Hanna 23 år
  Hej! Det är såhär att jag eventuellt ska flytta till Stockholm från Göteborg nästa sommar. Jag börjar gymnasiet nu till hösten men undrar hur jag borde tänka i detta läget? Jag har kollat lite på intagningspoängen och speciellt på en skola hade den sista intagna 275 poäng och jag hade 272,5 nu när jag slutade i nian. Är det bästa att jag söker så fort som möjligt för att ha störst möjlighet att kommat in till nästa år eller hur gör man här? Läggs jag då sist i reservkön även ifall jag flyttar dit? Hoppas du förstår frågan och att den inte är allt för vimsig, jag är väldigt tacksam för svar. Hälsningar Hanna

  1 Svar

  Ludmila Rein SYV på FrågaSYV
  Hej, Hanna
  om du börjar på ett gymnasieprogram nu till hösten & sedan flyttar nästa sommar, har du rätt att fortsätta på samma utbildning i din nya hemkommun, oavsett antagningspoäng, OM DEN NYA HEMKOMMUNEN ERBJUDER SÅDAN UTBILDNING. Detta regleras i 16 kap. 49 § skollagen (2010:800).

  Om du flyttar till Stockholm, behöver du inte vara orolig för att det programmet som du läste under å k 1 i Göteborg, inte finns. Det kan, dock, uppstå andra problem: t.ex. om det blir för långt att pendla till den skola, som har den aktuella utbildnngen.

  Jag råder dig att kontakta utbildningsförvaltningen i den kommun dit du planerar att flytta för mer information kring din fortsatta skolgång.

  Det är bra att du är ute i god tid. Du har, som sagt, rätt att få plats på samma utbildning, som du påbörjade i din gamla hemkommunen (hemkommun = folkbokföringskommun), men det är bra att meddela din blivande skola om att du tillkommer som elev till dem nästa år - så att de har tid att förbereda sig /t.ex. genom att "reservera" en plats för dig som i annat fall skulle kanske erbjudas någon som fortsätter bo på samma ställe & kommer att ansöka om att byta skola/. Du, som flyttar långt och inte kan fortsätta på din gamla skola, kommer att prioriteras.

  Om du återkommer med svar: till vilken kommun du kommer att flytta nästa sommar samt vilket gymnasieprogram du skall börja på i Göteborg /uppge även vilken inriktning inom programmet du önskar välja till å k 2/, då kan jag hjälpa dig mer.

  Sammanfattning:
  när du flyttar, har du rätt att fortsätta på samma gymnasieutbildning. Kontakta din blivande hemkommuns Utbildningsförvaltning för mer information.

  Önskar dig en fin fortsättning på sommaren!
  SYV Ludmila

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga