Awaz

    Hej! Jag har just nu betyg i följande kurser: 100p Svenska 1 100p Svenska 2 100p Svenska 3 100p Samhäll 1b 100p Matte 1c 100p Matte 3c 100p Engelska 5 100p Engelska 6 100p Moderna språk 100p 200p Bygg och anläggning 1 200p Bygg och anläggning 2 100p Husbyggnad 1 200p Husbyggnad 2 200p Husbyggnad 3 200pHusbyggnadsprocessen Jag håller just nu på att slutföra trä 1,2,3 och GY-arbete Jag undrar vad jag behöver för att få ta ut examen? Behöver jag göra historia 1b, religion 1 och natur 1a1 också? Måste jag slutföra hela yrkesprogrammet för att ta ut gymnaisetexamen även om jag redan har uppnåt 2400 pöang med historia 1b, religion 1 och natur 1a1? Jag går på komvux Mitt mål är att få högskolebehörighet. Tacksam för svar!

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Awaz! ytterst är det upp till rektor på komvux att fastställa vilka kurser som ska ingå i ditt examensbevis. Reglerna säger dock att även minst en kurs inom ämnena historia, religionskunskap och naturkunskap bör ingå (de kan ingå med F-betygen, icke-godkända betyg, men ingå bör de göra).
    Du skriver om att du kommer (eller planerar för att ..) få betygen även i kurserna historia 1b, religion 1 och natur 1a1. Min tolkning är att det skulle gå bra även med en mindre kurs i historia, nämligen historia 1a1. Religionskunskap 1 och en kurs i naturkunskap, t.ex nk1a1 måste du få betygen i, det stämmer.

    De kurser du redan har betygen i går på sammanlagt 2000 poäng. Du behöver ha 2400poäng. gymnasiearbete, GA, är 100p.
    Kurserna Religion1 och Natur1a1 är på 50p/styck, alltså sammanlagt är på 100p.
    Historia 1b är 100p. Då kommer det fattas 100p. efter det för att det ska bli 2400p.
    Prata med SYV på komvux. Oavsett vad någon annan säger, så är det den tolkning av reglerna som rektor på komvux gör, som gäller. Det praktiska ansvaret brukar dock vara delegerat, av rektorn, till SYV på komvux.

    Studie- och yrkesvägledare
    • :

      Tack så mycket för ditt svar! Så rent teknisk skulle jag kunna göra prövning på Historia 1a, Religionskunskap 1 och naturkunskap 1a1 och få F och ändå kommer jag kunna ta ut examen?

      Min rektor säger även om jag har smalat 2400 pöng så måste jag göra klart hela yrkesprgrammet med APL annars kan jag inte ta ut examen. Och det är precis det här som forvirrar mig.

      Stämmer det att  jag måste  slutföra hela yrkesprogrammet för att ta ut gymnaisetexamen även om jag redan har uppnåt 2400 pöang ?

      . Tacksam för svar!

    • Anna :

      Hej Awaz! Läs på skolverket.se/skolutveckling/anordna-och-administrera-utbildning/administrera-utbildning/det-galler-for-vuxenutbildning-och-motsvarande#h-Gymnasieexamenfrankommunalvuxenutbildning - det beskrivs i "vaga ordalag" och behöver Tolkas. Tolkningsföreträde är det "huvudmannen" som har (I praktiken - rektor på komvux). Känner till att yrkesexamen på komvux utfärdats med endast 400poäng yrkeskurser som ingår, så enligt vad jag förstår så är 400p.yrkeskurser med godkända betyg är minimikravet för yrkesexamen från komvux. Tanken är att yrkesexamen från komvux ska "likna" gymnasieexamen från gymnasiet, men hur mycket den bör likna (som minst) är en tolkningsfråga. Ring till Skolverkets upplysningstjänst och ställ din fråga till där; tel.nr 08-527 332 00.

    • Anna : angående betygen i Historia 1a1, Religionskunskap 1 och naturkunskap 1a1, så är det 3 st. 50poängs-kurser och du kan ha max 150 poäng F in i ditt examensbevis från komvux, så svar på din fråga är JA, du kan skaffa dig /t.ex genom prövningar/ de tre betygen (F) och ta in dem i examensbevis. OBS! du kan då inte ha fler F, utan alla andra kurser måste vara med godkända betyg.
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej igen, nu har jag läst om din fråga och jag tror du läser mot examensbevis från BA, stämmer det? I så fall är min bedömning att du behöver ha godkända betyg i kurserna Bygg-och anläggning 1 och 2 (som sammanlagt går på 400poäng); detta eftersom de 2 kurser utgör Programgemensamma ämnen, se gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/BA/programplan/Programplan_BA.
    Vidare gäller /enligt info på Skolverkets hemsida/ följande: "Förutom de kurser som anges som obligatoriska för en yrkesexamen ska en yrkesexamen innehålla betyg som till övervägande del är satta på kurser som får ingå i ett och samma nationella yrkesprogram i gymnasieskolan. En yrkesexamen ska sammanlagt uppgå till 2 400 poäng. 600 gymnasiepoäng i en yrkesexamen utgörs av gymnasiegemensamma kurser. De valfria kurserna får som mest omfatta mindre än hälften av de återstående 1 800 gymnasiepoängen. Det vill säga som mest 899 gymnasiepoäng." Läs hela texten på skolverket.se/Gymnasieexamenfrankommunalvuxenutbildning

    • :

      tack så jätte mycket för ditt svar, Ja det stämmer att jag läser BA, men mitt mål är att bli högskolebehörig. Jag har sagt det till min SYV sen jag börade studierna och trodde att omjag läser bygg + kurser som krävs för högskola att jag få gymnasieexamen. Men tyvärr, nu verkar det som att jag behöver 51% av ett nationellt program som är högskoleförberedande, alltså inte bygg. Vad kan jag nu göra för att bli behörig till högskolan?

    • Anna :

      Varför behöver du 51% av ett högskoleförberedande program? Vem säger det?

    • : Det sa skolverket jag pratade med förut. Jag är lite uppgiven. Har jag läst ett år i onödan och tagit på mig lån? Utifrån de kurser jag redan har, vad behöver jag göra för att blo behörig till högkskolan?
    • Anna :

      Så här står det på Skolverkets webbplats: "En yrkesexamen ska sammanlagt uppgå till 2 400 poäng. 600 gymnasiepoäng i en yrkesexamen utgörs av gymnasiegemensamma kurser. De valfria kurserna får som mest omfatta mindre än hälften av de återstående 1 800 gymnasiepoängen. Det vill säga som mest 899 gymnasiepoäng."
      Vilka de gymnasiegemensamma kurser för bygg-programmet är kan du se i Programplan_BA. Då återstår det 1800poäng. Av dem 100p är gymnasiearbete. Då återstår det 1700poäng. Av de max 850 poäng får vara "vilka som helst" kurser, som inte får läsas på gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogrammet.
      Vilka kurser som får läsas på BA ser du också i Programplanen, länk ovan. Det är bland annat kurser från olika inriktningar på BA och kurser som får läsas som programfördjupning.

    • : Men jag vill inte ha yrkesexmane. Jag vill ha högskoleförberedande gymnesieexamen
    • Anna : Vilken utbildning på högskolenivå vill du komma in på?
    • : international management i jönköping
    • Anna : Vet du vad den utbildning kräver för Särskild behörighet, t.ex matte 3?
    • : Jag trodde att om jag bara fyller ut mina poäng så får jag behörighet till högskola. Jag har sagt till min SYV att det är mitt mål att bli högskolebehörig men ändå lät hon mig gå bygg.
    • : Jag har alla särskilda behörighet som t ex matte 3c
    • Anna : Jag gick och tittade och ser att den utbildning du vill komma in på kräver Matematik 3b eller 3c, Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2.
    • Anna : Har du godkänt betyg i samhällskunskap 1b?
    • : Jag har dem men jag har inte gundläggandebehörighet, då jag inte har gymnaiseexamen. och det är därför jag läser upp kurser så att jag når 2400 pöang
    • Anna : För grundläggande behörighet går det alldeles utmärkt att du tar ut yrkesexamen från komvux och inom eller utanför yrkesexamen har godkända betyg i svenska 2 och 3 samt i engelska 6. Yrkesexamen + godkända betyg i sv 2,3 och eng6 ger grundläggande behörighet för högskolestudier.
    • : yes
    • : Jag har just nu betyg i följande kurser: 100p Svenska 1 100p Svenska 2 100p Svenska 3 100p Samhäll 1b 100p Matte 1c 100p Matte 3c 100p Engelska 5 100p Engelska 6 100p Moderna språk 100p 200p Bygg och anläggning 1 200p Bygg och anläggning 2 100p Husbyggnad 1 200p Husbyggnad 2 200p Husbyggnad 3 200pHusbyggnadsprocessen . Jag håller just nu på att slutföra trä 1,2,3 och GY-arbete
    • Anna : Det är fördelaktigt för dig att INOM yrkesexamen från komvux inkludera matte 3, samhällskunskap 1b (eller 1a1 och 1a2) samt svenska 2,3 och eng 6 men behörighet får du även om du tar ut yrkesexamen och efteråt läser till kurser för grundläggande och/eller för särskild behörighet.
    • : Menar du med "inom yrkesexamen" att matte, engelska, svenska, historia, natur och religion kan rymmas inom programmet. DVS vuxenutbildningen kan utfärda grundläggande behörighet till högskolan även om jag inte har slutfört alla kurser som ingår i bygg-programmet som exempelvis APL och trä. Så länge jag har 2400p samt kurserna som krävs för grundäggande behörighet så kan alltså vuxenutbildningen utfärda min examan med högskolebehörighet? Förlåt om det blir krångligt men jag har fått så himla många olika svar och blir jätteosäker nu. Tack att du svarar mig så snabbt!
    • Anna :

      APL är inte en separat kurs utan Arbetsplatsförlagt Lärande ingår inom andra kurser. FRåGA SYV utfärdar inte examina. Vi är "allmänna vägledare" som är mer generalister än specialister. Vi svarar på frågor om alla de olika skolformer och alla yrken... så vi kan tyvärr inte bli experter på varje detalj i varje enskilt fall. :( Det är därför SYV-en på komvux finns, som bör vara expert på just komvux-utbildningar och examina som utfärdas just på komvux. Men jag har viss tidigare erfarenhet och kunskap, läser vad som står på skolverkets webbplats och gör följande tolkning: Du har nu betygen i exakt 900 poäng kurser från byggprogrammet (du uppger fel antal poäng i kursen Husbyggnad 1 (rätt antal poäng är 100). Du behöver Fler än 900 poäng kurser som får läsas på Byggprogrammet. Och det anser jag att du har: genom Svenska 2 som enligt programplanen får läsas på Bygg-och anläggningsprogrammet (som programfördjupning). På så sätt har du idag 1000 poäng kurser som får läsas på bygg- och anläggningsprogrammet. Du behöver få ut Godkänt betyg i gymnasiearbete. Temat för ditt GA måste ha ngt med bygg att göra då ditt examensbevis från yrkesexamen från byggprogrammet. Du får visa mitt svar till SYV på komvux.

    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'slippa moderna språk' (11 st.)

    • Albin

      Hjälper det att ta moderna språk på teknikprogrammet?

      Hej! Just nu går jag i åk. 9 och de absolut värsta lektionerna är franskan, under mina år i högstadiet så har jag heller knappt lärt mig någon franska men ändå lyckats nå ett B då jag har en förmåga att lägga en massa information på korttidsminnet haha. Så när jag såg att teknikprogrammet (som...

      Anna: : Hej Albin,läs gärna information på gymnasieguiden.se - om meritpoäng.De kurser som inom ämnet Moderna språk ger meritpoäng är mod.språk 3 och 4.... Läs hela svaret
    • förälder123

      Hur viktigt är meritpoäng för moderna språk för läkarlinjen?

      Hur viktigt är det att få meritpoäng för moderna språk när man tex vill komma in på läkarlinjen eller civilingenjörslinjen? Kan man komma in utan att läsa språk/få de meritpoängen? Vad händer om man väljer bort språk efter år 1 i gymnasiet? hur många poäng kan man max få för moderna...

      Anna: : Hej Carina Anna!Du ställer några frågor i samma fråga. Jag ska försöka svara på alla dina frågor.Du frågar: "Hur viktigt är det att... Läs hela svaret
    • BB

      Måste man läsa språk på samhällsprogramet?

      Hej! Jag läser kinesiska 1 på gymnasiet, men jag gillar inte läraren. Jag vet att det är obligatoriskt med språk på samhäll, men finns det inget sätt ur det? Om det nu är så att det är omöjligt, hur kommer det att påverka mitt betyg i slutet av gymnasiet?

      Julia: : Hej BB!Se Programplan för SA - under Programgemensamt i Programplanen för SA ser du 200poäng Moderna språk = 2 kurser Moderna språk, som är Obligatoriska. I ställer för... Läs hela svaret
    • Isa

      Kan jag hoppa av en kurs?

      Jag går sam beteende första året i gymnasiet. Trodde man läste moderna språkvalet bara ett år så jag tänkte att det kan funka men fick reda på förra veckan att jag måste gå det i tvåan också. Vet att moderna språk ingår i sam linjen men kan verkligen inte gå. Lär mig inget på lektionerna och...

      Liselotte: : Hej Isa, i Samhällsvtenskapsprogrammet, alla inriktningar, ingår det 2 kurser "moderna språk". De kan man ersätta med Modersmål, om man har ett annat modersmål än svenska. Eftersom 2 kurser,... Läs hela svaret
    • Adrian

      Moderna språk på gymnasiet?

      Hej! Jag ska börja gymnasiet nästa år och är fortfarande osäker på vilken linje jag ska gå, just nu står det mellan Estet-Musik, Samhäll-Beteende och Natur-Musik. Min fråga är ifall det är möjligt att ta bort moderna språk (franska) , börja om med ett helt nytt språk eller ha hemspråk istället...

      Anna: : Hej Adrian, på Estetiska programmet behöver man inte läsa Moderna språk över huvudet taget. På SamhäIIsvet.programmet är det 200 poäng (2 kurser) moderna språk och på... Läs hela svaret
    • Jakob

      Moderna Språk på gymnasiet?

      Ska börja Teknisk linje nu till hösten. Om jag valt att läsa moderna språk till gymnasiet och ångrar mig nu, kan jag välja bort språk?

      Melina: : Hej Jakob! På teknikprogrammet ingår inte moderna språk automatiskt. Du kan se programplanen här>> Men om du på något annat sätt t.ex som individuellt val redan valt till moderna... Läs hela svaret
    • Filippa

      Samhäll beteende eller Ekonomi?

      Jag vill bli advokat och vill gå samhälle. Men jag har inte läst något språk förutom engleska ( jag vill inte göra det på gymnasiet häller) för jag har svår för språk. Så vad ska jag gå för att skippa språk men ändå går en förberedande linje inom jurist/ advokat. Tack för ni tar er tid att läsa...

      Milla : : Hej Filippa! Du vill bli Advokat som i grunden måste vara Jurist, dvs du behöver läsa till Jurist på högskola/universitet för att senare kunna ansöka om att bli antagen i... Läs hela svaret
    • Jessica

      Krav på att läsa moderna språk?

      Min dotter går i åk 6 och valde spanska i höstas. Nu ångrar hon sitt val och vill istället läsa fördjupning i svenska/engelska. Påverkas detta inför framtida gymnasieval? Jag vill att hon ska vara behörig för att kunna söka till tex samällsvetenskaplig linje. Kan hon välja att inte läsa moderna...

      Anna: : Ja, Jessica, det går bra att inte läsa Moderna språk i grundskolan och bli behörig till alla gymnasieprogram. Om behörighet till alla gymnasieprogram läs info på... Läs hela svaret
    • Johanna

      Moderna språk samhällsprogrammet ?

      Hejsan! Jag har läst samhällsprogrammet med ekonomisk inriktning och som språk har jag franska. Jag har godkänt i franska steg 2 och 3 men i steg 4 har jag ig. Är franska steg 4 en obligatorisk kurs som inte går att ta bort? Jag har läst ett utökat program i gymnasiet och jag fick aldrig...

      Lena: : Hejsan, för att kunna göra en korrekt bedömning så måste jag nog hänvisa dig till att boka en tid med Syv på ditt lokala Komvux. Det är svårt för mig att göra en bedömning vad som skulle vara bäst och korrekt för dig att... Läs hela svaret
    • Mattias

      Moderna språk ett måste i gymnasiet?

      Hej, jag undrar om det är ett måste att läsa moderna språk? Jag går ekonomilinjen och läser nu MOD. 1 (moderna språk 1) och har inga planer på att fortsätta. Jag bör få 100p vad jag förstått av att avsluta MOD. 1. Men helst av allt vill jag inte läsa MOD alls utan istället satsa mer på...

      Lena: : Hejsan, dessvärre så är 100 poäng Moderna Språk obligatorisk kurs på Ekonomiprogrammet. Den går dessvärre inte att hoppa över eller byta ut. /Lena, Syv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga