Saga

    Hej! Undra bara hur de extra merit poängen exakt funkar. Man kan ju max få 2,5 merit, betyder det att om jag nu ex får A i engelska 7 så kommer de inte räkna in mina lägre betyg i ex spanska 4 eller matte 5? Jag står snart vid ett viktigt val i gymnasiet åk2, är osäker på om jag kan läsa en vanlig 100-poängs kurs och Eng 7 samtidgit och få mina 2,5 meritpoäng?

    Jag har tidigare läst spanska 4 men är inte nöjd med betyget där. Kan jag få fullpot om jag endast läser eng 7 i trean då? Om det inte går kan jag läsa matte 5 efter gymnasiet och isåfall få mina extra meritpoäng? 

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Saga, läs på gymnasieguiden.se/informeras/merit och du ser där att meritvärde är summan av jämförelsetalet och meritpoängen. Det är inte obligatoriskt att ha merits., men de ger en stor fördel. 
    Vilka kurser just din gymnasieskola kan erbjuda dig att läsa som valbara kurser är en fråga till din skola.
    Moderna språk 4 (godkänt betyg) ger 1.0 meritpoäng, även det står på Gymnasieguiden.se/informeras/merit

    Inför svenska högskoleutbildningar är det nödvändigt att bli behörig, vilket är det viktigaste; obehöriga tas inte in. För grundläggande behörighet behöver du få ut examensbevis från gymnasiet, eller från komvux, och även ha godkända betyg i svenska 2 och 3 samt i engelska 6. För särskild behörighet behöver du ha godkända betyg i "vissa kurser": vilka är det olika inför olika högskoleutbildningar, t.ex kräver läkar-, tandläkar-, veterinärprogrammet fysik2, kemi2, biologi2 och matte 4.

    Har man meritpoängen, så plussas de på ditt jämförelsetal. Har man inga, kan man uppnå max 20.0, vid alla A-betygen i examensbeviset (förutom gymnasiearbete där endast F och E betygen är möjliga).

    Om du får godkänt betyg i matte 5 efter gymnasiet, är det en komplettering och med högre meritvärde kommer du prövas i BII, kompletteringsgruppen. Om du var behörig även innan komplettering, kommer du prövas i BI med det lägre meritvärde, samtidigt som i BII. Man kan prövas i flera urvalsgrupper samtidigt och i varje grupp har man en ny chans.

    • :

      Men är det en vinst om jag nu väljer både Matte-5 och Eng-7 om jag nu tidigare läst moderna språk steg 4? Min Syv berätta att jag skulle välja 2 kurser med extra poäng för att få 2,5 merit. Tjänar jag då något på att välja 3 kurser med extra merit? Det blir ju totalt 3.0 merit? (om det är 1-poäng för varje kurs, hur räknar de då i såfall? Räknar de bort det jag har lägst i ut av dessa 3 kurser?) Sedan hur stor roll spelar mitt individuella val i det totala meritpoängen?

      Tjänar jag lika mycket på att välja 2 meritpoängs kurser och sedan ett induvduelt val som att välja 3 meritpoängskurser? 

    • Julia : Ingen kan få mer än 2,5 meritpoäng, för att det är max. Om man "borde kunnat få" fler, får man ändå bara 2.5, som max. Om man endast har kurser som ger rätt till 2.0 meritpoäng, då får man 2.0 meritpoäng. Inom vilken "kategori", som t.ex Programfördjupning, Individuellt val eller Inriktningskurs, som kursen lästes, spelar - för meritpoängen - ingen som helst roll.

    Frågor och svar taggade med 'teologi' (5 st.)

    • BB

      Antagningspoäng för Teologprogrammet ?

      Hej! Jag har sökt till Teologprogrammet i Uppsala, men jag undrar vad som är antagningspoängen för att komma in. Det står att alla som sökt kommit in, med vad kom de in på (betyg)? Finns det något sätt att hitta/se det?

      Mikael: : Hej BB!Du har rätt: Antagningsstatistik för Teologprogrammet (Uppsala universitet) säger att "alla sökande blev antagna", vilket betyder att antal behöriga sökande var färre... Läs hela svaret
    • Dylan

      Utbilda sig inom Islamsk filosofi/teologi?

      Hej, jag kollar runt och är intresserad inom filosofi och hittade en linje som heter Kandidatprogram i religionsvetenskap och teologi. Det ända förklaring dem ger är att man kommer plugga inom kristendomen, min fråga är om det också går att plugga om...

      Julia: : Hej! Mitt råd är att om du på utbildningens webbplats inte hittar den info du söker, att du kontaktar de utbildningsansvariga på den utbildningen som du är intresserad av och frågar om... Läs hela svaret
    • Sanna

      Söka till prästutbildning?

      Hej! Vilka kurser ska man läsa på gymnasiet för att bli behörig till prästutbildning och andra kyrkliga utbildningar? Mvh Sanna

      Anna: : Hej Sanna, jag undrar om du är i första hand intresserad av yrket Präst>> eIIer FörsamIingspedagog>> eIIer kanske Kantor>> eIIer ngt annat yrke, det finns ju ett antaI oIika - t.ex... Läs hela svaret
    • Joakim

      Vill bli präst, vad ska jag plugga då?

      Jag vet att jag måste läsa teologi men vet inte vilken linje som gäller för att kunna bli präst. Vad ska jag göra?

      Anna: : Hej Joakim, info- om utbildningen finns på http://kurser.ths.se/Course?e.uoh.ths.tepr2.310 Behörighet: Grundläggande behörighet till högskolestudier, dvs man kan rent formellt läsa vilket som helst gymnasieprogram,... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga