Alex
    Hej
    Jag går samhällprogrammet i år 1 och har just nu F i spanska 3 och kommer troligen att få det i slutbetyg. Har funderat på att läsa en extra kurs t.ex engelska 7 nästa år för att täcka över merit poängen som jag tappar i spanskan. Vet inte riktigt hur det funkar, om man kan göra så? Har relativt bra betyg i alla andra ämnena, snittar runt C skulle jag säga. Hur kommer detta F att påverka framtida år i gymnasiet? vad ska jag göra om jag får F, funkar det att läsa extra kurs? tack på förhand för svar
    • Mikael : Gör ditt absolut bästa och försök få lägst E i spanska 3. Det kommer göra väldigt stor skillnad (+ minus 0.9 av 22.5 möjliga p/meritvärde). Kanske välja läsa ett nytt språk inför årskurs 2 i så fall? detta för att inte riskera F i spanska 4 nästa år?

    1 Svar

    Daniel SYV

    Hej Alex,
    i samhällsvet.programmet (SA) är två kurser moderna språk - obligatoriska. Med F i spanska 3 kan du läsa spanska 4 eller välja ett annat (nytt) språk, t.ex Franska1 eller Tyska1.
    Om du har ett annat modersmål än svenska, kan du har kurserna i ämnet Modersmål in i ditt examensbevis i stället för kurser i Moderna språk.
    Du kommer ha rätt att göra prövning i Spanska 3 p.g.a du fick F i den kursen, innan du går ut gymnasiet.

    Skillnad på att ha F eller E i Spanska 3 är rätt stor. du "tappar" 0.4 i jämförelsetal  och får inte heller +0.5 i meritpoäng. Och ännu mer tappar du om du får F i Spanska 4 (-0.4 i jämförelsetal och får inte heller + 1.0 i meritpoäng).
    Engelska 7 ger + 1.0 meritpoäng (av 2,5 möjliga).

    Vad du kan göra för att få högre meritvärde: försök få så höga betyg i alla kurser du läser; läs eng7 och högre kurser i matematik, om du kan välja Matematik 3b och kanske t o m matematik 4.
    En drastisk "lösning" skulle vara att försöka byta till ett program där du inte behöver läsa moderna språk, t.ex Estetiska programmet. Kursinnehåll på ES/inriktning Media är inte så olik det man läser på SA.

    Hänvisningar:
    gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/ES/estetik-och-media
    gymnasieguiden.se/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen
    gymnasieguiden.se/informeras/merit

    Frågor och svar taggade med 'hur byter man gymnasium' (4 st.)

    • Oliver

      Byta gymnasium, under höst/vår terminen i ettan inom samma linje?

      Hej! Jag gjorde ett felval av gymnasium. Jag trivs inte på denna skola, och jag har haft kontakt med flera skolor. Många ligger i Nacka, som är en väldigt folkberikad ort. På dom skolor som jag hört av mig till som tex Nacka gy, Sjölins gy eller YBC...

      Liselotte: : Hej Oliver! tråkigt att höra att du inte trivs på din skola. Jag skulle råda dig göra flera saker samtidigt: - sök till åk1 - dvs på nytt, till... Läs hela svaret
    • Ludvig

      Kan jag byta gymnasieskola nu inför tvåan?

      Just nu går jag åk 1 natur natur linjen på Viktor Rydbergs Gymnasium i Djursholm, men har länge funderat på att byta till Rudbeck i Sollentuna. Detta är pga att det blir betydligt kortare resa till och från skolan, samt att jag inte riktigt trivs på VRG medan på Rudbeck har jag många gamla...

      Milla : : Fråga på den skolan dit du vill byta, det är inte för sent att försöka byta ! Hoppas det finns ledig plats och att rektor tar in dig. Lycka till! Vi håller tummarna!
    • Dunia

      Byta gymnasium i 2an?

      Det är så här att jag har funderat lite och jag skulle vilja byta gymnasium men vet inte riktigt hur jag gör det? Ska jag söka in igen eller vad är det jag skall göra för att kunna börja ett annat gymnasium nästa termin? Kan jag göra fler alternativ?

      Mikael: : Ja, du kan göra flera saker samtidigt. Du kan göra ansökan till åk 1 nu under våren , under omval.  Och du kan fråga rektor på den skola dit du vill byta till - om hen kan ta in dig. 
    • Signe

      Är det möjligt att byta gymnasium?

      Jag har börjat på gymnasium på annan ort och bor på internat, men undrar om det är möjligt att byta till ett gymnasium i min hemort även fast det gått en del av terminen? Vem ska man kontakta och hur går man tillväga?

      Milla : : Hej Signe! Om det finns ledig plats på en gymnasieskola dit du vill byta och rektor fattar beslut om att ta in dig - då kan du byta. Om ingen ledig plats finns, då kan du inte byta utan måste söka till nästa år - och gå... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga