Li

    Hej! Jag började gymnasiet hösten 2019 på ekonomiprogrammet och kände direkt att något var fel. Några veckor in bytte jag klass då jag trodde att felet var det sociala och nu har jag några vänner i klassen. Trots detta trivs jag inte alls utan mår konstant dåligt. Bara tanken på skolan får mig att vilja lägga mig under täcket och inte komma fram igen. Så har det känns ända sedan jag började och det gör mig ledsen och rädd då jag på högstadiet älskade att gå i skolan. Som person har jag förändrats sedan jag började gymnasiet, jag har blivit mycket blygare, rädd att göra fel och känner ofta att jag måste vara någon annan för att bli accepterad. Tanken att byta till något annat har i stort sätt funnits där hela tiden och det mest troliga alternitivet hade varit IB. Jag gillar utmaningar, är mycket duktig på engelska och inte ett fan av NO: ämnena, vilket inte gör NA till ett alternativ. Jag är väl medveten att man minst måste läsa ett Science ämne på IB men det har jag inget problem med. Jag hörde med SYV på min skola om ett eventuellt byte men hon var tveksam p.g.a jag inte hade gått större delen av PreDP - året som förbereder en för IB. Har ej frågat rekton om jag ens får. Tror ni att det blir för stort hopp att byta nu från Ek till PreDP? Jag oroar mig speciellt över matten och biologi (förmodligen skulle jag ta biologi som mitt science ämne) då jag inte alls har haft någon träning i det. I med att jag i framtiden gärna vill bli ekonom eller jurist krävs det höga betyg och då känner jag: är det ens lönt att gå IB eller slänger jag bort tre år? För att komma in på bra universitet i t ex UK med inriktning ekonomi krävs det oftast HL matte, något som jag ärligt talat inte ser mig kunna klara på en gynsam nivå. SL skulle jag nog, och studies hade gått fint. Jag är en målmedveten person och gick ut med 330 i meritpoäng från nian jag kan absolut arbeta och är bra på att planera. Men tror ni att det skulle vara möjligt för mig att trots ej gått PreDP få runt 35 på IB? Helst skulle jag vilja ha 36 och uppåt då det ger mig en ärlig chans att komma in på juristprogrammet i Sverige (ett alternativ om jag ej bli ekonom) samt ger mig chans till bra universitet i utlandet. Vad hade ni gjort i min sits? Tacksam för svar.

    • Lea kh :

      Hej, såg din fråga och kunde inte låta bli att inte svara, då jag själv har precis hoppat av gymnasiet för en månad sen efter nästan 3 år på IB-programmet (kanske lite dumt att det tog mig så länge att ta beslutet) , har en kusin som gått klart IB och känner många som går IB i olika skolor både i och runt om Stockholm.

      DET ÄR INTE LÖNT ATT GÅ IB, JA DU SLÄNGER BORT 3 ÅR!

      Jag skriver verkligen inte detta för att “dra ner dig” eller ge dig negativa vibes, men det känns nästan som att jag måste rädda alla där ute som funderar på att gå IB, och berätta de sakerna jag önskar jag visste om innan jag började där.

      Först och främst, de flesta SYV kan inte mycket om IB, betyder inte att de är dåliga, men jag antar att det är inte så vanligt att eleverna är intresserade just av IB (många har faktiskt aldrig hört talas om det lol) jämfört med andra program, och därför tycker de att de behöver inte ha koll på det. Dessutom så är det verkligen svårt att förstå IB systemet om man inte jobbar/går där.

      Så; det din SYV säger om Pre-Ib året stämmer inte. Har själv gått klart pre-ib år 2017, och det var ”lek” för det mesta, har absolut INGENTING att göra med själva IB, den förbereder dig inte ALLS till de följande två år.

      Det jag vill komma fram till är att: 1- Pre-ib existerar inte ens i andra länder där ib finns, för egentligen ib är en ”tvåårig” program. MEN här i Sverige (och i några andra länder kanske) eftersom det är skolverket som bestämmer så har de gjort så att pre-ib måste finnas då alla gymnasieprogram ska vara 3 åriga.

      2- De ämnen man läser i pre-ib motsvarar de ämnen man läser på andra nationella program, då alla elever oavsett vilken linje de går, läser nästan samma ämnen under ettan. (Nivå skillnader kan finnas, exempel vi läste matte 1c och 2c medans min kompis som gick sam-sam läste matte 1b & 2b) Vilket är dels bra eftersom om man då vill byta linje efter att man har gått klart pre-ib så kan man börja i tvåan direkt. De kurserna ingår alltså inte i ditt slutliga ”diploma” resultat men är godkända av andra typer av utbildning som t.ex vuxenutbildningen/komvux (vilket har hjälpt mig nu!) Vi läste svenska 1, engelska 5&6, språkval / moderna språk, matte, historia, idrott, och kemi. Alla på ett väldigt basic nivå (förutom matte kanske)

      Så om du har gått klart första året på ekonomilinjen så måste du ha rätt till att börja i tvåan direkt, som då kallas för IB-1 eller Dp1. Och var inte rädd du har inte missat något.

      Jag håller med om att det sociala sammanhanget är en viktig del av ens skoltid MEN tycker du borde absolut INTE basera din beslut på det, eftersom i slutändan så kommer alla gå skilda vägar och det är betygen som gäller. Jag förstår exakt det du går igenom, att inte orka vara i skolan osv, då jag har upplevt samma känslor under hela min grundskoletid, ville gärna komma ifrån det typiska svenska skolmiljön; vilket är den största anledningen till varför jag valde ib, då jag kände redan folk där och visste om att det var ett “nytt”/ annorlunda social miljö.

      Ib kommer passa mig perfekt tänkte jag eftersom eleverna på ib är ofta så internationella och har bott i flera andra länder innan de flyttade till sverige så folk är extra sociala osv, (då jag själv flyttade hit som 13 åring). Vilket stämde faktiskt (åtminstone i min klass), jag träffade underbara nya kompisar och ville vara i skolan VARJE DAG.

      Så jag kan garantera dig att de människor du kommer träffa i ib är lite “ovanliga” (kanske inte?) men i min åsikt, bara att du tänker gå ib visar att du har en annorlunda tankesätt. Om du inte trivs i svenska program så kommer du säkert trivas där.

      Vad roligt att du gillar utmaningar och 330 poäng är JÄVLIGT BRA. MEN precis som dig, så har jag aldrig tyckt om NO ämnen och tänkte jag kan välja biology SL då det låter lättare än fysik & kemi, men tänk efter gumman. IB biology är INTE alltså enkel, speciellt om man inte har några förkunskaper. Boken är 400+ sidor (för SL - du får gärna titta igenom den) och den är SÅ detaljerad. Myself, as well as many people in ib, found ourselves struggling with passing bio!! But your choice, i'm just tryna warn you about stuff no one told me about.

      Now we move to the most important part, applying to universities etc. This is the main thing i want you to consider and think about before switching (do your own research if needed, go to antagningsstatistik & ask former ib students) may mix english and swedish, sorry for the confusion, i get excited and lose my swedish sometimes!

      1- En sak du måste förstå: IB är värdelös i Sverige MEN är mycket uppskattad utomlands, speciellt i UK!

      Så om du vill verkligen plugga utomlands och satsar på det, så har du en chans, MEN tänk på att: Europa är ett lockande plats för elever runt om världen så många ansöker till universitet där, och just England får extra många ansökningar att välja mellan. So you are basically competing with both IB and non-IB students from all over the world, (sounds scary but again if u really aim for it, you can get a place there! If you can afford studying in private unis around Europe then you just need to pass, they dont care about the grades) My point here is: keep in mind that it may not go as planned at the end so that you wouldn't get disappointed afterall. Cuz I've seen this happen to many IB students around me. Specially that majors like economics and Law are so common/typical so they receive huge numbers of applicants. (again, sorry if I'm sounding negative!)

      Är inte helt säker på detta men jag tror alltså inte att du behöver ta Math HL för att bli anhörig till ekonomiprogrammet, men du får dubbelkolla, ringa de universitet du är intresserad av är nog bäst. Men känner folk som kom in med det gamla Math SL och 30 poäng. (här i Sverige). Men economics HL behövs.

      Då jag själv satsar på juristprogrammet, 36 poäng räcker alltså INTE i Sverige!!!!!!!! Har varit på olika studentmässor och ringt högskolor, frågat elever etc…..alla sa mint 40!!! Vissa sa även 42!!!. Tänk dig att 36 är JÄTTEBRA utomlands och man kan komma in på “Law” och många andra program, 42 krävs däremot om man vill plugga svårare program “medicine”!.

      Vilket leder oss till den andra viktiga saken: DEN VIKTIGASTE Om man tänker stanna i sverige och ansöka till universitet här, TA INTE IB HELT ENKELT. Varför?

      För att sättet sverige ser på IB studenter är SÅ ORÄTTVIST. De förstår alltså inte att IB är MYCKET svårare än “Naturprogrammet” och alla nationella program. För uppenbarligen så är IB ett VÄLDIGT energikrävande program, så man behöver spendera extra tid på CAS aktiviteter som man gör utanför skolan, och många andra BULLSHIT saker. Dessutom är det ett välkänt faktum att det är 100 gånger svårare att få bra betyg i IB, då betygsystemet är mycket krävande och det hjälper inte att prata med läraren och vara snäll.

      However, så håller skolverket alltså inte med om detta och har därför för några år tillbaka sänkt gränsen på hur mycket IB betygen ska motsvara i det svenska betygskriterier. Vilket fuckade upp allt och gjorde det nästa omöjligt för IB studenter att komma in på de program de önskar. Exempel förut behövdes det 40 för att komma in på läkarprogrammet, nu behövs det 45!!!! Full betyg alltså som 1 utav 100 ib studenter lyckas få. Det är alltså MYCKET enklare att få 18 eller 20 (meritvärde) på nationella program.

      Det är ditt val i slutändan men tänkte bara varna dig, tänk igenom det jag skrev sist om betygen för det är 100% sant.

    • Milla :

      Tack Lea för kommentaren. Ang frågan du kommenterade: jag uppfattade det som så att frågeställaren är i första hand intresserad av eftergymnasiala studier utomlands (hen nämner bl a UK i sin fråga); ang.din situation så undrar jag om du har gjort Högskoleprovet- med HP resultatet prövas man i HP-urvalet. Men HP befriar inte från kravet på att vara behörig. 

    • : Hej! Tack båda för svar. Jag har inte gjort Högskoleprovet men ska i vår, dock vet jag att det brukar krävas några försök innan ens fulla potential är nådd.
    • Julia :

      Japp, de brukar vara så att Fjärde eller Femte gång man gör högskoleprovet som man når "toppen" av vad man är kapabel till. Men även lägre resultat än det bästa, för dig, möjliga resultat, kan ändå ge plats på den utbildningens som du vill komma in på! glöm bara inte att du måste, oavsett Högskoleprovet, ha både Grundläggande och Särskild behörighet till den högskoleutb., som du vill komma i på.
      Så är det i alla fall i Sverige idag. Finns planer på att från året 2025 (cirka) införa ngn sort "allmän kunskapsprov" då man ska kunna (i alla fall i viss mån) skippa kravet på godkända betyg i gymnasiekurserna, om man genom det provet påvisar att man är "duktig nog" för att läsa på högskolenivå. Det är fem år framåt i tiden... och inte helt klart hur det blir med det, så satsa nu i stället på att uppfylla de villkor som finns idag. Lycka till!

    Läs alla kommentarer

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    IB-diploma är ett Interantionellt program som är 2årig. IB lyder inte under Skolverket utan under IBO-organisationen.
    Skolledare/utbildningsansvarig på IB-diploma programmet kan fatta beslut att ta in en elev direkt in på IB-programmet utan Pre-IB året om hen gör. bedömning om eleven har förutsättningar att klara av studierna och uppnå kraven för IB-diplom.
    Kontakta gärna IB-skolorna där gymnasiedelen (diploma-program) finns: listan på de svenska skolorna som, enl.våra uppgifter, erbjuder IB på gymnasial nivå finner du på:
    gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=IB

    Frågor och svar taggade med 'boende' (17 st.)

    • oliko

      Skola i annan stad?

      Hej! Jag är 15 år och ska börja gymnasium efter sommaren. Min dröm är att gå på en skola som ligger i Norrköping, men eftersom att jag bor i Stockholm så skulle det bli svårt då jag skulle behöva åka tåg varje dag vilket skulle kosta mycket pengar och ta lång tid. Eftersom att skolan inte...

      Milla : : Hejsan,det är tyvärr väldigt svårt som gymnasieelev att skaffa sig bostad på annan ort. Som icke-myndig får du inte ingå avtal så det är dina vårdnadshavare som får... Läs hela svaret
    • Elevensfrågor

      Gymnasieboende?

      Hej, jag går i gymnasiet i ett yrkesprogram (hotell och turism) jag har valt att lägga till kurser för högskolebehörighet. Jag har valt att flytta hemifrån för min studier. Just nu bor jag hos en familjevän i Stockholm som bor rätt nära...

      Julia: : Hej Astera!Du ställer en svår fråga. Det finns ingen garanti på att hitta boende under studietiden - i det fallet som du beskriver. Det är vårdnadshavarnas ansvar fram tills du fyller 18år... Läs hela svaret
    • Ronja

      Flytta hemifrån eller bo hemma?

      Hej! Jag går just nu andra året på gymnasiet i Norrköping och funderar på hur jag ska göra med boende efter gymnasiet sen. Jag funderar på att plugga vidare i Linköping, vilket skulle innebära 40 minuter restid till universitetet och 40...

      Anna: : Läs gärna svar på https://www.fragasyv.se/fragor/flytta-hemifran-eller-bo-hemma
    • Arizona

      Hur stor chans har jag att komma in som reserv nummer 3?

      Hej! Som man ser på rubriken undrar jag hur stor chans jag har att komma in som reserv nummer 3 i en gymnasieskola som inte ligger i min kommun? Vill verkligen gå där och undrar hur stor chans du tror jag har att jag kommer in. Har även försökt få tag...

      Milla : : Hej Arizona,som Reserv nummer 3 har man ganska stor chans att komma in.Du skriver att skolan ej ligger i din kommun. Ska du kunna pendla dagligen till skolan i alla fall? Eller måste du bo... Läs hela svaret
    • Elin

      Vad bör jag plugga?

      Hallå! Jag vill gärna plugga någonting men är inte riktigt säker på vad. Jag vet att jag vill jobba med människor på olika sätt, jobbar just nu på ett LSS boende för vuxna med hade även kunnat tänka mig att jobba på HVB hem, boende för ensamkommande, fritids eller elevassistent. Vet att...

      Mikael: : Hej Elin, du skriver att du kan tänka dig att jobba på HVB hem, boende för ensamkommande, fritids eller elevassistent och det är ganska brett. Elevassistent är mer konkret - yrke som många har med diverse... Läs hela svaret
    • jonathan

      Plugga vidare till illustratör? tror jag?

      Hej, jag vill plugga vidare till illustratör sen, men vet inte hur jag ska göra. Jag kommer att sluta 3:an efter vårterminen men jag vet inte vilken skola jag vill söka till för jag är osäker på om det faktiskt är illustratör jag vill bli. Jag gillar att hålla på med cad, photoshop, och...

      Anna: : Hej Jonathan, du som går TE har några extra möjIigheter - bI a 4-de tekniskt år och http://teknikspranget.se/
    • Molly

      boende under gymnasie åren?

      Hej! Jag är alltså 17 år, svensk, om ett år blir jag 18 och då ska börja i 2an eller 3an på tekniklinjen i sverigr beroende på vilken studie nivå jag är på efter att ha bott utomlands och gått i highschool i ett år. Om ett år när jag flyttar tillbaka till sverige så blir problemet är att jag...

      Anna: : Hej Molly! Tråkigt att du befinner dig i en svår situation, och bland annat i en svår bostadssituation. Riksrekryterande är det några program med egna examensmål - som just heter... Läs hela svaret
    • fanny

      plugga i annan kommun?

      hej! jag bor och pluggar i malmö, går just nu i ettan på gymnasiumet. skulle vilja gå om ettan och byta gymnasium till ett annat i stockholm. går det? kan jag söka en linje även om den finns i malmö? kommer jag få csn? finns det gymnasium med gratis boende?

      Mikael: : Hej Fanny! Du får söka till vilken gymnasieskola som helst men till vissa skolor blir du Andrahandssökande, dvs kan få utbildningsplats bara om alla behöriga sökande kom in och det finns platser över. Du kan läsa om det här: Bra info... Läs hela svaret
    • Max

      Vad krävs för bostadsbidrag?

      Jag har nyligen börjat på gymnasie i Karlskrona vilket ligger cirka 3 mil från min bostad. Jag går en linje som är ganska mycket studiekrävade och går ofta 8.00-16.00. Därför funderar jag på att söka boende i Karlskrona kommun för att slippa pendlandet och jag undrar vad som krävs för att få...

      Anna: : Hej Max! Du är 16 år och utan dina föräldrars samtycke får du ej flytta. Om föräldrarna säger OK, då blir nästa hindret - att HITTA BOSTAD. Det är svårt att hitta bostad. Om du och din kompis hittar bostad att hyra, först då... Läs hela svaret
    • Isabelle

      Vill studera i Göteborg men linjen-inriktningen finns redan här?

      Jag ska börja gymnasiet nästa år och jag vill studera Samhälle med inrikning beteende. Men den inriktningen finns redan här och då kommer jag ju inte få inackorderingstillägget. För jag måste ju bo där i Göteborg. Finns det någon lösning eller något annat bidrag man kan få?

      Milla : : Hej! Vad säger dina föräldrar? Du är ej myndig. Det är extremt svårt att hitta boende i Göteborg, även om man skulle få inackorderingtillägg som get Max 2350kr/månad. För den summan får man... Läs hela svaret
    • Hanna

      Hur hittar man boende till gymnasiet i Stockholm?

      Hur hittar man boende till gymnasiet i Stockholm? Finns det studentboende/elevhem i stockholm? Vart kan man få hjälp? Vart ska man vända sig?

      Milla : : Hej Hanna, om du söker en Riksrekryterande gymnasieutbildning, då finns det hjälp att få - det kan finnas elevboende i anslutning till skolan eller så hjälper skolan att skaffa boende. Se presentation av... Läs hela svaret
    • Frida

      Tips på bostäder/lösningar för framtida boendesituation?

      Hej, Jag går just nu på Internationella Engelska Skolan i Uppsala, dit jag har 75min genom kollektiv trafik. Jag går ut 9an i vår och är intresserad av att fortsätta på den internationella stigen jag satte min fot på när jag i 7an böt till den engelska skolan. Jag tappar mitt ordförråd på...

      Lena: : Hejsan, jag förstår verkligen dina föräldrars tvekan att köpa en lägenhet i Stockholm, haha - har full förståelse för det. Det kan löna sig att fråga gymnasieskola om de har förslag på hur du kan... Läs hela svaret
    • Clara

      Byta från Oskarshamn till Växjö?

      Hej, jag har precis börjat 1:an på samhällsvetenskapliga/beteende-programmet på Oscarsgymnasiet i Oskarshamn. Men egentligen vill jag inte gå samhälle utan humanistiskt program, vilket inte finns på närmare håll än Växjö, Katedralskolan närmare bestämt. Om jag skulle byta skulle jag bli...

      Lena: : Hejsan, ja, det är lite trixigt om du måste flytta eftersom det förknippas med en del kostnader även om du kan få Inackorderingstillägg som är ett litet ekonomiskt bidrag till boende. Men har inte skolan ett boende/internat... Läs hela svaret
    • Tiffany

      Flytta hemifrån - vad ska man tänka på?

      Tjena! Jag är en 15-årig tjej från Skåne som snart ska söka in till gymnasium. Jag har tänkt gå Estetiska med inriktning Teater. Jag är riktigt trött på min lilla stad och har länge tänkt på att flytta till Stockholm och börja gymnasiet där. Hur ska jag gå till väga? Vilket slags boende är...

      Lena: : Hejsan, ja, ibland längtar man bort - inget konstigt i det! Det som är viktigt att tänka på är att du bara får Inackorderingstillägg om du söker en skola/program som inte finns i din kommun/samverkansområde. Det brukar... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga