Ann-Kristin
    Hej

    Jag läser till installationselektriker på komvux. Jag undrar om det finns någon vidareutbildning eller liknande till fartygselektriker i Sverige. Eller gäller det att man har gått maskininriktning på gymnasiet på någon av sjöfartsskolorna.

    I Kalmar så har ju sjöfartshögskolan kommit med en ny utbildning inom fartygselteknik (högskoleingenjör). Högskolan på Åland har ju även en ingenjörsutbildning i elektroteknik med inriktningen fartygsautomation. Hur står de två utbildningarna sig mot varandra? Är de jämförbara? De utbildningarna ligger dock på 4 år. Det kräver också at jag läser till en del ämnen för att kunna ansöka.

    Jag var mer intresserad om det fanns någon YH utbildning eller liknande. Som kan komplettera min installationselektriker utbildning.

    Tack på förhand
    Ann-Kristin
    • : Hej, jag är Sjöingenjör. De teoretiska kraven på Fartygselektriker motsvarar en BB1:a. De som läste på Lindholmen när den fanns fick BB1. Du som Elektriker från land behöver 3 månaders sjötid som Elev för att få ut behörigheten. :)
    • Anna : Tack så mycket AIexander för din kommentar! Jag hoppas det bIir tiII hjäIp för Ann-Kristin och även för andra intresserade i det här ämnet!
    • : Hej Anne-Kristin, Vi kanske kan hjälpa dig med sjöpraktiken, alla våra elever gör praktiken och vi har brett kontaktnät bland rederierna, t.ex Ålands och Filandstrafiken, Isbrytare Waxholmstrafiken mm maila mig [email protected] så kanske vi kan hjälpa dig
    • : Tack för alla svar det har varit till stor hjälp.
    • : :)
    • : Hej Pär jag kan inte få din mailadress att fungera. / Ann-Kristin
    • : [email protected] prova igen, det skall vara rätt. prova annars [email protected] om det är något annat fel (?)
    Läs alla kommentarer

    4 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Ann-Kristin,

    enligt vår information så är det så här:
     I dagens läge (december 2016) är följande två utbildningsanordnare godkända av Transportstyrelsen för att ge utbildning till Fartygselektriker: Chalmers, tekniska högskolan i Göteborg, institutionen för sjöfart och marin teknik och Lindholmens tekniska gymnasium.

    Det är alltså endast möjligt att bli behörig fartygselektriker genom att läsa hos en av de två ovan nämnda utbildningsanordnare, om man kommer "utifrån" :) dvs inte sedan innan redan är "sjöman". 

    Om man redan är "sjöman" - då finns det även andra möjligheter. Är du sedan innan "sjöman"? 
    Vänligen

    L. :)

    Liselotte
    • : Tack för snabbt svar. Nej jag är inte sjöman sedan tidigare.
    • Milla : jag har nu pratat med en sakkunnig och kommer att skriva ett nytt svar till dig.
    • : Sjöingenjörer uppfyller de teoretiska kraven. De är trots allt Chef över elektrikern och förväntas kunna utföra jobbet om elektrikern inte kan eller behöver hjälp. Dock har Kalmars skola inte ansökt om att bli godkända för just den manskapsbehörigheten, så studenterna måste själva ansöka hos Transportstyrelsen. Chalmers har själva valt att ansöka om aty bli godkända :) Har man ingen utbildning alls så kan man få behörigheten om man går 12 månader som El-elev. Men en BB1a motsvarar teorin som Fartygselektriker (till och med mer) ska kunna.
    • Anna : Tack så mycket AIexander! Jag undrar om du viII förkIara för mig om Sjöingenjör och http://www.framtid.se/yrke/fartygsingenjor är samma yrke eIIer oIika? och om du ser att ngt inte stämmer eIIer kan förbättras på http://www.framtid.se/yrke/sjoyrken är vi mycket tacksamma om du berättar det för oss. :)
    • : Absolut! Sjöfartsbranchen är jätterolig, men givetvis en rätt difus bransch för gemene man. Sjöingenjör är egentligen namnet på två saker, det är dels en teoretisk Högskoleutbildning/Examen och en "behörighet" som man kan få efter minst 3 års sjötid. Behörigheten Sjöingenjör innebär att du kan vara anställd som Teknisk Chef (Chief Engineer), detta kan jämföras som Maskinavdelningens "Kapten" i ett hierakiskt perspektiv. Fartygsingenjör är den titel man brukar ha ombord, likt däcksbefälens "Styrman" (som också är utbildade "Sjökaptener"). Andre Fartygsingenjör är den lägsta maskinbefälet ombord och han/hon brukar ha jour och ansvara för drift av motorer och Elkraft osv. ombord. Förste Fartygsingenjör är nästa steg och han ansvarar för underhållsarbetet osv. ombord och är arbetsledaren för Motormän och Elektriker osv. Men på en del större båtar har man anställt "El-ingenjör" som är chef för Elektriker/na. Ex på färjor med tusentals passagerare. Hoppas jag lyckades ge ett någorlunda begripligt svar :)
    Läs alla kommentarer
    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej!

    Jag har nu pratat med en sakkunnig på Transportstyrelsen och vi kom fram till att du måste under alla förutsättningar skaffa dig minst 3 månaders "sjötid" i maskinavdelning på ett fartyg, t.ex som en "el-elev". det är rederierna som bestämmer om de vill ta in dig, anställa dig som elektriker eller ta in dig på praktik som elelev. Sedan måste du också av transportstyrelsen få svar att din teoretiska utbildning motsvarar de krav som Transportstyrelsen ställer för behöriga fartygselektriker. - Det alltså en väg att gå: börja söka möjlighet att få sjötid i maskinavdelningen på ett fartyg. Mer tid än tre månader är bättre men minst 3 månader, alltså.

    En annan väg är att söka sig till en godkänd utbildning för just fartygselektriker. Du som vuxen ej kan gå på Lindholmens gymnasieskola (för det måst man vara under 20 år gammal) och då återstår det Chalmers Tekniska högskola. Kontakta Chalmers om du över huvudet taget kan och vill läsa just i Göteborg, för att den skolan ligger i Göteborg. Transportstyrelsen säger att de vet inte i detalj vad Chalmers anordnar, när och hur - utan genom att de godkände skolan som anordnare, så litar de på att de erbjuder "rätt utbildning". Så här måste man prata med dem på Chalmers. 

    Du kan givetvis också söka högre utbildningar - till maskinbefäl (inom el), men det är längre och mer krävande utbildningar, som du egentligen behöver, om ditt mål är att bli just fartygselektriker, men eftersom du kanske kommer att "snubbla" över det faktum att rederierna inte vill ta in dig som ellev - då kanske blir högre utbildning (till maskinbefäl) enda lösningen.

    Sedan sa också den sakkunnige att det förekommer att rederierna anställer "vanliga elektriker" och inte kräver att man just är certifierad fartygselektriker. Så det kan du också testa - söka jobb som elektriker på ett rederi.

    Hoppas att någonting i mitt svar blir på något sätt till hjälp för dig!

    Milla SYV

    Studie- och yrkesvägledare
    • : Tack för bra svar har varit till stor hjälp. MVH Ann-Kristin
    • Milla : Du kan också i slutet av januari se på www.yhguiden.se om någon ny utbildning inom Yrkeshögskola blir beviljad av Myndigheten för yrkeshögskola. En sådan ny YH kan mycket väl ansöka hos transportstyrelsen och bli godkänd som anordnare av fartygselektriker-utbildning, men det vet vi inte idag. Annars så kan du läsa vidare inom el - t.ex till Elingenjör på en yrkeshögskola, men samtidigt också försöka få "sjötid" och på den vägen kan det också gå, finns tyvärr inga garantier, men vi hoppas och håller tummarna! :)
    • : Jag har tidigare gått en termin på Sjöingenjörsprogrammet i Kalmar och har därifrån 72 registrerade praktikdagar i maskin registrerad i sjömansregistret. Tror du man kan tillgodoräkna sig dem?
    • Julia : Det är Transportstyrelsen som bestämmer. Det är i så fall bäst att du pratar med dem direkt. Vad vi på Fråga SYV tror om den saken har ingen betydelse. Utan det är Transportstyrelsen som bestämmer vad de godkänner och inte godkänner. Och 3 månader var ju också minimikravet. Det kan tyvärr krävas mer sjötid.
    • : Tack för bra och utförliga svar. Är mycket tacksam för all hjälp.
    • Julia : Vi på Fråga SYV är mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Du får gärna gilla oss på https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts ;)
    • Julia : Jag vill också lägga till att Transportstyrelsen svarar också att de anpassar sina krav till de "internationella bestämmelser" och förändringar inträffar då och då - så det är inte omöjligt att de förändrar sina krav (det som gäller idag behöver inte gälla om ett år t.ex). Transportstyrelsen gör också BEDÖMNINGAR och kan "bedöma" din utbildning och din sjötid vara "tillräcklig" eller inte. Kanske kan de göra vissa undantag... så det kan vara bäst att vända sig direkt till dem, för att det är de som bestämmer. Mitt råd är att skaffa sig så mycket "elutbildning" på så hög nivå som du kan + så mycket sjötid som du kan och ansöka sen hos Transportstyrelsen om att bli bedömd "behörig fartygselektriker". Vi hoppas det går bra och håller tummarna hårt! :)
    Läs alla kommentarer
    Julia SYV på FrågaSYV

    Chalmers Tekniska högskolan i Göteborg har svarat så här:

    För att få teoretisk underlaget för fartygselektriker måste man läsa på Lindholmens gymnasium eller Chalmers tekniska högskola Sjöingenjörs programmet.
     
    Chalmers har även Electro technical Officers utbildning och det är bara Chalmers som har det i Sverige än så länge och det är en del av Sjöingenjörs programmet och inget som i dagsläget går att läsa fristående.

    Expert inom Yrkesutbildning (yrkesnämnden ECY) rekommenderar att man läser mot ECY-certifikat och att man gör APL och lärlingstid på fartyg. http://www.ecy.com/sv/ecy-certifikat/
     

     

    • : Electrical Technical Officer är en helt ny befäls utbildning som motsvararar lands varianten Allmän Behörighet och den börjar gälla 1 Januari 2017. Den ingår inte i Sjöingenjörsexamen. Dock kommer Sjöingenjörer kunna läsa till den "skillnad" som finns mellan på Chalmmers, medan Kalmar har en helt egen utbildning som är en Högskoleingenjörsutbildning.
    • : Jag får göra en pudel, Chalmers har faktiskt bakat in ETO i sin Sjöingenjörautbildning. Gick in och läste deras nya utbildningsplan, man lär sig något nytt varje dag, haha.
    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hejsan, nu fick vi svar från Chalmers, tekniska högskolan i Göteborg:

    Fartygselektriker kan man i Sverige bli på Lindholmens tekniska gymnasium eller genom att läsa Chalmers sjöingenjörsprogram (man måste dock läsa hela programmet, även om det är en mycket liten del av sjöingenjörsprogrammet).

    De studenter som börjat på Sjöingenjörsprogrammet från och med läsåret 2015/2016 blir utöver sjöingenjörer även "Electro-technical officer (ETO)".

    Chalmers är ensamma i Sverige om att utbilda till den behörigheten. Det är en mer avancerad elbehörighet än fartygselektriker och möjliggör arbete med elinstallationer på alla typer av fartyg.

    Mer information om Electro-technical officer kan man läsa på https://en.wikipedia.org/wiki/Electro-technical_officer.

    • : Allt igenom korrekt /Pär :)
    • Julia : Tack Pär för din kommentar!
    • : Hej Peter och Julia, vi skickar ut nyhetsbrev ca en gång per termin angående aktuellt på arbetsmarknad, sjöpraktik, ändringar i internationellt regelverk mm. Informationen är anpassad för SYVar och skolledning. Vi skickar ut det eftersom skolverket och t.ex transportstyrelsen inte alltid ligger på förhand. Om ni hör er hör av sig till mig [email protected] så skall jag se till att aktuell information kommer er på "Fråga SYV" tillhanda. Bra tjänst ni har för övrigt! Den största svårigheten är annars oftast sjöpraktiken om man skaffar formell teoretisk behörighet på egen hand. /Pär
    • Ludmila : Jag har ett försIag och jag kommer nu att kontakta dig via epost. hörs! :)
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'gymnasievalet' (42 st.)

    • HejHej23

      Hur läser man utökat program på gymnasiet?

      Jag går i 9:an och ska snart göra gymnasievalet. Jag tänkte söka ekonomi med juridik inriktning eftersom jag tänker bli jurist i framtiden, men jag vill läsa utökat program så att jag får breddare behörighet sen om det skulle vara så att jag ändrar mig. Jag vet att jag kan klara det eftersom...

      Milla : : Hej,att läsa ett utökat program är inte elevens rättighet utan det kan erbjudas om skolan har möjlighet + om rektorn gör bedömning att eleven kan klara det. Allmänt sett,... Läs hela svaret
    • Oscar enkvist

      IB eller Natur-natur för matte?

      Hej! Jag går just nu i åk 8 och har börjat tänka på gymnasievalet. Jag har klarat av all matematik i grundskolan och har kommit fram till 3c i gymnasiematten själv. Jag har hört att man på natur har rätt att "tänta av" kurser,...

      Milla : : Hejsan,det finns inte några rättigheter för gymnasieelever att tenta av kurserna som ingår i deras utbildning, på förhand. Men vissa grundskolor erbjuder (tyvärr, kan man säga) att... Läs hela svaret
    • M

      Gå natur men också läsa psykologi?

      Hej! Jag kan inte bestämma mig för om jag vill gå natur eller sam på gymnasiet. Jag älskar NO-ämnena, men samtidigt skulle jag vilja läsa kursen psykologi. Kan man gå natur natur men ändå lägga till psykologi? Tack på förhand!

      Anna: : Hej M!Psykologikurserna får på NA läsas som programfördjupning (se gärna Programplan för NA), vilket betyder att skolan kan erbjuda dem både som programfördjupning och inom... Läs hela svaret
    • Tuva

      Ska jag ta bort dem val jag inte kommer in på?

      Jag vet att jag inte kommer komma in på några av mina gymnasieval. Borde jag då ta bort dem eller flytta ner dem på listan? Vad gör jag med dem jag tror jag inte kan komma in på?

      Anna: : Hej Tuva,det spelar ingen roll om du som dina högre prioriterade alternativ har några (eller t o m många) utbildningar där du inte tror att du kommer in på. Prioritera så... Läs hela svaret
    • Delbar

      Svårt för Gymnasievalet?

      Hej! Jag slutar 9:an snart och ska göra snart min slutliga val inför gymnasiet. Jag vet inte om jag ska välja ekonomiprogrammet eller handelsprogrammet. Jag vill jobba i receptionen i banken i framtiden. För att jag vet inte om jag kommer att klara Ek jag har inte...

      Anna: : Hej,om du är osäker om du kommer klara av studier på ekonomiprogrammet, fråga gärna dina lärare - de känner både dig och kraven i de gymnasiala kurserna.Att få jobb som receptionist... Läs hela svaret
    • SYV

      Hur påverkas gymnasievalet pga covid 19?

      Hej!

      Under rådande omständigheter och oro i omvärlden känner sig en del elever oroliga inför framtida arbetsmöjligheter men även för själva utbildningen. I detta särskilda fall berör min fråga Hotell och...

      Kristoffer: : Hej!När det gäller världsläget och den pandemi vi nu alla utmanar så finns det ingen som kan säga med säkerhet hur detta kommer att utvecklas eller påverka framtiden.... Läs hela svaret
    • Hugo

      Vet fortfarande inte vad jag vill gå nu efter omvalet vad gör jag?

      Hej! Jag har under en lång tid trott att jag vill gå ESMUS, men jag är fortfarande inte helt säker på att det är det jag verkligen vill de kommande åren. Jag är rädd att det kommer ge mig en "dålig" grund i senare arbetsliv, och dessutom känner jag att jag tappat intresse och tvivlar på mig...

      Anna: : Hej Hugo! Är det den här skolan som du sökte i första hand? Du är fortfarande mycket ung. Det är inte alls konstigt att vara osäker ang. framtida studier... Läs hela svaret
    • Erik

      Vilken gymnasieskola ska jag bestämma mig för?

      Hej! Jag har under den senaste tiden haft lite svårt gällande gymnasievalen i och att jag känner mig osäker för vilken gymnasieskola som jag vill prioritera och lägga som förstahandsval. Jag har bestämt mig för att jag vill gå naturvetenskapslinjen med naturvetenskapsinriktning eftersom jag är...

      : : Hej Erik,  Jag förstår att det kan vara svårt att välja när det finns flera olika skolor att välja mellan. När det kommer till vad som är "bäst" efter... Läs hela svaret
    • David

      yrkesförberedande eller högskoleförberedande gymnasieprogram?

      Jag går i 9an på grundskolan och ska göra mitt gymnasieval om några månader. Jag vet inte ifall jag ska gå ett yrkesförberedande eller ett högskoleförberedande program dock. Jag skulle gärna gå ett yrkesförberedande program eftersom man kan få bra jobbmöjligheter direkt efter gymnasiet då jag...

      Anna: : Hej David, kika gärna på https://www.fragasyv.se/info/olika-ingangar-gymnasieval har du pratat med en studie- och yrkesvägledare på din skola? Om inte, boka samtal med... Läs hela svaret
    • Paul

      Vilken ordning väljs man ut i?

      Nu när ansökningen till gymnasievalet har börjat har jag en fråga. Om två personer har samma betyg och har samma linje på samma skola som första handsval. Vem är det som får platsen då? Handlar det om den som lagt sin preliminära ansökan först eller är det slumpen som avgör?

      Anna: : Hej Paul, alla sökande till gymnasiet som lägger in sina val to m sista dagen i Omvalsperioden, prioreiteras exakt likadant. Det är Inte "först-till-kvarn" princien", nej. En situation när fler än... Läs hela svaret
    • Lisbeth

      Behöver jag hela dansutbildningen?

      Hej! Jag är 02:a och ska alltså välja till gymnasiet i år. Mitt största drömjobb är att bli dansare/danspedagog och då är det ganska självklart att estet dans, ellerhur? men inte för mig, Jag bor för långt bort och...

      Anna: : Hej Lisbeth, jag tror du vet själv rätt mycket om yrken Dansare>> och Danslärare>>, men kika också på närliggande yrken som t.ex Koreograf>>. Ang. extrajobb under... Läs hela svaret
    • Olivia

      Är det mycket plugg på samhäll?

      Hej! Jag går i nian och ska snart välja gymnasie. Jag väljer mellan Barn och fritid (pedagogisk) och Samhäll (beteende elr. media) Jag är väldigt osäker på vad jag vill göra i framtiden men är ganska säker på att jag vill jobba...

      Peter: : Hej Olivia, om det är för mycket eller för lite.. :) plugg på SA-programmet beror helt på hur man är som person, vilken kapacitet man har och var just dina starka sidor ligger och var dina... Läs hela svaret
    • Elin

      Om man har ett F under höstterminen?

      Tjooo, jag undrar ifall om man har ett F nu på höstterminen i nian kommer det sen förstöra för en när man ska börja söka till gymnasiet sen?

      Anna: : Hej Elin, de betyg som gäller vid ansökan till gymnasiet är de som kommer att finnas i SLUTBETYGET från Grundskolan. I de ämnen som man läser under vårterminen i åk9, gäller... Läs hela svaret
    • Linnéa

      Vilken gymnasielinje ska jag välja?

      Jag är en 14 årig tjej som började i nian detta året. Förra året var mina betyg inte i topp, men jag tror verkligen att det kommer gå bättre detta året eftersom att jag spenderar den mesta delen av min tid till pluggning. Jag är intresserad av väldigt mycket, vilket gör det svårt att välja en...

      Anna: : Hej Linnéa,gymnasieval är viktig men inte avgörande för din framtid. ;) Läs gärna >> reportage/gymnasieval-avgorande-for-framtiden Du har ännu myckt tid innan du måste... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga