Janine
    Hej, jag undrar ifall jag kan utbilda mig till något helt annat än inom tekniken när jag blir äldre om jag tar teknikprogrammet nu i gymnasiet? Alltså det vill säga att ifall jag går teknikprogrammet.. Kan jag ändå utbilda mig som en till exempel psykolog till högskolan eller måste jag läsa samhällsprogrammet eller vissa ämnen i högskolan som jag skulle gjort i gymnasiet? Men eftersom programmen är så bred så kan man väl nästan utbilda sig till vad man vill eller?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hejsan, Janine!
    Du har helt rätt i att man kan utbilda sig till nästan "vad för nåt som helst" efter Teknikprogrammet.
    Behörighet till utbildning Psykolog på högskola/universitet är Matematik 2 och Samhällskunskap 1b + Grundläggande behörighet som alltid krävs för alla Högskole/Universitetsutbildningar.
    Grundläggande behörighet är "inbakat" i alla högskoleförberedande gymnasieprogram och även på alla yrkesprogram har man rätt att läsa kurser för just Grundläggande behörighet.
    Samhällskunskap 1b och Matematik 2(b) ingår som obligatoriska kurser på Teknikprogrammet.
    Så du blir behörig att söka Psykolog-utbildning direkt efter Teknikprogrammet.

    Det är sällan det spelar roll exakt VILKET program man läste på gymnasiet när man söker till en Högskoleutbildning, utan det är vissa Kurser för Särskild behörighet som man måste ha men på vilket program man läste de kurserna spelar ingen roll.

    Det är lite annorlunda när man söker en Yrkeshögskoleutbildning där det ofta krävs arbetslivserfarenhet och/eller att man har gått på ett visst gymnasieprogram. Dock är det möjligt att ändå komma in även på en Yrkeshögskoleutbildning (även om man läste "fel" program på gymnasiet). Detta pga man kan söka i "fri kvot" till en yrkeshögskola och i fall sammantagen bedömning görs att man kan klara utbildning, kan man ändå komma in. Se hela utbudet av yrkeshögskoleutbildingar på www.yhguiden.se

    Här kan du titta på några exempel: http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/reklam-marknadsforing
    http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/digital-content-designer
    http://www.yhguiden.se/utbildning/folkuniversitetet-lund/teknikinformator1

    Det är mycket bra att tänka framåt och planera långsiktigt och jag rekommenderar att du tar del av info- som finns på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/efter-gymnasiet

    Min förhoppning är att du får hjälp från mitt svar och jag önskar dig stort lycka till med dina studier och med ditt gymnasieval!
    vänligaste hälsningar Anna Syv

    Frågor och svar taggade med 'läsa ekonomi på högskola' (4 st.)

    • Hanna

      Är program och kurser samma sak?

      Hej! Jag vill läsa ekonomi programmet på högskola. Jag tror däremot att jag inte har tillräckligt med poäng för att komma in på själva programmet så funderar på att söka in på kurserna. Jag har tagit reda på vilka kurser som ingår i programmet så min plan är att läsa en kurs i taget. Det blir...

      Milla : : Om du läser exakt samma kurser som ingår i programmet,  borde du få samma utbildning och samma examen ! Så svar på din fråga är i så fall -ja. 
    • Filip

      Vilka betyg krävs det för att komma in på nationalekonomi?

      Hej! Jag studerar tredje året på gymnasiet sam-sam. Jag har fått F i Ma2b. Jag skulle vilja plugga nationalekonomi eller kanske företagsekonomi efter gymnasiet. Vilka behörigheter krävs det för att komma in? Vart pluggar jag upp mina betyg?

      Milla : : Hej Filip! Det finns många olika utbildningar inom Nationalekonom och Företagsekonomi, t.ex den här utbildnignen men du hittar alla högskoleutbildningar på... Läs hela svaret
    • memati

      handelsbanken studentprogram?

      hej! jag studerar finans ekonomi års kurs 3 och har planer att studera högskole vidare jag undrar om handelsbanken studentprogram motsvarar ett vanligt högskola eller vad det är för något ?

      Anna: : Hej Memati! Utifrån information på http://www.handelsbanken.se/studentprogrammet så erbjuder Handelsbanken "stödpaket" under dina "vanliga" studier på högskola. Så här står det (se länk ovan): "Har du tänkt till exempel... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga