Olivia

    Jag går andra året på frisörprogrammet och jag känner att jag verkligen inte vill fortsätta. Jag har pratat med min syv och det enda jag kan göra är att söka om och börja med ettorna i höst vilket jag inte vill. Är inte sugen på att göra om min utbildning då jag endå inte har en aning om vad jag vill jobba med. Jag undrar om jag skulle kunna strunta i att ha praktik och gå ut med F i praktik? Det är just praktiken som är så jobbig eftersom jag verkligen inte har något intresse för att bli frisör så vantrivs jag enormt. Finns det något annat man kan göra än att hoppa av helt?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Olivia,
    på praktiken som frisör tränar du även på att "umgås" med olika typer av människor (genom Kundkontakter) + skaffar dig "allmän erfarenhet inom arbetslivet" - du kan se det på det sättet. På varje arbetsplats finns det många "saker" som är gemensamma, oavsett yrke: att komma överens med kollegorna och kunder, att planera vad som ska göras, lära sig "ta emot order på rätt sätt", förhandla (om man inte riktigt vill eller kan göra det som "beordrades") och även träna sig på att "läsa av" när det är läge att stå på sig och när det är läge att foga sig.
    Att du lär dig frisöryrket betyder inte att du ska jobba som frisör. Känner till ett fall när en person med examensbevis som frisör ej har en enda dag jobbat som frisör utan jobbar med Event, Försäljning och som personlig assistent. Hen "utövar" frisörs-"yrket" på fritiden (kompisarna har stor glädje av det!).
    Om du tar examen som frisör, bli du mycket mer attraktiv att anställa som säljare i en butik som säljer bl.a hårfärg (bara för att komma med ett exempel).
    På din utbildning läser du även många "allmänna kurser" som svenska, engelska, matte mm., eller hur? Du kan försöka välja så många icke-frisör kurser som möjligt inför år3 - prata med syv på din skola om det.
    En "kreativ lösning" skulle vara att du i stället för frisör-kurser läser så många andra kurser som möjligt - men då måste du veta att du ej kommer få ut Examensbevis; all kunskap är bra att ha! och genom att stanna i skolan har du rätt till studiehjälpen (för det måste du läsa på heltid och ej skolka).
    ********
    En annan möjlighet är att söka till folkhögskolans Allmän kurs. Den är, normalt sett, på 3 år - men om du har bra förkunskaper kan du bli klar snabbare - som kortast på 1 år.

    Om du idag inte vet vilket yrke du vill satsa på - kan du ju i så fall lika gärna stanna på din skola och göra ditt bästa. På din praktikplats (kanske, förhoppningsvis) kan du "förhandla" dig till andra arbetsuppgifter - som t.ex boka in kunder, bemanna receptionen eller göra reklam för frisörsalongen (om du ändå inte är "ute efter" att få godkänt betyg i kurser som innehåller praktik). Prata med dina lärare om det, i första hand med din handledare för praktiken. Genom att du är på din praktikplats "förtjänar" du ditt studiebidrag från CSN; att de ej får godkänt betyg i kurserna när du läser på gymnasiet, spelar ingen roll för rätten till att ha åkkort, gratis lunch och studiebidrag från CSN.

    Sök jobb
    I Sverige får man jobba från det att man fyllt 13 år. Men det är svårt att få jobb när man är ung, ej kan ngt yrke och ej har körkort.
    Satsa på att försöka få körkort. Ta alla jobb du kan få - även om det är "timmar vid behov" och dåligt betalt (det er Arbetslivserfarenhet vilket är en stor tillgång senare i livet).

    Ansökan till år1 till ett nytt gymnasieprogram till hösten 2020
    Om du gör ansökan till år1 till hösten 2020 betyder det inte att du absolut måste ta den platsen sen. Det är OK att tacka Nej till erbjuden utbildningsplats. på så sätt är det ofarligt att göra ansökan.
    Sök därför till ett annat program till år1 och Om du blir antagen /vilket du kommer veta tidigast till Midsommar/ kan du då tacka Ja eller Nej.

    Kika på många yrken på framtid.se/yrken - där finns det ca 2.ooo yrken beskrivna.

    Hoppas ngt i mitt svar blir till hjälp!
    ANNA

    • : Hej! Vad menas med folkhögskolans allmänna kurs? Kan jag läsa den om jag hoppar av gymnasiet? Är det möjligt att gå ut utan apl?
    • Anna : Om skolformen FOLKHÖGSKOLA var god se https://www.framtid.se/studier/folkhogskola
    • Anna :

      Folkhögskolorna har många Olika utbildningar, bl.a korta kurser (typ under en helg...) men också längre utbildningar på olika nivåer: grundskolenivå, gymnasienivå men även några utbildningar på Eftergymnasial nivå, t.ex utb. till Fritidsledare. Det finns ca 150 folkhögskolor i Sverige. De flesta erbjuder även Allmänna kurser på gymnasial nivå som leder till Omdöme om grundläggande behörighet. Kanske finns det ledig plats på ngn folkhögskola så att du kan hoppa "över" från gymnasiet in i folkhögskola... Utanför stora städer brukar folkhögskolorna erbjuda Internat/elevboende. I stora städer får man ordna boende själv. Bekvämare, så klart, att bo hemma och pendla till skolan - i så fall bör du titta på vad som finns inom pendlingsavstånd för dig.

    • Anna :

      ang. "gå ut" - beror på vad du menar. Du kommer ej uppfylla kraven för Examensbevis om du inte blir godkänd på praktiken på ett yrkesprogram. ... Men delta i studentfirandet får alla göra som fortfarande är inskrivna på gymnasiet ... Uppfyller man inte kraven för exam.bevis får man Studiebevis (eller gymnasieintyg) - och då har man inte "fullständig gymnasiekompetens" men man kan fortfarande få jobb eller komma på ngn utbildning (kanske på en yrkeshögskola).

    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'b' (7 st.)

    • SYV

      16e/17e betyget?

      Jag har hört att man kan byta ut vilket betyg som helst mot t ex betyg i modersmål, alltså även betyg i de behörighetsgivande ämnena. Så även om man måste vara godkänd i t ex historia för att komma in på...

      Anna: : Hej Lovisa!Vi på FRåGA SYV gör inte antagning till gymnasiet, det gör gymnasieantagningskanslierna. Du får gärna ställa din fråga till gymnasieantagningskanslierna. Min tolkning av reglerna... Läs hela svaret
    • Elev

      Hur uppnå gymnasiepoäng så det omfattar 2/3 mer än gymnasiet?

      Hej, Fakta: Inför konkurrens vid urval med betyg är det möjligt att hamna BI gruppen om Gymnasieexamen på komvux omfattar mer än två 2/3 av lästa poäng. Fall: Elev ska uppnått 2700 gymnasiepoäng på Gymnasiet i barn och...

      Milla : : Hej!komvux har ont om resurser och det är därför osannolikt att en person som är mycket nära examensbevis skulle kunna läsa 2 år på komvux, "bara... Läs hela svaret
    • Donia

      F i en kurs, hamnar jag i urvalsgrupp BI eller BII vid komplettering?

      Hej! Jag fått F i kursen matematik 4 och behöver därmed komplettera denna kurs för att komma in på min utbildning som jag vill. Därför undrar jag vilken urvalsgrupp jag hamnar i, BI eller BII då jag har ett F?

      Milla : : Om man utan komplettering är Obehörig, prövas man endast i BII urvalet för att man blev behörig genom en komplettering. BII är kompletterings-gruppen.
    • Diana

      Laddas mitt betyg upp automatiskt på antagning,se ?

      Hej! Jag studerar för tillfället på två olika komvux, både distans och lektioner (Competens, Nti). När jag väl ska börja söka till universitet inför höst, kommer mina betyg då laddas upp på hemsidan automatiskt eller måste jag manuellt göra det själv? Har läst runt och kollat upp lite, vissa...

      Anna: : Hej Diana,du har rätt i att "vissa komvux" och många (men inte alla gymnasieskolor) är anslutna till BEDA (gemensamma Betygsdatabasen). Än så länge är det frivilligt... Läs hela svaret
    • mansoora

      kan man göra prövningar?

      hej! jag har några frågor! första: om min betygbli 20 i gymnasiet och t.ex förra terminet behövdes 21 (lägsta antagning) betyder det att jag kommer inte att få ett plats pā högskola? andra: kan man höja sig genom kurser som man har redan fått minst E på komvux? kosta det något? och hur lång...

      Anna: : Hej Mansoora! jag ska försöka svara på alla dina frågor som du ställer nu: 1. Antagningsgräns till en högskoleutbildning kan ändras - och att det krävdes t.ex. 21.0 vid förra... Läs hela svaret
    • Ellen

      Hur får jag ett utdrag ur betygskatalogen?

      Hej jag har sökt till Åres Skidlärarlinje och behöver skicka in mitt gymnasiebetyg senast måndag morgon, har inte läst klart 3an på mitt gymnasium ännu så har kontaktat min skola och kommunen som skolan ligger för att få ett utdrag ur betygskatalogen men får ingen hjälp... Finns det något annat...

      Mikael: : Hej Ellen! Det är din skola som måste ge dig utdrag ur betygskatalogen. Om du går på en kommunal skola, är det möjligt att detta går i så fall via Utbildningsförvaltningen. Kan ibland vara mycket byråkrati i detta:... Läs hela svaret
    • abir

      byta från sam-beteende till barn&fritid/handels&administration?

      Hej! kan man byta från samhäll-beteende till barn och fritid eller till handels i tvåan utan att behöva börja om? är det möjligt?

      Milla : : Hej Abir, det är I PRINCIP möjligt att byta program i tvåan utan att behöva börja om men för det krävs Rektors beslut om Individuellt anpassat program. Det du måste göra är att ta kontakt med... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga