är beredd att kämpa och plugga ikapp, så är det också lärartid (lärare i de ämnen som du missade undervisning i en månad på...)som i så fall måste avsätta tid för induviduell handledning för dig. Rektor anser ofta att sådan extratid inte finns, och därför säger Nej till byten från andra program än TE eller NA.

    Jag tycker att det kan vara en ganska bra erfarenhet att läsa första året på El- och energi och sedan komma in i åk1 på Teknikprogrammet. Då är du mycket bättre förberedd än de elever som kommer direkt från grundskolan.

    Mitt råd till dig är att under Ansökningsperiod göra Ansökan via Gymnasieantagningen. Du kommer inte automatiskt få Inloggningsuppgifter, som du fick när du gick i åk9, men syv på din skola kan hjälpa dig att få inloggningsuppgifter. Annars så kan du själv kontakta ditt Antagningskansli och be om inloggningsuppgifter. Om du inte vet hur du kan kontakta Antagningskansliet, se på www.antagningskanslier.se - där väljer du län och kommun och hittar just ditt antagningskansli.

    Hör av dig om du har fler frågor!

    Lycka till med dina studier och allt annat!

    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'arbetsplatser' (6 st.)

    • Henke

      Var kan psykologer jobba?

      Hejsan, Jag undrar dels var psykologer kan jobba samt var man bör jobba som psykolog om man vill tjäna mycket pengar? Tack på förhand för svar. Mvh, Henke

      Milla : : Hej!Psykologer, i Sverige, gör utredningar och föreslår åtgärder inriktade på individer, grupper, organisationer och fysisk miljö. Psykologer kan arbeta inom alla de olika... Läs hela svaret
    • Noralhouda

      Om att jobba sedan?

      Hej! Jag undrar ifall om ska läsa till tandtekniker och sedan efter till exempel man vill jobba själv på sitt eget plats måste man jobba som ssk innan man jobbar själv eller det behövs inte???

      Mikael: : Hej, om yrket Tandtekniker - var god läs på framtid.se/yrke/tandteknikerArbetsplatser där tandtekniker vanligen arbetar är: ett tandtekniskt laboratorium, inom den privata sektorn eller inom Folktandvården. Hur... Läs hela svaret
    • Leah

      Var finns jobb för civilingenjör inom bioteknik?

      Hej! Funderar på att söka civilingenjör bioteknik efter sommaren. Dock så har jag haft svårt med att hitta info om VAR jobben finns. Är själv bosatt i Örebro och skulle vilja veta om jag kan jobba i stan i framtiden. Har ni svaret på...

      Julia: : Hej Leah!Om yrket Civilingenjör inom bioteknik inkl.var man kan arbeta med den utbildningen, kan du se info på framtid.se/yrke/civilingenjor-inom-bioteknikCivilingenjörsutbildningar är 5... Läs hela svaret
    • Linnea

      Hur många timmar per dag?

      Hej, om man går på gymnasium som lärling, hur många timmar på en dag kan man max praktisera på en arbetsplats? är det typ en regel på hur många timmar man måste praktisera? Jag går första året men praktiserar 9 timmar... Är det ens okej? Är 15 år.

      Mikael: : Hej Linnea! 9 timmar effektiv praktiktid om dagen låter mycket. Jag undrar om du räknar in lunch och raster? För att det är Effektiv arbetstid som är 8 timmar/dag om man arbetar heltid. Lunchrast och andra... Läs hela svaret
    • Mia

      Vad kan jag arbeta inom om jag läser till socialpedagog?

      Jag funderar på att ansöka till utbildningen "socialpedagog med särskild kompetens inom KBT och mångkulturalitet" som börjar i Halmstad hösten 2016. Jag undrar vad jag kan arbeta inom med en examen?

      Milla : : Hej Mia! Efter avslutad yrkeshögskoleutbildning Socialpedagog med särskild kompetens inom kbt och mångkulturalitet kan man bland annat: - arbeta professionellt med... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga