Lina
    Jag har förstått att man kan gå socionomprogrammet för att bli kurator men räcker det eller måste man läsa till nån psykoterapi eller vad det är? Har förstått det som det på vissa. Är det lätt att få jobb som just kurator eller är det stor risk att jag kommer få jobba som något annat som en socionom kan jobba som? Förstår att man kan behöva börja med nåt annat men sen. Eller är det bättre att läsa till psykolog om jag vill vara säker, tror dock inte att jag kommer in på psykolog och känns som att jag hellre vill blir kurator för man får chansen att samtala och se människan mer än som psykolog då det är mer behandling och mallar känns det som.

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Lina!
    Socionomprogrammet räcker för att få jobb som kurator.
    Sedan finns det många olika påbyggnadsutbildningar efter socionomprogrammet - i fall man vill inrikta sig på terapi, på att arbeta med missbruksproblematiken eller välja någon annan "nisch".

    Många nyutbildade socionomer får börja som Socialsekreterare på Socialkontoret - ett jobb som anses vara mycket krävande och ganska lågavlönat och sedan söker sig därifrån när de får chansen. Tyvärr så ser det ut på det sättet.

    Som socionom kan man arbeta som kurator på olika ställen - skolor på olika nivåer, på sjukhuset, i olika projekt - t.ex. med ungdomar med olika problematik: missbruk eller kriminalitet eller problem i familjen.

    Jag tycker att socionomprogrammet är ett bra alternativ för dig så som du beskriver dina önskemål om framtida yrkeskarriär, som du är intresserad av.

    Du kan alltid söka till Psykolog i första hand (om du vill) och till Socionomprogrammet - i andra hand. Till högskola kan du söka upp till 20 olika alternativ samtidigt.

    Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig. Återkom om du har andra frågor.
    Bästa hälsningar och lycka till!
    Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'hur byter man gymnasium' (4 st.)

    • Oliver

      Byta gymnasium, under höst/vår terminen i ettan inom samma linje?

      Hej! Jag gjorde ett felval av gymnasium. Jag trivs inte på denna skola, och jag har haft kontakt med flera skolor. Många ligger i Nacka, som är en väldigt folkberikad ort. På dom skolor som jag hört av mig till som tex Nacka gy, Sjölins gy eller YBC...

      Liselotte: : Hej Oliver! tråkigt att höra att du inte trivs på din skola. Jag skulle råda dig göra flera saker samtidigt: - sök till åk1 - dvs på nytt, till... Läs hela svaret
    • Ludvig

      Kan jag byta gymnasieskola nu inför tvåan?

      Just nu går jag åk 1 natur natur linjen på Viktor Rydbergs Gymnasium i Djursholm, men har länge funderat på att byta till Rudbeck i Sollentuna. Detta är pga att det blir betydligt kortare resa till och från skolan, samt att jag inte riktigt trivs på VRG medan på Rudbeck har jag många gamla...

      Milla : : Fråga på den skolan dit du vill byta, det är inte för sent att försöka byta ! Hoppas det finns ledig plats och att rektor tar in dig. Lycka till! Vi håller tummarna!
    • Dunia

      Byta gymnasium i 2an?

      Det är så här att jag har funderat lite och jag skulle vilja byta gymnasium men vet inte riktigt hur jag gör det? Ska jag söka in igen eller vad är det jag skall göra för att kunna börja ett annat gymnasium nästa termin? Kan jag göra fler alternativ?

      Mikael: : Ja, du kan göra flera saker samtidigt. Du kan göra ansökan till åk 1 nu under våren , under omval.  Och du kan fråga rektor på den skola dit du vill byta till - om hen kan ta in dig. 
    • Signe

      Är det möjligt att byta gymnasium?

      Jag har börjat på gymnasium på annan ort och bor på internat, men undrar om det är möjligt att byta till ett gymnasium i min hemort även fast det gått en del av terminen? Vem ska man kontakta och hur går man tillväga?

      Milla : : Hej Signe! Om det finns ledig plats på en gymnasieskola dit du vill byta och rektor fattar beslut om att ta in dig - då kan du byta. Om ingen ledig plats finns, då kan du inte byta utan måste söka till nästa år - och gå... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga