1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    HEJ ANNA-KARIN!

    I brist på behöriga lärare kan även obehöriga få undervisa; det vet du säkert allt för bra om, själv, redan! :) du kan därför söka jobb som lärare i engelska även om du ej har legitimation för just det ämnet; och om du undervisar i några år i engelska som obehörig lärare, är det sedan inte omöjligt att du skulle kunna få utökning av din legitimation; vi känner till att Skolverkets avdelning för lärarlegitimationer har vid många tillfällen utökat lärarbehörighet för legitimerad lärare med "nya ämnen" pga hen har de facto undervisat i de ämnena. 
    ***
    Vill man få utökning av sin legitimation på andra grunder än "har undervisat i några år som obehörig", då är det 90 högskolepoäng engelska - alltså motsvarande tre terminers studier på heltid på högskolenivå som man måste skaffa sig, som lägst. Vill man ha engelska som sitt första undervisningsämne på gymnasiet, är det 120 hp (= fyra terminer på högskola/universitet) som man måste skaffa sig.
    Lärare som i Sverige är behörig att undervsia på gymnasiet, är även i samma ämne behörig att undervisa på högstadiet (år 7-9 i grundskolan).  

    EN 201 - är en gammal kurs (men betyget gäller ändå! även om den kursen finns ej längre... :), som motsvarar Engelska 6 (andra gymnasiekurs i engelska); om du har godkänt betyg i EN 201 kursen, behöver du inte läsa mer engelska innan högskole-engelska-studier.

    Se gärna på en lista på studera.nu/jamfor-utbildning/?q=engelska (kurser i engelska på högskolor/universitet) som erbjuds på distans (både Med och Utan träffar). Att läsa in 90 hp på halvtid kommer att ta 3 år (6 terminer). Du får även - gärna - samråda med studievägledare som jobbar på de institutioner som erbjuder kurser i engelska.

    • Ed : Hej Julia! Gäller detta fortfarande, jag kan inte hitta källan till informationen om 120 poäng, allt jag kan se är 90 poäng!! Tack på förhand :)
    • Milla : Frågor om lärarutbildningar och lärarbehörigheter besvaras bäst av studievägledare på Lärarhögskolorna, som är experter i de frågorna. Frågan som du kommenterade gäller GYMNASIELÄRARE, men du kanske tänker på att bli behörig lärare att undervisa i engelska på Grundskolan och då är det 90 hp som räcker. Vad jag vet (kan dock inte svära på att jag är säker på att det är 100% rätt) så måste lärare på gymnasiet som ska ha engelska som sitt första undervisningsämne (huvudämne) ha 120 högskolepoäng i engelska på universitetsnivå/högskola. Men fråga gärna studievägledare på lärarhögskolorna om det!

    Frågor och svar taggade med '#bytalinje' (3 st.)

    • chokladmössa

      Byta program på grund av sociala anledningar?

      Hej, jag går just nu teknikprogrammet i 1:an och är rätt nöjd med programmet i sig, men jag har ändå fått en känsla av att vilja byta till naturprogrammet. Jag vet att de akademiskt är ganska lika (jag skulle behöva läsa ikapp biologi...

      Milla : : Hejsan,jag tror tyvärr inte att du kan byta. Nu är vi mitt i oktober och gymnasieskolorna tar in nya elever, som regel, endast till mitten eller som absolut senast slutet av september (och detta... Läs hela svaret
    • V

      Byta gymnasium till trean?

      Hej jag går just nu musikal utbildning men jag tycker inte skolan eller personalen är så bra. Går det att byta gymnasium till trean till musikinriktning sång? Eller är det helt omöjligt och hur blir det med vissa betyg, kommer jag få F i dom eller hur blir det?

      Anna: : Hej V,att komma in på gymnasiet på annat sätt än genom att söka till åk1 - via gymnasieantagningen, på sina grundskolebetyg, är tyvärr inte en Rättighet. Möjlighet kan... Läs hela svaret
    • Miranda

      Är det smart att byta skola?

      Hej! Jag har snart gått 1:a året på gymnasiet. Programmet jag läser är vård och omsorg på Consensum i Lund. Jag trivs inte överhuvudtaget med skolan. Jag har funderat på att byta skola och kanske linje. Om jag byter program så är det isåfall Samhäll jag vill läsa. Men jag är rädd för att det...

      Anna: : Hejsan, mycket tråkigt att du inte trivs på skolan. Om du vill gå på Samhällsvetenskapsprogrammet, så bör du söka om till åk1 och då konkurrerar du med dina "gamla"... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga