Martin
    Hej, nu är det så att jag vill studera vidare på Komvux för att skaffa betygen jag behöver för att få behörighet till högskola. Jag gick ut gymnasiet med klart godkänt i alla ämnen och har en rad frågor som jag verkligen skulle behöva hjälp med. Jag har delat in i 3 olika kategorier för att underlätta då detta är en lång text med många frågor, om jag är otydligt så får ni gärna säga till.

    ----

    Betygssystem.

    : Nu är det så att jag har det äldre betygssystemet, dvs G, VG, MVG, IG. Hur påverkar detta nya system mig? Jag menar, kommer jag fortsätta på det äldre betygssystemet eller tar det nya betygssystemet över det gamla helt och hållet?

    : Hur kommer detta påverka mig allmänt och när jag söker vidare till högskola, kommer det påverka mig? (Beroende på svaret ni ger på frågan över.)

    -------

    Matte. (Jag vet att jag skrivit kurserna tvärtom, det ska vara 1a, inte a2, men hoppas ni förstår vad jag menar.)

    : Jag vill plugga vidare inom IT så det jag måste läsa upp är framförallt matte, men nu heter ju matte inte A, B, C längre utan a1,a2,a3,b1,b2,b3, osv, osv. Och som jag har förstått det är det ungefär samma ”uppgifter” i det nya mattesystemet som det var i det äldre, bara att de är indelade i kategorier nu istället, typ fokus på ett moment i matte a1 och ett annat moment i a2. Har jag förstått detta rätt?
    Om jag är på rätt spår så kommer ett par följdfrågor.

    : Måste jag läsa upp mig från nivå till nivå? Typ börja med B1 och sedan arbeta mig upp till B2 eller kan jag bara börja med att läsa B2?

    :Måste jag ha fått godkänt i någon av delarna av matte B1-3 för att få börja läsa matte C1-3, Eller kan jag bestämma vilken jag börjar med? Om så, Måste jag också ha Matte B2 för att börja med C2 eller räcker det att jag har typ B1 för att börja med C2?

    : Kan jag läsa alla A delar samtidigt eller måste jag ta dem en för sig?

    : Har varje del ett eget nationellt prov? Vilket betyder att om jag vill läsa b1 till c3 så kommer jag få 6 nationella prov?... (Mamma mia, hoppas det inte är så…)

    ------

    Övrigt.

    : Kommer det skilja sig mycket från att läsa Matta B1-3 på Komvux jämfört med gymnasiet? (Om man ignorerar valen man ofta har att plugga på distans inom Komvux och att varje gymnasium fokuserar på en del relaterat till program, ekonomi tar ena delen, mm.)

    : Jag vet att läraren ska bedöma och sätta betyg ’’utifrån hur eleven har presterat under alla moment’’ men jag har ju läst skräckhistorier om hur många har fått B-C eller till och med A på alla moment men bara E på nationella provet och gjort att slutbetyget blir ett E… Är detta något som bara var ’’problem’’ i början när systemet var nytt och ingen visste vad som skulle göras eller är det lika orättvist nu som det var för 5 år sedan? Vad kan jag göra för att överklaga, kan jag överklaga?

    : Eftersom det är Komvux för mig, gäller samma regler vid betygsättande?

    ----

    Jag hoppas jag har förklarat tydligt och kommit till rätt plats för dessa frågor, har letat runt överallt och både frågat och sökt via en sökmotor men ej kommit fram till ett klart slutsvar.

    Jag ser fram emot att se vad ni svarar.

    Med mycket vänliga hälsningar Martin.

    • : Vilka betyg i matte har du idag? Och vad kräver den utbildning du vill komma in på - inom matte?
    • Daniel : Matte B kan man inte längre läsa och man kan sedan 30 juni 2016 inte längre göra prövningar i de "gamla kurser" som t.ex matte B är. Men det går bra att läsa eller göra prövnignar i matematik 2a, elle i2b eller i 2c som alla motsvarar den gamla kursen Matematik B. :)

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Martin,

    om du redan har godkända betyg i alla ämnen, är chansen minimal (obefintlig) att du får plats på komvux att läsa samma eller "motsvarande" kurser. Därför att du med godkända betyg redan är BEHÖRIG.

    Vill man höja från godkända betyg, är det i första hand Prövningar>> som man bli hänvisad till. till prövningar förbereder man sig genom självstudier; prövningsavgift är för närvarande 500 kr per prövning.

    ***

    Ang. matte - det är krångligt. Och jag tycker att Marina ställer högst relevanta frågor i sin kommentar: "Vilka GODKÄNDA betyg i matte har du idag? Och vad kräver den utbildning du vill komma in på - inom matte?" Om du svarar på dem, kan jag förklara vad dina redan godkända kurser motsvarar i "dagens" system.
    Det är också mycket bra att veta vad du Behöver ha för betyg, dvs vad som krävs för Särskild behörighet till just "din eftergymnasial utbildning!."

    ***

    ang. gamla och nya gymnasiesystemet. Det finns väldigt många personer som har sina betyg i det "gamla" systemet. Och de flesta av dem behöver inte läsa till någonting alls - för att idag kunna söka till eftergymnasiala utbildning på högskola eller på yrkeshögskola. Om du redan idag är behörig, kan du söka och vi hoppas du kommer in.

    Om dina betyg är för låga för att antas, kan du göra högskoleprovet (om du söker till högskola/universitet) och då prövas du även i HP-urvalsgruppen, dvs får en Extrachans att komma in.

    Söker man till yrkeshögskola, spelar även andra meriter som arbetslivserfarenhet ganska stor roll.

    ***

    Om du vill höja från redan godkända gymnasiala betyg, så kan man gör adet endast i de kurser där det finns "motsvarande" nya kurser. De gamla kurser som inte har motsvarande ny kurs, går det tyvärr inte att höga betygen i.

    ***

    Du kan också ta dina betyg till SYV på komvux i den kommunen där du är skriven och göra en genomgång om vad du skulle behöva läsa upp och vad som är möjligt att läsa upp, men, som sagt, att kunna läsa på komvux med redan godkända betyg...? Chansen är minimal pga komvux inte har resurser till det, tyvärr.

    Vänligen

    L. :)

     

    Liselotte

    Hej igen,

    om det krävs följande behörighet till en utbildning "Grundläggande behörighet + Matematik B. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c. " och det gör det till den utbildningen som du länkade till i din kommentar, då kan du Läsa eller Göra prövning i Matematik 2a, eller 2b eller 2c - vilken kurs av dem Matematik 2 kurser går bra.

    Eftersom du inte har godkänt betyg i matematik B från gymnasiet, kommer du troligtvis få plats på matte 2 på komvux (därför att du inte har betyg i en motsvarande kurs).

    Som behörighet räcker det också om du har godkänt omdöme i matematik 2 från en folkhögskola.

    Betyg från komvux, betyg från prövningen eller omdöme från en folkhögskola som säger att du har särskild behörighet i matematik 2 - alla de tre sätten är lika bra.

    Sök därför både till komvux och till flera olika folkhögskolor. Du kan samtidigt redan idag påbörja självstudier i matematik 2: för det rekommenderar vi www.matteboken.se/lektioner/matte-2 - det är gratis och håller hög kvalité.

    Det är lättare att få högre betyg i matematik 2a. Svårare att få högre betyg i matematik 2b. Svårast att få högre betyg i matemaik 2c. Och för att du behöver "vilket som" av betygen på nivå 2 - då är det fördelaktigt för dig att satsa på betyget i matte 2a.

    ***

    Du kan också - om du vill - kika på vad som finns inom IT-område att söka inom yrkeshögskola, ex. https://www.yhguiden.se/utbildning/teknikhogskolan/agil-projektledare-gbg kräver inte godkänt betyg i matte 2. Och om man inte är behörig till en Yrkeshögskoleutbildning, kan man komma in i alla fall - för att just Yrkeshögskola kan göra Undantag och ta in obehöriga.

    • : Okej, tack för svaret L, hade kanske räckt med första frågan då jag antar att majoriteten av de resterande svaren på frågorna aldrig kommer gälla för mig.. :P Måste ha fått Komvux om bakfoten, trodde man kunde studera på majoriteten av Komvix om man inte har något betyg eller ej läst kurser tidigare som Matte B i gymnasiet. Speciellt när jag redan frågat ett Komvux, jag skyller på deras botar från NOreply@ mail som spånar fram något…. Om jag nu har förstått allt rätt så antar jag att ’’prövning’’ är som ett prov, typ nationella provet där det inte ingår någon undervisning. Undervisningen måste jag hitta på annat håll, d.v.s. folkhögskola, eller enstaka kurser och eget arbete, eller privat lärare, mm som erbjuder kurser inom matte 1b-1c. Rätta mig gärna om jag har fel. Nästan alla högskolor/universitet med IT relaterat kräver att man åtminstone har matte B (Gamla systemet) eller motsvarande nya, jag har VG i matte A men den här kräver Matte B (eller 1B-3B, nya systemet) https://www.studentum.se/skola/hogskolan-i-boras/it-tekniker-378749 Alt, den här kräver bara grundläggande så jag antar att jag kan söka denna om jag vill redan idag eftersom jag har tagit studenten med klart godkänt i alla ämnen. https://www.studentum.se/skola/hogskolan-vast/natverksteknik-med-it-sakerhet-614516 (Detta så länge jag inte har missförstått något på studentum.se eftersom de listar högskoleexamen under diplom, jag antar att det är vad man får om man klarar kursen på högskolan.) Du skrev också tidigare ’’om dina betyg är för låga kan du göra högskoleprovet.’’ Och med det menar du att om jag har E i kursen men de av någon anledning vill ha ett D så är min ända väg att ta högskoleprovet eller att ''höja betygen via kurser där det finns motsvarande nya kurser.'?.
    • : Wow, Ctrl + v funkade inte som tänkt, det blev inga styckeavstånd.. Om du vill kan jag posta om texten om det blir lättare att förstå.
    • Liselotte : Det är OK, och jag förstår text i din kommentar. Jag kommer nu utöka mitt tidigare svar. :)
    • Liselotte : Läs mitt utökade svar /ovan/. Mitt förslag är att du läser eller gör prövning i matematik 2a; om du sedan vill läsa ännu mer matte - då kan du läsa matematik 3b och sedan matematik 4. Med godkänt betyg matematik 4 är man behörig läsa matematik 5 och matematik Specialisering.
    • : Tack Liselotte, du har varit till mycket stor hjälp. Jag ska spara detta, och får jag mer frågor eller funderingar kommer jag återkomma, jag vet vilken hemsida jag ska rekommendera nu till min kompis som också vill plugga vidare. Glad påsk. :)
    • Liselotte : Vi på Fråga SYV är mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Du får gärna gilla oss på https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts ;)
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'grundnivå' (10 st.)

    • Student

      Vart finns examinationsrätt?

      Jag läser fristående kurser och planerar att kunna ta ut en kandidat inom byggteknik. Vilka lärosäten har examinationsrätt i det ämnet? Försökt leta men hittar ingen bra info angående det…

      Milla : : Hej!att ett lärosäte i grunden har examinationsrätt inom ett visst kunskapsområde betyder inte att det lärosäte också alltid använder sig av den rätten. Hos UKÄ bör du... Läs hela svaret
    • 19 år

      Kan man ta två kandidatexamen inom 180 hp?

      Hej! Jag funderar på att läsa 90 hp i svenska och 90 hp i engelska och därmed få ut en kandidatexamen i båda ämnen, och undrar om det går? Om jag väljer att läsa svenska under utbildningens första 90 hp, kan jag ta en kandidatexamen i ämnet då eller måste jag vänta tills jag har läst 90 hp i...

      Anna: : Hej,inom kandidatexamen måste även en kandidatkurs ingå. Totalt måste man ha 180 högskolepoäng (av dem 90 hp inom sitt huvudämne) för att kunna ta ut kandidatexamen men... Läs hela svaret
    • F

      Skillnad mellan kandidatprogram i företagsekonomi?

      Hej. Jag undrar om det finns någon skillnad mellan kandidatprogrammet i företagsekonomi som ges i Stockholm och det som ges via Uppsala? Det står nämligen på Stockholms universitet att utbildningen leder till Ekonomie kandidatexamen med företagsekonomi som...

      Julia: : Hej Frida, om en utbildning heter Kandidatprogrammet, då ger den utbildningen kandidatexamen. Annars så behöver inte en 3-årg utbildning (ett program) på högskolenivå... Läs hela svaret
    • Filippa

      Skillnaden på nivå och successiv fördjupning?

      Hej, Jag bifogar med här en kursplan som jag undrar över vad "Nivå" och "Successiv fördjupning" innebär? Är det någon skillnad mellan dem? Klicka in på "kursplan" i länken:...

      Julia: : Hej!råder dig vända dig till de ansvariga för utbildningen på det lärosäte där utbildningen ges. Känner inte till några "generella" svar på din... Läs hela svaret
    • Yesenia

      Studera på grundnivå med CSN efter 40 veckor?

      Hej! Jag undrar vad som gäller för studenter med utländsk gymnasieutbildning som vill komplettera i Sverige för att bli behörig för universitetsstudier här i Sverige? Jag har studerat 40 veckor svenska på grundnivå och sedan svenska som andraspråk 1-3. Men nu när jag ska komplettera min...

      Anna: : Hej!Det är en fråga du måste ta med CSN. och CSN agerar utifrån de fastställda regler. Be om att CSN gör ett undantag, förklara som du gör här och nu.En... Läs hela svaret
    • Ali

      enstaka kurser på högskola?

      Hej! Om man läser enstaka kurser på högskolan kan det underlätta eller öka chansen till att bli antagen till ett specifikt program på högskolan?

      Mikael: : Om du menar till utbildningar på grundnivå, som t.ex juristprogrammet, läkarprogrammet, lärarprogrammet, socionom mm så är svar Nej.Master- och magisterprogram, som är högskoleprogram... Läs hela svaret
    • Anderas

      Finans utbildning?

      Hejsan! Jag har jätte svårt att hitta en högskoleutbildning för mig. Jag är väldigt intresserad av ekonomi och finans; och skulle vilja gå någon utbildning inom finans men den utbildning vill att jag ska ha gått någon annan utbildning...

      Anna: : hejsan, länk du skickade till är till Masterprogram, alltså utbildning på avancerad nivå = år 4 och 5 på högskolenivå.Innan man kan komma in på år4 ska man ha läst... Läs hela svaret
    • Emina

      Hur bör man lägga ihop program och kurser?

      Låt oss säga att jag hittar ett program på 1 år som ger 60 hp, sedan ett annat på 1 år o sen kanske en kurs. Min fråga är hur lönsamt eller smart är det att lägga ihop utbildningarna på detta vis? Är det bättre att...

      Liselotte: : Hej Emina, På grundnivå finns nog inga program som är på 1 år. Det vanligaste är att program på grundnivå är på 3 år (2åriga program på... Läs hela svaret
    • a.

      behöver jag välja något utav dem eller inte?

      Hej! Jag har tänkt söka till receptarieprogrammet på hemsidan antagning.se men jag undrar ifall man behöver välja grundnivå? Eller jag undrar ifall man behöver välja avancerad nivå? Eller ingen utav dem? d.v.s varken välja avancerad eller grundnivå,så kanske det är?. Tänkte ni på...

      Milla : : Om du är 18 år, så tror jag inte du redan har kandidatexamen från högskola/universitet och Avancerad nivå är magister och masterprogram som kräver att man sedan innan... Läs hela svaret
    • a.

      avancerad /grundnivå?

      Hej jag ska söka till universitetet snart men jag undrar en sak jag märkte på hemsidan när man söker. jag undrar ska jag välja avancerad eller grundnivå eller (ingenting) utav dem? Jag som person tror att man inte ska välja avancerad nivå eller grundnivå.Utan man söker bara till programmet...

      Julia: : Hej A, avancerad nivå på högskolor/universitet i Sverige är magister eller masterprogram som för behörighet kräver att man har kandidatexamen, som motsvarar minst 3 års studier på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga