Robin

    Hej! Jag vill läsa till lärare via kpu i framtiden. Det jag nu har problem med är att hitta vilka kurser på distans, i svenska, som jag kan läsa 90poäng av? Söker på allt men hittar inte rätt utan bara till konstiga svenskakurser som finns i landet! Vill även läsa Engelska och Hem-och konsumentkunskap på distans, kan du hitta bra kurser till dom också? Tacksam för svar! Tack på förhand!

    3 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Robin,
    vilka KPU (kompletterande pedagogiska utbildningar) som kommer att finnas om några år, kan man inte vara säker på idag. 
    Det säkraste vägen till lärarexamen ligger via Lärarprogrammen på Lärarhögskolorna. 
    Om man försöker sätta ihop egen examen av fristående kurser, så kan man - på förhand - inte garantera att det kommer att "gå vägen". 
    Du får gärna samråda med studievägledare på lärarhögskolorna. Det är lärarhögskolorna som utfärdar lärarexamina. För att bli behörig lärare måste man i grunden ha Lärarexamen.

    ang. "distans" - så finns det varianter: t.ex Med eller Utan obligatoriska träffar.

    Med det sagt, så kan man givetvis hitta kurser i svenska - och i andra ämnen - på lärosätenas gemensam sida www.studera.nu

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej! Exempel - https://www.miun.se/utbildning/kurser/sprak-litteratur-historia-och-religion/svenska-spraket/svenska-spraket-gr-a-30-hp/om-kursen/?term=ht2019-vt2020

    det är bäst att läsa 30 hp-kurser på heltid efter Svenska A sök Svenska B; bäst att läsa kurser i samma ämnet på samma läsärosäte; detta för att inte riskera att kurser  överlappar varandra.

    Hej igen,

    vad gäller läsa Svenska på högskolenivå (för att sedan ev. kunna bygga på med KPU och bli lärare) - se gärna
    https://www.miun.se/utbildning/kurser/sprak-litteratur-historia-och-religion/svenska-spraket/svenska-spraket-gr-a-30-hp/om-kursen/?term=ht2019-vt2020 - en distanskurs Utan träffar; och efter den fortsättningskurs https://www.miun.se/utbildning/kurser/sprak-litteratur-historia-och-religion/svenska-spraket/svenska-spraket-gr-b-30-hp/om-kursen/?term=ht2019-vt2020 och sedan https://www.miun.se/utbildning/kurser/sprak-litteratur-historia-och-religion/svenska-spraket/svenska-spraket-gr-c-30-hp/om-kursen/?term=ht2019-vt2020 och på högskolornas gemensam hemsida har jag sorterat ut en lista på kurser i Svenska på distans - se https://www.studera.nu/jamfor-utbildning/?q=svenska&f=1%5BS627*4%5Bk*8%5Bd*5%5B1&e=i.uoh.miu.sv013g.m2430.20201%2Ci.uoh.miu.sv005g.m2190.20201%2Ci.uoh.miu.sv009g.m2420.20201

    Det rekommenderas läsa alla kurser inom samma ämne - på samma lärosäte (detta för att det annars finns risk att kurser "överlappar" varandra).

    ang. kurser i Engelska, se gärna https://www.miun.se/utbildning/kurser/sprak-litteratur-historia-och-religion/engelska/engelska-gr-a-30-hp/om-kursen/?term=ht2019-vt2020 och fortsätt sedan med B och C kurser /helst på samma lärosäte/.

    Se även https://hig.se/4.12fae2dd1280959bf1c80002450.html?identifier=ENG015 och om du läser eng.1-30 hp först, fortsätt sedan med eng 31-60hp och sedan eng 61-90 hp - helst på samma lärosäte (du måste samla in minst 90 hp inom samma ämne).

    www.studera.nu kan man hitta de flesta högskole-utbildningar i sverige - det är lärosätenas gemensam hemsida.

    www.antagning.se gör man anmälan och där ser man de Sökbara utbildningar /de som är sökbara just nu/.

    Du kan också med fördel vända sig till studievägledningen på det lärosäte där du vill läsa. Även om utbildning är på distans utan träffar, är det bättre att försöka läsa närmare där man bor (för man kan vilja eller behöva besöka sin skola - någon gång - i alla fall).

    • : Om jag nu vill läsa svenska och engelska för att jag vill lära mig mer om dom språken och KANSKE studera till lärare inframtiden, vars hittar jag dom kurserna? På distans då?
    • Anna : Menar du distans Med eller Utan obligatoriska träffar?
    • Anna : Ang. Svenska - är det just endast "svenska" eller också SAS, svenska som Andraspråk?
    Mikael SYV på FrågaSYV

    Utbildning till lärare med inriktning mot hem- och konsumentkunskap finns inom högskola/universitet, på lärarprogrammet, som (enligt vad vi på Fråga SYV vet) ges vid Umeå universitetUppsala universitetGöteborgs universitet samt på Högskolan i Kristianstad

    Ämnet "hem-& konsumentkunskap" kombineras vanligtvis med något annat ämne ex. med samhällskunskap, svenska eller matematik. Utbildningen är normallt sett 4,5 år på heltid. Men det kan finnas kortare utbildningar - t.ex lärare i fritidshem med inriktning hem-/konsumentkunskap, som är på 180 hp, dvs 3 årsutbildning, se info på https://iki.gu.se/utbildning/lararutbildning/hem-och-konsumentkunskap.

    Du frågar efter distans-kurser, se ex. https://www.umu.se/utbildning/kurser/hem--och-konsumentkunskap-distans-a/

    för övrigt gäller:

    Lärarutbildningar är mycket "komplicerade" - detta pga lärare kan bli behöriga på Olika nivåer (grundskole- eller gymnasielärare) och inom grundskola: tidigare- respektive senarelärare och det finns väldigt många olika ämneskombinationer som man kan ha ... vissa av dem ingår i lärarprogrammen och andra - inte. 

    Läser man utanför ett program (fristående kurser), söker man separat till varje kurs och konkurrerar om plats; 
    Platsgaranti ges Inom programmet, men ej om man läser fristående kurser; därför kan det tyvärr bli så att du inte kommer in på alla kurser du behöver för att kunna ta ut lärarexamen... att KPU med rätt ämneskombination ska finnas att söka till - vet man inte på så lång tid framåt; och även om KPU finns, så kanske du inte komma in - om det blir konkurrens om platser på KPU. Sedan kan KPU kanske ges i "bunden" form, på skolan, på plats på en ort dit du ej kan flytta till - hur ska du läsa den i så fall, även om du får plats?

    Det är, å andra sidan, stor lärarbrist; och å andra - stora svårigheter att få ihop kurser till lärarexamen med just den kombinationen du önskar ... det är en motsättning som är olycklig.

     

    KPU är tänkt i första hand för de som redan har många godkända högskolepoäng och efter det bestämde sig för att bli lärare, och så för de undervisningsämnen som ej finns att hitta inom lärarprogrammen... 
    alltså, inte i de fall när man "från början" vill bli lärare. 
    Det är mycket säkrare och bekvämare att komma in på ett Program; i ditt fall på ett Lärarprogram. Du slipper söka vilka kurser du kan söka och sedan söka dem och varje gång riskera att inte komma in på "nästa kurs". Sedan, när det blir dags för KPU (om du uppnår behörighet till KPU), är det osäkert om det, över huvudet taget, kommer finnas "rätt" för dig KPU att söka. 
    Jag försöker absolut inte avråda dig för att utbilda dig till lärare. vi behöver fler lärare i Sverige! Men att "krångla" med distans-kurser och sedan försöka hitta KPU, är ett osäkert sätt... ingen kan på förhand säga om du kommer att lyckas bli behörig lärare "den vägen". 

    Ännu ett sätt: Obehörig lärare - till behörig
    När det är stor lärarbrist kan ibland "vem som helst" få (tillfälligt) jobb som lärare ... och jobbar man som obehörig lärare, kan man ibland komma in på ngt projekt som hjälper verksamma obehöriga bli behöriga lärare. Det är mycket förmånligt, då man kan (ofta) läsa en del av sina kurser på arbetstid med lön... det är olika från projekt till projekt (vissa av dem är "lokala", bara i en eller några få kommuner) men fördelen här är även den att man får prova-på "på riktigt" när man jobbar som obehörig lärare och vet sen om det är ett yrke som passar en. 

     

    Sammanfattning:
    om du vill bli behörig lärare i svenska och/eller engelska och Hem- och konsumentkunskap, samråd mes studievägledare på de lärosäten som har examinationsrätt för lärare i Hem- och konsumentkunskap, i första hand; detta pga svenska och engelska är rätt "vanliga ämnen" som de flesta lärarhögskolor erbjuder att läsa både inom lärarprogrammen och så finns de även oftast som fristående kurser på väldigt många lärosäten; däremot är det endast några få lärosäten som har examinationsrätt för hem- och konsumentkunskapslärare (därför råder jag dig att vända dig till just de lärosäten och antingen söka till lärarprogrammen eller försöka göra någon sort "studieplanering" med studievägledare på ett av de lärosäten som erbjuder Hem- och konsumentkunskap för lärarbehörighet).

    Frågor och svar taggade med 'matte 1b' (24 st.)

    • Elev

      Är det möjligt att läsa en helt annan kurs?

      Hej! Jag läser alla mina gymnasiekurser på komvux. Jag har läst matematik 1b och fick C, men vill höja mitt betyg. Jag undrar om jag kan göra prövning i matte 1a för det är lättare. Är det okej? Ska jag bli BII? (Jag har inte Examensbevis).

      Mikael: : Hej Leen,kursen matematik 1a är lite lättare än matematik 1b, inte så jättemycket lättare. Jag kan inte lova dig att du ska få ta in prövningsbetyg i matte 1a in i ditt... Läs hela svaret
    • Eli

      Vad krävs för att bli godkänd?

      Hej jag går i 1an på samhällsprogrammet och jag skulle vilja bli soldat, det som krävs för att bli soldat är följande: Du måste vara godkänd i matte 1a,1b eller 1c, svenska och engelska. Och du måste vara 18 år gammal. Just nu har...

      Peter: : Hej,du skriver om att du vill bli Soldat. Du kan fråga FM's Rekryteringslinje om de kan göra ett undantag och anta dig till GMU (grundläggande militärutbildning) även utan godkänt betyg i... Läs hela svaret
    • Jwan

      Höja mina betyg i matte 1a och 1b istället för 2a och 2b?

      Jag har godkänd i matte 1b och 2b får jag göra prövningar i matte 1a och 2a istället för matte 1b och 2b? tycker att et är lättare med att göra prövningar i matte 1a och 2a. Tacksam för svar

      Anna: : Ja, om du får högre betyg i matte 1a och 2a än du har i matte 1b och 2b, kommer de högre betygen räknas in i stället för de lägre betygen. Du har rätt i... Läs hela svaret
    • Ebba

      Matte 1 b på komvux, hur lång tid?

      Hej! Jag går just nu andra terminen på gymnasiet och har rödmarkering i matte 1b och vet inte om jag kommer klara kursen. Om jag då ej klarar den vill jag gärna plugga upp kursen i framtiden och undrar då hur lång tid det bör ta att gå Matte...

      Julia: : På Komvux (kommunal vuxenutbildningen) kan man på heltid läsa matte 1b på fem veckor eller på halvtid - på 10 veckor.På heltid läser man 20 gymnasiepoäng på en vecka;... Läs hela svaret
    • Moa

      Läsa matematik 1a och 2a istället för 2b?

      Hej! Jag slutar det humanistiska programmet nu till sommaren och har därmed endast läst matte 1b. Jag är inte speciellt duktig på matte, och hade tänkt läsa upp några betyg under hösten för att kunna komma in på psykologprogrammet. På psykologprogrammet finns det ett krav om matte 2a/2b/2c. Är...

      Anna: : Hej Moa, det är ok för dig att läsa matematik 2a på komvux. Om du på gymnasiet fick godkänt betyg i matematik1b, kommer komvux troligtvis inte bereda dig plats på matematik 1.... Läs hela svaret
    • Annonym

      Vad ska jag göra?

      Hej är en tjej som går Samhällvetenskapliga programmet. Har fått NP matte 1b F jag tycker att jag är bra på matte men när det blir prov och sånt blir jag stressad och räknar fel dels för att jag förstår inte vad de frågar efter och min hjärna slutar och funka just när det kommer till prov. ...

      Liselotte: : Hej, godkänt betyg i matematik 1 krävs för att uppfylla kraven för examensbevis, och detta gäller alla nationella gymnasieprogram, inklusive SA, samhällsvetenskapsprogrammet. På SA läser man... Läs hela svaret
    • Felicia

      Gäller mina betyg från matte 1c?

      Hej. Nu är det så att jag bestämt mig för att byta linje från åk 2 i natur till ekonomi åk1. Det betyder att jag kommer läsa om vissa ämnen jag redan läst. Jag undrar om mina betyg från matte 1c kommer att vara kvar och gällas...

      Anna: : Hej Felicia,sätta betyg gäller tillsvidare. Det går att ha betyg i matte 1c i examensbeviset (i stället för matte 1b) men om du får ett nytt, högre, betyg - kommer det nya/högre... Läs hela svaret
    • Shann

      Klarar man gymnasieexamen ifall man får underkänt på matte 1b ?

      Hej, jag har hört av mina vänner att ifall man får underkänt på matte 1b så får man inte ens gymnasieexamen, är det sant ? Jag vill utbilda mig till ämneslärare för gymnasiet, och är i första årskursen av samhällsvetenskaps programmet men har väldigt svårt med matten, ifall jag skulle få...

      Liselotte: : hej Shannon, det stämmer att kraven för gymnasieexamen >> inkluderar godkänt betyg i matematik 1. Utan godkänt betyg i matte 1 får man tyvärr ett... Läs hela svaret
    • Ahmed

      Hur många underkända matteprov får man ha?

      Hejsan! Jag går ettan på Ekonomiprogrammet och just nu har jag fått två F på matteprov. Första provet fick jag F på, nästa fick jag godkänt på, men nu har jag fått F igen. Jag undrar hur nära jag är att få F i hela kursen? Min bror går tvåan och han läser om kursen och jag vill verkligen...

      Daniel: : Hej Ahmed, det är Lärarens kompetens att sätta betyg. Det är endast din lärare i matematik som kan svara på din fråga om hur stora chanser du har att få godkänt... Läs hela svaret
    • Gäst

      Om man byter program på gymnasiet - matte 1?

      Hej jag undrar följande - vad finns det för Regelverk som bekräftar det att i fall eleven byter program på gymnasiet, så får eleven behålla betyget i matte 1, även om det är inom fel mattespår? Tacksam för ett snabbt svar och med hänvisning till Regelverket, tack ! :)

      Daniel: : Hejsan, Skolverkets bedömning är att elever vid programbyte kan behålla sina betyg på nivå 1, även om det är "fel spår" som de har betyg ifrån. Detta står bl a... Läs hela svaret
    • Mitra

      Byta gymnasium och program?

      Hej! om man byter gymnasium efter åk1 och går om på ett annat program, då vet jag att man kanske har lite håltimmar och sånt första året eftersom man redan gjort några av kurserna. Men skulle man då kunna plugga typ högre matte eller nått med en annan klass under håltimmarna? (Asså typ, min...

      Anna: : hej Mitra! du har rätt i mycket av det du skriver i din fråga. Ja, om eleven går om ett år på gymnasiet på ett Nytt program, då kan det hända att hen kan läsa andra kurser... Läs hela svaret
    • Robbin

      F i matte 1b E i 2b?

      hej jag heter Robbin och har nu gått ut andra året av gymnasiet. jag läser samhällslinjen och läser därmed matte 1b och 2b. första året fick jag f i matte 1b men andra året E i matte 2b vad betyder nu detta?. är det ok att ha F i 1b men godkänt i 2b för att ta examen?

      Milla : : Hej Robbin, du behöver få godkänt betyg i mate 1. Du behöver därför göra prövning i matte 1. På nivå ett får man byta ut mattekurser mot varandra, du kan kanske därför... Läs hela svaret
    • Saga

      Måste jag läsa 1B och 2B om jag redan läst 1C och 2C?

      Hej! Jag har nu läst ett år på naturvetenskapliga programmet och har därav fått betyg i kemi 1, biologi 1 samt matte 1C och 2C. Till hösten kommer jag byta till estetiska programmet dans och jag undrar då om jag måste läsa matte 1B och 2B trots att jag redan läst C-kurserna? Dvs, jag vet att...

      Anna: : Hej Saga, kurser i matte på nivå 1 får fritt bytas mot varandra. Du kan därför ha betyget i matte 1c in i examen från Estetiska programmet. För att byta ut kurser... Läs hela svaret
    • Ellinor

      Jag har läser matte 1c, kan jag läsa ekonomi på gymnasiet?

      Jag går i nian men läser matte 1c på gymnasiet. Vad jag har förstått läser man matte b på ekonomilinjen och matte c på natur/teknik. Om vi säger att jag väljer att ta ut mitt betyg i matte 1c och sedan väljer att gå att gå ekonomi och inte natur/teknik, vad händer då med mitt betyg i matte 1c?...

      Julia: : Hej Ellinor, på nivå ett i matte får man fritt byta ut kurser mot varandra, dvs du få i ditt examensbevis från Ekonomiprogrammet ta in matte 1c i stäIIer för... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga