Celina
    Hej!
    Jag tog studenten 2013, läste samhällsprogrammet. Hade bra betyg och ett utökat program, Inga kurser som inte var godkända så fick alltså ett slutbetyg,
    Kände efter studenten att jag ville läsa till undersköterska då jag jobbade/jobbar inom funktionshinderverksamheten. Visste inte riktigt vad jag vill läsa till på universitetet och undersköterska är ju alltid ett yrke att kunna falla tillbaka på.
    Iallafall. Sökte via min kommun till komvux och fick otroligt nog igenom min ansökan! Har nu läst till undersköterska på distans och är klar med utbildningen.

    När jag fick hem betygen från vuxenutbildningen är det ett utdrag ur betygskatalogen. Läste sedan att
    "Ett utdrag ur betygskatalogen får du avslutade kurser med betyg och poäng. Du bestämmer själv vilka kurser du vill ha med i betygskatalogen. Ett utdrag ur betygskatalogen begär du ut om du avslutade dina kurser efter 1 juli 2012 men inte har rätt till ett slutbetyg."

    Känns inte bra att ha utdrag ur betygskatalogen då det står så. Kan jag verkligen säga att jag har undersköterskeutbildning? Skulle jag kunna använda mig av betygen från gymnasiet och lägga ihop med betygen från komvux? Få ett komplett slutbetyg på undersköterskeutbildningen?
    • Anna : Jag har ett förslag & kommer nu att skriva ett nytt svar till dig. Läs mitt svar inom kort.
    • Liselotte : Man kan bara få ett Slutbetyg från gymnasiet. Har man redan fått ett Slutbetyg så kan man inte få ett nytt. Det går inte heller att göra ändringar i Slutbetyget. Jag vill också tipsa dig om att läsa på http://www.fragasyv.se/info/underskoterska där det förklaras om att det inte är "fastställt" vem som kan titulera sig som "undersköterska".

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Celina!

    Ett Slutbetyg från gymnasiet är som en bild (foto) som inte får redigeras, kan man jämföra med - så att det blir en kort förklaring. Och det är ett UNIKT dokument, d v s man får bara ha ett endaste Slutbetyg från gymnasiet.

    Det är, alltså, inte möjligt att sammanföra de två utbildningarna i ett och samma utbildningsdokument. Du skickar med båda dokumenten när du söker jobb eller vidareutbildning. Fråga på Komvux i din kommun (där du läste till Undersköterska) om de har något förslag på hur det skulle kunnat lösas.
    Jag ska också samråda med kollegorna & i fall vi hittar på någon lösning, återkommer vi i så fall.

    Önskar dig allt väl!
    Milla
    Studie- och yrkesvägledare
    Anna SYV på FrågaSYV
    Hejsan!
    Jag har ett förslag: skriv ut Programplan för Vård- & omsorgsprogrammet (planen är fastställd av Skolverket och är generell, dvs inte specifik för någon skola, utan gäller allmänt).
    Du kan skriva ut planen här:
    http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_VO.pdf

    Om man går VO på gymnasiet och får yrkesexamen - är man behörig undersköterska. Du gick inte VO på gymnasiet, utan läste VO-kurserna på Komvux. Det är dock samma kurser, men du har inte rätt att ta ännu ett Examensbevis (ett Examensbevis per person gäller).

    Mitt förslag går ut på att du i Programplanen markerar alla de kurser som du har godkända betyg i och det kan du visa till arbetsgivarna och andra intresserade.
    Du kan få hjälp av SYV på Komvux med att fastställa "motsvarande kurser", t.ex.
    Svenska A = Svenska 1
    Engelska A = Engelska 5
    Gymnasiearbete = Projektarbete (men här är det Programspecifikt, dvs om du har godkänt betyg i Projektarbete från Samhällsprogrammet är det inte detsamma som från Vård/omsorgsprogrammet).

    Det kan hjälpa till att skaffa sig snabbt en överblick över vilka kunskaper du har (i relation till kraven för Undersköterska-utbildningen).

    Önskar dig lycka till med allt som du vill uppnå!
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'allmän linje' (3 st.)

    • Anton

      Hur fungerar det?

      Hej! Om man ska läsa på en folkhögskola och få omdöme behöver man läsa i 30 veckor. Jag har redan bra betyg i svenska och matte så det vill jag inte läsa igen. Vad är det egentligen som jag behöver läsa för att få...

      Milla : : Hej Anton,Omdöme "4" är det högsta som man kan uppnå när man läser på en folkhögskola. Det finns ca 150 folkhögskolor i Sverige och varje folkhögskola är som ett "eget... Läs hela svaret
    • Maria

      Gymnasium vid 20 årsåldern?

      Hej, jag har nyss börjat på folkhögskola och är 19 år, fyller 20 i december och jag undrar om jag kommer in på gymnasiet efter att ha kompletterat de resterande ämnena. Jag kommer att gå i folkhögskolan i ett år, alltså så kommer jag vara fortfarande 20 när skolåren tar slut. Det står ju att...

      Julia: : Hej Maria!Från 1 juli det kalenderåret som man fyller 20 år "tillhör" man KomVux, och inte längre gymnasiet (och med gymnasiet menar jag här "ungdoms-gymnasiet"). Du skriver inte vad du... Läs hela svaret
    • Roni

      Har jag valt rätt kurs?

      Hej! Jag har nyligen sökt till "allmän baskurs" på en folkhögskola eftersom jag saknar betyg från gymnasiet. Jag har läst runt lite och har sett att en allmän baskurs kan också vara en repetition av grundskolan vilket gjorde mig lite förvirrad. Det stog också att allmän baskurs är på...

      Mikael: : Hej Roni, Kontaktuppgifter till Sundbybergs folkhögskola hittar du här>> Om du har fullständig grundskola bakom dig (betyg från vårterminen i åk9) - och godkänt i svenska eller svenska som... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga