Wiktoria
    Jag skulle gärna vilja läsa natur då de är en bred linje med många arbetsmöjligheter. Men jag vill efter gymnasiet bli advokat eller åklagare. Går det att plugga juridik på universitet fastän man pluggat natur på gymnasiet. Och hur många poäng behöver man för att komma in på natur?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Wiktoria!
    Det går jättebra att läsa Naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet och söka till Jurist utbildning på högskola/universitet sedan.

    Behörighet till olika gymnasieprogram kan du lätt se på sidan http://www.gymnasieguiden.se/informeras/behoerighet-att-soeka-till-gymnasiet-gymnasiebehoerighet

    Teoretiskt sett, skulle man kunna komma in på Naturvetenskapsprogrammet med 120 betygspoäng - då det för behörighet krävs godkända betyg i 12 ämnen från grundskolan & varje ämne (betyg E) ger 10 poäng. Och om ingen konkurrens om utbildningsplatser uppstår, så räcker i så fall 120 poäng (eller Mtv eller Jmf - som det förkortas ofta: Mtv = Meritvärde eller Jmf= jämförelsetal).

    Om konkurrens kommer att uppstå eller ej är det ännu ingen som vet. Antal platser på utbildningen "ställs mot" antal sökande till den utbildningen - och sedan ser man om antal sökande är fler eller färre än antal utbildningsplatser.

    Som obehörig kan man inte bli antagen, även om tomma /lediga/ platser skulle finnas ... där för är det jätteviktigt att bli behörig.
    Så höga betyg i så många ämnen från grundskolan som möjligt - ska man sträva efter. Detta både för att högre betyg speglar djupare kunskaper och för att i fall konkurrensen om platserna uppstår, så har du bättre chans att komma in.

    Jag hoppas jag svarade på dina frågor nu. Återkom annars igen.
    Bästa hälsningar och lycka till med dina studier och ditt gymnasieval!
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'obligatorisk prao' (3 st.)

    • Student Development Manager

      Hur länge måste en elev minst vara på sin prao per dag?

      Hej! Jag undrar om det finns någon regel för hur länge en elev minst måste vara på sin praoplats för att det ska godkännas nu när prao är obligatorisk? Jag har en elev som har fått en praoplats med en arbetstid på fyra timmar per dag?

      Anna: : Hej Hanna,min första tanke är att se om arbetsplatsen kan utöka antal PRAO-timmar, så att det blir mer än 4; bl a med tanke på att eleven ska bättre få... Läs hela svaret
    • Jelena

      Har hört om Obligatorisk Prao?

      Hej, är det elevens, föräldrarnas, skolans eller vems ansvar att hitta en passande praoplats? Om en grundskola ej har haft prao förut - och nu ska ha, och ej har någon erfarenhet eller någon som håller i detta? är det kanske klasslärarens ansvar eller rektorns eller är det...

      Milla : : Hej Jelena,det är "huvudmannens ansvar" att se till att PRAO fungerar. Vem är huvudmannen? Det är olika - om det gäller kommunal eller privat (fristående) skola. I praktiken är det Rektor på... Läs hela svaret
    • Daniela

      PRAO hur hittar man platser till alla elever?

      Hej känner mig rätt förtvivlad: nu blir Prao obligatorisk och hur hittar man plats till alla elever? Vad gör man om det ej går att hitta plats till alla elever? Tacksam för alla tips! En förtvivlad grundskole-syv :( D.

      Daniel: : Hej Daniela, jo, det stämmer att >>> snart blir det obligatorisk PRAO för alla grundskoleelever. Men vi tycker inte det finns någon anledning till att bli förtvivlad. Ja, det är... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga