Ebba

    Hej. Jag ska välja val till 3an nu och vi kan välja mellan naturkunskap 2, matte 3 eller engelska 7. Jag vet att jag vill välja naturkunskap 2 men sen har jag ett val till där jag är osäker. Vet inte vad jag vill bli ännu, är det mest ”värt” att välja engelska 7 eller matte 3 då? Vad finns mer möjligheter inom osv? Är inte jättebra på matte men inte heller dålig. Engelska 7 har folk skrämt upp mig för att det är väldigt mycket arbete och svårt.

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Ebba!
    både matematik 3 och engelska 7 ger meritpoäng (extra-poängen) men då måste man få godkänt betyg i kursen (F ger inte några meritpoäng). Och ju högre betyget blir desto större höjningen blir i ditt jämförelsetal.
    Eng 7 ger 1.0 i merit och matte 3 kommer ge dig 0.5 alltså hälften av det som eng 7 ger i meritpoäng.

    Behörighet till högskoleutbildningar
    Eng7 krävs inte för behörighet, matematik 3 krävs till exempelvis Fastighetsmäklarprogrammet, BMA-programmet och Ekonomiprogram.

    Alltså, eng 7 ger mer i merit men med matte 3 kan du bli behörig till fler högskoleutbildningar. Och om du söker utbildning där matte 3 inte krävs, får du + 0.5 för godkänt betyg i matte 3 (men för eng 7, godkänt betyg, skulle du fått + 1.0 i merit). Så, det finns för- och nackdelar.

    Tips!
    Fråga dina lärare i matematik och i engelska - vad de skulle ge dig för "prognos" ang. lyckas i en högre/svårare kurs. Lärare känner både kraven inom kurserna och din förmåga att lära dig inom det aktuella ämnet; de borde därför ge rätt "uppskattning" ang. hur stor chans du har att lyckas om du läser vidare inom samma ämne.

    Läs gärna på
    gymnasieguiden.se/informeras/merit
    och om yrken där du för utbildning inför de yrkena behöver ha godkänt betyg i matte 3:
    Fastighetsmäklare
    Ekonom (högskoleutbildad)
    Civilekonom
    BMA

    Det finns även fler yrken där till utbildning krävs matte 3, t.ex Lantmätare
    men frågan om behörighet är här lite "komplicerat": det är nämligen så att Lantmätarprogrammen på högskolenivå kan ha olika inriktningar - för inriktning Ekonomi/Juridik är särskild behörighet: godkända betyg i Matematik 3 och Samhällskunskap 1b, men till inriktning Högskoleingenjör krävs även godkända betyg i fysik2 och kemi1.

     

    Frågor och svar taggade med 'hur byter man gymnasium' (4 st.)

    • Oliver

      Byta gymnasium, under höst/vår terminen i ettan inom samma linje?

      Hej! Jag gjorde ett felval av gymnasium. Jag trivs inte på denna skola, och jag har haft kontakt med flera skolor. Många ligger i Nacka, som är en väldigt folkberikad ort. På dom skolor som jag hört av mig till som tex Nacka gy, Sjölins gy eller YBC...

      Liselotte: : Hej Oliver! tråkigt att höra att du inte trivs på din skola. Jag skulle råda dig göra flera saker samtidigt: - sök till åk1 - dvs på nytt, till... Läs hela svaret
    • Ludvig

      Kan jag byta gymnasieskola nu inför tvåan?

      Just nu går jag åk 1 natur natur linjen på Viktor Rydbergs Gymnasium i Djursholm, men har länge funderat på att byta till Rudbeck i Sollentuna. Detta är pga att det blir betydligt kortare resa till och från skolan, samt att jag inte riktigt trivs på VRG medan på Rudbeck har jag många gamla...

      Milla : : Fråga på den skolan dit du vill byta, det är inte för sent att försöka byta ! Hoppas det finns ledig plats och att rektor tar in dig. Lycka till! Vi håller tummarna!
    • Dunia

      Byta gymnasium i 2an?

      Det är så här att jag har funderat lite och jag skulle vilja byta gymnasium men vet inte riktigt hur jag gör det? Ska jag söka in igen eller vad är det jag skall göra för att kunna börja ett annat gymnasium nästa termin? Kan jag göra fler alternativ?

      Mikael: : Ja, du kan göra flera saker samtidigt. Du kan göra ansökan till åk 1 nu under våren , under omval.  Och du kan fråga rektor på den skola dit du vill byta till - om hen kan ta in dig. 
    • Signe

      Är det möjligt att byta gymnasium?

      Jag har börjat på gymnasium på annan ort och bor på internat, men undrar om det är möjligt att byta till ett gymnasium i min hemort även fast det gått en del av terminen? Vem ska man kontakta och hur går man tillväga?

      Milla : : Hej Signe! Om det finns ledig plats på en gymnasieskola dit du vill byta och rektor fattar beslut om att ta in dig - då kan du byta. Om ingen ledig plats finns, då kan du inte byta utan måste söka till nästa år - och gå... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga