Elvina

    Jag gick nationella program försäljningen och serviceprogrammet då andra året i vårterminen på anpassad gymnasium. Jag läste programmensgemensamma ämnena med vanliga klassen. Till och med hade praktik på Lager157 som varade i 10 + 15 veckors praktik Men sen tyckte jag att jag vill byta till den vanliga gymnasiet med samma linje. I min förra skola tyckte att jag skulle gå på IM läsa den ämnena som saknar. Jag började på IM nu i höstterminen och de tyckte att jag ska börja på gymnasiet försäljning och serviceprogrammet från åk 1. Jag vet inte om min skola har skickat mitt gymnasiebetyg till den skola jag går nu. Vad jag har hört att man gick då samma linje och söker till annan gymnasiet med samma linje och börjar åk 3 direkt eftersom man har ju läst den kursen tidigare. Så jag tänkte att jag skulle kunna gå på försäljning och serviceprogrammet på en hel dag visa min kunskap vad jag kan om försäljning, service och bemötande osv. Är det möjligt om jag kan börjar åk 3 alltså nästa år.

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    eleven har rätt att fullfölja den utbildning som hen har blivit ANTAGEN till (det gäller den skola och just den utbildning på just den skolan som eleven kom in, blev antagen till). 
    För att bli antagen till ett nationellt program inom svensk gymnasieskola ska man vara behörig. Obehöriga får inte antas. För behörighet till nationella svenska gymnasieprogram måste eleven ha ett Slutbetyg från Grundskolan (ej från anpassad grundskola som fram till 2 juli 2023 hette Grundsärskola). 
    Om eleven har slutbetyg från Anpassad grundskola (före 2 juli 2023 Grundsärskola) är eleven behörig till Anpassad gymnasieskola och i vissa fall till IM, introduktionsprogrammen. 
    Alltså, om en elev gick på grundsärskola och har betygen därifrån så får eleven, tyvärr, inte antas till nationella svenska gymnasieprogram; detta för att eleven inte är behörig till de utbildningar och obehöriga får inte antas. Och det går tyvärr inte göra ett undantag från den regeln, i alla fall enligt min erfarenhet.
    Du får annars gärna kontakta skolverket och fråga skolverket - telefonnummer till skolverkets upplysningstjänst är 08-527 332 00.

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'hur byter man gymnasium' (4 st.)

    • Oliver

      Byta gymnasium, under höst/vår terminen i ettan inom samma linje?

      Hej! Jag gjorde ett felval av gymnasium. Jag trivs inte på denna skola, och jag har haft kontakt med flera skolor. Många ligger i Nacka, som är en väldigt folkberikad ort. På dom skolor som jag hört av mig till som tex Nacka gy, Sjölins gy eller YBC...

      Liselotte: : Hej Oliver! tråkigt att höra att du inte trivs på din skola. Jag skulle råda dig göra flera saker samtidigt: - sök till åk1 - dvs på nytt, till... Läs hela svaret
    • Ludvig

      Kan jag byta gymnasieskola nu inför tvåan?

      Just nu går jag åk 1 natur natur linjen på Viktor Rydbergs Gymnasium i Djursholm, men har länge funderat på att byta till Rudbeck i Sollentuna. Detta är pga att det blir betydligt kortare resa till och från skolan, samt att jag inte riktigt trivs på VRG medan på Rudbeck har jag många gamla...

      Milla : : Fråga på den skolan dit du vill byta, det är inte för sent att försöka byta ! Hoppas det finns ledig plats och att rektor tar in dig. Lycka till! Vi håller tummarna!
    • Dunia

      Byta gymnasium i 2an?

      Det är så här att jag har funderat lite och jag skulle vilja byta gymnasium men vet inte riktigt hur jag gör det? Ska jag söka in igen eller vad är det jag skall göra för att kunna börja ett annat gymnasium nästa termin? Kan jag göra fler alternativ?

      Mikael: : Ja, du kan göra flera saker samtidigt. Du kan göra ansökan till åk 1 nu under våren , under omval.  Och du kan fråga rektor på den skola dit du vill byta till - om hen kan ta in dig. 
    • Signe

      Är det möjligt att byta gymnasium?

      Jag har börjat på gymnasium på annan ort och bor på internat, men undrar om det är möjligt att byta till ett gymnasium i min hemort även fast det gått en del av terminen? Vem ska man kontakta och hur går man tillväga?

      Milla : : Hej Signe! Om det finns ledig plats på en gymnasieskola dit du vill byta och rektor fattar beslut om att ta in dig - då kan du byta. Om ingen ledig plats finns, då kan du inte byta utan måste söka till nästa år - och gå... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga