Alexandra
    Hej

    Jag läser nu fysik 1a och religon 1 på komvux. Jag har nu insett att jag inte behöver fysik 1 till den utbildingen jag ska läsa på universitetet. Jag tyckte därför att det är onödigt att läsa den kursen, sen har jag svårt med matten generellt. Kommer detta påverka mitt csn negativt alltså bli skyldig pengar? Jag ska fortsätta läsa religon 1 och även samhällskunskap 2 direkt efter.

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej,
    Kursen Fysik 1a är på 150 p. och Religion 1 på 50 p.
    Alltså är fysikkursen 3 gånger så stor som kursen i religion.
    Samhällskunskap 2 är en kurs á 100poäng.
    *********
    CSN beräknar rätten till studiemedel utifrån din studievolym, alltså hur många poäng per vecka du läser. Studie på lägre studietakt än 50% ger inte rätt till studiemedel. Om du hoppar av en så stor kurs som fysik 1a, måste du i så fall läsa religion 1 på fem veckor för att det ska bli halvtidsstudier.
    Kursen samhällskunskap 2 måste du läsa på 10 veckor för att det ska bli halvtidsstudier och du ska ha rätt till halva studiemedel.
    Du får gärna läsa om reglerna kring studiemedel på CSN´s hemsida och du kan också kontakta personal på CSN och diskutera just din situation.

    • Alexandra : Kursen samhällskunskap 2 är på 5 veckor men jag kommer läsa en annan kurs direkt efter som är på 5 veckor. Kommer det att ordna sig med tanke på att jag "tar igen" de 5 extra veckorna jag skulle läst från sahällskunskap 2 på den nya kursen som är internationell ekonomi?
    • Julia : Om du läser Samhällskunskap 2 på 5 veckor, läser du den kursen på heltid och har under de veckorna rätt att ha studiemedel för heltidsstudier (om du, för övrigt, uppfyller villkor för studiemedel - vilket du får "ta" med personal på CSN, som just jobbar med den frågan och fattar beslut om studiemedel).
    • Julia : Oavsett vad någon annan säger, så blir det CSNs beslut som kommer att gälla. Därför är det bäst för dig att få svar direkt från personal på CSN. Som sagt, jag kan skriva upp de "allmänna reglerna", t.ex att studier på mindre än halvtid ger inte rätt till studiemedel och det är 10 gymnasiala poäng per vecka som = halvtidsstudier och 20 gymnasiala poäng = heltidsstudier. Jag kan även upplysa om att CSN räknar i "hela veckor", och avrundar neråt, alltså om man läser på 99.99% av studietakt så blir det för CSN som att man läser på 75% och om man läser på 74.99% av studietakt, blir det för CSN som om man läser på 50%. Sedan är det viktigt hur din skola rapporterar dina studier till CSN och om du gör avbrott är det viktigt vilket datum som avbrott blir registrerat.

    Frågor och svar taggade med 'sjukanmäld' (3 st.)

    • Elev

      Inte kommer på provet?

      Hej! Vad händer om en elev inte kommer på kompletteringen den är erbjuden och inte frånvaro anmäler sig? Får personen en till chans att göra provet?

      Julia: : Hej Hanna!Det som är reglerat: om en gymnasieelev fick F i en kurs, har hen rätt att göra prövning i den kursen innan hen går ut gymnasiet. Annat som t.ex hur många ggr man får lov att komplettera... Läs hela svaret
    • Alejandro

      Läkareintyg från gymnasiet?

      Hej! Jag går tredje året i gymnasiet och det har gått riktigt segt för mig januari månad. Jag har sjukanmält mig mycket och fått hög sen ankomst Min rapport ser ut så här från vecka 2-5 Totalt närvaro: 32.7timmar (49.4%) Totalt anmäld frånvaro: 28timmar (42.4%) Total sen ankomst:...

      Liselotte: : Hej,närvarofrågor regleras i Skollagen, kapitel 15, 16-17§§, men det står inte "konkret" i procent eller i timmar - utan det är ytterst rektorn som är ansvarig för att utreda "upprepad... Läs hela svaret
    • Filip

      Borta från ett nationellt prov?

      Hej SYV. Jag är i ett riktigt krisläge och jag ångrar mig över det jag har gjort. Vi skulle ha ett nationellt prov idag tidigt på morgonen och jag förberedde mig dagen innan genom att plugga och lägga mig tidigt. Trots det sovde jag bara 4 timmar och däckade princip hela morgonen. Svalde två...

      Anna: : Hej Filip, man kan inte och bör inte skriva prov med 40-graders feber. Den saken är klar. Jag tror er lärare överdrev "en smula". Ingen kan förbjuda att bli sjuk. Ingen vill bli sjuk, men ibland blir... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga