Förälder

    Hej Sonen går ekonomi-juridik och kommer inte få godkänt i engelska 5 eller engelska 6 och får som jag förstår det då ett gymnasiebevis. Spelar det någon roll om han skippar helt och går på engelskalektionerna eller inte? Läraren säger att han får ett streck om han inte är med på lektionerna men det gör väl ingen skillnad om han får F eller streck? Planen är att komplettera engelskan senare..

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    jag skulle råda att din son går på lektionerna och försöker lära sig så mycket som möjligt. Kunskaperna kan komma till användning, även om han inte får godkända betyg i ämnet. 
    Men, annars, så förlorar eleven rätten till studiehjälpen från CSN på grund av skolk. Så, om din son slutar gå på lektionerna i engelska, så kommer inte CSN betala ut studiehjälpen för att endast studier på heltid ger rätt till studiehjälpen och vid upprepad skolk förlorar eleven rätt till studiebidraget.
    Vad gäller skillnaden mellan F eller "inget betyg" så kan olika situationer uppstå men vad gäller uteblivna betyg i engelska 5 och 6 så kommer eleven i vilket fall inte kunna få ut examensbevis från ett högskoleförberedande gymnasieprogram. Både om hen har F i eng 5 och/eller 6 eller om hen inte har några betyg i de kurserna; detta för att godkända betyg i både engelska 5 och 6 är ett av kraven för examensbevis från ett högskoleförberedande gymnasieprogram.
    Studiebevis får eleven som genomgick 3 år på gymnasiet utan att ha hoppat av men ej uppfyllde kraven för examensbevis.
    Studieintyg får alla elever som fick minst ett betyg på gymnasiet - det är ett dokument som listar upp kurser med tillhörande betyg och kan bestå av endast en kurs. 
    Skillnaden mellan studiebevis och intyg finns i första hand vad gäller tillträde till studier på komvux, som kan bli mycket viktigt för elever som är lite yngre. Reglerna kring åldersgränser på komvux lyder: från 1 juli det kalenderåret man fyller 20 år kan man börja läsa på komvux, oavsett sin tidigare utbildningsbakgrund. Men om man är yngre och vill börja på komvux, då måste man "bevisa" att man redan genomfört 3-årig utbildning på ett nationellt gymnasieprogram.

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'hur byter man gymnasium' (4 st.)

    • Oliver

      Byta gymnasium, under höst/vår terminen i ettan inom samma linje?

      Hej! Jag gjorde ett felval av gymnasium. Jag trivs inte på denna skola, och jag har haft kontakt med flera skolor. Många ligger i Nacka, som är en väldigt folkberikad ort. På dom skolor som jag hört av mig till som tex Nacka gy, Sjölins gy eller YBC...

      Liselotte: : Hej Oliver! tråkigt att höra att du inte trivs på din skola. Jag skulle råda dig göra flera saker samtidigt: - sök till åk1 - dvs på nytt, till... Läs hela svaret
    • Ludvig

      Kan jag byta gymnasieskola nu inför tvåan?

      Just nu går jag åk 1 natur natur linjen på Viktor Rydbergs Gymnasium i Djursholm, men har länge funderat på att byta till Rudbeck i Sollentuna. Detta är pga att det blir betydligt kortare resa till och från skolan, samt att jag inte riktigt trivs på VRG medan på Rudbeck har jag många gamla...

      Milla : : Fråga på den skolan dit du vill byta, det är inte för sent att försöka byta ! Hoppas det finns ledig plats och att rektor tar in dig. Lycka till! Vi håller tummarna!
    • Dunia

      Byta gymnasium i 2an?

      Det är så här att jag har funderat lite och jag skulle vilja byta gymnasium men vet inte riktigt hur jag gör det? Ska jag söka in igen eller vad är det jag skall göra för att kunna börja ett annat gymnasium nästa termin? Kan jag göra fler alternativ?

      Mikael: : Ja, du kan göra flera saker samtidigt. Du kan göra ansökan till åk 1 nu under våren , under omval.  Och du kan fråga rektor på den skola dit du vill byta till - om hen kan ta in dig. 
    • Signe

      Är det möjligt att byta gymnasium?

      Jag har börjat på gymnasium på annan ort och bor på internat, men undrar om det är möjligt att byta till ett gymnasium i min hemort även fast det gått en del av terminen? Vem ska man kontakta och hur går man tillväga?

      Milla : : Hej Signe! Om det finns ledig plats på en gymnasieskola dit du vill byta och rektor fattar beslut om att ta in dig - då kan du byta. Om ingen ledig plats finns, då kan du inte byta utan måste söka till nästa år - och gå... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga