Melvin
    Hej, jag går på tekniklinjen, på min skola kan man ta vilken inriktning som helst och ändå få matte 4 och fysik 2 utan att det påverkar ens individuella val. Dock har jag insett att det är sky höga poäng jag behöver för att bli arktitekt oavsett om de är HP eller betygen så då tänkte jag ha en utväg som kemist, min skola har naturvetenskap som linje samt teknik men ändå får jag inte läsa kemi 2. Det känns spm jag är fast, kan jag läsa kursen på egen hand? Det skulle kännas dumt att behöva vänta i typ 1 och 1/2 år efter gymnasiet för att få läsa en kurs på 100 poäng på komvux, vill gärna göra det direkt. Mina lärare tycker också att det är tråkigt att det intd går och min svy säger att jag kan försöka se om något schema av naturvetenskap passar med mitt i tvåan så att jag kan gå på mina raster och vara med på deras lektioner men tyvärr så har de inte gått tidigare. Vill så gärna detta, en kurs. Kan jag läsa de vid sidan om?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Melvin,
    kemi 2 är Obligatorisk kurs på inriktningen TEKNIKVETENSKAPTE och på Naturvet.programmet/inriktning: naturvetenskap.
    I alla andra gymnasiala utbildningar kan möjlighet Eventuellt finnas att välja kemi 2 som valbar kurs, dock kan det inte garanteras. Det är just skillnad mellan Obligatoriska kurser (som måste erbjudas) och valbara kurser - som Kan erbjudas "i mån av möjlighet".

    Du kan inte klona dig och om kemi 2 går på din skola samtidigt som andra lektioner som för dig är obligatoriska - då kan du ju inte delta i båda kurserna (det enda skulle vara om du som Undantag, enligt rektors beslut, fick "alternera" - alltså delta i varannan lektion i vardera kurs... vilket är inte förbjudet men är en ovanlig lösning bl.a pga det medför svårigheter för lärarna i båda kurserna, som måste tänka på att du ej kommer till varannan lektion... ). 
    Att bedriva självstudier är inte förbjudet. Sedan är fråga då på vilket sätt du kan få Betyget... Rektor får låta dig göra slutproven i kemi 2 tillsammans med de som läste kemi 2 - men det är inte din rättighet. Så, du får givetvis fråga om det men måste också vara beredd på "nej" som svar. 
    Det som inte är elevens rättighet, kan eleven ej kräva, utan endast be om och hoppas på det bästa.

    Hälsningar
    Mikael

    Frågor och svar taggade med 'obligatorisk prao' (3 st.)

    • Student Development Manager

      Hur länge måste en elev minst vara på sin prao per dag?

      Hej! Jag undrar om det finns någon regel för hur länge en elev minst måste vara på sin praoplats för att det ska godkännas nu när prao är obligatorisk? Jag har en elev som har fått en praoplats med en arbetstid på fyra timmar per dag?

      Anna: : Hej Hanna,min första tanke är att se om arbetsplatsen kan utöka antal PRAO-timmar, så att det blir mer än 4; bl a med tanke på att eleven ska bättre få... Läs hela svaret
    • Jelena

      Har hört om Obligatorisk Prao?

      Hej, är det elevens, föräldrarnas, skolans eller vems ansvar att hitta en passande praoplats? Om en grundskola ej har haft prao förut - och nu ska ha, och ej har någon erfarenhet eller någon som håller i detta? är det kanske klasslärarens ansvar eller rektorns eller är det...

      Milla : : Hej Jelena,det är "huvudmannens ansvar" att se till att PRAO fungerar. Vem är huvudmannen? Det är olika - om det gäller kommunal eller privat (fristående) skola. I praktiken är det Rektor på... Läs hela svaret
    • Daniela

      PRAO hur hittar man platser till alla elever?

      Hej känner mig rätt förtvivlad: nu blir Prao obligatorisk och hur hittar man plats till alla elever? Vad gör man om det ej går att hitta plats till alla elever? Tacksam för alla tips! En förtvivlad grundskole-syv :( D.

      Daniel: : Hej Daniela, jo, det stämmer att >>> snart blir det obligatorisk PRAO för alla grundskoleelever. Men vi tycker inte det finns någon anledning till att bli förtvivlad. Ja, det är... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga